Dobro Došli

..

subota, 7. svibnja 2016.

Dlačice s lica i tijela nestaju kao rukom odnešene!



Rješenje za dlakavost postoji, a tajna se krije u drevnom ruskom receptu. Dlačice će se najprije prorijediti, a nakon par mjeseci potpuno nestati.

Svaka žena koja vodi računa o svom izgledu, zna koliko vremena može oduzeti depilacija ili svakodnevno brijanje. Dlake na ženskom licu su posebno neugodan estetski problem.


  Recept možete primjenjivati podjednako za skidanje dlačica s lica, i s tijela.



Postupak i priprema recepture:

Skupite pregršt ljuski od oraha (ne koru) , pa ih prosušite i spalite, te dobiveni pepeo prelijte vodom toliko da stvorite smjesu poput kreme ili paste.

Ostavite da smjesa odstoji 12 sati, a onda umočite vatu u smjesu i tapkajte dijelove tijela s kojih želite ukloniti dlačice.
Potrebno je postupak ponoviti više puta dnevno (npr 3 puta) sve dok ne uočite rezultate, a smjesu je još efektnije držati 30 minuta dnevno kao oblog.


  Dobro isprati.

Dlačice će rasti sve manje, tanje i rjeđe.

ULJE KOJIM ĆETE IZBACITI PARAZITE IZ CRIJEVA,JAČA SRCE,LIJEČI MOKRAĆNE KANALE!



Ovo odlično ulje je bogato vitaminima A, E, C i K. Sveže ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina.

Takođe sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum) te elemente u tragovima (gvožđe, cink, mangan). Sadrži i lecitin, belančevine i salicilnu kiselinu.

 
Riječ je o ulju bundave i kada pročitate koliko je zdravo,poželit ćete da ga svakodnevno konzumirate!



Lečenje bundevinim uljem daje najbolje rezultate kod sledećih zdravstvenih problema:

- reguliše problem uvećane prostate
- liječi infekcije mokraćog kanala kod mušaraca i žena
- poboljšava kvantitet i kvalitet sperme
- reguliše holesterol
- pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
- pomaže kod sindroma iritabilnih creva, kao i crevnih parazita
- pospješuje normalan rad bubrega
- poboljšava imunološki sistem
- pozitivno utiče na vid
- pozitivno utiče na raspoloženje
- opekotine i različita oboljenja kože
- povoljno djeluje na ten
- povoljno utiče na zaustavljanje opadanja kose

Kako koristiti bundevino ulje u terapijske svrhe?


  Ulje treba uzimati tri mjeseca:

- 2 supene kašike
- 2 puta dnevno (ujutru uz doručak i uveče uz večeru)

Vrlo je važno ne prekidati terapiju tokom prvih nedelja kada će neprijatni simptomi vezani za na primjer mokrenje nestati, već sa terapijom treba nastaviti najmanje sledećih 6 mjeseci. Prestanak neprijatnih simptoma desiće se već nakon par dana ili nedelja, jer bundevino ulje ima antibakterijjsko dejstvo koje će uspješno zaustaviti inflamatorne procese, ali to ne znači da je proces uvećanja prostate zaustavljen.

Za to je potreban duži period, kako bi aktivni sastojak bundevinog ulja, delta 7-sterol, mogao da odradi svoj dio posla, a to je suzbijanje hormona dihidrotestosterona, čija hiperprodukcija upravo izaziva problem.

Napomena: Ukoliko bolujete od benigne hiperplazije prostate najbolje bi bilo da se pre početka korišćenja bundevinog ulja u terapijske svrhe posavetujete sa svojim ljekarom.

Upotreba bundevinog ulja u preventivne svrhe

2 supene kašike bundevinog ulja dnevno, jednu uz doručak i drugu uz večeru.

Bundevino ulje se skladišti na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenenim bocama. Nakon otvaranja najbolje bi bilo čuvati ulje u frižideru.

Bundevino ulje u kozmetici

Bundevino ulje se sve češće koristi u farmaceutskoj industriji u preparatima za negu i liječenje kože. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, bundevino ulje pomaže u borbi sa aknama. A s obzirom na to da suzbija hormon dihidrotestosteron, mnogi ga smatraju i adutom u borbi protiv ćelavosti.

Bundevino ulje u kulinarstvu

Bundevino ulje se primjenjuje i u kulinarstvu, u vidu preliva za salate, kuvana jela od povrća, pirinča, pečurki, tijesta i mesa. Kao namaz na hljeb umjesto butera i margarina, a u pekarskoj industriji u spravljenju kolača i peciva.

Mnogo načina kako da ga uvrstite u prehranu radi očuvanja zdravlja.

Zašto liječnici kriju od nas tehniku za poboljšanje vida: Uradite ovo i ne dozvolite da vam vid slabi

Screenshot_12

Što smo stariji tako i vid stari zajedno sa ostalim dijelovim tijela.

Ako imate problema s očima, pročitajte upute u nastavku. Trebate vježba očne mišiće kako bi imali bolji vid ..Ovakvom vježbom ćete održavati svoj vid u dobroj formi.

Ove jednostavne vježbe će vam pomoći u održavanju optimalnog vida. Izvođenje ove vježbe prva stvar ujutro, prije spavanja, ili u bilo koje vrijeme kada vam se oči osjećaju umorno. Pobrinite se da su vam ruke čiste i da ste opušteni.

 
Mjesec dana ove prakse i imat ćete novi vid, biti opuštenije, manje mogućnosti za glavobolje i umor u očima.

Trljati dlanove zajedno kako bi stvorili toplinu, a zatim ih stavite na oči za pet sekundi. Ponovite tri puta.
. Započnite gledtia gore, a zatim polako krug 10 puta kazaljke na satu i 10 puta u suprotnom smjeru.


Držite olovku na odstojanju, usredotočiti oči na njega, i polako dovesti olovku bliže dok je oko 6 inča udaljen od svog nosa. Zatim se polako vratiti, držeći oči usmjerene na olovku cijelo vrijeme, 10 puta ponoviti.

 
Masirajte svoje hramove. Palcem masirajte sljepoočnice u malim krugovima, 20 puta u jednom smjeru i 20 u drugoj. Ponovite iste radnje iznad sredine točke obrve na čelu, a zatim ispod očiju na obje strane nosa.

U ovih 5 slučajeva NIKADA ne trebate uzeti ocat

Apple cider vinegar natural remedy for itch, fungal, bruises, burns


Stalno čujete kako je Jabučni ocat je super za to, i super za to. No, jeste li znali da postoje i neke ozbiljne nuspojave uzimanja?

Jabučni ocat prirodni lijek za svrbež, gljivičnih, modrica, opekotina

1. Ako imate problema s kožom:

Unutrašnjost usta, grla i jednjaka, cijevi koja vodi do želuca, obrubljene sluz membrana, tip tkiva koje može izgorjeti kada je izložena kiseline. Uzimajući octa svaki dan, pogotovo ako ne pijete dovoljno vode prilikom uzimanja u obliku tableta ili ako ne adekvatno razrijediti tekućinu, može uzrokovati bol u grlu i da je teško progutati.


  Bilo je izvješća da je jabučni ocat tablete mogu uzrokovati opekline, što može uzrokovati trajno oštećenje grla ili jednjaka. Žgaravica i mučnina su i moguće nuspojave.

2. Ako Vaš Kalij nizak:

Jabučni ocat može uzrokovati razine kalija padati. Nizak kalij, medicinski nazvan hipokalemija može uzrokovati srčanu aritmiju, slabost mišića ili kvar, zatvor, umor ili paraliza koja može ometati disanje. Ako se lijekovi mogu uzrokovati nisku razinu kalija, kao što su diuretici, ne uuimajte octa bez razgovora s liječnikom.

3. Ako imate povijest zgrušavanja krvi ili dijabetes u svojoj obitelji:

Dok jabučni ocat ima koristi, ona također može uzrokovati povećanje epizoda hipoglikemije, ili niski šećer u krvi, u dijabetičara. Ako imate dijabetes, pitajte svog liječnika o tome da se jabuka jabukovača octa i praćenje šećera u krvi pažljivo kako bi se izbjegla hipoglikemija. Ako već imate zgrušavanje krvi ili ako imate problema s zgrušavanjem krvi, ne trebate uzimati ocat, bez odobrenja.

 
4. Ako imate gastrointestinalnih problema:

Od ACV je visok u kiselom sadržaju, može uzrokovati ozbiljan proljev, probavne smetnje i žgaravicu. Ako koristite ACV detoksikaciju, te nuspojave su vrlo česte. Prema riječima stručnjaka, trajati nerafiniranog ACV s razinom pH 5-7 ograničava ove nuspojave. Ako ove nuspojave ne izbjegnete tijekom vremena, prekinuti ili smanjiti dozu.

