Dobro Došli

..

četvrtak, 19. svibnja 2016.

MALO SAM POPIO NA PRIVATNOJ ŽURKI I DVOUMIO SAM SE DA LI DA PRIĐEM JEDNOM CURI I DA PROBAM..

Malo_sam_popio_na_privatnoj_zurki.png

Malo sam popio na privatnoj žurki i dvoumio sam se da li da priđem jednom curi i da probam nešto više.



Pomislim u sebi u najgorem slučaju ćeš joj se sutra izviniti sa izgovorom da sam bio pijan.



Pokušam ja i ništa. Sutra ujutru sam je zvao da joj se izvinim za svoje ispade i pozovem je na piće da se iskupim. E tada sam je smuvao.

JA SAM ONA LIKUŠA KOJA JE ŽIVJELA BEZ IGDJE IKOGA, BEZ PRIJATELJA, BEZ DEČKA, SAMA...


Ja sam ona likuša koja je živela bez igde ikoga, bez prijatelja, bez dečka, sama skroz. Nikad me niko nije video našminkanu komplet, samo sa maskarom. Ravna kao daska, kosa nit je ispeglana, nit kovrdžava, ma užas. I šta da radim, nemam s kim da izađem, izađem ja sama, svaku noć,


 
kupim sebi pljesku ili palačinku i neki sok i sedim u parku ko klošar neki, hranim nekog kera lutalicu što je počela svaki dan da me čeka u parku da je nahranim. U međuvremenu taj pas je ušao u teranje i počeli su da je jure psi po kraju, i ja šta ću, odvedem je kući, ispričam celu istinu mojima, to da mi je jedini prijatelj i da mi je žao što sam lagala. Pristali su da je udomimo.


 
Jednom sam u šetnji srela lika kako zviždi u parku, okreće se ka meni, onako oduševljeno vikne "USVOJILA SI JE?" i tako krenemo da ćaskamo, tako svaki dan u isto vreme. U vezi smo već 6 meseci, kujica je još uvek kod mene, a jedino oko čega se sa dečkom svađam je ko će da je šeta. Spasila sam tom psu život, a i ona meni.

OVAJ SLADOLED SE PRAVI ZA 5 MINUTA,A TOLIKO JE UKUSAN DA ĆETE GA POJESTI ZA MINUTU!




Sastojci
    200 gr šlaga u prahu
    vode malo manje od onoga koliko piše na uputstvu


     
1/2 l kvalitetnog gustog jogurta
    šećer po ukusu
    vanil šećer ili rendana čokolada,
    voće po želji

Priprema
 Umutiti šlag sa VODOM i šećerom po ukusu-oko 150-200 gr, dodati jogurt i samo promešati bez miksera, dodati vanil šećer, ili podeliti na dva dela i ukuse dodati sami.



Razliti i staviti da se stegne u frizu.Mešati povremeno… Posluživanje Zaista nema ništa brže i jednostavnije ali je i ukusan, bez grudvica, mrvica, kristaličića…

BILA JEDNOM JEDNA DEVOJKA KOJA JE SEBE MRZELA ZATO ŠTO JE BILA SLEPA. MRZILA JE SVAKOGA OSIM SVOG




Bila jednom jedna devojka koja je sebe mrzela zato što je bila slepa. Mrzila je svakoga osim svog voljenog momka, koji je uvek bio uz nju. Rekla mu je: “Kad bih samo mogla da vidim svet, udala bih se za tebe!”
Jednoga dana neko donira oči za nju. Kada se operacija završila i kada su joj odstranili zavoje, mogla je sve da vidi uključujući i svog momka.
On je upita: “Sad kad vidiš ceo svet, hoćeš li da se udaš za mene?”



Ona ga je pogledala i uočila da je on slep! Prizor njegovih zatvorenih očnih kapaka ju je šokirao. Nije to očekivala. Sama pomisao da bi morala da ih gleda čitavog život ju je naterala da odbije da se uda za njega.
On ode u suzama i nekoliko dana kasnije joj napiše pismo: “Dobro čuvaj svoje oči, dušo moja, jer pre nego što su postale tvoje – te oči su bile moje!”
Eto kako ljudski mozak najčešće radi: retko se ko nakon nekog vremena seti kakav je život bio pre, ko je bio uvek tu uz nas u najtežim situacijama…
I danas:
– Pre nego što kažeš neku ružnu reč, seti se onih koji ne mogu da govore.
– Pre nego što počneš da se žališ na ukus hrane, seti se onih koji nemaju šta da jedu.
– Pre nego što počneš da se žališ na svog muža/ženu, seti se onih koji mole Boga da im podari voljenu osobu.



– Pre nego što se požališ na život, seti se onih koji su rano ostali bez svojih života, koji su umrli prerano.
– Pre nego što se požališ na svoju decu, seti se onih koji žele decu, ali ih ne mogu imati.
– Pre nego što počneš da se svađaš s onim koji nije pomeo ili počistio kuću, seti se onih koji žive na ulici.
– Pre nego što počneš da osuđuješ nekoga, seti se da niko nije bezgrešan.
– I na kraju, kada loše misli počnu da te bacaju u depresiju, ti nabaci osmeh na svoje lice i kaži još sam živ, još sam tu, i zahvali Bogu na svemu.

OVO JE NAJSOČNI KOLAČ KOJI SAM U ŽIVOTU PROBALA

13173851_1021399757951833_5468377086940140284_n

Krema:
5 jaja
250 g šećera
40 g gustina
150 g pšeničnog griza
1 vanilin šećer
50 g putera
1,3 l mlijeka
Sirup:



300 g šećera
300 ml vode
1 vanilin šećer
po ukusu ribana korica pomorandže
malo cimeta
i još:
10 listova kora za pitu
100 g putera
malo ulja

Priprema
1
Fenomenalan grčki desert! Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru pomorandže i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu pomorandže). Ostaviti da se ohladi!
2
Pećnicu zagrijati na 180 C. Krema: U šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo mlijeko. Miješati svo vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati puter. Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi (krema ne treba biti potpuno hladna).
3



Otopiti puter. Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog putera.
4
Na 5. koru staviti kremu.
5
Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog putera, osim posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni.
6
Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!

NAJUKUSNIJA KARAĐORĐEVA ŠNICLA...POSTUPAK



POTREBNO JE
800 g svinjskog filea ili teletine od buta, 80–90 g starog ili zrelog kajmaka, 30 g brašna, jaje, 30 g prezli, ulje, so
ZA TARTAR SOS 5 žumanaca, 50 g senfa, 1 l ulja, 70 g krastavčića, 10 g kapra, 50 ml belog vina, so, sok od pola limuna
File zasecite do sredine da dobijete šniclu velike površine.



Šniclu izradite tučkom za meso. Jednu ivicu šnicle malo više istanjite da bi se laške zalepila kad se urola.
Uz deblju ivicu rasporedite kajmak i oblikujte u valjak.
Šniclu uvijte u rolnu i viškove sa strane malo utisnite unutra da kajmak ne izlazi.
Punjeno meso uvaljajte u brašno i višak brašna otresite.



Zatim umočite u umućeno jaje sa svih strana. Uvaljajte u prezle, pa panirano punjeno meso malo valjajte na čistoj površini da prezle bolje prionu. Pržite u vreloj dubokoj masnoći da porumeni sa svih strana.

NAKON OVOG RECEPTA POLUDJET ĆETE ZA PUNJENIM PAPRIKAMA



Sastojci
8 svježih paprika – srednje veličine
350 g mljevene teletine
350 g mljevene svinjetine
1 žlica nasjeckanog luka
3 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žličica Slatke paprike mljevene
½ žličice Crnog papra mljevenog
sol



1
jaje
2 žlice Vegete By Podravka
100 g riže
4 žlice ulja
400 ml Passate
1 list celera
1-2 žličice Gussnel
300 ml vode

Priprema
1.
Svježim paprikama odrežite kapice i izdubite ih.
2.
Paprike operite i ocijedite.
3.
Mljeveno meso pomiješajte pa dodajte luk, nasjeckani češnjak, peršin, crvenu papriku u prahu, papar, sol, jaje, 1 žlicu Vegete i rižu. Mesnu smjesu dobro izmiješajte i njome nadjenite pripremljene paprike.
4.
Paprike kratko popecite na zagrijanom ulju sa svih strana, dodajte passatu, list celera, preostalu Vegetu, vode prema potrebi i kuhajte na laganoj vatri oko 50 minuta.
5.



