Dobro Došli

..

četvrtak, 24. ožujka 2016.

CAPPUCCINO ŠNITE – ZA ROĐENDANSKU TORTU NAJBOLJA



SASTOJCI
Biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
3,5 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa
1/4 žličice praška za pecivo
60 g tostiranih mljevenih badema
malo ruma za natapanje biskvita (po želji)


 
Ganache krema
200 ml slatkog vrhnja
200 g kvalitetne tamne čokolade

Cappuccino krema
700 ml mlijeka
2 pudinga s okusom vanilije
2 žlice škrobnog brašna
3 žlice šećera
1 Bourbon valinin šećer
100 g bijele čokolade
2,5 žlice instant cappuccina
50 ml toplog mlijeka
150 g maslaca


 
PRIPREMA
Biskvit
Odvojite žumanjke i bjelanjke pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom.

Brašno, kakao, prašak za pecivo i bademe pomiješajte te ih polako dodajte smjesi jaja i šećera. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu uspite u veliki pleh (od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 15 min.

Pečeni biskvit oštrim nožem odvojite od rubova kalupa i izvadite ga na rešetku ili čistu krpu i ohladite. Zatim pažljivo odstranite papir za pečenje i biskvit po širini prerežite na tri jednaka dijela.

Ganache krema
Čokoladu razlomite na manje komade i stavite u posudu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Smjesu miješajte sve dok se čokolada sasvim ne otopi i dok ne postane homogena. # Kremu stavite u hladnjak na 2 sata da stisne, a zatim je dobro izradite električnim mikserom.

Cappuccino krema
U posudi pomiješajte puding, škrobno brašno, vanilin šećer i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom pa mu dodajte smjesu pudinga. Miješajte na laganoj vatri do se ne zgusne.

Zatim ubacite usitnjenu bijelu čokoladu i cappuccino koji ste otopili u 50 ml toplog mlijeka. Sve zajedno kuhajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a zatim maknite s vatre i ohladite.

U ohlađenu kremu dodajte pjenasto umućen maslac i sve zajedno dobro izradite električnim mikserom.

Prvu trećinu bisvita poškropite sa malo ruma i premažite ga polovicom cappuccino kreme. Na kremu položite drugu trećinu biskvita, poškropite ga rumom i premažite ostatkom cappuccino kreme te poklopitom zadnjim biskvitom.

Cijeli kolač premažite ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

POSLUZIVANJE
Kolač je tako mekan i sočan da se jednostavno topi u ustima. Oni koji su ga probali rekoše da mi je ovo najbolja kreacija do sada. I ja se moram složiti s njima :)
Mljaaaac… :)

Izvor:http://www.coolinarika.com/

SNICKERSICA



 evo jedan receptić inspiriran omiljenim Snickersom...mliječna čokolada, karamel i prženi kikiriki-ovoj je kombinaciji teško odoljeti!

SASTOJCI
Biskvit
6 jaja
4 žlice šećera
2 (vrhom pune) žlice Nutelle
8 ( ravnih) žlica brašna
1 žlica kakaa
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
pola vrećice praška za pecivo



Krema
1 pakovanje čokoladne kreme za kolače Dolcela
450 ml mlijeka
100 grama mascarpone sira
Preljev: karamel preljev napravila sam prema receptu DajaneD

Glazura
200 gr mliječne čokolade
4-5 žlica ulja

Dorada
150-200 grama prženog kikirikija (Franck)
1,5 dcl mlijeka + žlica karamel preljeva
200ml vrhnja za šlag



PRIPREMA
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke slupati u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom pa dodati Nutellu i smiksati par minuta, a potom dodati mlijeko i ulje. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo u tu smjesu, lagano promiješati pa dodati snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu 26cm oko pola sata u ventilacijskoj pećnici na 160 stupnjeva. Provjerite čačkalicom, možda će trebati još nekoliko minuta. Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na pola. *Ako želite tri kore, pecite u kalupu 24. Ja sam probala na oba načina, a ova torta na slici je pečena u većem kalupu (26).

Napraviti karamel po ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/karamel/
Dok se karamel ohladi, napravite kremu. U 450 ml mlijeka, dodati prašak za kremu i smiksati po uputama na kutiji. U pripremljenu kremu dodati 100 grama mascarponea.