5. Ako imate osjetljive zube

Visoka kiselost razina nerazrijeđenog ACV može uništiti zubnu caklinu kada se konzumira oralno. Osim što žućkastu nijansu za zube, to povećava zubnu osjetljivost, kao dobro. Kako bi se izbjegao izravan kontakt sa vašim zubima, razmislite o konzumiranju tekućina ACV pomoću slame. Pomiješajte ACV sa sokom ili vodom prije konzumiranja. Na taj način, vi ćete biti u mogućnosti smanjiti moguće nuspojave konzumiranja octa.

Ovaj čarobni sastojak uklonit će sve strije nakon poroda!

This-Magic-Ingredient


Strije su očite linije na površini kože i općenito će se pojaviti na stomaku, bedra, nadlaktice, i grudi.

Unatoč činjenici da je trudnoća je značajan razlog za strije, genetika također igra važnu ulogu, anksioznost i opće promjene u tijelu tijekom tog razdoblja.


  Nećete vjerovati to, ali postoji formula da da ih uklonite.

Nećete vjerovati što je magični sastojak! To je krumpir sok!

Krumpir sok je nevjerojatno zdrava lijek za strije jer sadrži mnoge vitamine i minerale.

– U suštini, trljati utjecale mjesta za par minuta s krumpirom prstenova dok se koža ne bude potpuno mokra.

– Držite do kože sok, a nakon toga oprati mlakom vodom.

 
– Možete samljeti krumpir .

– Nanesite tretman na dnevnoj bazi

– U svakom slučaju, strije su zaista ožiljci koje je potrebno vrijeme kako bi se oporavio, tako da treba biti strpljiv i da ćete biti zadovoljni s rezultatima.

PROBLEMI S KRALJEŽNICOM: Samo 5 minuta dnevno i bol nestaje !



Ovaj sistem vežbi preporučen je za prevenciju i lečenje problema sa kičmom , u cilju obnavljanja i očuvanja pokretljivosti kičme , takođe i za fiksaciju i jačanje intervertebralnih diskova .

Možete ga raditi svakodnevno kao jutarnju gimnastiku , ne uzima puno vremena , samo 5 minuta .


  Radeći ove vežbe , održati ćete svoju kičmu fleksibilnom i elastičnom do starih dana .

Vežbe se mogu raditi čak i u periodu lumbaga .

Ovaj sistem vežbi više od 15 godina preporučuje i uspešno primenjuje u svojoj praksi neurolog kijevskog regionalnog centra za sportsku medicinu AN Litvinenko .

Konstantne vežbe za kičmu će stimulisati obnavljanje i jačanje pršljenova , učiniće vašu kičmu elastičnom , fleksibilnom i zdravom .


  U slučaju da ste imali ozbiljnu povredu ili operaciju kičme , pre obavljenja kompleksa ovih vežbi , obavezno se konsultujte sa svojim lekarom .

OVO ĆE VAM POMOĆI: Oslobodite se gljivične infekcije

image-74


Gljivične infekcije mogu utjecati na bilo koji dio tijela. Gljivične noktiju događa kada jedna gljiva napada nokat, noktiju na stopalima ili kože ispod noktiju.

Prema American Academy of Dermatology (AAD), gljivične infekcije utječu na nokte na nogama više nego uobičajeno jer vaši prsti su obično ograničena na cipele, gdje su u toplom, vlažnom okruženju.

 
Gljive su normalno prisutne na tijelu uz razne bakterije. Kada je gljiva počne bujati, možete dobiti infekciju.

Ako ste zdravi, gljivične infekcije noktiju vjerojatno neće uzrokovati ozbiljne probleme. Ali, to može izgledati loše, povrijediti ili oštetiti nokat ili nokta.

Trebat će vam:

4-5 kašičica sode bikarbone
1 šoljica bijelog octa ili jabuka jabukovača octa

  Voda
Papirnati ručnici
Upute:

Pomiješajte 1 šoljicu vašeg octa s dovoljno vode za natapanje noge u.

Namakati 15 minuta, a zatim komadi suha s papirnatim ručnicima.

Dodajte nekoliko kašičica sode bikarbone da se dovoljno vode za natapanje noge u, i potopiti 15 minuta. Pat stopala potpuno osušite s papirnatim ručnicima.

Učinite to dva puta dnevno. Ideja je da se ocat će ubiti gljivice, a soda bikarbona onda će spriječiti rast više.

ODBIO JE PREPORUKU LEKARA: Jeo je ovu salatu i tvrdi da se izlečio od raka! (RECEPT)

Salata-620x350


Ovaj momak je odbio hemoterapiju i rešio da pokuša da izleči rak zdravom hranom. Ovo je njegov recept za salatu protiv raka

Jednom mladiću, pre desetak godina, dijagnostikovali su rak u trećoj fazi razvoja. On je odbio uobičajenu hemoterapiju i pokušao je da se izleči zdravom hranom. Ovo je njegov recept za salatu, za koju tvrdi da ubija rak.

Kris Vark, saznao je da ima rak 2003. godine. Bio je na operaciji, a nakon toga je trebalo da ide na hemoterapiju, ali on je to odbio. Umesto toga, odlučio je da se posveti zdravoj ishrani. Sada je 100 odsto zdrav.

Nakon što je počeo zdravo da se hrani, pokušao je da unosi u organizam što više enzima, minerala i vitamina. Kaže da su ceđeni sokovi od voća i povrća najbolji načina da snabdete organizam svim potrebnim nutrijentima.

Foto-ilustracija: Profimedia



 
Povrće, biljke i semenke su glavni sastojci njegove salate protiv raka. On izbegava da jede meso i mlečne proizvode i tvrdi da je ova salata nešto najzdravije što postoji.

Povrće s tamnim listovima, poput spanaća, neverovatno je bogato antioksidansima, koji mogu da zaustave slobodne radikale da naude organizmu. On takoće tvrdi da organizam luči različite enzime za varenje voća i povrća i da zato te namirnice


treba jesti posebno.

Salata protiv raka:

Sastojci: spanać, pečurke, crveni luk, tikvice, bundeva, paprika, brokoli, celer, crveni kupus, avokado, alfalfa klice (mogu da se zamene pšeničnim), semenke suncokreta, bademi, klice leblebije, klice “indijskog pasulja” (mung beans, Vigna radiata), klice crvenog ili zelenog sočiva, kiseli kupus.

Preliv: ekstradevičansko maslinovo ulje, jabukovo sirće.

Začini: origano, beli luk u prahu, kari, aleva paprika.

Kako se priprema ova salata pogledajte u sledećem video-klipu:

NAPRAVILA NEMOGUĆE? Izliječila rak i smršavila 12 kila bez odricanja !?



Kada je početkom 2013. godine otkrila da ima rak dojke, Mia Stern je odlučila promijeniti način prehrane i stil života

Bez velikih odricanja neočekivano je smršavjela 12 kilograma i, što je još važnije, izliječila se!
Eliminirala sam određene namirnice, počela kuhati zdravo i pravti zdrave napitke. Nešto se tada dogodilo. Ne samo da sam ozdravila (više nemam rak) već sam bez pretjeranog truda izgubila 12 kilograma koje sam godinama pokušavala skinuti.



Jela sam više nego ikad prije, obožavala sam to što jedem, a višak kilograma se topio. Imala sam puno energije, redovitu probavu, dobro sam spavala i koža mi je blistala. Osjećala sam se kao da sam pronašla izvor vječne mladosti – kazala je Mia.
Mia je željela svoju priču podijeliti s ostatkom svijeta, te je otkrila recept svog “eliksira mladosti”:



 
1. Dan započnite čašom tople vode s malo limuna. Taj jednostavan napitak zajamčeno pokreće probavu.
2. Slušajte svoje tijelo, jedite samo kad ste zaista gladni.
3. Hidratizirajte svoje tijelo tijekom dana. Uz ostalu tekućinu, dnevno popijte barem litru i pol vode kako biste izbacili toksine iz tijela.
4. Četiri puta tjedno dan započnite zelenim ‘smoothijem’ po svom izboru. Na ovaj način ćete unijeti hranjive tvari u tijelo na samom početku dana.
5. Proteine ​​jedite u kombinaciji sa zelenim povrćem. Na primjer, ako jedete jaja, pojedite uz njih i povrće poput svježeg špinata ili brokule.
6. Popijte dnevno neki ‘zeleni’ sok, primjerice od krastavaca, kelja, đumbira i limuna. To je odlično za detoksikaciju tijela.
7. Ograničite ili izostavite grickalice. Grickajte samo voće ili orašaste plodove, a i njih ograničite na četvrtinu šalice dnevno.
8. Ograničite unos mesa. Umjesto toga nahranite organizam biljnim proteinima. Grah, mahunarke, leća, bob, heljda, kino i avokado samo su neki od bogatih izvora biljnih proteina.
9. Jedite što više juha s povrćem. Ako nemate vremena za svakodnevno kuhanje, nedjeljom možete napraviti bistru juhu od povrća, izvadite iz nje povrće, procijedite je i stavite je u hladnjak. Tamo može stajati nekoliko dana.
10. Svaki dan provedite barem 15 minuta u povezivanju s prirodom. Izađite i prošećite obližnjim parkom, duboko dišite, promatrajte svijet oko sebe. Na taj način umirit će svoj um i napuniti se pozitivnom energijom.
11. Dnevno radite piling tijela prije tuširanja. Tako ćete ukloniti mrtve stanice i toksine koji izlaze iz tijela kroz vaš najveći organ – kožu.