Potkraj kuhanja umiješajte Gussnel razmućen u malo vode.
Posluživanje
Kuhane paprike poslužite uz pire krumpir.
Savjet
Količinu riže možete dodati po želji. Paprike nemojte nadijevati do kraja jer će tijekom kuhanja pucati. Pripremljenoj mješavini mesa prije nadijevanja možete dodati 50-100 ml mineralne vode.
Napomena
Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Nakon 5. koraka punjene paprike stavite u adekvatne posude s poklopcem za zamrzavanje, ostavite da se ohlade i zamrznite.
Odmrzavanje: Posudu izvadite iz zamrzivača i stavite u hladnjak preko noći. Odmrznute paprike prebacite u posudu i dobro prokuhajte kako bi se sredina paprika zagrijala koliko i vanjska površina (preko 80°C).

DORUČAK KOJI ĆE SIGURNO USPJET A DJECI JE POSEBNO DRAG....SLANI TROKUTIĆI

Trokutici sa sirom

Sastojci
500 g brasna
500 g svjezeg sira



250 g maslaca
zlicica soli
Za nadjev : 500 g sira,1 kiselo vrhnje, malo soli

Priprema
1. Staviti u zdjelu svjezi sir,brasno,sol i otopljeni maslac, ovo sve dobro umijesiti i staviti u frizider oko sat vremena.
Kasnije prerezati na 4 dijela, svaki dio razvaljati i premazati nadjevom od sira,vrhnja i soli.



Zarolati kao palacinku,staviti u skrovadu na papir za pecenje,razrezati trokutice,premazati jajem, peci 17-18 min na 180,pa smanjiti na 170 i peci jos 5-6 min.
Zavisno o vasoj pecnici,mozda budete trebali produziti pecenje jos 5-10 min

FANTASTIČAN RUČAK SA TIKVICAMA, TOLIKO JE UKUSNO DA ĆETE PRAVITI SVAKI DAN



Fino slatkasto.-slano briosce tijesto nadjeveno tikvicom,sirom i šunkom.Cijeli protvan je planuo u deset minuta.
Sastojci
Tijesto:
500g Pšenično glatko brašno Podravka
100ml maslinovog ulja
250ml mlijeka 2,8%
2žlice šećera
2žlice soli
1 instant kvasca



Nadjev:
400g tikvica
2 žlice maslinovog ulja
150g dimljene ili kuhane šunke
2žlice ribanog parmezana
2 jaja
sol
200g mozzarelle
Premaz:
1 žumanjak

Priprema
Napravite tijesto:
U posudu stavite 100ml toplog mlijeka ,dodajte secer i kvasac mijesajte rukom dok se secer ne rastopi a kvasac malo ne zapjeni.Ostavite stajati 15 min.
400g brasna p dodajte u smjesu sa kvascem sa ostatkom /150ml mlijeka.Pomijesajte sve mikseom da se sve poveze.
Dodajte ostatak brasna 100g,dodajte sol,jaje i ulje nastavite miksati dok se sve ne poveze.
Izrucite na lagano borasnjenu podlogu m,ojesajte rukama par minuta.
Poklopite cistom krpom i ostavite stajati  1h/meni je brze jer sam stavila u dio kuce koji klimatiziran.
Dok se tijesto diže narezite i na malo maslinovog ulja izdinstajte tikvice lago ih posolite.
Pustite tikvice da se ohlade.



Kad su se tikvice ohladile dodajte ostak stvari za nadjev ,sve dobro promijesajte.
2.
Nadoslo tijesto podijelite na dva dijela razvaljajte u pravokutnik 25x30 debljine 3mm.
Podijelite smjesu za nadjev na dva dijela pa premazite tijesto.Pospite natragnam mozzarellom.
3.
Zarolajte rolice izrezite svaku na deset komada.
Slazite u lagano nauljeni protvan jednu uzduzno adrugu okrenutu kao ruzicu ,kao na slici.
Pokrijte krpom i pustite na toplom da odmori pola sata.
4.
Zagrijte pecnicu na 200C
Premazite panbriosce razmucenim zumanjkom
Pecite nekih 40min.
Posluživanje
Servirajte hladno.

JEFTIN I BRZ...SOČAN I NJEŽAN...KRALJ LETNI POSLASTICA



Recepata ima, ali ja imam malu tajnu. Pravim najbolji koh! Pogledajte recept!
Sastojci
10kom jaja
10 kasika secera
6 kasika sitnog psenicnog griza
4 kasike mekog brasna tip 400



za prelivanje
2 l mleka
10 kasika secera
1 kesica vanil secera

Priprema
1.
Ukoliko su jaja iz frizidera izvadite ih da se bar malo ugreju na sobnoj temperaturi. Nikada ne mutim hladna jaja. Odvojiti belanca od zumanaca. Penasto umutiti belanca pa postepeno dodavati kristal secer dok se skroz dobro ne umuti. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati zumanca. Lagano mutiti jos kratko koliko da se sve lepo sjedini. Iskljuciti mikser. Ostaviti ga po strani. Brasno pomesati sa psenicnim grizom. Veoma je bitno da griz bude sto sitniji. Korisitim isti griz kao i za knedle. Sto je griz sitnoji to je koh kremastije strukture. Dodati u umucenu smesu i okruglom busnom varjacom lagano sjediniti.



2.
Okruglu duboku serpu precnika 30 cm nauljiti i pobrasniti. Sipati smesu i staviti u yagrejanu rernu na 200C. Peci 10 min na 200C pa jos 20ak min na 175 C. Posl 15ak minuta pecenja ukljuciti ringlu na sporetu i mleko koje ste pomesali sa deset kasika secera i vanilom ugrejati do tacke kljucanja. Taman dok se mleko na laganoj temperaturi ugreje, bice gotov i koh.
3.
Tajna moje mame da koh bude savrsen je da se vreo koh preliva vrelim mlekom. Mleko nalivajte lagano vecom kutlacom dok biskvit upija.
4.
Ostaviti da se ohladi i konzumirati ga u umerenoj kolicini. Prijatno!
Posluživanje
Sluziti hladno iz frizidera!

STOJIM U POŠTI 3H POSLIJE PODNE IZA MENE NEKI SLADAK DEČKO KAD GOD GA POGLEDAM NASMJEŠI...

Stojim_u_posti_3h_poslje_podne.jpg

Stojim u pošti 3h poslije podne iza mene neki sladak dečko kad god ga pogledam nasmješi mi se.. Odjednom počeše crijeva da mi kvrče od gladi jer nisam stigla čitav dan da jedem..jao mene stid okrenem se dečka nema.



Došao red na mene na šalter ja to sve fino obavim okrenem se taj isti dečko stoji sa vrećicom u ruci daje mi burek sa jogurtom kaže tako lijepa cura ne smije bit gladna,



u vrećici je bio i njegov broj tako da sledeću subotu idemo na kafu …

PIZZA TIJESTO! RECEPT ZA PIZZA TIJESTO, PIZZA MAJSTORI ČUVAJU KAO ZMIJA NOGE, A ZAPRAVO JE JEDNOSTAVNO, ISTRAŽIVALI SMO, I EVO!



BIT je glatko brašno ili maks. 3:1 za glatko:oštro za tijesto, a TEMPERATURA PEČENJA je najvažnija, ostalo je vaša kreacija… Napravite tijesto po receptu, stavite u VRELU pećnicu i postat ćete vrhunski pizza majstor.
Sastojci
Za tijesto:
20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
2-3 žlice tople vode
1 žličica šećera
320 g Pšeničnog glatkog brašna



1 žličica soli
2-3 žlice maslinova ulja
oko 200 ml tople vode
Za nadjev:
200 ml Ketchupa blagog
200 g naribanog sira edamera
200 g Šunke u ovitku Podravka narezane na ploške
80 g šampinjona
1 paprika
6 Crnih maslina Podravka

Priprema
Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
2.
Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
3.
Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
4.
Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.
5.
Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.
Posluživanje
Pizzu poslužite toplu.
Savjet
Rub pizze po želji namažite s malo mlake vode i ulja, a možete ga ukrasiti i listovima svježe rikule.
Napomena
Moji originali



Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrznuti…
U pizzerijama se koristi čak 1 svježi kvasac na 10 kg brašna, treba imati vremena… Tijesto je identično za talijanske pogače (foccacia).
SAVJETI
Ne pretjerujte s rajčicom, klinci to ne vole (rajčicu servirajte posebno), rajčicu začinite po vlastitom ukusu npr. papar, vegeta, origano i sl…
Ribajte sastojke ili sitno nasjeckajte, izbjegavajte “šnite”, jer tijesto lakše diše, moj sin inače ne jede i skida s pizze narezane šampinjone, a naribane pojede.
Slažite nadjev po “sektorima” i ukusu pojedinaca…
Najbolje je u praksi prihvaćeno tijesto s miješanim uljem ili samo s maslinovim.

