Dobro Došli

..

subota, 7. svibnja 2016.

HARA STOMAČNI VIRUS: Evo kako da se zaštitite i kako da se izlečite!

Wc1-620x350

Crevna viroza, takozvani stomačni grip, zahvatila je Balkan. Broj obolelih je sve veći, a mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja i grčevi u stomaku “hvataju” čitave porodice.

Posle čitanja ovog teksta sigurno se više nećete rukovati sa svakim!

Muči vas stomačni virus? Probajte ovaj biljni lek

Zato vam donosimo par ključnih saveta na šta bi trebalo da obratite pažnju, kako da se sačuvate, ali i kada obavezno treba otići lekaru.



KAKO SE ZAŠTITITI

Stomačni virusi najčešće se manifestuju kao upala želuca ili tankog i debelog creva. Do toga dolazi zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u telu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama.

Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

  ŠTA PITI

Kad su u pitanju stomačni virusi, najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće. Pa tako, sve što uđe u telo, bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje.

Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti, ali ne bilo koje. Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir.



Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i izgubljene elektrolite.

Takođe, blagi čajevi, poput onog od kamilice ili svežeg đumbira, olakšaće simptome mučnine, a lekari uvek preporučuju da se pije ruski ili neki drugi crni čaj. Međutim, ove čajeve treba piti čiste, odnosno bez ikakvih dodataka kao što su med, šećer, limun ili mleko.
ŠTA JESTI

Što se hrane tiče, najbolji izbor je klot pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije.

Nema komentara:

Objavi komentar