Dobro Došli

..

subota, 23. travnja 2016.

SLADOLED BOLJI NEGO U RESTORANIMAA PRAVITE GA KOD KUĆE OČAS POSLA

13006449_645185192315247_2038150092957657638_n

Sastojci
6 zumanjka
250 gr secera
2 zlicice naribana korice neprskanog limuna
1 dl svezi procedjeni sok od limuna



1/2 Litre slatkog vrhnja ( umucena u slag )

Priprema:
Zumanjke na pari mutiti dok ne pobele i neuvecaju volum, pa dodati secer, limunov sok, koricu limuna, miksati dok smesa nepobeli i nezgusne se. Ukloniti sa vatre i ohladiti. U ohladjeno dodati slag od slatkog vrhnja ( prethodno ulupanu slatko vrhnje/slatka pavlaka ). Sve sjediniti Kremu za sladoled pretresti u odgovarajucu posudu. Ja sam kremu stavila u posudu koju sam prekrila pek-papirom. Odgore sam prekrila alu-folijom. Htela sam da prikazem na koji drugi nacin mozete
zamrznuti ovaj sladoled ako nemate plasticnih posuda za zamrzavnje sladoleda.



U zamrzivac na nekoliko sati. Posle 3 h izvaditi sladoled napolje iz zamrzivaca. Izmiksati smesu i vratiti ponovo u zamrzivac. Vadjenjem smese iz friza i miksanjem dobija se fina krema. Izmiksajte 1-2 puta u toku dok se nestisne. Savet !! Pred posluzivanje posudu sa sladoledom izvaditi iz friza da sladoled se opusti. Svaki put kad ocete oblikovati kuglu sladoleda zaronite zlicu za sladoled ( specijalna zlica namenjena za sladoled ) u vrelu vodu ili ispod mlaza vrele vode ( ako je potrebno uronite jos jednom ili dvaput ), sa mokrom i toplom zlicom zavacamo kremu i u krug okrecemo zlicu oblikujuci kuglu. Lagano zlicu potresti da sladoled klizne iz zlice u tocir od kesa ili u desertnu casu.

DOK JOŠ NIJE KASNO POTPUNO NOVE IDEJE ZA FARBANJE JAJA + KORISNI SAVJETI



Sigurni smo da su domaćice već pripremile boje i ukrase i spremne su za ovaj umetnički dan! smiley
Mi vam otkrivamo nekoliko zanimljivih načina da išarate uskršnja jaja tako da budu potpuno originalna!
Mramorna šara - Ljuske crnog ili belog luka iseckajte na komade. Jaje pokvasite, malo uvaljate u ljuske i umotajte u aluminijumsku foliju ili tanku najlon čarapu. Kuvajte na standardan način u šerpi sa bojom.
Ukrštene linije - Jako jednostavan a efektan način farbanja jaja. Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbajte na standardan način.
Mrežasto jaje - Uvijte jaje u parče mrežastog džaka, čvrsto vežite koncem i kuvajte u boji. U istu svrhu možete upotrebiti i stare čipkaste čarape.
Šaranje pomoću ulja - U manju posudu sa farbom za jaja dolijte par kapi ulja. Kuvana jaja spustite i brzo okrećite. Efekat će biti fenomanalan!
Šljokice za devojčice - Četkicom nanesite lepak na određene delove jaja i uvaljajte ih u srebrne šljokice za lice i telo. Uključite u ovošaranje i svoje devojlice. Biće oduševljene!



Krep papir - Isecite krep papir (poželjno tamnijih boja) i isecite na tanke, ali dugačke trake. U njih umotajte još uvek topla kuvana jaja i pažljivo ih spustite u posudu sa hladnom vodom u koju ste dodale jednu kašiku sirćetu, da se papir dobro prilepi. Izvadite i ostavite da se osuši, ali ne treba da čekate da se papir skroz stegne.
Samolepljivi cvetići - Još jedna jednostavna ideja je ukrašavanje ofarbanih jaja cvetovima od kolaž papira. Sve što treba je da razmislite unapred o kombinaciji boja. Isecite kolaž papir u željenim oblicima i zalepite ga na skuvana jaja!
Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu... Tako ćete dobiti potpuno originalne šare!
Izgrebano jaje - Izvadite jaje iz farbe na polovini kuvanja i žicom za sudove izgrebite malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.
Kanap u boji - Kanap dužine 30 cm potopite u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotajte oko skuvanog jajeta u raznim pravcima. Uzmite drugi kanap, namočite u drugu boju i ponovite postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.
Jaje bubamara – Ofarbajte jaja u crvenu boju. Umutiti belance viljuškom i četkicom pravite tufne, pa ga uvaljate u mak.
Tempera - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.
Vosak ili voštane bojice - Skuvana jaja iscrtajte istopljenim voskom ili voštanim bojama, pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.
Svila – Isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Štampanustranu tkanine okrenite prema jajetu. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Čvrsto umotajte u gazu i vežite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.
Saveti:



- Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
- Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi trik jeste da u vodu stavite so, i da jaja kuvate na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri.
- Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.
- Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.
- Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina.
Prirodne boje
ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.
NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.
CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.
SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.
PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.
ZELENA – listovi spanaća, kopriva.
BORDO – sušeni cvetovi kantariona.

DOMAĆI GUSTI JOGURT ZAŠTO DA KUPUJETE KADA MOŽETE NAPRAVITI SAMI MNOGO BOLJI JOGURT

Domaći gusti jogurt

Sastojci
2,5l mlijeka (ako pravite za bebu koristite dnevno,pasterizovano mlijeko)



1 kašika jogurta (ja sam uzela od prethodnog jogurta što sam pravila a vi možete koristiti Bio-gusti jogurt ili neki drugi jogurt koji je baš čvrst.)

Priprema
1.
Unutrašnjost šerpe isperite sa vodom te u nju dodajte mlijeko. Na dno šerpe stavite mali tanjirić od fildžana ili neke šoljice. To će pomoći da vam mlijeko ne izleti napolje. Zatim kuhamo na jakoj vatri.
2.
Mlijeko pažljivo pratite. Potrebno je da za jedan prst ispari. Kuhajte jos 10-tak minuta. Mlijeko što duže kuhate ono će biti gušće. Kada se dovoljno kuhalo i opalo za jedan prst,mlijeko istresamo u galone ili neke druge staklene/zemljane posude.
3.
Odnesite galone u neku prostoriju sobne temperature (to uradite prije dodavanja jogurta jer kada dodate jogurt mlijeko treba da miruje). Rasporedite galone na neki peškir/ručnik,tako neće izgubiti toplotu.
4.
Pustite mlijeko da malo ohladi. Pravo vrijeme za dodavanje jogurta je onda kada umočite prst tačno u sredinu posude i brojite do 10. Ako poslije broja 7 počinjete da osjećate vrelinu mlijeka,onda je pravo vrijeme. Ako brojući do 10 ne možete da izdržite i previše vam je vrelo,sačekajte još malo. Ali pazite,mlijeko ne smije da bude mlako.



5.
Kada mlijeko stekne idealnu toplotu,oduzmite mu 1 kašiku mlijeka. Pomiješajte ga sa jogurtom (uzmite jednu kašiku jogurta sa gustog dijela,ne smije biti voden) u jednoj posudici a zatim istresite u mlijeko miješajući 2-3 minute. Ako ste mlijeko rasporedili u više posudica dodajte u svaku po jednu kašičicu smjese. Na mlijeko stavite cjedaljku/đevđir i umotajte mlijeko stolnjakom ili peškirom tako da odozgo ostane otvoreno (kao na slici ispod). To radimo da para može izaći napolje jer u suprotnom pokvasiti će nam jogurt.

6.
Uzmemo još jedan peškir i s njim prekrijemo cijeli jogurt. Znači jedan peškir ide ispod jogurta,jedan oko jogurta i jedan koji će prekriti cijeli jogurt. Ja jogurt napravim uveče u 12 i ujutro u 8 ga stavim u frižider. Kada jogurt provede jedan dan i jednu noć u frižideru,dobiti ćete odličan,veoma gust domaći jogurt zbog kojeg ćete prestati uzimati gotovi i s kojim ćete moći napraviti razne juhe i preljeve za jela. A vaše bebice će se oduševiti baš kao i moj sin kojem je jogurt najdraži obrok.

Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

GODINAMA KADA PROĐEM PORED JEDNOG STARIJEG ČIČE KOJI PROSI, SAMO SE OKRENEM NA DRUGU STRANU...



Godinama kada prođem pored jednog starijeg čiče koji prosi, samo se okrenem na drugu sranu. Vodim se onom kako svi što prose rade za neke lezihljeboviće koji im na kraju dana pokupe sve. Jednostavno ne želim da dajem novac takvim ljudima.