(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp- narodnamedicina.info)

Prilično sam pobožna i vrlo knzervativna djevojka, za razliku od mnogobrojnih jeftinih droljica...




Prilično sam pobožna i vrlo knzervativna djevojka, za razliku od mnogobrojnih jeftinih droljica koje hodaju našim gradovima. Sa “drugom” sa kojim sam planirala mnogo više sam otišla na kampovanje uz jednu planinsku rijeku, jednostavno sam željela da ga testiram, da li je kao i svi, da mu je bitna samo “ženska romansa” ili ženu gleda kao božanstvo.


 
Kada smo trebali prenoćiti u malom šatorčiću, rekla sam mu da se okrene dok se presvlačim i tu me je baš ispoštovao, ali ono što sam obukla, tako izazovan donji veš ga je baš iznenadilo kada se okrenuo i vidjela sam kako mu se polako obrasčići crvene, ali se suzdržavao da išta kaže, a još više da nešto uradi.


 
Poželjela sam mu laku noć i legla, cijlu noć sam bila budna praveći se da spavam i vjerujte da ni prst nije stavio na mene, ni na koji način me nije pokušao iskoristiti, bila sam oduševljena i presretna. Od tada znam da je on čovjek za mene i samo čekam da me pita da naše drugarstvo pretvorimo u ljubavnu vezu, nadam se i brak, ali on izgleda još nije spreman za tako nešto, jer je od našeg kampovanja prošlo više od godinu dana. Nadam se da se taj dana bliži, gorim od želje da ozvaničimo vezu…

SUTRA MI JE 19.-TI ROĐENDAN...NEMAM NIKOGA...



Sutra mi je 19.ti rođendan… Nemam nikoga. Mama je umrla prije 8 godina, oca nikada ni imala nisam. Živim sa bakom i dedom, koji me ne podnose. Danas sam ih čula kako pričaju, i spomenuo se moj rođendan, kaže baka:



“Šta će joj poklon, niti je prvi niti je zadnji rođendan.”  Ne treba mi poklon, ne treba mi ništa, osim možda eto nekad, samo nekad malo ljubavi.



Sutra je dan u godini koji umjesto da mi bude najsretniji, uvijek, već 8 godina je najtužniji, jer uz mene nema one koja me je jedina iskreno voljela, više od sebe, od života. Ali eto, sretan mi rođendan.

NAPRAVITE OVU PITU ZA RUČAK ILI DORUČAK I ODUŠEVITE SVOJE UKUĆANE




Pravi spas u zadnji čas za ručak ili doručak, rekla bih 😉 Evo recepta i uputa…
Potrebno:
pakiranje tankih kora za savijače (količina proizvoljna i ovisi o tome za koliko ćete osoba pripremati obrok. Prosjek je npr. pakiranje od 10 kora)
10 dkg maslaca ili svinjske masti
3 dl temeljca (voda + kocka za juhu)
3 jaja



4-5 žlica kiselog vrhnja
vegeta, sol, papar

Priprema:
Ako su kore deblje, prerezati svaku koru po pola pa ju saviti u dugačku roladicu koju potom treba saviti u oblik pužića. Ako radite sa jako tankim korama, onda možete motati cijelu površinu u roladu. Zašto tako? Zato šeto će kore ljepše upiti temeljeca i preljev ako budu tanje, pa će sve skupa biti sočnije



Pužiće slažite u lim na papir za pečenjejedan do drugog. Preko svakog staviti komadić maslaca ili malo svinjske masti, pa peći u pećnici zagrijanoj na 200ºC 20-tak minuta tj. dok pužići ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Tada ih izvaditi iz pećnici i preliti prokuhanim temeljcem (zavrijeti vodu i u njoj otopiti kocku za juhu). Smanjiti temperaturu pećnici na 150 i vratiti lim u pećnicu na 10-tak minuta kako bi se pužići lijepo ‘popairili’ i upili sav temeljac. Ako volite češnjak, možete u temeljac dodati sitno kosani češnjak
Za to vrijeme umutite vilicom ili pjenjačom jaja i kiselo vrhnje. Ako koristite vegetu, povegetite, ako ne, posolite i popaprite. S tim preljevom prelijte sad pužiće pa opet vratite u pećnici na par minuta. Gotovi su kada se jaja ‘stisnu’ i dobiju zlaćanu boju.
Poslužiti vruće ili hladno, jednako je ukusno, uz jogurt.

Svi kažu da roditelji znaju najbolje, da treba slušati roditelje i tako to… Moji su od mene tražili i ubjeđivali me da...



Svi kažu da roditelji znaju najbolje, da treba slušati roditelje i tako to… Moji su od mene tražili i ubjeđivali me da trebam ostaviti moju djevojku, djevojku koju ludo volim i koja mi je sve, zbog toga što se teško razboljela. Govorili su mi da će mi biti mnogo teže da preživim kada ona umre i da je bolje da prekinem sa njom na vrijeme.



Toliko su bili uporni da su me poslali tetki u Njemačku na tri mjeseca, tih tri mjeseca se pretvorilo u dvije godine. Čak sam se i oženio za neku dijasporku, nisam bio sretan i toliko mi je bilo sve jedno da sam radio kako mi drugi kažu. Moj žživot i onako nije imao smisla od kada su me razdvojili od moje jedine ljubavi. Za božić sam bio kod mojih i sreo sam roditelje moje djevojke od koje su me silom odvojili iznenadio sam se kada su mi rekli da je zlu bolest pobijedila, ali da nikako ne može da podnese da sam je ja izdao i napustio kada joj je bilo najteže.


 
Ozdravila je, ali volje za životom nema jer sam za nju bio i ostao jedina osoba sa kojom želi živjeti. Razveo bih se odma, ali žena sa kojom sam u braku za 2 mjeseca treba da se porodi. Šta sad, ljubav mog života na jednoj strani, prvo dijete na drugoj strani, oboje nemogu imati. RODITELJI VI SVE ZNATE POMOZITE SVOME SINU SADA….

Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA OD SAMO 4 SASTOJKA ZA 20 MINUTA

baklava od visanja 8

Sastojci
Tijesto za savijače
200 g višnji
50 g maslaca



500 g šećera
1/2 l vode
Priprema
Odmrznite tijesto za savijače. Jedno pakiranje obično ima oko 15 listova. Ono što sam ja napravio je prerezao ga na pola i stavio na hrpu. Kako sam koristio manji protvan (tepsiju) tako samo dobio željenih 30 listova. Ako mislite raditi u velikoj tepsiji predlažem kupovinu dva tijesta za savijače da dobijete željeni broj slojeva.
Otopite maslac i krenite sa slaganjem baklave.
Uzmite jedan list tijesta, stavite ga u protvan i premažite cijelog maslacem. Njega preklopite novim listom i nastavite s mazanjem i ponavljanjem ovih koraka. Ako vam se ne zeza i ne maže 30 listova možete grupirati 2 ili 3 lista i tako smanjiti broj mazanja.
Kada potrošite pola listova, znači 15, posipajte sve nasjeckanim višnjama koje slobodno malo i pošećerite ako su vam jako kisele.
Na višnje nastavite postavljati i premazivati ostatak listova.