Kikiriki ( prženi slani, npr. Franckov) staviti u cjediljku pa dobro par minuta oprati sol sa kikirikija, staviti na čistu krpu i dobro ga osušiti. Ja ga nisam sjeckala, već batom za meso malo izlupala u zatvorenoj vrećici za zamrzavanje. U biti sam ga samo malo smrvila.

Za natopiti kore, rastopite žlicu dobivenog karamela u mliijeku i ohladite pa time natopite kore. Za glazuru rastopiti na pari čokoladu i ulje, pazeći da nije pregusto, ako je dodati još ulja. Valjda je i do čokolade, meni je ovaj put bilo malo gušće pa mi je glazura pucala.Ohladiti. Smiksati vrhnje za šlag u koji ste prethodno dodali 2-3 žlice ohlađene glazure.

Slaganje torte
Natopiti koru mlijekom, namazati polovicu kreme, posuti kikirikijem i preliti karamel preljevom. Ponoviti postupak pa staviti tortu u frižider 10-ak minuta da se karamel malko stisne, a potom preliti tortu glazurom i ukrasiti šlagom. Ostaviti preko noći ( ili 3-4 sata) u frižideru. Rezati ugrijanim nožem.

POSLUZIVANJE
Nakon što ste ga skuhali, ako se karamel previše stisne, stavite ga mrvicu u mikrovalnu ili uronite zdjelu u kojoj se nalazi nakratko u vruću vodu. Bitno je da je tekuć, da ga možete preliti preko kikirikija, ne razmazujete ga nožem.

Kikiriki možete, iako je već pržen, opet malko popržiti na tavici i to nakon što ste ga oprali i osušili, a prije nego ga isjeckate.

Umjesto Dolceline čokoladne kreme za kolače, možete upotrijebiti i neku drugu, bilo kupovnu, bilo domaću, čokoladnu kremu. Ovu sam slučajno isprobala i svidjela mi se, pa je odlučih iskoristiti u ovom receptu...

Ako pečete u manjem kalupu pa dobijete 3 kore, onda na treću koru dolazi glazura (malo je "uredniji" izgled torte)...

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Čaj od kamilice pomaže pri mršavljenju

kamilica

Ono što možda niste znali je da vam kamilica može pomoći i da lakše, brže i uravnoteženo mršavite (i istovremeno vam umanjiti probleme kao što su akutna menstrualna bol, reuma i nesanica). Međutim, nemojte misliti da je čaj od kamilice čudesni lijek za mršavljenje, takvo nešto ne postoji, ali vam može poslužiti kao pomoć u zdravoj prehrani, uravnoteženom načinu života i postizanju zdrave težine.

Bogat kalcijem, magnezijem, kalijem i vitaminom A, čaj od kamilice zaista može biti važan saveznik u mršavljenju.

Pripremite napitak od kamilice

Kod čaja od kamilice važna je doziranost. Čaj ne smije biti prejak (previše čaja / premalo vode / predugo čaj stoji u vodi), jer biste mogli osjetiti težinu u želucu, mučninu i vrtoglavicu. Za šalicu čaja dovoljna je žličica suhog cvijeta.Kamilicu ne kuhamo, već samo prelijemo vrućom vodom.

Čaj možete piti hladan ili topao, ali ga nemojte zasladiti šećerom. Ako nešto već morate koristiti neka to bude med (kojeg smijete dodati samo u hladan ili mlaki čaj, jer inače gubi najvrednija hranjiva svojstva). Možete dodati i malo soka od limuna, za dodatni okus, ali i ubrzano izgaranje masnoća. Limun je bogat vitaminom C i sadrži tvari koje ubrzavaju i stimuliraju metabolizam.

Pripazite i na to da uz čaj od kamilice pijete i dovoljno vode. Nemojte prestati piti vodu – svejedno vam je potrebno barem litar i pol vode dnevno uz čaj od kamilice.

Pijte čaj od kamilice prije svakog glavnog obroka

Ako zaista želite osjetiti povoljan utjecaj čaja od kamilice na svojoj kilaži, pijte ga prije svakog glavnog obroka. Osim što ćete se tako brže osjećati sitima, pa ćete pojesti manje, čaj od kamilice stimulira probavne sokove koji će pomoći da bolje razgradite hranu.