KOLAČ KOJI JE POSTAO PRAVI HIT OVOG PROLJEĆA...NEĆETE SE POKAJATI AKO GA NAPRAVITE



Sastojci
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja
5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo
Fil od jagoda
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda...
1,5-2 dcl vode



secera u prahu po zelji
Fil od vanilije
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)
Slag za ukrasavanje
aronija u prahu radi boje ako ju imate

Priprema
1.
Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak.
Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo.
Klasican biskvit :)
2.
U veliku tepsiju od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.
Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva,
3.
Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi.
4.
Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti biskvit u njega tako da mu obje strane vise ko na slici.
5.
Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding.
Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam :)



Al ce izgledati urednije nego kod mene :)
Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.
Te ostaviti da se ohladi.
6.
Za to vrijeme skuhati fil.
Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije.
7.
Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, moja ideja je bila mascarpone ali ga nisam imala tako da mozete i to :)
8.
Znaci, obloziti kalup s biskvitom, sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi.
Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati slagom.
Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.

KOLAČ SA BANANAMA ZA 15 MINUTA



POTREBNO:
300 g plazma keksa (ili petit beure keksa)
3 pudinga od vanilije
9 žlica šećera
1l mlijeka



200 g maslaca
4 žlice kiselog vrhnja
4-5 banana
200 ml slatkog vrhnja za šlag

PRIPREMA:
Razmutiti prašak za puding sa šećerom u malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati pa kad zavrije ukuhati puding. Kuhati uz miješanje par minuta dok se puding ne zgusne. Maknuti sa vatre pa u još vruće umiješati maslac narezan na komadiće, dobro promiješati pjenjačom dok se krema potpuno ne stopi. Dodati tada i kiselo vrhnje pa opet dobro promiješati i ujednačiti kremu. Tada dodati i kekse izlomljene na komadiće (izlomite ih rukama) pa sve skupa dobro izmiješati kuhačom.



U lim srednje veličine premazan tankim slojem maslaca izliti polovicu smjese, preko toga složiti banane prerezane po dužini jednu uz drugu, prekriti ostatkom smjese i pustiti da se ohladi i stisne.
Preko ohlađenog kolača nanijeti posebno tučeno slatko vrhnje, rezati na komade željene veličine i uživati u svakom zalogaju.

Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook

OD SVOJE 15. GODINE POČELA SAM DA TRAŽIM “DOBRU PRILIKU” ZA UDATI SE. DOK SU MOJE DRUGARICE...



Od svoje 15. godine počela sam da tražim “dobru priliku” za udati se. Dok su moje drugarice vježbale matematiku i naporno učile da bi mogle upistale dobre fakultete, ja sam učila kako zavesti muškarca,



kako ga zadovoljiti na svaki mogući način, bez obzira da li mi se sviđao ili ne i na kraju kako izvući što više para od njih. Sa 17 godina upoznala sam nekog GLUPOG, RUŽNOG DIJASPORCA koji misli da je popijo svu pamet svijeta, a u mene se zaljubio jer sam NEVINA. Čim sam napunila 18 godina udala sam se za njega i otišla Berlin.



Sada imam 21 godinu i vozim svoju Mečku, obilazim svijet i vjerujte, mnogo mi je žao što moje drugarice koje su naporno učile sada muzu kravice, koze i magarce, prodaju kronpiriće po pijaci da bi imale da prežive idući dan. Zato im svakodnevno na mom profilu ostavim po 10 slika MENE, DROCE, KAKO NEOBRAZOVANA UŽIVAM U ŽIVOTU, da im bude lakše :) Ipak su to moje drugarice :) svaki dan plačem po pola sekunde zbog njih jadnica, šmrc, šmrc …

JOGURT TIJESTO...REŽITIE PO POTREBI A MOŽE STOJATI I PO 7 DANA

Ludo tijesto

Sastojci
Tijesto
250 ml mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo



2 jaja
2 x 200 g jogurta
3 žlice šećera
3 žlice ulja
1 žličica soli

Priprema
1.
U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, žličicu šećera i dodati razmrvljenu kocku kvasca.
2.
Promiješati i pustiti na toplom mijestu da kvas uzađe.
3.
U drugoj posudi pomiješati obije vrste brašna i redom dodavati prašak za pecivo, šećer, ulje i sol.
4.



Dodat jogurte i lagano ulupana jaja.
5.
Dodati uzašli kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže.
6.
Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije čvrsto tijesto (po potrebi alo se tijesto lijepi dodati još malo brašna).
7.
Umiješano tijesto staviti u nailonsku vrečicu, istisnuti zrak i vrečicu zavezati.
8.
Ostaviti u hladnjaku da tijesto odstoji 4 sata.
Posluživanje
Tijesto se reže po potrebi, a ostatak može stajati u hladjaku 7 dana. Ovo je tijesto također izvrsno za pizzu.

15- MINUTNI BANANKO KOLAČ OVO SVI VOLE SA NJIM NEMOŽETE POGRIJEŠITI



Idealno za dijecu...ja sam složila prvi puta radi kceri a na kraju svi poludjeli...hehe... :)
Sastojci:
30g želatine u prahu
0,3 dcl vode
300g šećera



1kom ekstrakta od banane
malo čokolade za kuhanje

Priprema:
Želatinu pomješati u 1 dcl vode. 300g šećera rastopiti sa 2 dcl vode na štednjaku, ali paziti da ne zakipi. Kada se šećer rastopio uliti ga u veliku zdjelu i staviti unutra želatinu koju smo pomješali sa vodom. Miksati 15 min pa dodati ekstrakt od banane (cijelu bočicu) I NE GASITI MIKSER KADA DODAJETE EKSTRAKT.



Pa miksati još 5 min.. Protvan u koji cemo staviti dobro namazati sa uljem. Znaci gasi mikser i brzo izli u protvan jer se brzo stegne.... =) Kasnije naribati čokoladu po njemu. može se rezati za 15 min.

ORIGINAL KREMA ZA KREMPITU




Kad se kaze krempita odmah asocira na slasticarnu…. Kolegica mi je radila u slasticarni i pokupila recept. Ni jedna joj nije ravna…
Sastojci
krema
6 jaja
1 vanili secer
10 zlica secera
6 zlica brasna
1 litra mlijeka
2 zlice gustina



1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
6 jaja
20 zlica secera
2 vanili secera
1 kutija (40 dag) gustina
6 zlica brasna
5 dc vode
2 litre mlijeka

Priprema
1.
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
2.
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
3.
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
4.
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
5.
Za visoku krempitu:



6.
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7.
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…

MUŽ JE OD MENE STARIJI 15 GODINA, IMA SINA IZ PRVOG BRAKA OD KOJEG SAM STARIJA 6 GODINA, JA 27,ON 21...



Muž je od mene stariji 15 godina, ima sina iz prvog braka od kojeg sam starija 6 godina, ja 27,on 21. Neki dan došla kući, bila sva tužna, frendica ostala u bolnici. Mali, kako ga od milja volim zvati me počeo tješiti. Ja sjedim na kauču samo što ne zaplačem, a on me pokušao oraspoložiti šalama, pa mi razbaruši kosu, pa me grli….,



Ne znam ni sama kako ali iznenada me počeo ljubiti, nisam se ni snašla, pritisnuo me tijelom, inače je jako lijep momak, ali nikad nisam gledala u njemu sexualni objekat.Ja u šoku šta se dešava, on se najednom ustane, naglo, mislim si sigurno je požalio, a on ugasi svjetlo, i obori me tako silovito, i strastveno, na kraju je završilo se*om, ..



Rekao je da me dugo već želi, da će ovo biti naša mala tajna, i da budemo prijatelji s beneficijama kad god nam se pruži prilika, kaže mladi smo treba da se uživa u životu. Ne mogu vjerovati koliko mi je bilo lijepo, vatra je to,ali peče me savjest, jer muža nisam varala,a sad kad jesam, baš sa njegovim sinom.

"CHEESECAKE" KROFNE KOJE ĆE VAS OBORITI SA NOGU



Sastojci
500g mljevenog mesa
1 naribani manji luk
2 češnja češnjaka/pritisnuti
2 žlice naribanog tvrdog sira
1 jaje
krušne mrvice/po potrebi



1/2 kumina
sol,papar
malo ljute paprike/opcionalno
Nadjev:
150g krem sira
oko 250g ribanog sira/topljivog

Priprema
1.
Pripremite meso :u posudu stavite meso pa dodate sve ostale sastojke .Sve dobro izradite rukom u postojanu smjesu koja se da oblikovati .Po ukusu dodate sol,papar i ljutu papriku Isprobate začinjenost mesa tako da komadić smjese pretečete na suhoj tavi .