Prije pečenja izrežite sve na željene oblike. To mogu biti trokutovi ili ako vam se ne reže možete kao ja napraviti obične kvadrate :).
Pecite ih na 170 stupnjeva kojih pola sata ili dok ne vidite da su dobili predivnu zlatnu boju.
Pred kraj pečenja napravite sirup od vode i šećera. Na pola litre vode stavite oko pola kg šećera i pustite da sirup zakipi. Kako su višnje već kiselkaste nema potrebe da u sirup dodajte limun koji se inače stavlja.
Kipući sirup prelijte preko vruće baklave i pustite da se upije još nekoliko minuta.
I to je to. Uživajte u slatko-kiselkastoj baklavi koja može biti čak i osvježavajuća ako stavite manje šećera u nju od predloženih količina

POHOVANE TIKVICE – NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN



Ideja je potekla od moje seke Lakumićke…koja tikvice pohuje u lerni a ne na ringli :) Pametno…zato je i starija sestra…da bude bistrija…No, ja sam to malo razradila po našoj meri i evo rezultata…
SASTOJCI
1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
2 jajeta
3 vrhom pune kašike kisele pavlake
brašno
prezla



susam
so
papir za pečenje
ulje ili mast

PRIPREMA
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto :) ,
 u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak  prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.
Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.


 
Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo…uz n.pr. varivo od boranije i pečene krompiriće

PUDING PUŽIĆI ZARAZIT ĆE VAS SVOJIM UKUSOM VEĆ NA PRVOM ZALOGAJU SUTRA PONOVO NA MOM STOLU!!



Sastojci
tijesto;
50 dag glatkoga brašna
1 kocka svežeg kvasca
7,5 dag šećera
malo soli
oko 2 dcl toplog mlijeka
nadjev;



1 puding od vanilije
3 v.ž šećera
5 dcl mlijeka
šaka grožđica
premaz;
oko 1 dcl vode
2 vanilin šećera

Priprema
1.
Skuhajte puding sa šećerom pa ga uz povremeno miješanje ohladite.Dok se puding hladi zamijesite tijesto.Kvasac namočite sa šećerom i toplim mlijekom.Kad se kvasac digne dodajte brašno i malo soli pa zamijesite tijesto i ostavite na toplom da se digne.
2.



Premijesite ga i podijelite na 2 dijela.Svaki tanko razvaljajte i premažite nadjevom.Ja sam puding podijelila na pola ,i u jedan dio stavila grožđice.Tijesto premažite pudingom,i što čvršće zarolajte.Režite šnite debele oko 1,5 cm.
3.
Stavljajte ih u lim obložen pek-papirom.Ostavite da se malo dižu.Stavite ih peći na 180 stupnjeva i pecite dok lijepo ne porumene.
4.
Za premaz pomiješajte vodu sa vanilin šećerom.Još vruće pužiće premazati kistom sa šećernom vodom.

PRIJE PAR NOĆ SMO JA I SUPRUGA BILI KUĆI SA MALOM KĆERKICOM, DOK JE STARIJA KĆERKA IZAŠLA SA NEKIM “MOMČIĆEM”....



Prije par noć smo ja i supruga bili kući sa malom kćerkicom, dok je starija kćerka izašla sa nekim “momčićem” imaju po 15 godina, prve ljubavi. Tako dok smo se igrali sa malom kćerkicom ona mi je kiki riki ubacila u uho, pokušavali smo da izvadimo i ja i supruga, ali je bilo nemoguće.



Obuzeo me neki strah nisam znao kako da izvadim, i na kraju smo se spremili i krenuli ka hitnoj. U haustoru smo zatekli našu stariju kćerku i njenog momčića i kada smo im rekli kuda idemo, momčić se ponudio da proba da pomogne. Balavac šta će da zna, ali, jednom rukom mi je zatvorio usta i gurnuo mi dva prst u nozdrve i rekao da se jako napnem, tako sam i uradi i kiki riki je izletio kao iz puške. Svi su bili oduševljeni hvalili su ga jedino ja sam bio totalno zgrožen.



Kada ga je moja supruga upitala šta će biti kada odraste, aludirajući na doktorsko zvanje, pokušao sam da mjesto njega dam odgovor da će vjerovatno da nam bude zet, sudeći po tome kako mu prsti mirušu, odnosno gdje su bili prije mojih nozdrva. Prećutao sam i onako mi niko ne bi vjerovao, svi bi rekli da sam zli tata.

PILETINA 5+5 MENI OVAKVI RECEPTI OLAKŠAVAJU ŽIVOT



Sastojci
300g pilećeg filea
2 dl jogurta
1 kašikica senfa
1 kašikica kurkume



1 kašikica suvog peršuna (može i svež)
1 kašikica gustina
1 dl mlake vode
malo Vegete
ulje za prženje

Priprema
1.
Isečemo piletinu na kocke i začinimo vegetom po ukusu.
2.
Zagrejemo ulje i propržimi piletinu na ulju, često mešajući oko 5 min.
3.



Pomešamo jogurt, senf i kurkumu.
4.
Sipamo smešu preko mesa i dodamo peršunovo lišće.
5.
U mlakoj vodi razmutimo gustin i sipamo u jelo sve ukupno krčkamo 5 minuta. Gustin sam dodala čisto da bude kremastije, ali mislim da može i bez gustina, naročito ako se stavlja čvrst jogurt.

HARA STOMAČNI VIRUS: Evo kako da se zaštitite i kako da se izlečite!

Wc1-620x350

Crevna viroza, takozvani stomačni grip, zahvatila je Balkan. Broj obolelih je sve veći, a mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja i grčevi u stomaku “hvataju” čitave porodice.

Posle čitanja ovog teksta sigurno se više nećete rukovati sa svakim!

Muči vas stomačni virus? Probajte ovaj biljni lek

Zato vam donosimo par ključnih saveta na šta bi trebalo da obratite pažnju, kako da se sačuvate, ali i kada obavezno treba otići lekaru.



KAKO SE ZAŠTITITI

Stomačni virusi najčešće se manifestuju kao upala želuca ili tankog i debelog creva. Do toga dolazi zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u telu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama.

Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

  ŠTA PITI

Kad su u pitanju stomačni virusi, najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće. Pa tako, sve što uđe u telo, bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje.

Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti, ali ne bilo koje. Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir.



Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i izgubljene elektrolite.

Takođe, blagi čajevi, poput onog od kamilice ili svežeg đumbira, olakšaće simptome mučnine, a lekari uvek preporučuju da se pije ruski ili neki drugi crni čaj. Međutim, ove čajeve treba piti čiste, odnosno bez ikakvih dodataka kao što su med, šećer, limun ili mleko.
ŠTA JESTI

Što se hrane tiče, najbolji izbor je klot pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije.

BRZI DORUČAK GOTOV ZA 10 MINUTA A FENOMENALNO UKUSAN : SLANE TORTICE ILI ŠPANSKE PITICE



Mnogo su zgodne za doručak ili užinu, brzo se prave, a još brže ako nahvatate nekoga da vam “samo” isecka meso i sir dok vi mutite.
Sastojci:



3 jaja,1 mala soljica ulja,1 velika solja mlijeka,so,prasak za pecivo,sunkarica,2 kisele paprike,4-5 kiselih krastavcica i 1 kriska sira,brasna po potrebi.
Priprema:



Umutiti jaja,dodati mlijeko,ulje,pecivo,brasno i so,pa u sve to dodati prethodno isjeckane paprike,krastavcice,sir i sunkaricu.Sipati u modle za projarice i peci dok ne porumeni.Ko nema modle moze izliti u tepsiju i kad se prohladi isjeci na kocke.

JEDNA ŠNITICA - JEDAN ZALOGAJ..ZAISTA SU PREKRASNE!



SASTOJCI:
Tijesto:
400 gr oštrog brašna
250 gr margarina
1 cijelo jaje
1 žumanjak
50 gr šećera
1vrećica suhog kvasca
naribana korica 1/2 limuna
Nadjev:



400 gr mljevenih oraha
2 jušne žlice meda
150 gr šećera
2-3 dcl toplog mlijeka
po želji rum, limunova korica, grožđice

PRIPREMA:
Oštro brašno pomiješano s kvascem  dobro rukama izradi s margarinom tako da dobiješ mrvičastu smjesu. Jaje, žumanjak, limunovu koricu i šećer izradi pjenjačom i dodaj brašnu. Umijesi glatko tijesto. Tijesto podijeli u 6 jednakih loptica i ostavi nakratko da miruju dok pripremiš nadjev.