Kamilica umjesto nezdravih pića

Mnogi neće biti sretni što moraju mijenjaju sokove i energetska pića čajem od kamilice, ali ako želite smršaviti to morate učiniti. Čaj od kamilice pomaže iu izbacivanju toksina iz tijela, viška vode iz tkiva (jer je bogat kalijem) što znači da vam celulit više neće biti toliko vidljiv.

Čaj prije spavanja

Čaj od kamilice dobro je popiti prije spavanja, jer će vam pomoći da umirite tijelo i da se kvalitetnije naspavate. Manjak sna ili loša kvaliteta sna remeti proizvodnju inzulina i druge hormonalne procese koji mogu dovesti do debljanja ili vam otežati napore smršaviti.

Čajem protiv stresa

Kamilica će pomoći i kada se osjećate napeto, anksiozno ili pod stresom. Stres ima jako negativan utjecaj na vaš hormonalni sustav i izaziva nakupljanje masnih naslaga, posebno onih oko područja želuca koje su najopasnije. Smanjenje stresa uz pomoć čaja od kamilice pomaže da se uravnoteži razina hormona stresa i smršavi.

Pomaže u probavi

Osim što pomaže u sagorijevanju masnih naslaga i izbacivanju viška vode iz tijela, čaj od kamilice ima povoljan utjecaj i na oblikovanje vašeg tijela. Redovito uzimanje čaja od kamilice pomaže varenju i rješava probleme kao što su loša probava, zatvor ili usporen rad crijeva. U stvari, svi ovi procesi usporavaju napore tijela da se riješi toksina, as njima i masnoća.

Kamilica pomaže boljem varenju, a uskoro ćete vidjeti i da kilogrami nestaju, naravno morate voditi računa io prehrani i kretanju!

Izvor: zena.hr

ŠTANGLE SA SUVIM GROŽĐEM



SASTOJCI
Tijesto
200 gr brašna
100 gr margarina
50 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica sode-bikerbone
mlijeka po potrebi


 
Fil
400 gr mljevenog keksa
200 gr margarina
3 kašike kakaoa
200 gr suvog grožđa
150 gr šećera u prahu
100 gr grubo mljevenih oraha
soka ili mlijeka po potrebi


 
Glazura
100 gr čokolade
3 kašike ulja
grubo mljeveni orasi za posipanje

PRIPREMA
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ako je potrebno dodati mlijeka da se zamjesi tijesto.
Podjeliti ga na dva jednaka dijela, rastanjiti tanko u oblik praugaonika i ispeći dvije kore na poleđini tepsije.

Pomješati sve sastojke za fil, dodati mlijeka ili nekog soka toliko da se dobije homogena masa.
Staviti fil između dvije kore, dobro pritisnuti nečim i ostaviti na hladno mjesto.
Otopiti čokoladu sa uljem, preliti kolač pa ga posuti sa grubo sjeckanim orasima.

Ovaj kolač može da se pravi kao posan, tako što se u tijesto mjesto mlijeka stavi mineralna voda a u fil sok.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

OVO MI SE BAŠ DOPALO: COCA COLA KOCKE



SASTOJCI
Tijesto
– 6 jaja
– 150 g šećera
– 120 g brašna
– 1 žlica kakaa
– 1 prašak za pecivo
– 2 žlice ulja


 
Krema
– 250 g margarina
– 150 g šećera u prahu
– 250 ml Coca-Cole
– 50 ml ruma
– 250 g mljevenih petit keksa

Ostalo
– 500 ml slatko vrhnja
– 100 ml mlijeka
– 1 žlica ruma


 
PRIPREMA
Za tijesto odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksajte s malo šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom. Kad postane pjenasto dodajte pola mješavine brašna, kakaa i praška za pecivo, dobro promiješajte zatim dodajte 2-3 žlice snijega od bjelanjaka, a na kraju lagano dodajte preostali snijeg od bjelanjaka.

Tijesto izlijte u kalup veličine cca 25 x 35 cm pa stavite peći 20 minuta na 180 stupnjeva C u prethodno zagrijanu pećnicu .