Po potrebi dodatno posolite i poparite .Ako se meso ne da oblikovati dodate malo krušnih mrvica. Meso formirate u kugle i stavite na protvan na koji ste stavili papir za pečenje .Svaku kuglice pritisnite žlicom da dobijete udubljenje ,dodatno oblikujte rukom da dobijete fine pitice . Pomiješate sir sa ribnim sirom ,po potrebi malo posolite .Stavite smjesu u udubljenje koje ste napravili žlicom . Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /40min /to naravno ovisi kolike su vam veličine kofte.

OSVJEŽAVAJUĆA JOGURT SALATA...MENI JE OVA ZAKON



Ukusna, brza i osvezavajuca salata.
Sastojci
500 gr. testenine
150 gr. kackavalja
200 gr. sunke



2 - 3 obarene sargarepe
15 kiselih krastavcica
1 kisela crvena paprika ili pecena crvena paprika
1 - 1,5 l. jogurta ( koristila sam ,, Moja kravica,,
200 gr. majoneza

Priprema
1.
U posoljenoj i pouljenoj vodi obariti testeninu. Zatim je plaknuti hladnom vodom, dodati malo ulja i promesati. Ostaviti da se ohlade.
2.
Kackavalj, sunku, obarenu sargarepu, krastavcice i papriku iseci na kockice pa dodati u ohladjenu testeninu.
3.



Zatim dodati 1 l. jogurta i majonez pa sve dobro izmesati da se smesa sjedini. Sutradan posto ce testenina upiti jogurt, ako je salata suva dodati jos 1/2 l jogurta.
4.
Salatu servirati u cije, a odozgo po zelji posuti sa malo rendanog kackavalja.
Meni je od ove smese ispala jedna velika cinija i cetiri male cinijice salate.

BEZ VRAĆANJA TEŽINE: DA LI STE ČULI ZA DIJETU 9 KILOGRAMA?

bodi-620x330

Primenom ove dijete tvrde da možete oslabiti 9 kg za samo 14 dana i pri tom ostati potpuno zdravi!
Postoji samo jedan uslov: strogo poštovanje plana ishrane svakog dana bez ikakvih izuzetaka i dodavanja ili oduzimanja bilo čega.Kod mnogih ljudi koji su sprovodili dijetu 9 kg došlo je do promene metabolizma pa se težina posle dijete nije vratila.
Najveći problem kod skoro svih brzih dijeta sa kojima se može izgubiti dosta kilograma je što ubrzo posle dijete dolazi do vraćanja težine koju ste imali pre nje.
Pijte min. 2 litra tečnosti dnevno (najbolji izbor je voda, ali takođe možete uzimati čaj bez šećera ili limunadu).
Alkohol je strogo zabranjen.
Vaša salata može biti zakiseljena sirćetom ili limunom dodajte samo malo ili nikako soli.



Voće, salatu i šargarepu možete jesti koliko god želite kada je na meniju, bez ograničenja.
Uzimanje dodatnih vitamina se preporučuje.
Ako je dijeta strogo praktikovana po pravilima izgubićete do 9 kg, posle 14 dana.
Posle 14 dana 9 kg dijeta program se mora završiti i možete ga ponoviti opet nakon 14 dana.
Neka iskustva kazuju da 9 kg dijeta, program ishrane menja metabolizam pa se kilogrami ne vraćaju barem 3 godine nakon što se završi sa dijetom. Ako nastavite da normalno jedete posle dve nedelje dijete, masa će ostati ista kao što je bila posle prvih 14 dana.
Dan 1.
Doručak: crna kafa – bez šećera
Ručak: 2 kuvana jaja
spanać kuvan u slanoj vodi. (bez ograničenja količine)
Večera: 1 veliki odrezak (bez svinjetine), pečeno na 1-2 kašika ulja
Zelena salata
Dan 2.
Doručak: crna kafa – bez šećera
1 mala kriška hleba
Ručak: 1 veliki odrezak
Zelena salata. Bilo šta od voća
Večera: Kuvana šunka (bez ograničenja)
Dan 3.
Doručak: crna kafa – bez šećera
1 mala kriška hleba
Ručak: 2 kuvana jaja
Zelena salata
Večera: šunka (bez ograničenja)
Zelena salata
Dan 4.
Doručak: crna kafa – bez šećera
1 mala kriška hleba
Ručak: crna kafa – bez šećera
kuvana šargarepa (mrkva)
Večera: voće (bez ograničenja)
Jogurt (bez ograničenja)
Dan 5.
Doručak: crna kafa – bez šećera
Sveža šargarepa sa limunom
Ručak: kuvana riba
1 paradajz
Večera: 1 veliki odrezak
Zelena salata
Dan 6.



Doručak: crna kafa – bez šećera
1 mala kriška hleba
Ručak: pečena piletina
Večera: 2 kuvana jaja i jedna jabuka
Sveža šargarepa sa limunom.
Dan 7.
Doručak: Limun i čaj bez šećera.
Ručak: 1 veliki odrezak (bez svinjetine), pečeno na 1-2 kašika ulja.
Salata po izboru.
Voće po vašem izboru.
Večera: Po izboru – mora da bude iz menija od prethodnih dana.
Ponovite isti dijeta meni narednih sedam dana
Preporučuje se da pre nego što počnete sa ovom dijetom konsultujete svog lekara.

nedjelja, 15. svibnja 2016.

PLAZMA KUGLE



SASTOJCI
• 300 gr mljevenog plazma keksa
• 50 ml ruma
• 100 ml soka po želji
• 250 gr margarina za kreme
• 250 gr šećera u prahu
• 200 gr čokolade za kuhanje



• 60 gr prženih mljevenih lješnjaka
• 50 gr kokosa + malo za posipanje
• 50 gr žele bombona
• malo ulja za sjaj čokolade

PRIPREMA
Plazma keks preliti sa rumom i sokom.
U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
Na pari otopiti 200 gr čokolade za kuhanje. 100 gr čokolade dodati u margarin, a 100 gr pomiješati sa malo ulja, pa ostaviti po strani za prelivanje kugli.



Margarinu i čokoladi dodati natopljenu plazmu, 60 gr mljevenih lješnjaka, 50 gr kokosa i 50 gr sjeckanih žele bombona.
Masu dobro izmiješati (najbolje mikserom) i ostaviti na kratko u frižider da se masa stegne.
Čvrstu masu oblikovati u kugle željene veličine, preliti ih čokoladom i posuti sa malo kokosa.
POSLUZIVANJE
Prije služenja dobro ih ohladiti, a onda se prepustiti uživanju…

Natopila je pazuhe ovom ljepljivom smjesom, a to će riješiti veliki problem koji svi imamo!

45758fgh

Pogledajte ovaj savšeni trik sa kojim ćete zaboravit na skupe dezodoranse, a neprijatni miris ispod pazuha će nestati!

Pokušajte detoksikaciju pazuha betonskom glinom i jabukovim sirćem. Ovako će se tijelo osloboditi toksina koji mogu biti uporni i kojih se obično teško otarasimo.


  Za detoksikaciju pazuha potrebno vam je:
– čista voda sa česme
– betonska glina
– jabukovo sirće

Priprema

U manju posudu dodajte betonsku glinu. Dodajte jedu kašičicu vode u glinu i promješajte. Ako je glina i dalje suha, dodajte još jednu kašičicu vode. Nemojte sipati više od dvije kašičice vode iako vam se čini suho. Sačekajte da prvo dodate sirće.

Trebalo bi da vam je potreba sam jedna kašičica sirćeta. Imajte u vidu da će odmah početi da pjeni kada sipate sirće. Kada prestane da pjeni, brzo izmješajte sastojke.

Nakon nekoliko minuta mješanja, smjesa bi trebalo da bude poput mulja. Ako vam i dalje djeluje suvo, dodajte još koju kašičicu vode, po potrebi. Smjesu podijelite na pola, za oba pazuha.

 
Nanesite smjesu i sačekajte oko 15 minuta u položaju podignutih ruku dok se glina potpuno ne osuši na dodir.

Pokvasite krpu ili peškir mlakom vodom i polako skidajte glinu. Nakon prvog sloja, biće vam potreban i sapun, a moraćete i malo grublje da “ribate”.

Ovo su neobični znakovi MOŽDANOG UDARA KOD ŽENA o kojima niko ne govori!

8658456

Brojne žene nisu ni svjesne ovih činjenica, a od velike važnosti je da nauče simptome koji mogu pomoći da se spriječi dugoročni učinak. Imajte na umu da su svi ovi znakovi vrlo ozbiljni i ne treba ih nikako zanemariti.