Za nadjev zagrij cca 3 dcl mlijeka i u toplom mlijeku otopi dvije vrhom pune žlice meda. Lagano prelij preko oraha (ne sve odjednom) tako da dobiješ prilično gustu ali lako mazivu smjesu.
Dodaj šećer, naribanu limunovu koricu, rum i grožđice (po želji).Ostavi da se ohladi. Svaku lopticu tijesta razvaljaj na veličinu cca 35×25 cm, premaži nadjevom i zarolaj. Roladice peci na 190 C maksimalno 30. min, ovisno o pećnici. Ja roladice valjam na papiru za pečenje i pomoću njega ih prebacim u pleh (koji je također prekriven papirom za pečenje), tako da mi ne izgube oblik, jer tijesto bude jako tanko pa ih je rukama malo teže prebaciti da ostanu sve jednake.

HIT OVOG PROLJEĆA PITA SA JAGODAMA

Pita sa krem sirom i jagodama

Sastojci
300 g lisnatog testa
125 g krem sir
50 g prah šećera



250 g jagoda
1 kašičica vaniling ekstrata ili vanilla paste
i još:
1 manje jaje
1 kašičica šećera

Priprema
1.
Uključiti rernu na 200°C da se greje dok vi pripremite sve ostalo.
2.
Jagode oprati, osušiti i iseći na listiće, otprilike na 4 listića, ako su manje a ako su veće na više.
Krem sir, sobne temperature, umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilu i sjediniti sve zajedno.
3.
Lisnato testo otvoriti ( po želji, lisnato testo možete napraviti i sami, ja nisam imala vremena i koristila sam smrznuto, koje sam prethodno ostavila u frižider da se odledi ) sredinu testa ostaviti u komadu a stranice iseći na trakice, donji i gornji deo ostaviti malo veći.
4.



Na sredinu testa naneti pripremljen fil od krem sira i preko poređati isečene jagode. Donji i gornji deo, koji je malo veći, preklopiti preko sira i jagoda, tako da vam fil ne curi a isečene trakice preklapati jednu preko drugože, malo ukoso.
Pre nego što preklopite gornje trakice, duži deo testa preklopiti preko gornjeg dela fila i završiti sa trakicama.
Radite sve ovo što brže možete da vam testo ostane hladno.
5.
Premazati sa umućenim jajetom,posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu piti ohladiti, iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti.

KREM DESERT SA JAGODAMA I BIJELOM COKOLADOM



Sastojci:
4 jaja
4kasike secera



2 Vanilin šećer Dolcela
100gr bijele cokolade
500gr mascarpone sira
jagode
2 slag kreme od vanilije

Priprema
Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom u blijedo zuti krem..Kuhati ih na pari 15 minuta.. Dodati im izlomljenu cokoladu i nastaviti mijesati dok se cokolada ne otopi..



Ohladiti pa u ohladjeno dodati sir..Sjediniti i puniti case ili zdjelice. Posuti sa sitno sjeckanim jagodama i dekorisati sa slag kremom pripremljenom prema uputstvu..

OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE:6 kancerogenih sastojaka koji se nalaze u šamponu

cancer

Svi mi koristimo kupljene šampone a nismo Svjesni da oni sadrže kemikalije. Međutim, malo poznata činjenica je da su oni kemijski vrlo otrovne i mogu čak izazvati rak.

Proizvođači slobodno stavljaju što god žele u ovoj vrsti proizvoda od FDA ne reguliraju njihovu proizvodnju. Ovdje su 6 sastojaka koji se mogu naći u šamponima koji mogu naškoditi vašem zdravlju:

Propilen glikol

Ovaj kemijski se obično koristi u proizvodima za njegu kože, kao ovlaživača ili sredstvo smanjenja viskoznosti. Prema nekim dokazima, ima toksična i alergijska svojstva, a posljedica je iritacije kože, očiju čak.



Parabene najčešće se koristi kao konzervansi u proizvodima za njegu, jer oni mogu spriječiti rast mikroorganizama. FDA nas uvjerava da su sigurni u koncentracijama do 24%, unatoč činjenici da dokazi upućuju na neki drugi način. Parabeni sadržana u ovom proizvoda, kao što je metil, propil i butil, ometaju endokrini sustav koji ometa proizvodnju hormona, kao i sa funkcijom žlijezda. Štoviše, parabene imaju sposobnost da smanje broj spermija kod muškaraca i povećati rizik od raka dojke u žena, s obzirom na činjenicu da su oni oponašaju estorgen. Srećom, postoje mnogi parabena šamponi na raspolaganju.

 
Dietanolamin ili DEA

Deathanolamine je kemijski modificirani oblik kokosovoh ulja-kokamidni dietanolamin i koristi se za podešavanje pH proizvoda. Postoje Obiljem dokazi da izaziva iritaciju na koži, oči i pluća, a također može uzrokovati toksičnost organa. .
metilizotiazolinon

Ovaj kemijski se nalazi u mnogim šamponima i tekućim sapunima jer se koristi kao konzervans.

Osim činjenice da se produžuje vijek trajanja proizvoda, smanjuje efektivnost imunološkog sustava. Znanstvenici nas upozoravaju da to može izazvati alergije, a najgori dio je da možete imati otrovne učinke na naš živčani sustav. Metilizotiazolinon je zabranjen u Europi, jer je vlada naći nesigurnom za upotrebu u kozmetici.


  1,4-dioksan

Ova tvar je nusprodukt procesa proizvodnje koji bi trebali smanjiti rizik od iritacije kože kada se radi na bazi naftne tvari. Unatoč činjenici da je ta tvar može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što su nosni, kožni, plućni, rak žučnog mjehura dojke i, još uvijek se može naći u čak 46% slučajeva za njegu proizvoda osobne. Zbog mnogih životinjskih izučavanja, SAD Nacionalni toksikološki program kaže da je 1,4 dioksan se “razumno predviđa da će biti ljudsko kancerogena” .Moreover, SAD Agencija za zaštitu okoliša je također naveo da 1,4-vjerojatno je ljudski karcinogen. Najlakši način da se identificiraju ta kemikalija u potrazi za “polioksietilen, polietilena”, ili “PEG” na etiketi.

6. Natrijev laureth sulfat

Ovaj kemijski je sadržana u gotovo svakom šamponu, tekući sapun, industrijskih sredstava za čišćenje i deterdženta za pranje rublja. To je često kontaminiran sa 1,4 dioksanu zbog procesa proizvodnje. To rezultira u iritacije kože, neurotoksičnosti, reproduktivne toksičnosti, razvojnim toksičnosti, toksičnosti organa, moguće DNA mutacije koje dovode do raka i endokrinih poremećaja.

Ako želite spriječiti sve te moguće zdravstvene probleme, obavezno kupi proizvode koji su slobodni od ovih kemikalija.

Evo kako se možete osloboditi od vode u koljenima (RECEPT)

image-66-1


Bol i voda u koljenu, koje su se pojavile kao posljedica neke ozljede, može se ukloniti s ovim jednostavanim trikom.


  Uzmi žumanjak od svježih jaja i pomiješati ga s jednom kašičicom soli. Nanesite ovu smjesu na ranjenog koljena.

Zatim nanesite celofan ili plastičnu foliju preko površine. Učvrstite pokrivenost tako da se neće pomaknuti s elastičnim zavojem.

Te bi trebalo ponoviti ovaj postupak svaka dva sata; u stvari, morat ćete zamijeniti oblog s novim. Tijekom dana, te bi trebalo ponoviti ovaj postupak pet puta.

NEUOBIČAJENI ZNAKOVI moždanog udara kod žena koje niko ne pominje

261-768x402

Moždani udar nije samo zdravstveni rizik za ljude. Prema Nacionalnoj Stroke Association, godišnje 55.000 više žena umire od moždanog udara nego muškaraca, što je treći vodeći uzrok smrti kod žena.

To se može činiti alarmantno – muškarci uglavnom sudjeluju u nezdravim navikama, kao piće i pušenje, u odnosu na žene, a ipak žene se suočavaju kada je u pitanju moždani udar.

Većina žena ne shvaćaju da se pojavljuju mini moždani udar, a kamoli udar u cjelini, pa znajući znakove i simptome možete spriječiti dugoročnu štetu. Bilo koji od dolje navedenih znakova i simptoma moždanog udara u žena ne treba previdjeti.

Znamo da ljudi posjećuju liječnike sve manje, a češće piju alkohol, puše i jedu nezdravo, ali postoje neke velike razlike između muškaraca i žena koji povećavaju rizik kod žena od moždanog udara.

 
Neki od povećanog rizika od moždanog udara žena je uzrokovano činjenicom da žene imaju tendenciju da žive duže u prosjeku od muškaraca, a smrtnost moždanog udara je veći tijekom godina.

Ali to je samo dio slagalice.