Međutim, juče što sam vidio mnogo me raznježilo. Čiča kojem nikada nisam dao ni centa, stoji pored kutije za prikupljanje pomoći za nezbrinutu djecu i ubacuje u nju sitniš. Nisam mogao da ne priđem i ne upitam ga zašto to radi.



Rekao mi je dijete drago, danas sam sakupio da imamo jest ja i supruga, a ovo je višak, nije puno, ali možda nekom pomogne. izvadio sam 10 eura i dao mu, a on ih je uzeo, zahvalio se i rekao, meni danas stvarno više ništa ne treba i onih mojih 10 eura ubaci u kutiju. Kako skromnih i dobrih ljudi ima, tu su oko nas, ali i ih zbog vlastite zlobe i predrasuda ne primjećujemo, nažalost…

NE ZNATE ŠTA ZA DORUČAK EVO REŠENJA A ZA 20 MINUTA SVE GOTOVO: PIZZA JASTUCI



jednostavni za pripremu,mekani,ukusni...
Sastojci
tijesto
1 jaje
200 ml jogurta
400 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli



3 kašike kečapa ili sos paradajza
malo origana
100 gr feta sira
100 gr gaude
100 gr pilećih ili purećih prsa u ovitku

Priprema
1.
Pileća prsa u ovitku narezati na sitne kockice, fetu izmrvite, a gaudu naribajte. Sve sastojke za tijesto sjedinite, pa zamijesite homogeno tijesto.



2.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu prsta, pa režite na kocke željene veličine.
3.
Pržite jastučiće u zagrijanom ulju dok ne porumene. Pržene stavite na papir da se ocijede od ulja.

MOJ MOMAK JE OSTAVIO DJEVOJKU SA KOJOM JE BIO U VEZI 4 GODINE I SA KOJOM JE BIO VJEREN ZBOG MENE...



Moj momak je ostavi djevojku sa kojom je bio u vezi 4 godine i sa kojom je bio vjeren zbog mene. Nije bilo lako razvojiti ih, ali sam uspjela. Ona to nikada nije prihvatila jer ga mnogo voli, a iskreno mnogo je bogat pa bi ga svaka voljela. Ona i dalje ima šifru njegovog facebook profila, a znam jer često kada on kod mene spava njegov profil bude aktivan.



Tako svaki put kada to primjetim i ja uđem na njegov profil i šaljem sebi poruke, kako sam najbolja cura sa kojom je bio, da su sve ostale za mene velika nula, da je sa bivšom djevojkom Anom (njom) izgubio 4 godine života, ma razne gluposti. Neki dan se toliko naljutila da mu je na mob poslala poruku, da je kreten, konj, izvrijeđala ga do bola, jadnik ne zna zbog čega. Ah, zahvaljujući njenom špiuniranju uspjela sam je totalno odvojiti od njega, sada je samo moj… nikada joj se neće vratiti i mogu slobodno i opušteno uživati u njemu i njegovom novcu.

SPREMITE PILETINU SA RIŽOM PO OVOM RECEPTU I SVI ĆE PRIČATI O VAŠEM RUČKU....

dd

Odkako radim,u nedostatku vremena počela sam iskopavati brze i jednostavne recepte...Ovo je jedan od takvih...sve u pećnicu.....i samo pričekati da se samo ispeče,....
    1/2 pilića
    1 dcl ulja
    1 luk
    1 mrkva


   
1 v.ž vegete
    2 dcl riže
    peršin,sol,papar
    oko 7 dcl vode

Priprema
    Piletinu narezati na komade,posipati vegetom.Stavite peći u duboku tepsiju na pola sata da se zapeče.
    2.
    Luk sitno nasjeckajte,pa pomiješajte s ribanom mrkvom,peršinom i vegetom.Dodajte opranu rižu i sve dobro promiješajte.
      3.


   
Mješavinu riže i povrća zatim dodajte piletini i sve promiješajte.Zalijte s vodom i vratite u pećnicu.
    4.
    Pecite dok tekućina ne ispari a riža se ne skuha.Poslužite uz salatu.
    Izvor:  www.coolinarika.com

JAKO JAKO UKUSN I FIN, MA TOPI SE U USTIMA – KAO DA JEDETE PRAVI RAFALEO



Sastojci
Kora:
5 belanaca
150 g. secera
150 g. kokosa
2 kasike brasna.
Preliv:
200 g.cokolade



4 kasike ulja.
Fil:
4 dl.+1 dl. mleka
5 zumanaca
1 puding od vanilije
250 g. butera
150 g. secera u prahu.
Za posipanje:
50-100 g. kokosa.

Priprema
Umutite u cvrst sneg belanca, postepeno dodavajte secer,
i kada se stopi secer lagano dodati brasno muteci mikserom na lagano
i kokos.
Sipati u pleh (velicine 30×20) u koji smo stavili papir za pecenje, lagano
poravnamo i pecemo na 200 C.oko 15-20 min.dok ne dobije blago zlatnu boju.
Koru ohladimo.



Cokoladu otopimo na pari sa uljem i kada bude lepo sjajna prelijemo ravnomerno po ohladjenoj kori.
Ohladimo koru da se cokolada stegne da bi mogli da nanesemo fil da nam se nebi u toku filovanja sve razmazalo.
dl.mleka stavimo na sporet da provri.
Posebno umutimo puding sa zumancima i dodamo 1 dl.mleka, sve umutimo da nema grudvica, i kada mleko na sporetu provri lagano sipamo masu od pud.
i zumanaca, i kuvamo dok se ne zgusne.
Sklonimo, i ohladimo
U hladno dodamo secer u prahu i buter, i dobro sve umutimo mikserom.
Na ohladjenu koru sa cokol.prelivom ohladjenim nanesemo ravnomerno fil
i poravnamo sve sa kuvarskim nozem.
Pospemo sa kokosom i ohladimo 2 h.u frizideru.
Seci na kocke ili stangle, i uzivajte u pravom ukusu Rafaella.

RUČAK O KOME ĆE SVI PRIČATI…PEČENE ĆUFTE I KROMPIR SVE U JEDNOM



Sastojci
potrebno za ćufte
500 g mljevenog mesa
2 glavice luka
2 češnja bijelog luka
1 kom jaje
3 kašike prezli
po potrebi so, biber, tucana paprika
još potrebno



6-7 krompira
2 kom paprike
2-3 kašike ulja
4-5 kašika Podravka pasirane rajčice
3 kašike vode
po potrebi so, vegeta

Priprema
1. Luk sitno isjeckati , pomiješati sa mesom i svim začinima za ćufte, ostaviti u frižider
30-ak minuta. Od smjese oblikovati ćufte, malo ih spljoštiti
2. Krompir isjeći na kolutove, malo posoliti i posuti vegetom



3. U nauljenu posudu za pečenje slagati 2 -.3 krompira, ćufta, opet krompir, povremeno
ubaciti komad svježe paprike ili kolutić luka i sve dok se ne utroše svi sastojci
4. paradajz pire razmutiti sa vodom pa preliti preko krompira i ćufti
5. peći na 200 C kada je krompir pečen gotovo je

ZA DANAŠNJIM RUČKOM SE TRAŽIO ZALOGAJ VIŠE...PROBAJTE NEĆETE SE POKAJATI



Potrebno:
krumpir (količina proizvoljna, dakle, onoliko koliko možete pojesti)
4-5 žlica maslaca
1-2 žlice mješanog začinskog bilja: peršin, vlasac…



nekoliko komadića tanko rezane pancete

Priprema:
Krumpir sa korom dobro oprati od sve nečistoće. Ako je krumpir jako star, i ako mu je korica dosta oštećena, tada ga do polovice ogulite u tankom sloju. Krumpir zarezati oštrim nožem na svakih 0,5 cm debljine ali ne do kraja. Režnjevi se moraju držati zajedno na donjoj strani, a cijeli krumpir oblik debelog češlja 😉



U napravljene utore naizmjence nagurati maslac sa začinskim biljem i pancetu. Krumpire posoliti pa  peći u pećnici na 180ºC cca 40 minuta.
Poslužiti vruće!

DUGO SMO BILI U VEZI, PLANIRALI VJENČANJE, DJECU...ALI NJEGOVI RODITELJI



Dugo smo bili u vezi, planirali vjenčanje, djecu, život do sudnjeg dana, mnogo se voljeli, ali njegovi roditelji… Njegovi roditelji nisu tako mislili, smatrali su da njihov jedinac zaslužuje više, bolje… od mene.