Tipični faktori rizika za moždani udar za oba spola:


  Kardiovaskularne bolesti
Visoki kolesterol
Visoki krvni tlak
Prekomjerna tjelesna težina
Fizička neaktivnost
Upotreba droga, kao i pušenje
Dijabetes

Međutim, u slučaju žena, postoje i neki faktori koji podižu rizik od moždanog udara, kao što su:


  Trudnoća
Mentalno zdravlje
Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)
Korištenje kontracepcijskih pilula
Migrene u pratnji aure

Pijte OVO prije nego što krenete na spavanje i smanjite masnoće sa trbuha u kratkom periodu!

86533jh5

Priprema je vrlo jednostavna, omogućit će vam da spalite masne naslage i postignete velike rezultate u kratkom vremenskom razdoblju. Samo trebate popiti čašu prije spavanja, svaki dan.


  Sastojci

-1 limun
-1 kašika bnaribanog svježeg đumbira
-1 kašika Aloe vera soka
-1 krastavac
– svežanj peršuna
– pola čaše vode


  Priprema

Samo trebate staviti sve sastojke u vaš sokovnik i izmiksati. Pijte ovaj sok prije spavanja svaki dan i vaša masnoća sa stomaka će nestati uskoro!

Samo par kapi OVOG ulja spriječit će kvarenje vaših zuba i zaštititi gleđ!

763334gf


Izuzetno je važno održavati zube i čuvati ih od kvara. Zubi se obično počinju kvariti na gleđi: tu se najprije pojavi neki kvar.

Kvarenje zubi se dešava stalno, naročito aka se ne vodi raćuna o higijeni zuba kada se kvarenje nastavlja, mreža su­dova koji opskrbljuju zub hranom propada, a zub, pošto više ne dobiva hranu, postaje mrtva ljuštu­ra.

 
Ulje od žalfije (kadulje) je ljekovito i zaustavlja krvarenje desni. Pomaže i kod gingivitisa.

Dodati 3 kapljice ulja u čašu vode i grgoljiti, nekoliko minuta. Uz ovo bilo bi dobro koristiti i kokosovo ulje!

OD VELIKE JE VAŽNOSTI: Ove promjene na grudima treba da zna svaka žena!

2565634

Ženske grudi mogu da govore mnogo toga o cjelokupnom zdravlju. Evo na šta morate da obratite pažnju!

Rastuće grudi
Ako grudi rastu, to je najčešće zbog gojenja, s obzirom na to da su uglavnom građene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu da budu trudnoća, jer se mlečni kanali šire kako bi se pripremili za dojenje. Takođe, ovoj pojavi doprinose i pilule za kontracepciju i menstrualni ciklus, s obzirom da reaguju na promene nivoa estrogena i progesterona u krvi. U svakom slučaju, nema preteranog razloga za zabrinutost. Osim što ćete morati da nabavite novi grudnjak.

 
Smanjuju se
Osim mršavljenja, glavni razlog je opadanje nivoa estrogena, bilo zbog prestanka korišćenja pilule ili skorašnje menopauze. Ako smanjivanje ne možete da pripišete nekom od ovih uzroka, naročito ako je propraćeno gubljenjem kose, pojavom akni i dlačica na licu, testirajte se na sindrom policističnih jajnika. Sindrom karakteriše rast testosterona. A možda jednostavno pijete previše kafe – britanska studija je pokazala da tri kafe dnevno mogu da smanje mlečne kanale.

Kvržice
Tokom menstrualnog ciklusa, grudi mogu da dobiju kvržice jer se benigne ciste pune tečnošću.

“Kod žena koju imaju menstruaciju, takve fibrocistične promene su deo normalne građe grudi”, ističe ginekolog Loren Strajher. Takve kvržice se najčešće pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu da budu osetljive, čak i bolne na dodir, naročito pre menstruacije. Ali, i dalje upozorava da su kontrole obvezne, naročito ako se prvi put pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

 
Velike grudi
Iako su neke studije povezale veće grudi s većim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije žene bi trebalo da se plaše raka dojke, ali podjednako kao i dame sa grudima drugih veličina.

Gustina
Gotovo polovina žena ima guste grudi, odnosno više vezivnog tkiva i žlezdi. Najveći problem je to što je kod takvih grudi teže uočiti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale da su takve žene pod povećanim rizikom od karcinoma. Osim što bi trebalo da se savetuju s lekarima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetne rezonance, žene s gustim grudima bi trebalo da budu naročito predane redovnom samopregledu, ističe doktor Mejman, i da se jave doktoru čim primete nešto neobično.

Bolovi
Mnogo toga može da boli u grudima, a većina uzroka je bezazlena., “Bol u obema dojkama je česta zbog hormonskih promena i previše kofeina”, ističe Strajher. Drugi uzroci su loš grudnjak, PMS, blagi udarci u grudi, pa čak i intenzivna vežba ili nošenje torbice preko samo jednog ramena.,

Jednostavno i efikasno: Evo kako ćete spriječiti OPUŠTANJE GRUDI na potpuno prirodan način!

iu67i67

Ukoliko imate problem sa opuštenom kožom ili grudima, u umućeno bjelance  dodajte med i maslinovo ulje, te dobro izmješajte.


  Masku ostavite da odstoji ispod grudi oko 20 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

Ova maska  zateže i čisti kožu. Jaje je domaći lijek protiv problema kože – bjelance izvlači suvišnu masnoću, dok žumance hidrira kožu. Jedna od najvećih prednosti jajeta jesu proteini koji “popravljaju” oštećena tkiva i takođe zatežu kožu.

PUDING KEKSIĆI ZA 10 MINUTA GOTOVI



SASTOJCI
-125 g margarina
-50 g secera u prahu
-2 vanil secera
-50 g prah pudinga
-125 g brasna


 


PRIRPEMA
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, uviti u celofan i ostaviti u frizider oko pola sata. Zatim izvaditi testo iz frizidera, jos jednom premesiti, pa oblikovati u tanku veknicu. Seci  kriskice, pa od njih praviti kuglice, pa ih pritisnuti viljuskom da se dobije sara, a zatim poredjati u pleh preko pek papira.



Kolacice peci na 180 stepeni oko 5-7 minuta zavisno od rerne. Sto se tice pudinga, mogu se koristiti razni ukusi, s tim sto treba voditi racuna da se ne prepeku i da puding keksici ostanu beli. Na slici su keksici od cokoladnog i vanila pudinga.

Izvor:  maminamalakuhinja.blogspot.com

10 GODINA SMO U BRAKU I IMALI SMO SVE, A NISMO BILI SRETNI. NIKAKO NISAM MOGLA DA ZATRUDNIM...



10 godina smo u braku i imali smo sve, a NISMO BILI SRETNI. Nikako nisam mogla da ZATRUDNIM, mučili smo se, plaćali razne doktore i kao doktore,



PROŠLI PAKAO, a onda nam se nakon 6 godina životni sam ostvario, i dobili smo prekrasne BLIZANCE. ALI NAKON GODINU DANA smo ostali u šoku, ponovo sam zatrudnjela prirodnimputem i ponovo nosim blizance, i našoj sreći trenutno nema kraja.



SADA SMO SRETNA VIŠEČLANA PORODICA.

JEDNOSTAVNO MORATE JE PROBATI,SVI KOJI SU PROBALI OVU TORTU TRAŽILI SU RECEPT!



SASTOJCI
3 jaja
3 kašike šećera
2 belanca
1 kašika šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
6 kašike mljevenih oraha



2 kašike mleka
5 kašike rum
Za krem
700 ml. mleka
2 praška za puding od vanile
120 gr. šećera
2 žumanca
3 kašikice instant kafe
150 gr. putera
Za čokoladni preliv
200 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
400 ml. slatke pavlake

PRIPREMA
Penasto umutititi 3 zumance i 3 kašike šećera.
U posudi prosejati brašno i kakaa, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomešati sa žumancem.
Umutiti belance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst sneg i polako sjediniti sa prethodnom smesom.
Izliti smesu u kalup (Ø22cm),obložen pek- papirom i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Pečenu koru prohladiti, otstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje.
Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mešavine od 2 kašike mleka i 7 kašike ruma.
Krema



U 500ml mleka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha.
U preostalo hladno mleko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmešati.
U vruče mleko dodati instant kafu, a onda i razmuteni puding sa žumance i intenzivno mešati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi.
Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Puter penasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom.
Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi.
Čokoladni preliv najbolje staviti narednog dana.
Čokoladni preliv
Čokoladu sitno iseckati.
Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i mešati dok se ne dobije finu glatku smijesu.
Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.

ŽENA MI SE LJUTI VEĆ 5 DANA, RIJEČI NEĆE DA PROGOVORI SA MNOM, MOŽDA SAM MALO KRIV, ALI SVE JE BILA SAMO ŠALA...