Kada je u pitanju rizik za moždani udar postoje tipični faktori rizika koji se odnose na oba spola. Ovi su:

Nedostatak vježbanja
Visoki krvni tlak
Visoki kolesterol
Uporaba droga uključujući i pušenje
Dijabetes
Kardiovaskularnih bolesti.
No, postoje određeni faktori rizika za žene koji povećavaju rizik od moždanog udara u žena. Neki od njih su:

Uzimanje kontracepcijskih pilula
Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)
Patnja migrene
Mentalno zdravlje.
Još jednom, postoje zajedničke simptome moždanog udara koji se odnose na muškarce i žene, kao što su:


  utrnulost
Zbunjenost
Problem s vizijom
Slabost i vrtoglavica
Glavobolje po poznat uzrok.
Žene, s druge strane, mogu doživjeti jedinstvene simptome, pa znajući ove znakove moždanog udara u žena može pomoći spasiti život.

Nesvjestica
Kratkoća daha
Promjene u ponašanju
agitacija
Halucinacija
Mučnina ili povraćanje
Bol
napadi
Štucanje.

TORTA KRALJICA

11242544_952750021488222_5873709278296368348_n

Kaže se da su torte kraljice kolača, a ova je kraljica torti. Recept sam dobila davno. Ako ima sličnih ja se unaprijed ispričavam, ali moje drage overice, kojima sam taj recept dala davnih dana znaju da nije prepisan.
Sastojci
BISKVIT
5 kom jaja
100 gr čokolade za kuhanje
2 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo Dolcela
100 gr maslaca ili margarina
100 gr kristal šečera
100 gr mljevenih lješnjaka ili oraha



2 kom vanili šečera Dolcela
KREMA
1 kutija krema za torte Dolcela
3,5 dcl mlijeka
110 gr maslaca ili margarina
150 gr čokolade za kuhanje
GLAZURA



100 gr čokolade za kuhanje
2 žlice tople vode
2 žlice ulja
60 gr maslaca ili margarina

Priprema
BISKVIT: Odvojiti bjelanjke i umutiti čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto umutiti sa šečerom i vanili šečerom, lješnjacima ili orasima, otopljenom čokoladom, brašnom, pecilnim praškom. Pjenasto umutiti maslac – margerin i dodati u smjesu. Na kraju dodati snijeg i rukom izmiješati da ne padne.
OBAVEZNO TIM REDOM. Podijeliti smjesu na tri dijela i peći jednu po jednu koru u zagrijanoj pećnici na 180 ° 10-12 minuta Može se i cijela količina peći u jednom velikom protvanu pa rezati na tri trake. KREMA: Umutiti kremu u hladno mlijeko, dodati 100 grama omekšale čokolade i maslac pa sve zajedno smiksati. Na kraju dodati još 50 gr čokolade isjeckane na komadiće. Premazati preko ohlađenih kora. GLAZURA: Sastojke zajedno otopiti na pari dok se ne sjedine. Ostaviti kojuminutu da se masa malo ohladi i preliti preko torte

MUŽ MI JE STRAŠNO LJUBOMORAN, BOJI SE DA GA NEĆ PREVARITI, ČESTO JE NAPORAN ZBOG TOGA, ALI NIKADA NIJE BIO....



Muž mi je strašno ljubomoran, boji se da ga neć prevariti, često je naporan zbog toga, ali nikada nije bio agresivan. Mnogo mi smeta takvo ponašanje, konstantno sam u nekom strahu.



Neki dan me je odvezao kod ginekologa na pregled i možete misliti u kakvom je stanju bio dok je čekao, pogotovo jer je bilo par žena ispred mene, tako da sam ostala skoro sat vremena. Kada sam završila i ušla u auto mislim da mu je pritisak otišao u maksimum, izgledao je kao da će svaki trenutak dobiti moždani udar.



Nakon ovoga ga počinjem da žalim, bolestan čovjek i ne zna da je ginekolog u ovom mom slučaju žena. Koji ludak, nisam mu rekla neka crkne, bolje da tako dobijem slobodu nego da se razvodim i idem po sudovima, jer zbog njegove ljubomore ja prema njemu ništa ne osjećam dugi niz godina

Kako uzgojiti organski limun iz sjemenke lako u vlastitom domu i imati dobar rod?



Trebate limuna, koje možete kupiti od supermarketa. Naravno, ali bolje odabrati organski. Zbog limuna obično se cijepe, to znači da je divlji limun će se uzgajiti iz sjemena.
Slijedite ove korake:
Izrežite limun s nožem i izvaditi koštice. Ako izrećete sjeme limuna s nožem, ne možete ga koristiti. Odmah ih s vodom da bi se uklonile pulpe oko njih.
Podijeliti svako sjeme na pola pomoću nokta. Stavite sjeme u malu zdjelu i vode u tlo. Zatim pokrijte papirnatim ručnikom da bi bile vlažne.





Kada biljke budu veće, staviti ih u zemlju.
Zašto su limun dobro za vas?
Limun je superhrana. Oni su tako korisni za mnoge stvari, bez obzira da li ih dodati u vodu ili koristite koru.




Limun su bogate vitaminom C, koji je u obliku limunske kiseline. Dokazano je da se poboljša apsorpciju kalcija u probavnom sustavu.
Oni sadrže jedinstvene flavinoids i visoki antioksidansi koji mogu u borbi protiv slobodnih radikala i stanice raka. Limun je antioksidansi također pomoći u pružanju zaštite krvnih žila i jačanje imuniteta.

PRAVI HIT OVOG LJETA KOLAČ KOJI OSVJEVAVA BOLJE NEGO BILO KOJI DTUGI: TURSKI SPECIJALITETET: TRI LEĆE



Svaki put u slasticarnici kad pojedem jedno trilece meni je sramota da uzmem jos. Toliko volim ovaj kolac sto se gostim svaki put kod kuce:) Evo jedan prelepi recept koji lako se pravi a jos lakse ispari !!!
SASTOJCI
6 jaja,
250gr secer,
300 gr.brasno pecivo i
vanila



preliv
1kg punomasno mleko,
750ml hopla
250 ml sojino mleko
karamel
4 kasike secer se otope da stane braon onda sipas 50 ml.mleko malo se karamelizira i zgusne to je to!

PRIPREMA
Jaja i secer umutiti pa dodati braso,pecivo i vanilaa.Smesa se stavi u cetvrtasti pleh i pece se 15-20 min na 200 c.



Kada je gotov izvadi se i istrese naopacki malo se prohladi u meguvremenu u isti pleh sipas pola od mleka i vratis opet peceni kolac drugu polovinu mleka posipes odozgo.Lakse nemoze biti Odozgo stavis karamel i pojedes pola pleha hahahah prijatno!
Posluživanje
Mleko (tri vida-  mleko ,hopla i sojino  mleko) promesas zajedno i treba da bude hladno ne toplo!!

Dijetalni ČOKOLADNI mus od SAMO 2 sastojka



Nekada prosto nema ničeg bolje od ČOKOLADE!
Bilo da držite dijetu ili samo želite da se bez griže savesti zasladite, ovaj recept je IDEALAN za letnje dane!
A najbolje od svega je što se pravi veoma brzo i ima SAMO 2 sastojka u njemu!



Predstavljamo vam dijetalni ČOKOLADNI mus!
  Sastojci:
- 265 grama crne čokolade (za dijetalnu verziju idealno je da odaberete čokoladu koja u sebi sadrži više od 70% kakaa)
- šolja vode
- 4 kašike šećera - opciono
Priprema:



Uzmite činiju za mešanje i stavite u jednu malo veću činiju koju ste pre toga napunili ledom i vodom. Ostavite po strani.
  Uzmite čokoladu i vodu (i šećer) i stavite na tihu vatru da se sjedini. Kada se sjedinilo sipajte u činiju koja stoji u hladnoj vodi i počnite da mešate.
Mešajte otprilike 2-3 minuta dok se ne zgusne. Čim se zgusne, vaš mus je spreman za serviranje!

ŽENA KOJA JE SVAKU NOĆ STAVLJALA ČEŠNJAK ISPOD JASTUKA SVOG SINA. RAZLOG ĆE VAS NATJERATI DA ISTO DO VEĆ VEČERAS URADITE…




Češnjak (bijeli luk) je jedna od najzdravijih namirnica koja postoji u cijelom svijetu. Čak su i stari Egipćani sirovi čašnjak žvakali smatrajući ga snažnim antibiotikom, a u moderno doba, najmoćniji spoj koji je pronađen u češnjaku je alicin, ondnosno prirodni antibiotik. Tako da češnjak možete koristiti d biste očistili arterije, ako imate problem sa jetrom, da bi spriječili i liječili ćelavost, olakšali siimptome gripe, OČISTILI RESPIRATORNE PUTEVE, itd.