Nisu željeli da njihov sin oženi djevojku sa sela iako smo prve komšije, ali oni su za njega su imali velike planove. Poslali su ga u grad na studije, zabranjivali mu svaki kontak sa mnom. Godine su prolazile, ja djevojka sa sela sam se udala, rodila djecu, živim, nikada nisam bila nešto iznimno sretna, ali imam brak, imam djecu imam neki život, a on, za vrijeme studiranja, zaglavio u loše društvo, nikada nije završio visoke škole, vratio se u naše selo i živi život jednog običnog, normalnog seljaka.



Zanimljivo da sam ja sa mojim mužem odselila za Beč i živim u velikom gradu. Čujem od mojih da se njegovi roditelji mnogo kaju i nikada sebi neće oprostiti, jer su nas rastavili. Koliku su grešku napravili i kolika je bila ljubav među nama govori činjenica da se on nikada nije ženio, niti će, a ušli smo u 40-e već davno.

Šaku svaki dan pojesti: Ljekari preporučili, evo i zašto

nz

Novo istraživanje koje je obuhvatilo je 46 odraslih osoba s malo povišenim nivoima glukoze u krvi, ali bez prethodne dijagnoze šećerne bolesti.

Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije grupe: prva je trebala uzimati grožđice kao grickalicu tri puta na dan tokom 12 sedmica, dok je druga grupa dobivala drugačije vrste grickalica, komercijalne, koje nisu sadržavale niti grožđice niti bilo kakvo voće ili povrće.

 
Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje nivoe glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.

Isto nije zabilježeno kod grupe koja nije grickala grožđice.

Zašto su tako zdrave?

Imaju relativno nizak glihemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi, piše aura.ba portal.


  Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne nivoe hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

Domaća mast koja rješava probleme bolnih koljena, laktova, ramena… Pomaže već poslije prvog nanošenja. (RECEPT)


Svima nama su poznati bolni osjećaji u zglobovima. Obično bol osjećamo u koljenima, ramenima, laktovima. Osjećamo se slomljeno. Poslije četrdesete vjerujemo da je to propratna pojava starenja. A šta ako se bolovi pojavljuju u 25-30 godina? I to je starost? Naravno, razloga može biti više – traume, preopterećenja, lomovi, artritis, reuma, ali sada nećemo raspravljati o tome, nego kako da se riješimo bolova u zglobovima.
Ne mogu reći da imam česte bolovi u zglobovima, ali počela sam primjećivati da ponekad ne mogu lahko savijati i ispravljati koljena. Ponekad se bol javlja i u mirnom položaju. Naučila sam se da borim, pripremajući domaću mast, recept koji sam pronašla na jednom ruskom sajtu narodne medicine.Priprema se od jednostavnih sastojaka, koje u kuhinji posjeduje svaka domaćica. Ovaj recept želim da podjelim sa vama, jer je zaista djelotvoran i pomaže već posle prvog nanošenja, piše uspesnazena.com!
Domaća mast protiv bolnih zglobova. Recept.
- med,
- senf (najbolje je ljuti),
- so i
- soda.


Od svega po 1 supena kašika.
Sve temeljno promešajte do homogene smjese. Stavite u praznu kutiju od kreme ili u neku drugu ambalažu. To će biti vaša spasonosna mast.
watermarked-114
Primjena:
Bolno mjesto dobro namazati ovom mašću i napraviti oblog, odnosno staviti najlonsku kesu i zavezati toplim, najbolje vunenim šalom. Tako držati 1,5-2 sata. Proceduru je najbolje raditi pred spavanje, da bi nakon uklanjanja obloga bolni zglob ostao u mirnom stanju. Ujutru isprati.
Ne ograničavajte se jednim tretmanom, ponovite ga 4-5 dana uzastopno. Efekat ćete osetiti već poslije prve procedure. Poslije ponavljajte po potrebi. Masti biće dovoljno za nekoliko dana. Čuvajte je u frižideru.


Nećete vjerovati šta sve liječi senf. Ovaj ukusan začin se pravi od ljekovite biljke slačice ili gorušice. Pored toga što se koristi u medicini protiv bolnih zglobova, možete ga koristiti i u druge svrhe. Kada se opečete, nanesite deblji sloj i bol će nestati. Ako vas zaboli glava, namažite ga na čelo i sljepoočnice. Kada se prehladite i grebe vas grlo ili ste promukli, progutajte kašičicu ovog začina.
Izvor: uspesnazena

Riješite se kamena iz bubrega pripremom ovog jednostavnog napitka!



Kamen u bubregu je vrlo učestala bolest, ali na sreću postoje načini na koje se možete osloboditi ovog neugodnog problema.


Simptomi koji mogu ukazivati na kamen u bubregu su iznenadni bolovi u donjem dijelu leđa. Kamen može začepiti mokraćne kanale i tada dolazi do visoke temperature i otežanog bolnog mokrenja.

 
Pripremite ovaj napitak i riješite se kamena iz bubrega:

Uzmite nekoliko suhih smokava i narežite ih na sitne komadiće. Potopite ih u čašu svježe napravljene limunade i ostavite da odstoje preko noći. Ujutru ih prelijte proključalom vodom (1dl) i tako pripremljen napitak popijte natašte.

Nakon sedam do deset dana vaš urin bi trebao postati tamne boje. To je siguran znak da je kamen počeo topiti, urin je tamne boje jer sadrži tragove mulja.

Također, ukoliko patite od ove bolesti, izbjegavajte šećer kako biste smirili rad gušterače, a više konzumirajte namirnice bogate magnezijem, poput banana, tofu sira, soje i riže.

Idealan lijek za čišćenje krvi. Naučite kako da napravite sirup od koprive



Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvježavajući napitak ako ga pomješate sa gaziranom vodom i malo leda. Naučite kako da ga napravite.
Ovaj sok je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije.
Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, vjeruje se da sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose.
Ne morate ga uvijek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.


Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.
Najjednostavniji sirup od kopriva
Potrebno vam je:
- 1 kg listova mlade koprive,
- 2,5 litre vode i
- šećer (500 gr na svakih 500 ml tečnosti).
Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).
sirup-koprivaa
Koprive, med i limun
Pripremite:oko 400 gr svježih mladih listova koprive,
- sok od 6 većih limunova,
- 800 gr šećera,
- 5 punih kašika livadskog meda i
- 1 litar filtrirane vode.
Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300 gr – zamijenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.


Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno mješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je kašikom.
Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.
Sok pravite tako što pomješate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.
Izvor: bh-index

Poslušajte ove savjete i regulišite visok pritisak i to bez upotrebe lijekova! Lakše je nego što ste mislili!



Problem sa hipertenzijom velika većina ljudi može da riješi i bez upotrebe lijekova, potrebno je samo uvesti u svakodnevnu rutinu ove zdrave navike, pa će se i stanje cijelog organizma popraviti.

Snižavanje krvnog pritiska bez upotrebe lijekova lakše je nego što mislite!



Trebalo bi o tome dobro da razmislite, kada se uzme u obzir da je ovaj tihi ubica odgovoran za 15 odsto smrtnih slučajeva u toku godine. Budući da nema skoro nikakve simptome, visok krvni pritisak dovodi vas u rizičnu grupu za srčani i moždani udar, aneurizme, kognitivne poremećaje i otkazivanje bubrega. Zato, ako u poslednje vrijeme niste kontrolisali pritisak, učinite to što prije, jer 28 odsto ljudi boluje od hipertenzije, a da to uopšte ne zna.

I dok vam lijekovi mogu značajno pomoći u snižavanju krvnog pritiska, oni takođe mogu izazvati i neželjene efekte, poput grčeva u nogama, vrtoglavice i insomnije. Ali, na sreću, većina ljudi može da redukuje krvni pritisak na prirodan način, bez upotrebe lijekova – piše Prevention.com.

 
Za početak, trebalo bi da održavate zdravu tjelesnu težinu, a onda počnite da praktikujete i ovih 11 navika koje će vas osloboditi ovog zdravstvenog problema.

1. Fizička aktivnost

Vježbe pomažu srcu da kvalitetnije koristi kiseonik, pa mu neće trebati toliko teško da pumpa krv. Bavite se bilo kojom kardio vježbom, makar svaki drugi dan po 30 minuta, a to može biti brza šetnja, trčanje i slično.

2. Dišite duboko

Sporo disanje i vežbanje joge smanjuje nivo hormona stresa, što podiže nivo renina, enzima bubrega koji povećava krvni pritisak. Pokušajte meditativnu vežbu bar 5 minuta uveče i ujutru: dišite duboko, tako da vam se stomak raširi što više, a zatim izdahnite i oslobodite se napetosti.