Žena mi se ljuti već 5 dana, riječi neće da progovori sa mnom, možda sam malo kriv, ali sve je bila samo šala. Prije 5 dana nam je došla njena mama u posjetu i onako požalila se da je bolesna, tačnije da ima visok pritisak, da se boji da neće umrijeti.



Inače sam šaljivdžija i pokušao sam da je razveselim i reko sam joj PUNICE VIDIŠ KROZ PROZOR ONAJ POTOK PORED NAŠE KUĆE IDI DO NJEGA ŠTO ČEŠĆE DOK SI KOD NAS I MAŽI SE BLATOM IZ POTOKA. Onako naivna pomilila je da znam neki lijek pa me upitala da li to pomaže, a ja sam joj kroz osmijeh rekao MA NIJE DA POMAŽE,



ALI POLAKO SE TREBAŠ NAVIKAVATI NA ZEMLJU. Shvatila je to kao da ja želim da ona umre, samo se spakovala i otišla svojoj kući. Pokušavao sam da objasnim supruzi da je to samo vic koji sam nedavno čuo i da nisam imao nikakve zle namjere, ali džaba, ignoriše me, prolazi pored mene kao da ne postojim. A stvarno je bila samo šala, možda malo neslana, ali šala…

KARAMEL BANANA TORTA



Sastojci
banana sloj
2 kasike putera
1/4 solje braon secera
1 cajna kasika vanilije
1 supena kasika ruma
3 zrele banane
krema od sira
500 gr krem sira + 2 supene kasike putera
1 solja braon secera
3 jaja
2 cajne kasike extrakta od vanilije
1 cajna kasika ruma extrakt



karamel toping
1 i po solja secera
1/4 solje vode
1 supena kasika soka od limuna ili corn sirupa
1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica
1/2 solje pecan oraha / obicnih oraha
1/4 solje omeksalog putera

Priprema
1.
Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki!
Vodena kupka: uzmite serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe postavite kalup dobo oblozen alufolijom. Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne nakvasi kolac. Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.
2.
Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par puta da se sadrzaj isitni i sjedini. Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta.
3.



U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju, rum i na kraju oguljene banane izrezane po duzini ili na kolutove. Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko ohladjene pecene kore.
4.
Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja, jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju i rum. Dobro umucenu kremu istresite preko banana.
Pecite u vodenoj kupki na 180' C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta.
Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca ce lagano zatreperiti, tako treba!
Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi dva sata.
5.
Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju, cetkicom umocenom u vodu skidajte secer sa zidove serpice. Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati
 dok se sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite 15-ak minuta da se rashladi. Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno hladi.

SAVRŠENA TORTA SA JAGODAMA




Sastojci
BEZE KORA:
9 bjelanjaka
25 dag šećera
1 velika žlica jabučnog octa
KREMA:



9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2,5 dl mlijeka
2 vanilin šećera
250 g margarina
4 dl slatkog vrhnja za šlag
oko 0,5 kg jagoda

Priprema
1.
Jajima odvojimo bjelanjke od žutanjaka te od bjelanjaka istućemo čvrst snijeg dodajući šećer i jabučni ocat. Od istućenih bjelanjaka pečemo koru na tepsiji obloženom papirom za pečenje na 150° dok ne poprimi nježnožućkastu boju, a kada je pečena ohladimo je, uklonimo papir za pečenje te je prerežemo na tri jednaka dijela.
2.



Za to vrijeme pripremimo kremu tako da žumanjke pjenasto razmutimo sa šećerom, dodamo brašno, mlijeko i vanilin šećer, lagano kuhamo dok se ne zgusne te ostavimo ohladiti. U ohlađenu kremu dodamo pjenasto izrađen margarin.
3.
U posebnoj posudi istućemo slatko vrhnje.
4.
Tortu slažemo sljedećim redom: bijela kora, krema, jagode narezane na kolutiće, šlag; postupak ponovimo još dva puta.
Posluživanje
Pripremljenu tortu stavimo u hladnjak da se stisne, a režemo je i poslužujemo hladnu.

LEDENI VIJENAC FANTAZIJA OD KOLAČA BEZ PEČENJA ZA 10 MINUTA




Sastojci
potrebno je
8 dl mlijeka
7 kašika šećera
3 kom pudinga sa okusom slatke pavlake ili vanilije
1 kašika Gussnela Dolcela (gustina)
4 dl slatke pavlake za šlag



1/2 kesice Mljevene želatine Dolcela i 2 kašike vode
150 g čokolade za kuvanje
100 g bijele čokolade
150 g keksa po izboru
100 g mljevenih orasa
1 dl slatke pavlake za šlag (za ukrašavanje)

Priprema
1.
Orase popeći u suvoj tavi, ohladiti i samljeti, jedan dio  sitno isjeckati.
Keks izdrobiti, odabir keksa je jako bitan,  i pomiješati sa orasima
Želatin preliti vodom i ostaviti da se otopi
2.
U 2 dl hladnog mlijeka sipati puding i gustin i izmiješati. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i miješati da se zgusne, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.



Umutiti slatku pavlaku, umiješati otopljen želatin i još umutiti pa sjediniti sa prethodno umućenim pudingom.
Smjesu podijeliti na 2 dijela, u jedan umiješati istopljenu tamnu čokoladu a u drugi bijelu.
3.
U kalup za kuglof, najbolje je obložiti ga prozirnom folijom, sipati 1/2 tamne smjese, posuti mrvicama , preko sipati 1/2 bijele smjese i posuti mrvicama, ponoviti postupak i sa preostalim dijelom smjese.
4.
Kašikom izmiješati u krug od sredine, okrećući po malo smjese od dna prema gore i sve u krug da se dobiju nepravilne šare
5.
odozgo posuti mrvicama, prekriti folijom i ostaviti na hladno da se dobro stegne, najbolje preko noći
6.
Ukrasiti sa umućenim 1 dl slatke pavlake.

PITA SA JABUKAMA... I KREMOM OD VANILE Ova pita mi je zapalo za oko, jer je jako jednostavna i brzo se napravi...



SASTOJCI
500 g kora za pitu
1 kg jabuka
ulje za premazivanje kora
šećer, u zavisnosti od slatkoće jabuka
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma



50 g griza
Za kremu
1 l mleka
4-5 kašika šećera ili po ukusu
3 kesice pudinga od vanile

PRIPREMA
1.
Staviti mleko da se kuva zajedno sa šećerom, oduzeti malo od tog hladnog mleka i razmutiti  puding u njemu.
Kad mleko provri sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi, povremeno promešajte,da se ne stvori korica odozgore.
2.
Jabuke očistiti i izrendati.
3.
U jednu manju zdelicu staviti 3 - 4 kašike šećera i izmešati sa dve kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma ( ili koji imate ) u drugu sipati ulje i u treću staviti nakoliko kašike griza.
4.
Vatrostalnu zdelu, veličine 32cm X 23cm podmazati sa malo ulja. Ja sam moje kore presavijala na trećinu i tako ih stavljala.Podeliti kore na pola ( ja sam zaboravila, pa mi je ostalo malo više kora odozgore bez fila, i one su se malo teže sekle,ali nam to nije ništa smetalo ) Na dnu, staviti 3 do 4 kore,svaku premazati sa malo ulja i na petu koru,koju ste premazali posuti sa oceđenim jabukama,preko jabuka posuti sa malo šećera i malo griza i tako uraditi sa prvom polovinom kora. ( pazite da imate dovoljno jabuka za sve kore ) Na zadnju koru ne stavljati jabuke.
5.



Sipati ohlađeni puding preko zadnje kore i ponoviti postupak kao sa prvom polovinom kora.
Rernu zagrejati na 175*C i peći, dok vam gornja kora blago ne porumeni ( meni je trebalo oko 50 do 55 minuta, vi najbolje znate kako vaša rerna radi )
6.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Iseći na kocke, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili sokom.
7.
Prijatno!!!!
Posluživanje
Ova pita se može napraviti i posna,ako umesto mleka koristite sok od jabuka ili mleko od badema,pirinča,soje

MUČI VAS BUĐ U KUPATILU? NAKON ŠTO NAPRAVITE OVO, NIKADA VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA!



Sjedite kod kuće i mozgate kako se tolika buđ nakupila na vaš tuš, pločice, ili čak vašu wc šolju? Nije vam jasno kako se stvorila tamo, no ono što vam je sigurno jasno je da to ne izgleda nikako lijepo.
Na svu sreću, donosimo vam jednostavan pripravak koji sami možete napraviti u vašem domu, a koji će vam pomoći da se riješite plijesni sa bilo koje površine.
Sve što vam je potrebno je:
    Bočica sa raspršivačem


   
Bijeli ocat
Par zdjelica za mjeru
    Limun
    Nož


   
Daska za sječenje
Spužva
Pogledajte video i podijelite ga sa vašim prijateljima:https://www.youtube.com/watch?v=zmT47EIWlOk

ŠARENE KUGLICE OD KROMPIRA!!!