Upravo sa poboljšanjem rada respiratornih organa veže se priča stavljanja češnjaka ispod jastuka, te će te tako pobiti sve bakterije i grinje na mjestu gdje spavate. Na taj način je i gospođa Smith prebrodila alergijske probleme koje je imalo njeno dijete.


Pored bezuspiješnih pokušaja liječenja modernom medicinom, nakon što je čula za ovaj jednostavan trik sa češnjakom, probala je, i na njeno veliko čudo, naravno i sreću njeno dijete je normalno prodisalo.
Pored ovoga vjeruje se da češnjak ispod jastuka utiče na ljepše snove, kao i da eliminiše svu negativnu energiju. Neko čak nosi češnjak u džepu, ZA SREĆU…

LUDO TIJESTO SA JOGURTOM: POGODNO ZA SVE VRSTE PECIVA, MEKANO KAO DUŠA!



Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili.
Sastojci
oko 1 kg brašna
500 ml mlakog mleka
200 ml jogurta
2 jaja



2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kocka kvasca

Priprema
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.



Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste. Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

petak, 6. svibnja 2016.

NAPRAVITE SAMI: RECEPT ZA ŠAMPON KOJI SPREČAVA OPADANJE I PODSTIČE RAST KOSE..



Kosa je simbol ženstvenosti i lepote širom sveta, ali na žalost, usled učestalog tretiranja kose hemijskim sredstvima (bojenje, ondulacija), toplinom (fen, feniranje, peglanje), vezivanjem, i neadekvatnom negom, kosa se lomi, postaje suva, retka ili oštećena .


Svi navedeni faktori, uz svakodnevni stres i promene u organizmu uzrokuju povećano opadanje kose.
Da bismo ublažili gubitak kose i doprineli njenoj lepoti preporučujemo vam ovaj šampon.

 
Jednostavno se priprema, a efikasan je 100 odsto. Posle nekoliko pranja kose primetićete prve rezultate, vaša kosa će manje opadati, biće jača, lepršavija a nakon mesec ili dva redovnu primene primetićete nove vlasi što doprinosi povećanju zapremine.

Potrebni sastojci:

– Šampon od koprive (običan litarski)
– Pantenol 100 ml (vodeni rastvor)
– Kapi od koprive 30 ml (1 bočica)
– AD kapi, 30 ml vodeni rastvor (1 bočica)
– Ricinus ulje 50ml
– Dve ampule vitamina B
U 750 ml šampona od koprive, umešati celu bočicu pantenola 100 ml, celu bočicu koprivinih kapi 30ml, celu bočicu AD kapi i ricinusovo ulje.
Kako deluje ovaj šampon:

 

Verovali ili ne ovaj šampon je prava vitaminska bomba za vašu kožu glave, a samim tim i za vašu kosu.

Kopriva: ubrzava perifernu cirkulaciju i prokrvljenost kože glave na taj način ubrzavaju se metabolički procesi unutar epiderma. Samim tim ostali sastojci ovog šampona će se brže i kvalitetnije apsorbovati.

Pantenol: pantotenska kiselina (vitamin B5) deluje na očuvanje pravilne funkcije kože glave i stimulaciju njenih regeneratvnih procesa.
Ricinusovo ulje: Jača kutikulu vlasi. Bogato je vitaminom E i ricinoleinskom kiselinom. Vitamin E je značajan antioksidans i sprečava dejstvo slobodnih radikala i njihovih štetnih uticaja na kožu glave i koren dlake. Ricinus pored regenerativnih svojstava deluje antifugicido (uništava gljivice koje su odgovorne za pojavu peruti). Na kožu skalpa deluje zaštitno, umirujuće i zaceljujuće, dok svojom gustom i lepljivom konzistencijom uklanja izumrele ćelije kože glave sprečavajući ih da zapuše folikul dlake što bi uticalo na usporen rast kose.
AD kapi: vitamin A deluje na različite fiziloška funkcije u ljudskom organizmu, ono što je značajno za kosu je njegovo regenerativno dejstvo na skalp glave tj. Diferencijacija epitelnog tkiva.

Vitamin B kompleksa: prehranjuje kosu i vraća čvrstoću dlake
Šampon možete kupiti u bilo kojem marketu, a ostale sastojke u apoteci.

SMATRAMO GA DOSADNIM KOROVOM A SPREČAVA RAK CRIJEVA I OPĆENITO ČUVA CRIJEVA



Prije oko devet hiljada godina, spelta (Triticum spelta) je iz južne Azije najpre osvojila Bliski Istok, a potom i Evropu.

U našim krajevima poznatija je kao krupnik, krupnica ili pir.

Poznata kao: dusomača, kokošica, oputina, pasja trava, ptičji dvornik, rusno zelje, slak.
Latinski izraz: polygonum aviculare.
Riječ je o žitarici, bliskoj srodnici pšenice, koja se vijekovima koristila za ishranu, ali je decenijama nepravedno zapostavljena, pa se koristila samo za ishranu životinja, najčešće rasnih, trkačkih konja.

 
Ipak, zbog naučno dokazanih blagotvornih dejstava na čovekov organizam na trpezu se vraća na velika vrata. S obzirom na to da odlično podnosi oštriju klimu i da je otpornija na bolesti od pšenice, spelta se sve više uzgaja u severnoj Evropi, dok se posljednjih godina najviše gaji u Njemačkoj, Švarcaskoj, Belgiji i Finskoj.

Ova žitarica je, inače, bogata dijetnim vlaknima, sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B12), a ima sedam-osam puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Važno je, takođe, što su ovi minerali u spelti vezani sa organskim ugljenikom, pa u organizmu mogu potpuno da se apsorbuju. Osim toga, krupnik sadrži i mnogo cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što doprinosi održavanju zdravih vrijednosti šećera u krvi.


S obzirom na to da jača kosti i zube, spelta se preporučuje za ishranu dece, a pošto pomaže moždane aktivnosti korisno je ako se češće nađe u tanjiru starijih.

Preporuka je, takođe, da zbog prehrambenih vrednosti i lake probavljivosti, krupnik jedu trudnice, a budući da je bogat dijetetskim vlaknima i sadrži malo masnoća pogodan je za one koji žele da se oslobode viška kilograma na zdrav način. Poznato je i da je spelta bogata belančevinama što je važno za izgradnju mišića dok je sadržaj ugljenih hidrata čini odličnim izvorom energije za sportiste. Čak im se preporučuje da češće jedu hljeb od krupnika.

Kada je riječ o ljekovitim osobinama spelte, rezultati naučnih istraživanja pokazuju da ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji mogu prerasti u rak debelog creva, a dobra je i za jetru. -Ženama, takođe, pomaže da ne obole od raka dojke.
Nutricionisti poručuju i da takozvana dijeta od krupnika efikasno liječi crevna oboljenja, smetnje metabolizma, oboljenja bubrega i razne alergijske simptome prouzrokovane ishranom.


  – Za pripremanje hljeba od krupnika, brašno spelte bi trebalo da se zamjesi čvršće od pšeničnog. Ispečeni hljeb, inače, dugo čuva svježinu i neće da se osuši i po tri-četiri dana .Od brašna spelte mogu da se prave i palačinke, kao i brojne druge đakonije.

Tijekom nekoliko tjedana pijemo 2 do 3 šalice čaja na dan. Zaustavlja krvarenja iz maternice, pluća, želuca i hemeroida.

Biljka namočena u rakiji otjerat će crijevne nametnike, a namočen u kiselkastomu crvenom vinu pomaže u suzbijanju proljeva, dizenterije, podrigivanja a kod žena u suzbijanju tegoba za vrijeme mjesečnice.
Treba ga piti po 3 šalice na dan. Sok ili čaj olakšava bolno mokrenje i odstranjuje pijesak i kamence iz bubrega i mjehura.
Dobar je čak i kod šećerne bolesti. Najbolje je ako pijemo gorak čaj, a u krajnjem ga slučaju sladimo medom. -

30 POSTO GINEKOLOŠKIH OPERACIJA SE MOŽE IZBJEĆI OVOM BILJKOM!



Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C.

Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba, piše Dokazano.


 

Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.

Idealna biljka za trudnice

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice.

Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja.

Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pomaže kod PMS i menopauze
Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.
S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, zaustavlja rak dojke.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu

 
Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka

200 grama suhog ili svežeg virka prokuhajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja.

Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

Znate li šta se dešava sa vašom jetrom i mozgom ako konzumirate samo pola kašikice ovog začina?