3. Unosite kalijum

Unošenje kalijuma kroz voće i povrće veoma je važno u prirodnom procesu snižavanja krvnog pritiska – kaže doktorka Linda Van Horn. Ona preporučuje da unosite između 2.000 i 4 hiljade miligrama kalijuma dnevno, a to možete pronaći u prirodnim namirnicama koje obiluju ovim mineralom, poput slatkog krompira, paradajza, soka od pomorandže, krompira, banana, pasulja, graška, dinje, suvih šljiva i suvog grožđa.

4. Pripazite na so

Mnogi ljudi pate od visokog pritiska zato što su preosetljivi na natrijum, odnosno so. Ali, pošto ne postoji test koji bi otkrio da li je to vaš slučaj, svakako bi trebalo pametno upotrebljavati ovaj neizbežni začin. Potrudite se da dnevno ne unosite više od 1.500 mg soli (pola kašičice sadrži oko 1.200 mg). Obratite pažnju na količinu soli u prerađenoj hrani i izbjegavajte je, jer kroz nju unosite najviše natrijuma u organizam.

 
5. Jedite crnu čokoladu

Tamna čokolada sadrži različite vrste flavanola, koji čine krvne sudove elastičnijim. Studijom je potvrđeno da je kod 18 odsto pacijenata koji su svaki dan jeli tamnu čokoladu, primjećeno poboljšanje stanja krvnih sudova. Konzumirajte 10-15 grama dnevno crne čokolade.

6. Kafa bez kofeina

Naučnici su dugo raspravljali o efektima kofeina na krvni pritisak. Neke studije pokazale su da efekta nema, ali jedna je došla do zaključka da konzumiranje 500 mg kofeina dnevno povećava hipertenziju. To se dešava zato što kofein sužava krvne sudove, a pojačava efekte stresa – kaže autor studije, doktor Džim Lejn.

7. Pijte čaj

Učesnici studije koji su pili 3 šolje čaja od hibiskusa dnevno snizili su za 6 nedelja sistolni (gornji) krvni pritisak za 7, dok su oni koji su dobijali placebo imali za 1 odsto niži pritisak.

8. Radite malo manje

Ukoliko nedeljno radite više od 41 sat, imate 15 posto više rizika da obolite od hipertenzije, ako je vjerovati velikoj studiji Univerziteta Irvin u Kaliforniji. Možda je teško raditi manje u teškim vremenima kada je reč o ekonomiji, ali pokušajte bar da odvojite sat vremena za vježbanje i jedite zdravu hranu što češće.

9. Opustite se uz muziku

Studijom je utvrđeno da slušanje muzike u trajanju od 30 minuta dnevno uz sporo disanje može da smanji gornji pritisak za čak 3,2 u toku jedne nedelje, a za mesec dana za 4,4!

10. Oslobodite se hrkanja

Vrijeme je da konačno poslušate partnera i prestanete da hrčete, jer je glasno hrkanje jedan od glavnih simptoma opstruktivne apneje. Univerzitet Alabama došao je do podatka da oni koji pate od spavajuće apneje imaju viši nivo aldosterona, hormona koji povećava krvni pritisak.

Ako patite od ovog poremećaja, imate velike šanse za opasne probleme sa disanjem u toku sna! Uz glasno hrkanje, prevelik umor i jutarnje glavobolje su takođe tragovi koji ukazuju na apneju. Obratite se ljekaru, jer liječenje apneje može znatno poboljšati stanje krvnog pritiska.

11. Konzumirajte soju

Američko udruženje kardiologa objavilo je dokaz da zamjena rafinisanih ugljenih hidrata sojom ili mlečnim proteinima, poput onih iz niskomasnih mliječnih proizvoda, može da snizi gornji pritisak ukoliko patite od hipertenzije ili se nalazite u stanju predhipertenzije.

Izvor: /stil.kurir-info.rs

KAO NOVE: NAPRAVITE SAMI OVU SMJESU I BRZO I LAKO OČISTITE FUGE IZMEĐU PLOČICA!

fuge_plocice_ciscenje

Vjerojatno često kupujete skupe deterdžente kako bi vaš dom bio besprijekorno čist. No, oni mogu biti vrlo opasni. Napravite sami kod kuće odličan izbjeljivač za fuge između pločica u kupaonici ili kuhinji. Pločice će nakon ovog postupka izgledati kao nove!
Da bi keramičke pločice i fuge bile sjajne kao prvog dana i dugo potrajale, piše uspesnazena, napravite sljedeću smjesu:
– 7 čaša vode (1,5 l)
– 1/2 čaše sode bikarbone



– 1/3 čaše soka od limuna
– 1/4 čaše alkoholnog octa
Sodu bikarbonu otopite u 1,5 l vode. Dodajte sok od limuna i na kraju polako ulijte ocat. Pričekajte koji trenutak da se sve sjedini i spremni ste za čišćenje.



Četkicom ili spužvicom utrljajte smjesu u fuge između pločica i vidjet ćete kako fuge postaju bijele, a pločice dobivaju onaj svježi i obnovljeni izgled.

OVAJ RUČAK SE LAKO SPREMA A SVI ĆE UZIVATI U NJEMU. NAJLJEPŠE ŠNICLE OD KROMPIRA



Sastojci
 750 g pire krompir (od prethodnog dana)
 1 jaje
 1 kasika vegeta
 5 kasika sitno iseckan persunov list
 3 kasike prezle


 
3 vrsne kasike brasno (ostro)
1-2 cena iseckan beli luk (ili beli luk u prahu po ukusu)
 biber po ukusu
 1 glavica crni luk
 50 g suseni paradajz (

Priprema
Na malo ulja isprziti sitno iseckan crni luk dok ne dobije staklasto zuckastu boju i omeksa. Ocediti od ulja na papirnoj salveti.
Iseckati suseni paradajz.
Pire krompir (od prethodnog dana, moze i sveze napravljen) samo malo podgrejati u mikrotalasnoj pecnici kako bi se lakse sjedinio sa ostalim sastojcima a potom dodati sve ostale sastojke i kratko promesati (umesiti) dok se ravnomerno ne rasporede.



Posuti radnu povrsinu brasnom, oblikovati cufte, uvaljati ih po brasnu sa obe strane i redjati po radnoj povrsini.
Prziti na malo ulja, na srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta (na pola pecenja okrenuti) dok ne dobiju zlatno braon boju.
Posluživanje
Uglavnom ih pravim kada mi ostane puno pire krompira kao ovog puta ali svakako se mogu praviti i od sveze napravljenog. Pire kropir je klasican: obaren izgnjecen krompir posoljen i umucen sa malo maslaca a potom jos malo umucen sa malo mleka.
Ukoliko nemate suseni paradajz mozete ga slobodno izostaviti, ovde je dodat najvise zbog boje.

SOČNI KOLAČ SPECIJALITET IZ GRČKE KUHINJE KOJEM NEĆETE MOĆI ODOLETI

479742_1672811422969275_5845339269210225519_n

Krema:
5 jaja
250 g šećera
40 g gustina
150 g pšeničnog griza
1 vanilin šećer
50 g putera
1,3 l mlijeka



Sirup:
300 g šećera
300 ml vode
1 vanilin šećer
po ukusu ribana korica pomorandže
malo cimeta
i još:
10 listova kora za pitu
100 g putera
malo ulja

Priprema
1
Fenomenalan grčki desert! Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru pomorandže i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu pomorandže). Ostaviti da se ohladi!
2
Pećnicu zagrijati na 180 C. Krema: U šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo mlijeko. Miješati svo vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati puter. Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi (krema ne treba biti potpuno hladna).
3



Otopiti puter. Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog putera.
4
Na 5. koru staviti kremu.
5
Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog putera, osim posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni.
6
Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!

EVO JOŠ JEDNE SUPER IDEJE ZA FARBANJE JAJA



Uskršnje farbanje jaja svake godine pomera granice kreativnosti. Ukoliko ste zagovornik tradicionalnog farbanja jaja u lukovini tada vas nove ideje neće zanimati. Činjenica je da se neka jaja farbaju samo radi ukrasa a namena im nikada nije ni bila da budu pojedena.  Ako vam je stalo do izgleda a ne jestivosti jaja, tada slobodno isprobajte tzv. mramornu tehniku farbanja.
Odmah da napomenemo, jaja koja se dekorišu ovom tehnikom nisu jestiva i služe isključivo za ukras. Ovom tehnikom možete ofarbati par jaja, ili ona koja ćete odneti nekome za poklon.



Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – materijal
Za izradu ovih šarenih i zabavnih jaja, biće vam potrebno sledeće:plastična čaša
voda
skuvano jaje
lakovi za nokte u raznim bojama
salveta
skidač laka
gumene rukavice i salvete
Farbanje jaja lakom za nokte – mramorna tehnika – izrada



U plastičnu čašu sipajte vodu. Na površinu vode sipajte po nekoliko kapi lakova za nokte u željenim bojama:
Uz pomoć čačkalice ili nekog štapića, lagano po površini izmešajte boje tako da dobijete zanimljivu šaru:
Prethodno skuvano jaje, lagano “provucite” kroz vodu tako da površinski sloj laka za nokte ostane zalepljen za jaje. Ukoliko iz prve ne uspete da pokrijete čitavu površinu jajeta, ostavite ga da se osuši, i proces ponovite na delu koji je ostao nepokriven.
Posle ovog zahvata će vam prsti ostati zamazani, zato preporučujemo da nosite gumene rukavice. Ipak, ako nemate rukavice, trebaće vam aceton da očistite višak laka sa prstiju. Jaje ostavite da se osuši, i dobili ste divno ukrašeno jaje mramornom tehnikom

NAPRAVITE OVO JELO ZA RUČAK I OBRADUJTE SVOJE NAJMILIJE UKUSNIM ZALOGAJIMA... PREPORUČUJEM!



SASTOJCI
1 kom pilećeg bijelog mesa
200 g šunkarice
200 g tvrdog sira



za bešamel:
4 žlice ulja
4 žlice brašna
0,5 l mlijeka
začini: muškatni oraščic, sol, peršin list
2 velike žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA
1.
Bijelo pileće meso odstranite od kostiju i isjecite  na tanke šnite. One veče prepolovite, a ako bude manjih stavljati ćete po dvije. Stavite sir, šunkaricu pa piletinu.
2.



Zarolajte u rolice i poslaožite u vatrostalnu podudu ili u lim.
3.
Bešamel:
Na ulju popržite brašno. Uz dodavanje mlijeka napravite gusti sos, dodajte začine i na kraju kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Prelijte preko rolica i pecite na 200oC oko 30 minuta.
4.
Gotove rolice malo ohladite (15 minuta) i onda poslužite npr. uz crvenu rižu (riža sa crvenom paprikom) ili nešto po vašoj želji.

DJEVOJKA ME VARALA I ŠUTI SAN I TRPIO, SMIŠLJAO SAM NAČIN KAKO DA JOJ SE ODUŽIM...



Djevojka me varala i šutio sam i trpio, smišljao sam način kako da joj se odužim, kako da je PATOSIRAM. Prošlo je 5 mjeseci i konačno sam sve organizovao kako valja.



Odlučio sam da je jedno predvečerje odvedem u šetnju uz Savu. Tako dok smo šetali ja sam zastao par koraka i pustio je da prođe ispred mene. Kada je vidjela da sam zaostao i da nisam pored nje, zastala je i okrenula se, a ja sam već bio na koljenima i onako romantično držao prsten i pitao je da li želi biti samo moja do kraja života…



Nećete vjerovati sa velikim oduševljennjem je pristala, prišla i zagrlla me, govoreći da, da biti ću samo tvoja ljubavi, a onda je pošla da uzme prsten. Međutim istog trenutka sam prsten bacio u Savu i rekao : Znam da me cijelo vrijeme varaš sa drugima i ovo jemogao biti početak nečeg lijepog, ali nažalost, samo je početak kraja… Okrenuo sam se i otišao, a ona je ostala sva uplakana…

Cokoladni kuglof

Čokoladni kuglof

Zbog neodoljivog oblika kojeg duguje specijalnom kalupu, vrlo jednostavne
pripreme i specifičnog okusa, kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji.
Umjesto klasičnog kuglofa pripremite čokoladni i dodatno ga ukrasite
čokoladnom glazurom.

Sastojci
Za kuglof:
125 g maslaca
150 g šećera
150 ml mlijeka
100 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
60 g Pšeničnog glatkog brašna



Podravka
20 g Kakaa u prahu Dolcela
1 Prašak za pecivo Dolcela
2 jaja
Za glazuru:
40 g maslaca
100 g čokolade

Priprema
Za kuglof:
1. Maslac zagrijte da se otopi, maknite s vatre, umiješajte šećer, mlijeko i na kraju
dodajte smjesu brašna, kakaa i prašak za pecivo.
2. Dodajte jaja i dobro izrađenu smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan kalup za
kuglof. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40-45 minuta.
Za glazuru:



1. Maslac zagrijte da provrije, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da
se otopi.
2. Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.
Posluživanje
Kolač ohladite, narežite i poslužite.
Savjet
Smjesa je dovoljna za srednje veliki kalup.
www.coolinarika.com

petak, 22. travnja 2016.

POMOĆU OVOG JEDNOSTAVNOG TRIKA VAŠE SUĐE ĆE BITI ČISTIJE NEGO IKADA!



Kada je riječ o pranju suđa, sigurno ste mijenjali nekoliko marki tableta, a s ciljem da vaše posuđe bude što čistije. Međutim, ono što je svim tim tabletama zajedničko jeste da one znaju ostaviti talog na suđu (najviše se primjećuje na staklenim komadima suđa) i vi ste primorani da suđe glancate kako bi ono dobilo svoj sjaj. Međutim i tome je došao kraj!



Sledeći put kada napunite mašinu za suđe, na gornju policu stavite i krišku limuna! To ne mora biti svjež limun, a može biti i iscijeđen. Još bolja opcija je da limun stavite u pretinac za kašike, jer ćete na taj način izbjeći njegovo “kretanje” po mašini. U suprotnom, možete ga ostaviti na gornjoj polici, ali je najbolje da ga pričvrstite između žica. Nakon toga, suđe perite kao i obično.



Kada mašina završi, pri otvaranju vrata osjetićete blagi miris limuna, a na vašem staklenom suđu više neće biti taloga, a sve suđe koje se pralo u mašini biće čistije nego ikada prije.

UKUSAN RUČAK ZA 20 MINUTA PO STARINSKOM RECEPTU



Sastojci
Sastojci za 2 osobe
3 jajeta



6 punih jušnih žlica brašna
3dcl mlijeka
malo soli

PRIPREMA
Pećnicu zagrijati na najjači stupanj /225-250 C/
Tepsiju dobro pomastiti/ulje ili mast/
U posudu staviti brašno , jaja, mlijekoi sol i mikserom izmutiti.
Izvaditi tepsiju iz pećnice i na nju izliti smjesu /priliko izlijevanja smjese na masnoću, ista mora”cvrčati”/
Tepsiju vratiti u pećnicu i peći na dosta visokoj temperaturi /oko 200 C /.



Peći 15-20 minuta. Najbolje je prekontrolirati i razlijevak je pečen kada se puno nadigao i dobio lijepu tamnu boju od pečenja.
Posluživanje.
izvaditi iz pećnice i vruće izrezati i jesti sa onim što se ima / pekmez, med, vrhnje, nutela../
Posluživanje
Za razlijevak oko Pakraca baš zbog toga što se puno digne kažu da su to “pakračka brda”. Razlijevak je jedna vrsta također starog jela bazlamače.
/ kada ga ispečete i izrežete na komade, prenesite na tanjur, da ne pokupi masnoću/
/ ako se pravi u teflon tepsiji masnoće uzmite minimum/

NAJUKUSNIJE KREMASTE KINDER ŠTANGLICE



Sastojci
TIJESTO
200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca




KREMA
700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca
Način pripreme
Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.
Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom.



Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature.
Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme.
Umutite šlag i premažite po vrhu.

Za 7 dana gubi se čak 7 kilograma ako uvrstite ovu namirnicu u vašu ishranu i pratite plan!

678

Rezultati su, kažu oni koji su pokušali, fantastični.

Kako vam se kilogrami ne bi vratili poslije dijete, potrebno je da jedan dan u nedelji odradite detoksikaciju, tako što ćete samo piti jogurt cijeli dan.

Namirnice nisu raspoređene po obrocima. Za svaki dan imate određenu količinu namirnica koju možete da pojedete i popijete, a na vama je da odlučite kako ćete to da rasporedite. Koristite šolje od 200 ml.

 
1. dan 5 pečenih krompira, 6 šolja običnog jogurta

2. dan 200 grama kuvane piletine, 6 šolja običnog jogurta

3. dan 200 grama govedine, 6 šolja običnog jogurta

4. dan 200 grama ribe, 6 šolja običnog jogurta

5. dan Neograničeno voće i povrće, izuzev banana i grožđa zbog prevelike količine šećera, 6 šolja jogurta. Ne kombinujte jogurt i voće.