Dopala vam se slika mojih šarenih kuglica, pa sam rešila da sa vama podelim ovaj jednostavan recept za simpatične kuglice, koje će bez sumnje krasiti svaku svečanu trpezu.
SASTOJCI
1kg belog krompira
200g kačkavalja (može da bude i dimljeni, a i posni dimljeni)
200g light majoneza
1 kašika soli
po ukusu mlevenog bibera
80g lanenog semena



Dekoracija
malo peršunovog lista
malo susama
1 šargarepa
malo prženog slanog kikirikija

PRIPREMA
Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Kad se malo prohladi, dodati majonez i dobro sjediniti. Masu ostaviti da se skroz ohladi.



Narendati kačkavalj i sjediniti sa ohlađenim krompirom. Dodati so, biber i laneno seme. Probati, pa ako treba, dosoliti.
Sada možete dlanovima formirati kuglice. Deo kuglica uvaljati u izmrvljen kikiriki, deo u sitno seckan peršunov list, deo u sitno rendanu šargarepu (po kojoj ste pokapali limunov sok da ne potamni), deo u prženi susam, a deo u krupno rendani kačkavalj.
POSLUZIVANJE
Služiti na ovalu, na listu zelene salate. Vizuelni efekat zagarantovan!

BRZI SLADOLED GOTOV ZA 15 MINUTA- A KAO DA JE IZ NAJBOLJE SLASTIČARNE - ZA OVAJ RECEPT VAM NEĆE TREBATI MAŠINA ZA SLADOLED!



Sladoled bez jaja, brzo se sprema a ukus mu je odličan 🙂
Sastojci
500 ml slatke mlečne pavlake
100 g šećera u prahu
200 ml
kisele pavlake s 20% mm
200 g mlečne čokolade


 


Priprema
1.
Pavlaku dobro rashladiti u frižideru, istresti sadržaj u duboku posudu za mućenje i mikserom umutiti do čvrstog šlaga. Dodati šečer i kiselu pavlaku i samo kratko umutiti da se sve sjedini, a da vam šlag ostane čvrst.
Preteranim mućenjem možete dobiti buter!
Čokoladu otopiti na pari, malo prohladiti i sjediniti sa šlagom.
Sladoled razliti u dublju širu posudu i staviti u zamrzivač. Povremeno promešati da se lepo zaledi celom površinom.



2.
Od ove smese možete praviti sladoled po želji: voćni, rum, lešnik, vanila i dr.
Kod nas je čokoladni jer ga najviše volimo.
3.
Koristila sam Imlekovu kravica pavlaku koja je bez šećera i zato sam stavila 100 g šećera u prahu.
Ako je vaša pavlaka zasladjena, nakon dodatka kisele pavlake probajte umućenu pavlaku i po želji došećerite.
Posluživanje
Poslužiti sladoled u kornetu ili posudi i uživati

Recept za najmoćniji antibiotik ikada: Najbolja pomoć u liječenju infekcija i gljivica!

234636


Ovo je jako djelotvoran prirodni antibiotik. Dobro će vam doći ukoliko bolujete od neke infekcije ili ozbiljnije bolesti. Dovoljno je da pojedete po jednu žlicu pet do šest puta tijekom dana.

Ovaj ljekoviti recept navodno datira iz srednjovjekovne Europe, iz jednog samostana. S vremenom je postao neizostavan dio narodne medicine prema kojoj predstavlja sjajan prirodni antibiotik koji ubija gram-pozitivne i gram-negative bakterije.

 
Također ima snažnu antivirusnu i antigljivičnu formulu, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe u svim dijelovima tijela, a uspješan je lijek protiv gljivice candide. Prema narodnim pričama, mnogima je pomogao u izlječenju raznih virusnih, parazitskih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, a tajna se krije u domaćim, prirodnim sastojcima.

Sastojci: 700 ml svježeg jabukova octa, četvrtina šalice usitnjenog češnjaka, četvrtina šalice usitnjenog luka, 2 svježe ljute paprike, četvrtina šalice naribanog đumbira, 2 žličice naribanog hrena i 2 žličice kurkume u ​​prahu ili 2 komada korijena kurkume.

Priprema lijeka: U većoj posudi pomiješajte sve sastojke osim octa pa ih prebacite u staklenku. Pazite da se dvije trećine staklenke sastoji od suhih sastojaka, a ostatak popunite jabučnim octom. Staklenku potom dobro zatvorite pa protresite da se sastojci i ocat prožmu. Čuvajte pripravak na suhom i hladnom mjestu dva tjedna, nekoliko puta dnevno promućkajte staklenku pa nakon dva tjedna pripravak izgnječite i procijedite kroz gustu gazu. Nakon što to učinite, slobodno ga čuvajte na sobnoj temperaturi.


  Primjena lijeka: Pojedite jednu žlicu pripravka svaki dan kako biste pobijedili loše bakterije u tijelu i ojačali imunitet, a možete ga koristiti i kao dodatak jelima, poput priloga. Postupno pojačavajte količinu tako da najviše u danu upotrijebite jednu šalicu pripravka. Ako bolujete od neke infekcije ili ozbiljnije bolesti, možete pojesti po jednu žlicu pet do šest puta kroz dan.

JELA JE 3 HURME DNEVNO 12 DANA: Kada vidite njene rezutate i sami ćete da probate isto!

234626

Kada vidite koliko dobra donose, sigurni smo da ćete ih često jesti.


  Hurme su bogate bakrom, kalijumom, vlaknima, manganom, vitaminom B6 i magnezijumom. Korisne su protiv zatvora, sindroma razdražljivih creva, glikemijskog indeksa i drugih probavnih problema.

Hurme sadrže magnezijum koji ima anti-imflamatorno svojstvo što znači da ublažava bol i otok. Takođe smanjuju rizik od srčanh bolesti, artritisa i Alchajmerove bolesti.

Hurme olakšavaju porođaj. Testiranja pokazuju da su žene koje su jele hurme najmanje 4 nedjelje prije termina imale lakši prođaj.


  Izuzetno su korisne za mršanje. Ako jedete 3 hurme dnevno, već za 12 dana ćete primjetiti razliku.

PRIPREMITE ČUDESNI NAPITAK KOJI ĆE PROČISTITI TIJELO U SAMO NEKOLIKO GUTLJAJA!

7357547

Pijete li ovaj čaj očistit ćete svoj organizam od otrovnog taloga koji se nakuplja u vašem tijelu.


  Sastojci

4 šalice vode
2 komada svježeg đumbirova korijena
Priprema

Ogulite đumbirov korijen i narežite ga na tanke ploškice.

Stavite đumbir u kipuću vodu i kuhajte ga na laganoj vatri 15-20 minuta.


  Potom procijedite čaj i dodajte po želji med i limun.

Pomiješala je samo 2 sastojka i dobila čudesno sredstvo kojim je riješila veliki problem sa kožom!

f34z547z


Pogledajte kako preporoditi vaše lice i riješiti se najveće muke sa kojom se svi susrećemo. Sa ovom maskom mitiseri će postati prošlost.


  Sastojci

želatin
mlijeko
Priprema

Stavite 1 kašiku želatina u posudu, a zatim dodajte 2 kašike mlijeka i promješati.

Isperite lice a smjesu stavite u mikrovalnu na 15 sekundi.

Staviti toplu smjesu na lice odmah kako bi se osigurala željena glatkoća.


  Ostavite na vašem licu smjesu 15-tak minuta.

Kada se osušila, počnite polako ljuštiti masku sa vašeg lica. Saperite lice toplom vodom. Rezultati su primjetni već nakon prvog tretmana.

URADITE OVO I IZLIJEČIT ĆETE SE: Bolesti štitnjače potiču od ogorčenja i zaleđenih emocija!



Dr Knjazkin – Crni luk čini čuda!

Slijedi recept dr Igora Knjazkina, čuvenog liječnika iz Sankt Peterburga, u emisiji o zdravlju na Prvom programu ruske televizije. Treba ga koristiti kod smanjene funkcije štitnjače (hipotireoza).


Navečer, prije odlaska u krevet uzmite glavicu crnog luka i prerežite je na dvije polovice, tako da sok curi iz njih.

Štitnjača se sastoji od dva režnja, lijevog i desnog, koji su povezani suženjem-istmus (latinski naziv: isthmus).