Jedan od najpopularnijih začina je kurkuma. To je vrlo svestran sastojak i to se koristi u raznim jelima, a posebno u južnoj Aziji. Zbog djelovanja koja su također dobro poznati, također se koristi kao prirodni dodatak. To se koristi za liječenje različitih zdravstvenih problema. No, mnogi ljudi su svjesni činjenice da redovito konzumiranje kurkume blagotvorno djeluje i na mozak i jetru .

Kao što je ranije spomenuto, kurkuma je u stanju liječiti tjelesne bolesti. No, do sada, njegove mentalne prednosti nisu poznati toliko.

Aktivni sastojak u kurkumi je Kurkumin. Vjeruje se da se obećavajući tretman za Alzheimerovu bolest. Jedan od glavnih uzroka Alzheimerove je plak. On se nakuplja u mozgu, pod nazivom beta-amiloid plakova. Prema nekim istraživanjima, pokazano je da je kurkumin može inhibirati nagomilavanje ove pločice do 40 posto. To ga čini vrlo obećavajući tretman za Alzheimerovu bolesti.



Također je otkriveno da su protuupalna svojstva kurkumina igraju važnu ulogu u liječenju jer smanjuje oštećenja koja je uzrokovana oksidacijom sredstva i upala.

Istraživači vjeruju da kurkumin je koristan za zdravlje jetre zbog svojih anti-upalni i anti-oxidant učinaka. Znanstveno je dokazano da kurkumin može smanjiti oštećenje jetre uzrokovana:

– predoziranje
– Visoka razina toksičnosti
– Ciroza
– Etanol
– Bolesti jetre

Kurkumin također smanjuje rizik od razvoja raka jetre. To čini, smanjenjem ljudskih karcinogeni na jetru, kao što je tioacetamida.

Kako da biste dobili najviše iz njega

Najbolji način za korištenje kurkuma je kupiti kvalitetnu ekstrakt organski kurkuma sa 95 posto curcuminoids. U hitnim situacijama, trebali biste uzeti ¼ žličica kurkuma na dnevnoj bazi. To je dovoljno da se smanji upala i spriječiti bolesti.

Izvor: narodnamedicina.info

UPOZNAJTE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Jača srce, štiti od moždanog, smanjuje pritisak…



Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti sa ovom čudesnom voćkom.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.



Zaustavlja proljev
Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju probljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara
Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Ovo su samo neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja hurmi. Još je mnogo bolesti u kojima će vam hurme pomoći a lista je preduga i moglo bi se knjiga čitava ispisati o tome.

http://zasvakogponestoo.blogspot.ba

MAKOVE KREMISIMO KOCKE



Meke kore od maka i belanaca, presečene kiselkastom belom kremom, zaslađene i namirisane žutom, penastom kremom od žumanaca sa mirisom vanile.

SASTOJCI
Za 2 kore
100 g mlevenog maka
2 kašike meda
100 ml vrele vode



6 belanaca
1 kesica vanilin šećera
4 kašike šećera
1 kašika brašna T-400 oštrog
1 kašičica praška za pecivo

Bela krema
100 ml slatke pavlake
200 ml kisele pavlake (12% mm)
1 kašika meda
1 kašičica želatina u prahu

Žuta krema
6 žumanca
1 kašika meda
1 kesica burbon vanilin šećera
70* ml slatke pavlake
150 g bele čokolade
100** ml slatke pavlake



PRIPREMA
Bela krema
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Dodati kiselu pavlaku i med i umutiti mikserom.

Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, dodati 2 kašike smese od pavlaka, zagrevati uz mešanje da se dobije glatka, tečna smesa. Uliti u preostalu smesu od kisele i slatke pavlake. Kratko promešati mikserom.
Ostaviti u frižideru dok ne budu spremne kore.

Žuta krema
100** ml slatke pavlake ostaviti na sobnoj temperaturi.
Žumancima dodati med i vanilin šećer i kratko umutiti mikserom ili žicom da se dobije ujednačena masa. Uliti 70* ml tečne slatke pavlake i izmešati žicom da se smesa ujednači.

Staviti na jaču vatru i uz neprestano mešanje žicom zagrevati dok smesa ne počne da se zgušnjava. Skinuti sa vatre na 10-ak sekundi, neprestano mešati žicom dok ne prestane zgušnjavanje, pa vratiti na tihu vatru. Kuvati uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne kao puding. Voditi računa da ne proključa da se ne bi zgrudvala žumanca. Potrebno je oko 10 minuta.

U vrelu kremu dodati belu čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se sva ne istopi. Po potrebi još malo zagrejati. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Ni slučajno ne hladiti naglo na hladnom vazduhu ili u frižideru, jer se može zgrudvati!!!

Umutiti 100 ml slatke pavlake, dodati do sobne temperature ohlađenoj kremi od žumanaca i umutiti mikserom.
Ostaviti u frižideru.

Kore
Uključiti rernu na 150 stepeni.

Mak preliti sa 100 ml vrele vode i dodati med. Zagrevati na jačoj vatri dok ne provri, a zatim kuvati na slabijoj vatri uz povremeno mešanje 7-8 minuta. Malo vode će ispariti i dobiće se kaša od maka. Ostaviti da se prohladi.

Belancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i lagano izmešati žicom.
Lagano umešati kašu od maka.

Smesu podeliti na dva dela i rasporediti u dve tepsije dimenzija 20*32 cm, podmazane uljem i obložene papirom za pečenje.
Peći dok ivice kora ne porumene (oko 25 minuta).

Izvaditi kore iz rerne, pažljivo odvojiti od pek papira i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kore su jako nežne i meke.

U tepsiju u kojoj su se pekle kore (20 x 32 cm) preneti prvu koru. Premazati belom kremom, staviti drugu koru, premazati žutom kremom. Ostaviti preko noći u frižideru.

NAPOMENA
1. Ove kocke su prerada Vanylica-inog recepta, nastale sa željom da se izbaci margarin i doda kisela nota maku.
2. Za kreme sam koristila slatku pavlaku "Šlag Dolcela 5+" .
3. Ove kocke se mogu praviti i kao torta u kalupu prečnika 22 – 24 cm.
Obavezno se moraju praviti u kalupu, tepsiji ili drugom pogodnom sudu, jer kreme nisu previše čvrste i mora ih nešto držati da ne iscure sa strane dok se ne ohlade preko noći. Sutradan, kada se kolač iseče na kocke (kriške) neće se slivati ni jedna krema.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ZAPEČENE PILEĆE ŠNICLE! GOTOVE ZA RAVNO 30 MINUTA!



Nikako ne uspijevate sve zadovoljiti istim jelom. Ne brinite jer zapečene pileće šnicle podjednako vole sve generacije, a vama preostaje da za objedom primate komplimente i dijelite repete.
SASTOJCI
600 g pilećih odrezaka
2 žličice Vegete Twist za piletinu By Podravka
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice ulja
50 g naribanog sira edamera

 
PRIPREMA
Piletinu narežite na tanje odreske i pospite Vegetom Twist piletina pa neka odstoji oko 30 minuta.
Odreske popecite u tavi na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta, do zlatno žute boje.

 
Pripremljene odreske stavite u vatrostalnu posudu, prelijte slatkim vrhnjem, pospite naribanim sirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 230°C oko 10 minuta.
Posluživanje
Odreske poslužite uz kuhano povrće po želji.
Savjet
Umjesto edamera, možete upotrijebiti bilo koji drugi polutvrdi sir.

http://www.coolinarika.com/

PRHKE KIFLICE



Jednostavne kiflice
SASTOJC
1 čaša mlijeka (čaša = 250 ml)
1 čaša ulja
4 čaše mekog brašna
1 čaša oštrog brašna


1/2 kašičice soli
1 vanilin šećer
džem
prah šećer

 PRIPREMA
U sud za mešenje sipati brašno i vanilin šećer. Dodati mlijeko i ulje, izmešati varjačom a zatim umesiti rukom. Testo je meko i masno, lepo se radi, ne lepi se.


Podeliti testo na 10 loptica, po 120-125 g svaka. Lopticu malo rastanjiti rukama a zatom oklagijom razvući u krug prečnika 20 cm. Iseći na osam trouglastih delova. Na svaki staviti po malo džema i umotati, rastežući trougao da bude što duži.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok rubovi kiflica ne dobiju blago zlatan ton. Ne smeju puno potamneti, treba da ostanu što svetlije. Vruće kiflice obilno uvaljati u prah šećer. Ohladjene čuvati u zatvorenoj kutiji. Od ove mere dobije se 80 malih kiflica, za dva velika pleha po 40 komada.

http://www.coolinarika.com/