6. dan 1 litar jogurta

 
7. dan 1 litar jogurta

Preporučuje se da meso i krompir jedete uvijek za ručak, dok ostale obroke treba da “popunite” jogurtom. Pored toga što konzumiranje veće količine ovog mliječnog napitka smanjuje kalorijski unos, organizam će vam ujedno bti zahvalan i zbog povećanog unosa kalcijuma.

Sastojke imate u kući: Pozdravite se sa ožiljcima na licu jednom za sva vremena! (RECEPT)

457

Do lijepe i glatke kože možete da dođete na vrlo jednostavan način, sami kod kuće uz ovaj recept!


  Sastojci

1/4 šolje kakao putera
1/4 šolje maslinovog ulja
1 kašika meda
3-4 kapi ulja od lavande
Priprema
Sve sjedinite zajedno na pari. Masa treba da bude homogena.

 
Stavite smjesu u čistu posudu ili teglu. Rutinski čistite lice ujutru i uveče i nanesite ovu kremu

Umivajte se sapunom ili gelom kojim se inače umivate.  Rezultati će biti vidljivi već nakon 10 dana.

Pred spavanje je stavila vatu na svoje pete. Ujutro nije mogla vjerovati šta joj se desilo!

47545g

Pogledajte ovaj odličan trik koji i sami možete napraviti i riješiti veliki problem…

Ovaj trik za tretiranje suvih i ispucalih stopala zapravo efikasno djeluje.


  Potrebno vam je samo 10 aspirina ili andola.

Izmrvite tablete
Dodajte 250 mililitara 70% apotekarskog alkohola.
 Ostavite da odstoji 1-2 dana
Koristite ovo svake večeri
Natopite vatu i stavite je na petu.
Umotajte stopalo plastičnom folijom

  Nosite čarape preko noći.
Ujutru operite noge vodom
Kada obrišete noge, nanesite neku kremu za stopala ili glicerin
Koristite i turpiju za pete kako biste postigli bolje rezultate.

OTKRIVAMO: ŠTA JE TO NADUTOST STOMAKA I KAKO JE SE RIJEŠITI ZAUVIJEK…

567

Nadutost stomaka  je stanje koje može biti akutno i hronično, ali nije bolest. Manifestuje se kao neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, nakon unete hrane, dolazi do nadutosti, trbuh bude tvrd i može doći do pojave bolova.

 
Takodje, nadutost ne mora biti povezana samo sa unošenjem odredjene hrane, već i sa funkcionalnošću odredjenih gastrointestinalnih organa ( problemi sa debelim crevom, gušteračom, žučnom kesom, poremećen pH vrednost u želudcu ), stres kao i intolerancija na odredjene namirnice ( gluten, mlečni proizvodi ).

Prvi korak je isključenje određenih namirnica i način na koji se oni spremaju ( prženje u dubokoj masnoći, lisnato testo, gazirani sokovi, grickalice, slatkiše ).

Ako ovo ne reši vaš problem, drugi korak je intolerancija na hranu i napraviti plan ishrane na osnovu dobijenih rezultata. Veliki pomoćnici u borbi protiv nadutosti su biljni čajevi i hidrolati. Čajevi koji se koriste protiv nadimanja su nana, kamilica, maslačak, kukuruzna svila, a od hidrolata mirodjija i kopriva.

NEVJEROVATNA smjesa koja oštećenu kosu vraća u život, čak i ako ste je FARBALI! (RECEPT)

346rff

Rezultat primjene ovakve maske, ne samo da je visokokvalitetan, već je i trajan! Odgovara svim tipovima kose i nezamjenjivaje u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast.

Ako je cilj obnova i ojačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primenjivati 2 puta nedeljno, u trajanju 6-8 nedelja. Po potrebi proceduru ponoviti za 3 mjeseca.


  U 1 kašici toplog mlijeka rastvoriti 1 kašičicu meda ili šećera, dodati 20 gr svežeg kvasca (ako koristite suhi: 1 kesica suhog kvasca od 7 g zamjenjuje 40 gr svježeg kvasca).

Ostaviti na toplo mjesto da fermentira (naraste) 15-20 minuta. Dobijenu smjesu nanijeti na čistu, vlažnu kosu, od korijena prema vrhovima. Može se nanositi i na neopranu kosu.

Umotati najlonskom kesom i toplim peškirom. Ovakve maske zahtevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. S njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake.

PUŠAČI OBRATITE PAŽNJU, NIJE KASNO: Evo kako da očistite pluća i dišete kao nekad!

56uhgjf

Koliko robujete cigaretama i baš nikako ne možete da ih ostavite uprkos kašlju, češće konzumirajte namirnice i napitke koji mogu da pročiste pluća i omoguće vam da lakše dišete.

Mogu da vam pomognu čajevi, prije svega od svježeg đumbira, ali i od borovih iglica ili koprive, koju možete da jedete i kao salatu.


  Kukuruz šećerac je pun beta-kriptoksantina, koji dokazano štiti pluća od karcinoma, jer se ponaša kao moćan antioksidans. Ako je ikako moguće, nabavite onaj koji je prirodno, organski uzgajan. Slično dejstvo imaju i pomorandže.

 
Crni i bijeli luk zbog svog sastava imaju antikancerogeno dejstvo. Istraživanja su pokazala da je kod osoba sa karcinomom, koje redovno konzumiraju ovo povrće, sprečen nastanak novih ćelija tumora.

ODLIČAN KOLAČ OD SAMO 3 SASTOJKA



Zvuči neverovatno, ali uz malo truda i sami ćete se uveriti da od samo tri sastojka možete napraviti fantastičnu, meku, preukusnu, a laganu tortu. Priprema se vrlo lako.
Sastojci:
- 3 jaja
- 120 g bele čokolade



- 120 g neslanog krem sira sobne temperature
Za ukrašavanje:
- prah šećer
- bobičasto voće
- džem

Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Neumućena belanca ostavite u frižideru a rernu podesite na 170 stepeni kako bi se zagrevala dok pripremate smesu. Izlomite belu čokoladu na komade i topite je na vodenoj pari. Ostavite da se prohladi a zatim pomešajte je sa krem sirom koji je bio na sobnoj temperaturi da se čokolada ne bi stegla. Dodajte žumanca i sve izmešajte dok se ne sjedini.


Umutite sada posebno belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Pomešajte sneg i smesu od žumanca čokolade i sira, ali lagano tako da smesa ostane vazdušasta.Smesu sipajte u pleh prečnika 15 cm kojim ćete podmazati najbolje kokosovim uljem ili maslacom, nekoliko puta ga rastresite u plehu kako bi ispustili sav vazduh, i da vam kolač tokom pečenja ne popuca. Pleh položite u veću tepsiju koju ćete napuniti vrelom vodom. Isparavanje vode oko kolača tokom pečenja takođe utiče na njegovu mekoću.  Pecite tačno 15 minuta na 170 stepeni, zatim 15 minuta na 160 stepeni, potom ugasite rernu i ostavite kolač da odstoji u rerni još 15 minuta.
Kada se gotova torta skroz ohladi, ukrasite je šećerom u prahu, štapićima vanile, džemom po izboru ili svežim bobičastim voćem.
Ova jednostavna poslastica je i zdrava s obzirom da nema uopšte brašna niti previše šećera i masnoća. Jedno parče ima svega 230 kalorija, a uz sveže voće, ova jednostavna torta će biti vaš letnji pun pogodak! Uživajte.

RECEPT ZA HRSKAVU SIRNICU OVAKVU NI PEKARA NE MOŽE NAPRAVITI



Sastojci:
1/2 kg debljih kora (moje su bile bas tanke)
cca 300 g sira ( u receptu pise 1/2 kg ali bilo je previse)



250 ml vode
125 ml ulja
po potrebi soli

Priprema:
U dublji sud pomesati vodu i ulje i posoliti ( ako vam je i sir dosta slan pazite da ne preterate). Bice potrebno da pre svakog prskanja kora promesate ovu tecnost jer se ulje izdvaja.
Okruglu tepsiju (ja sam koristila br.26) podmazati uljem i staviti 2 kore ciji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mesavinom ulja i vode.
Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.
Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge guzvajuci ih da mogu da stanu pa trecu poprskati i posuti izmrvljenim sirom.
Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim poslednje 3.



Prvu od te tri staviti naguzvanu u tepsiju i poprskati.
Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.
Staviti i poslednju koru i poprskati mesavinom vode i ulja.
One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajuci burek i poprskati tecnoscu.
Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.
Posluživanje:
Prijatno! Stvarno je ukusan i mozda bolji od onog iz pekare za ljude sa osetljivim zelucem jer nema masti.