Laganim, kružnim pokretima, izmasirajte vrat na području štitnjače ovim polovicama crnog luka – prvo jedna polovica za jedan režanj štitnjače pa onda druga za drugi. Zatim, bez ispiranja vrata, lezite u krevet, da ovaj sok djeluje preko noći. Ovo je jednostavan način, kojim se potpuno prirodno potiču funkcije štitnjače.


  Savjet dr. Torsunova – Pjevajte!

Doktor Oleg Torsunov savjetuje svima, koji imaju problem sa štitnjačom, a posebno pacijentima sa smanjenom funkcijom štitne žlijezde, da pomognu svom oboljelom organu tako što će – pjevati (grlena čakra!)

On kaže da su štitna žlijezda i uopće, cijeli endokrini sustav, tijesno povezani s ljudskim emocijama, posebno s emocijom ljubavi. Štitnjača boluje kod osoba koje snažno proživljavaju sve što im se događa, koje na loše postupke drugih odgovaraju sa osjećajem duboke povrijeđenosti i ogorčenja.

Negativne emocije ostaju kao zaleđene u organizmu, sakupljaju se u štitnjači i ona počinje obolijevati.

Emocije moraju biti pokretne. Oslobodite se nagomilanih negativnih emocija – pjevanjem. Zvuk ih vrlo lako iznosi iz organizma. Doktor Torsunov kaže:”Pjevajte. Pjevanje će učiniti da popuste emocionalne stege u štitnoj žlijezdi. Čvorići u štitnjači nestat će sami od sebe. Pjevajte vesele pjesme, bez obzira kakve probleme imate i kako ste raspoloženi. Pjevajte s radošću i ljubavlju. Stalno pjevajte, plešite, radujte se drugima, usrećujte druge i ozdravit ćete! “

Liječenje štitnjače ljekovitim tekstom akademika Sytina

Georgij Sytin je čuveni ruski znanstvenik, autor učinkovitih ljekovitih tekstova za samoprogramiranje iscjeljenja organizma. Njegova tehnika SOEVS, razrađena je u oko 50 obimnih znanstvenih radova, s oko 20 000 ljekovitih tekstova. Obranio je doktorske dizertacije iz područja medicine, psihologije, pedagogije i filozofije.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je vrlo teško ranjen, liječnici su tvrdili da je potpuni invalid i da mu nema spasa. Tada je počeo raditi na kreiranju ljekovitih tekstova, kojima se u potpunosti izliječio. Nadalje, pomoću njegovih ljekovitih tekstova izlječile su se tisuće ljudi.

To je tehnika, zasnovana na sposobnosti čovjeka da riječima pomogne svom oboljelom organizmu. Ljekoviti tekstovi angažiraju naše osjećaje, jačaju snagu misli, mobiliziraju našu volju, stvaraju visoku koncentraciju snage volje i usmjeravaju našu volju da usvoji tekst i da na taj način pomognemo sami sebi.

Tekst za oporavak štitnjače

“U moju štitnjaču Bog ulijeva novi, mlad, energičan, veseo i radostan život. Novi, mlad, radostan život ispunio je moju štitnjaču. Nov, mlad život rađa novu, mladu, Bogom danu, zdravu strukturu štitnjače. Bog ulijeva u moju štitnjaču sveto, Božansko iscjeljenje, koje rađa Bogom stvorenu, Božanstveno zdravu strukturu moje štitnjače.

Cijela moja štitnjača se ponovo rađa, mlada, Bogom stvorena, s Božanstveno zdravom građom. A moj imunološki sustav s gigantskom, Božanstvenom energijom, rastvara sve čvoriće u mojoj štitnjači. Svi čvorići u mojoj štitnjači se smanjuju, iščezavaju, zauvijek nestaju bez traga.

 
Sve strukture moje štitnjače Božanstveno regeneriraju Bogom stvorenu mladu, zdravu građu. Moja štitnjača oživljava, fizički ojačava, cvjeta. Moja štitnjača Božanstveno pravilno, energično izvršava u mom organizmu sve svoje mnogobrojne funkcije. Kao bljesak munje osjećam da sam apsolutno zdrava, potpuno zdrava, idealno zdrava, vesela, lijepa, puna zdravlja i snage.”

Najbolje je ako ovaj ljekoviti tekst akademika Sytina pročitate – snimite i onda ga slušate mnogo puta tijekom dana, dok se krećete ili radite po kući, ili po ulici, ili ste u gradskom prijevozu…

Dok slušate tekst i ponavljate ga u sebi, zamišljajući to što čujete, programirate sami sebe na izlječenje. Da bi organizam usvojio tekst, potrebno je 500-1000 slušanja. Kada vaš organizam u potpunosti usvoji tekst i riječi akademika Sytina postaju u svakom momentu sastavni dio vaših misli, te misli će eliminirati poremećaje u vašem organizmu i vratit će vam zdravlje.

Test joda po Malahovu

Ovaj test je koristan za sve, a posebno za osobe koje imaju problema sa štitnjačom.

Uvečer, pred spavanje uzmite povidon jod, koji se kupuje u apoteci. Umočite u jod štapić za čišćenje ušiju i nacrtajte jodom na mišici lijeve ruke tri linije: tanku, srednju i debelu. Pričekajte da se linije osuše na vašoj koži i lezite spavati.

Ujutro pogledajte vašu ruku. Ako je nestala samo najtanja crta, znači da je kod vas s jodom sve u redu. Organizam je kroz kožu uzio onoliko joda koliko mu je bilo potrebno.

Ako je osim najtanje, nestala i srednje debela linija znači da nemate dovoljno joda u organizmu i da trebate obratiti pozornost na stanje vašeg zdravlja.
Ako su nestale sve tri linije, znači da imate veliki manjak joda u organizmu i da vam je posebno ugrožena štitnjača.

Ova metoda je potpuno bezopasna jer organizam preko kože uzima samo onoliko joda koliko mu je potrebno. To savjetuje G. Malahov u svojim emisijama na ruskoj televiziji.

Izvor: mis-elixir

Ne bacajte vodu u kojoj se kuhao pirinač: Ona može sve ovo!



Ako ovih dana želite da jedan od vaših obroka bude kuhani pirinač, ne bacajte vodu nakon kuhanja ove namirnice. Procijedite je, a potom ostavite u frižideru da se ohladi jer može da vam posluži na više načina.



Mali sajveti donose veliku korist

1) Poboljšava kvalitet vaše kose

Voda u kojoj se kuvao pirinač može da vam posluži za njegu kose.

Operite kosu šamponom kao što to obično radite, a onda na nju nanesite pirinčanu vodu. Sačekajte dva do tri minuta, a potom isperite kosu. Kosa će nakon pranja biti sjajnija i svilenkastija.

 
2) Čini kožu ljepšom

Ali pirinčana voda ne čini samo kosu atraktivnijom, već blistavost daje i koži. Za njegu lica koristite je na ovaj način: dobro operite lice mlakom vodom, pamučne tufere natopite pirinčanom vodom i stavite ih na kožu lica.

Rezultat? Smanjiće se pore i koža će zasijati.

3) Lijek za iritiranu kožu i upale

Pirinčana voda može da posluži i za njegu ostalih dijelova tijela, a ne samo lica, jer uklanja osipe i sprječava razne vrste upala na koži.

- djeluje i protiv ekcema

Među zapaljenjskim procesima koje ova voda liječi, nalazi se i ekcem. Kad se malo pirinčane vode stavi na površinu na kojoj se nalazi javilo zapaljenje kože, djeluje umirujuće. Postupak treba da se ponavlja sve dok se ne dobije željeni rezultat.

 
Ova voda može da pomogne i onima koji se bori sa aknama. Za njih je sljedeći savjet: tufer se prvo natopi njome i potom stavi na problematičan dio lica kako bi se ublažila upalu i crvenilo.

Inače, voda koja ostaje nakon kuhanja pirinča ima i dejstvo losiona protiv UV zraka i štiti našu kožu od pojave pigmentacije i staračkih pjega.

4) Rješava vas dijareje

Na spisku problema koje rješava, nalazi se i dijareja. Ukoliko vas muči ovaj stomačni problem, pripremite sledeći napitak: prstohvat soli sipajte u pirinčanu vodu. Popijte ovu smjesu i smetnje sa varenjem će nestati.

5) Koristi i odjeći

Ako vam ponestane sredstva za štirkanje odjeće, pirinčana voda može da posluži kao njegova odlična zamjena. Sve što treba da uradite je da je razblažite, koristite za posljednje ispiranje tokom pranja, a može da vam posluži i kao domaći “štirak u spreju” , neposredno prije peglanja.

Izvor: zena.blic