ZAČARANA JAJA OVO DEFINITIVNO TRBATE PROBATI A SVAKO ĆE VAS PITATI PA KAKO STE OVO NAPRAVILI

začarana jaja

Sastojci
po želji jaja
raznovrsno povrće (grašak, mrkvica, kukuruz, peršin, paprike)



želatina u prahu ili listićima

Priprema
1.
Jajima razbijte vrh, odstranite ljusku na vrhu i iscijedite jaje van.
2.
Ljusku dobro operite vrućom vodom, a povrće nasjeckajte na kockice i skuhajte u posoljenoj vodi (možete dodati i malo Vegete).
3.
Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju.
4.



Povrće ocijedite, ohladite i prema vlastitoj želji punite unutrašnjost jajeta.
5.
Zalijte povrće pripremljenom želatinom do vrha, stavite u kutiju za jaja i ostavite na hladnom nekoliko sati (najbolje preko noći) da se dobro stvrdne.
6.
Oprezno ogulite ljusku od jajeta i vaše začarano jaje je tu
Posluživanje
Ovo sam radila prvi puta za prošli Uskrs i svima se izgled ovih jaja jako svidio. Ideju sam “skinula” sa neta, ali tamo je majstor radio prave slikice pomoću povrća u jajetu – i vi možete pokušati, ja za to nisam imala strpljenja! Inače možete napraviti hladetinu po nekom svom receptu koji volite, a vidjela sam i jedan interesantan koji je objavila nadazelena izaberite svoju verziju, “princip je isti, sve su ostalo nijanse…”I još samo jedna mala napomena – nemojte pretrpati jaje povrćem jer ako to učinite neće biti dovoljno želatinasto pa će vam se raspadati prilikom guljenja (to se meni prvi puta dogodilo)!

KREMISIMO KOCKE – NEODOLJIVO SOČAN KOLAČ KOJEG NIJE POTREBNO PEĆI ZA 15 MINUTA



Ljubitelji ste finih kolača, ali onih koji se ne peku? Upravo jedan takav donosimo u nastavku. Uz samo malo truda i vremena napravit ćete neodoljivo sočne kremisimo kocke.
Sastojci
2 vrećice pudinga od vanilije
2 žlice pšeničnog oštrog brašna tip 400
2 žlice gussnela (fini jestivi kukuruzni škrob)
100 g šećera



1 l mlijeka
250 g maslaca
200 g Čoko namaza/Nutelle
5 krem bananica
100 g čokolade
700 g petit keksa
sok od 2 naranče
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
Dva pudinga od vanilije, brašno, gussnel te šećer umutiti u malo mlijeka. Ostatak mlijeka (od 1 l) zakuhati te u njega isuti prethodno sjedinjenu smjesu te kuhati 2-3 minute. U ohlađeno dodati maslac te sjediniti kremu električnim mikserom. Kremu ravnomjerno raspodijeliti na tri dijela. U prvi dio umiješati čoko namaz/Nutellu, u drugi dio banabice, a u treći dio naribanu čokoladu.
Slaganje



Petit keks namočiti u sok od naranče te slagati na pripremljenu podlogu. Nakon toga redom slagati: prvu kremu, red petit keksa namočen u sok, drugu kremu, red petit keksa namočen u sok te treću kremu. Na kraju električnim mikserom umutiti 2 vrećice šlaga s 250 ml mlijeka te premazati kolač. Dobro ga ohladiti, narezati na kocke i poslužiti.

DRUG SA KOJIM SAM PROŠAO I DOBRO I ZLO SE RAZBOLIO PRIJE 5 GODINA I SVE TROŠKOVE OPERACIJE...



Drug sa kojim sam prošao i dobro i zlo se razbolio prije 5 godina i sve troškove operacije i oporavka sam mu platio, 7.000 eura, njegovi nisu imali i ja sam bez razmišljanja to uradio.



Ne znam kako bih živio bez njega da mu je šta bilo. Izliječio se, oporavio i sad je super zdrav. Ja sam prije pola godine imao saobraćajku, neku lakšu i morao sam par noći provesti u bolnici na pretragama, a on, moj drug za kojeg bi život dao je tražio da bude u bolnici dok god sam ja tu, da mi bude pri ruci. Naravno nisu mu dopustili, a on je nećete vjerovati tri noći proveo u parku ispod prozora sobe u kojoj sam ležao.


 
Nikada nisam ni razmišljao što sam mu pomogao kada mu je trebalo, ali ovo mi je pokazalo da je prijateljstvo obostrano. Sretan sam zbog našeg prijateljstva, nadam se da u ova teška vremena postoji još par nekoliko primjera sličnih našem…

četvrtak, 21. travnja 2016.

Zašto posle đumbira više ništa nije isto: kako deluje ovaj sigurni prirodni lek

Zašto posle đumbira više ništa nije isto: kako deluje ovaj sigurni prirodni lek

Đumbir sadrži gingerol koji mu daje ljutkasti i rezak ukus. Uz vitamine B6 i C, kao i kalcijum i magnezijum, ova biljka ima snažne adute kojima se probila na vrh liste naših omiljenih prirodnih lekova…


Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje. Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprečava grčeve.

Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-inflamatorno dejstvo.

 
Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima anti-zapaljensko, kao i anti-kancerogeno dejstvo.

Takođe, đumbir sprečava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva. Zbog antihistaminskog delovanja koristi i kod lečenja alergija. Lečenje artritisa đumbirom nadmašuje rezultate lečenja na konvencionalan način. Primenjuje se kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.


 
 


Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemoterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i u kurama mršavljenja jer pomaže stvaranju osećaja sitosti i ubrzava metabolizam. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta pre obroka.

Đumbir možete kombinovati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primer limunom i nanom. Direktno u vodu narendajte koren đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osetićete lagano peckanje.

Koliko đumbira staviti najbolje ćete sami proceniti zbog osećaja peckanja. Narendajte đumbir u med i “začinite” s dve kašike cimeta i dobićete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osetićete kako se disajni putevi pročišćavaju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir podstiče i cirkulaciju.

Ova biljka prilično je siguran prirodni lek i ima jako malo negativnih posledica. Naravno, u svemu treba biti umeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne duplje. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu. Đumbir je delotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbegli neželjene posledice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posledica od đumbira u prahu.

Izvor: She.hr

RECEPT KOJI ĆE VAM SPASTI PLUĆA: Radite ove stvari naredna tri dana i OPORAVITE svoj organizam!

Resized-ZDGPM


Bilo da ste pušač ili ne, može vam se dogoditi da imate problema sa plućima. Ukoliko ste pušač, tim gore, jer su vam pluća sigurno veoma oštećena. Ovaj recept će vam pomoći da ih pročistite u samo 72 sata.

Prije nego što počnete sa ovim tretmanom, potrebno je da izbacite sve mliječne proizvode, kako bi se tijelo rješilo toksina iz njih.


  Kada ste to uradili, pratite sljedeću kuru:

– Prvog dana, prije spavanja popijte šolju biljnog čaja. To će pomoći vašim crijevima da se riješe toksina koji izazivaju konstipaciju, i time ćete olakšati plućima da rade svoj posao.


– Prije doručka iscijedite dva limuna u toploj vodi i popijte to.



– Popijte 300 mililitara iscjeđenog grejpfruta. Ukoliko ne volite grejpfrut, slobodno ga zamjenite ananasom – ove dvije voćke sadrže prirodne antioksidanse koji pomažu vašem disajnom sistemu.

 
– U periodu između doručka i ručka popijte 300 mililitara ceđene šargarepe. Time ćete alkalizovati svoju krv.

– Za vrijeme ručka obavezno u tijelo morate unijeti sok od 400 mililitara koji sadrži kalijum, koji se u tijelu ponaša kao tonik za čišćenje. Prije odlaska u krevet popijte 400 mililitara soka od brusnice, koji će se izboriti sa bakterijama u vašim plućima koje izazivaju infekcije.

– Obavezno vježbajte. Pored toga, svakodnevno uživajte u toploj kupki koja traje oko 20 minuta – time ćete pomoći tijelu da se rješi toksina. Pored svega toga, inhalirajte se uz pomoć ulja od eukaliptusa.

Izvor: dnevno

Veoma efikasan lijek za topljenje kamena u bubregu i žuči!

Resized-P195I

Jedan od čestih problema u našim krajevima predstavljaju pijesak ili kamen u bubrezima ili žuči.

Problem je najčešće uzrokovan vodom i ishranom.

Kako bi pokušali izbjeći teške i invenzivne metode konvencionalne medicine donosimo vam oprobani narodni recept za topljenje i izbacivanje kamenčića iz organizma.


  Sastojci:



– 250 g šećera u prahu,
– 0.25 l maslinovog extra djevičanskog (eko) ulja,
– 250 g limuna sa korom
– 250 g peršinovog korjena (samljevenog)
– 250 g meda

(ili jednake količine svih sastojaka)

Uputstvo:

Limun dobro operete i ukoliko je prskan očistite od hemikalija. To možete uraditi mješavinom za čišćenje voć. Nakon što limun očistite, isjecite ga na komadiće i sameljite u blenderu ili nekoj drugoj mašini što sitnije, korijen peršuna ogulite isjecite na komadiće i sameljete ga kao i limun. Sve pomješajte i dodate med, maslinovo ulje i šećer u prahu. Sastojke mješajte tako dugo dok se masa potpuno ne izjednači.


 
Za probleme s kamenčićima u bubregu i žuči potrebno je uzimati jednu supenu kašiku smjese ujutro na tašte i navečer pred spavanje. Smjesu je potrebno držati u frižideru svo vrijeme u staklenoj boci jer je kvarljiva. Za riješavanje većine problema s pjeskom ili kamenčićima u bubrezima i žuči potrebno je popiti dvije navedene mjere. (Nakon što potrošite prvu napravite još jednu smjesu jer je kvraljiva te se pravi po mjeri od 250 g po sastojku). Smjesa je osmišljena i isprobana u svrhu otapanja kamnčića i vrlo je djelotvorna.

Smjesa je vrlo prijatnog ukusa, a njen sastav jako je zdrav i za druge namjene te ga i drugi ukućani mogu koristiti uporedo s osobom koja boluje od kamena u organizmu. Važno je napomenuti da se za vrijeme korištenja terapije trebaju piti što veće količine tekućina , najbolje vode.

Čudotvorna domaća krema protiv ekcema i suhoće kože!

Resized-EKLNY


Ekcemi muče od devet do 30 posto ljudi, a posljedica su atopijskog dermatitisa i kontaktnog dermatitisa. Atopijski je nasljedan, ali jednako tako mogu ga uzrokovati grinje, hladnoća i velika vlaga u zraku. Kontaktni nastaje zbog alergijske reakcije na određeni preparat, kremu ili deterdžent za pranje rublja. Ekcem najčešće počinje kao vlažna rana s mjehurićima.

Ekceme mogu uzrokovati i metali iz nakita, boje iz odjeće i boje za kosu, mirisi u deterdžentima i preparatima za njegu. Rezultat toga su najčešće ekcemi na rukama i nogama.

Ako se na koži pojavi ekcem, važno je pratiti preparate koje koristite i po mogućnosti prestati ih koristiti na dva tjedna kako bi se vidjelo uzrokuju li ih te kreme ili ne. Preporučuje se koristiti hipoalergene preparate, blage kreme i kozmetiku bogatu prirodnim masnim kiselinama koje popravljaju kožnu barijeru te sprječavaju isparavanje vode.


  Probajte ovu kremu čiji vam recept donosimo i oduševit ćete se!

Čudotvorna domaća krema protiv ekcema – recept
Sastojci:

• 1/2 šalice karite (shea) maslaca (trgovine zdrave hrane, apoteke – 100 gr je oko 35 kn)
• 1/2 šalice kokosovog ulja (trgovine zdrave hrane, veći supermarketi – 200 ml je oko 30 kn)
• 1 žlica meda
• 20 kapi eteričnog ulja lavande
• 5 kapi eteričnog ulja čajevca


Priprema:

Na pari otopite kokosovo ulje i karite maslac dok se ne sjedine.

Skinite s vatre i kad se smjesa malo ohladi dodajte 1 žlicu meda.

Dobro promiješajte.

Ukapajte eterična ulja lavande i čajevca.

Ovo sad miriše prekrasno!



Dobro miješajte sve sastojke (možete mikserom ili ručnom mlatilicom) dok ne dobijete ravnomjernu smjesu, potom ulijte u namijenjenu posudu i ostavite da odstoji par sati da se stvdne.


  Možete kremu držati vani ili u u hladnjaku, ovisno koliko gustu kremu volite.

Kada je krema odstajala, nanesite je na kožu i neka magija liječenja kože započne.

Koristite po potrebi.

Može se koristiti za lice i tijelo, za sve tipove kože.

Kako ovo djeluje?

Shea (karite) maslac je mast koja se dobiva iz oraha shea stabla iz Afrike. Nevjerojatno vlaži i ima ljekovita svojstva, posebno pomaže kod suhe kože i ekcema. Velika je prednost shea maslaca njegova sigurnost. Čak i vrlo osjetljiva koža atopičara gotovo nikad loše ne reagira na njega, a siguran je za upotrebu u vrlo malih beba. Koristi li se u čistom obliku, najčešće se primjenjuje na mokru kožu nakon tuširanja kako bi se maksimalno iskoristio okluzivni učinak i čuvala vlažnost kože. Kad ne bi bilo ove biljke, kozmetička industrija ostala bi bez važnog sastojka. Ako je ovo testirano u surovoj afričkoj klimi tijekom stoljeća, to onda nešto znači.


Kokosovo ulje sadrži mnogo dobrih masti, odlično hidrira te je puna vitamina E. U kožu prodire brzo (mnogo brže od viskoznih ulja poput boražine, maslinovog ili suncokretovog ulja, pa čak i badema). Kremama daje lakoću, a koži daje glatkoću. Kao i kakao maslac, štiti kožu od isušivanja, ali ne stvara film na koži.

Med hrani i vlaži kožu te ima antibakterijska svojstva.

Eterično ulje lavande miriše savršeno te ima umirujuće i ljekovito djelovanje.

Ulje čajevca pomaže u prevenciji infekcija koje se često javljaju zbog češanja kože zahvaćene ekcemom.

Ovi savršeni prirodni sastojci će u ovoj čudotvornoj kremi sinergijskim snagama oporaviti kožu zahvaćenu ekcemom te preporoditi suhu kožu.

Prirodni lijek za malokrvnost , astmu i holesterol!

rsz_prirodni_lijek_za_malokrvnost__astmu_i_holesterol_6_702x391

Suve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uvek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju. Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke.

Smokva nutritivna vrednost, kalorije, lekovitost



 
Smokva je veoma cenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predelima. Problem je to što je osetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama. Ova voćka poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. U pogledu sadržaja kalcijuma, smokve mogu zameniti mlečne proizvode, a važe i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.


 
Recept za suve smokve u maslinovom ulju:

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle.

Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja.

Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.

Prirodni recepti za snižavanje šećera

zdravljeirecpti_5

1. Recept za snižavanje razine šećera u krvi i to na potpuno prirodni način: s hrenom, češnjakom i pivom:

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu: korijen hrena duljine cca. 20 cm i debljine cca. 2 cm, 9 češnjeva češnjaka, svježe kvalitetno pivo, staklenka ili boca zapremine od 1 l.

Priprema: koren hrena potrebno je temeljito oprati, ali ne guliti, sitno nasjeckati potom staviti u staklenku. Oguliti i oprati češnjak te ga nasjeckati i staviti u staklenku. Dobivenu smjesu potrebno je zaliti svježim pivom (do ruba ), te potom poklopiti i ostaviti na tamnom mjestu 10 dana. Nakon toga potrebno je procijediti.


  Primjena: dobiveni lijek je potrebno uzimati prva 2 dana po 1 čajnu žlicu 2 – 3 puta na dan, narednih dana po 1 jušnu žlicu 3 puta na dan, prije obroka.


Ova mješavina može sniziti povišeni šećer u roku od mjesec dana i održavati ga pod kontrolom

2. Recept za snižavanje razine šećera u krvi od zobi
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu: 50 g zrna zobi i 0,5 l vode



Priprema: zalijte 50 g zrna zobi s 0,5 l prokuhane i ohlađene vode. Dobivenu mješavinu stavite na laganu vatru, neka proključa pa potom kuhajte cca. 10-15 min, potom uklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji 1 sat.

Primjena: dobiveni lijek je potrebno uzimati 3-4 puta na dan po 1/2 čaše, prije obroka. U trajanju od  2 – 3 tjedna.


  3. Recept za snižavanje razine šećera u krvi s jajima
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu: 1 jaje i 1 cijeli limun


Priprema: zamutite 1 jaje te potom ocijedite sok od 1 limuna. Dobivenu mješavinu dobro izmiješajte.

Primjena: dobiveni lijek je potrebno uzimati svako jutro na tašte u trajanju od najmanje 2 tjedna.