Pečeni kolač poprskati mješavinom 100 ml mlijeka i 1 žlice ruma.
Za kremu miksajte 250 grama omekšanog margarina sa 150 g šećera u prahu dok postane kremasto. Zatim dodajte 250 ml Coca-Cole i 50 ml ruma, dobro promiješajte s margarinom pa dodajte mljevene kekse. Sve dobro promiješajte i premažite preko ohlađenog biskvita.

Slatko vrhnje miksajte srednjom brzinom do kremaste čvrstoće pa premažite preko kreme i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Dobro ohlađeno rezati na kocke.

NAPOMENA
 Ako ne želite rum u kremi, izbacite ga iz sastojaka i povećate količinu cole za 50 ml.

Izvor:http://yumagazin.info/

SMATRAMO GA DOSADNIM KOROVOM A SPREČAVA RAK CRIJEVA I OPĆENITO ČUVA CRIJEVA



Prije oko devet hiljada godina, spelta (Triticum spelta) je iz južne Azije najpre osvojila Bliski Istok, a potom i Evropu.

U našim krajevima poznatija je kao krupnik, krupnica ili pir.

Poznata kao: dusomača, kokošica, oputina, pasja trava, ptičji dvornik, rusno zelje, slak.
Latinski izraz: polygonum aviculare.
Riječ je o žitarici, bliskoj srodnici pšenice, koja se vijekovima koristila za ishranu, ali je decenijama nepravedno zapostavljena, pa se koristila samo za ishranu životinja, najčešće rasnih, trkačkih konja.
Ipak, zbog naučno dokazanih blagotvornih dejstava na čovekov organizam na trpezu se vraća na velika vrata. S obzirom na to da odlično podnosi oštriju klimu i da je otpornija na bolesti od pšenice, spelta se sve više uzgaja u severnoj Evropi, dok se posljednjih godina najviše gaji u Njemačkoj, Švarcaskoj, Belgiji i Finskoj.
Ova žitarica je, inače, bogata dijetnim vlaknima, sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B12), a ima sedam-osam puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Važno je, takođe, što su ovi minerali u spelti vezani sa organskim ugljenikom, pa u organizmu mogu potpuno da se apsorbuju. Osim toga, krupnik sadrži i mnogo cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što doprinosi održavanju zdravih vrijednosti šećera u krvi.



S obzirom na to da jača kosti i zube, spelta se preporučuje za ishranu dece, a pošto pomaže moždane aktivnosti korisno je ako se češće nađe u tanjiru starijih.

Preporuka je, takođe, da zbog prehrambenih vrednosti i lake probavljivosti, krupnik jedu trudnice, a budući da je bogat dijetetskim vlaknima i sadrži malo masnoća pogodan je za one koji žele da se oslobode viška kilograma na zdrav način. Poznato je i da je spelta bogata belančevinama što je važno za izgradnju mišića dok je sadržaj ugljenih hidrata čini odličnim izvorom energije za sportiste. Čak im se preporučuje da češće jedu hljeb od krupnika.
Kada je riječ o ljekovitim osobinama spelte, rezultati naučnih istraživanja pokazuju da ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji mogu prerasti u rak debelog creva, a dobra je i za jetru. -Ženama, takođe, pomaže da ne obole od raka dojke.
Nutricionisti poručuju i da takozvana dijeta od krupnika efikasno liječi crevna oboljenja, smetnje metabolizma, oboljenja bubrega i razne alergijske simptome prouzrokovane ishranom.
– Za pripremanje hljeba od krupnika, brašno spelte bi trebalo da se zamjesi čvršće od pšeničnog. Ispečeni hljeb, inače, dugo čuva svježinu i neće da se osuši i po tri-četiri dana .Od brašna spelte mogu da se prave i palačinke, kao i brojne druge đakonije.

Tijekom nekoliko tjedana pijemo 2 do 3 šalice čaja na dan. Zaustavlja krvarenja iz maternice, pluća, želuca i hemeroida.
Biljka namočena u rakiji otjerat će crijevne nametnike, a namočen u kiselkastomu crvenom vinu pomaže u suzbijanju proljeva, dizenterije, podrigivanja a kod žena u suzbijanju tegoba za vrijeme mjesečnice.

Treba ga piti po 3 šalice na dan. Sok ili čaj olakšava bolno mokrenje i odstranjuje pijesak i kamence iz bubrega i mjehura.

Dobar je čak i kod šećerne bolesti. Najbolje je ako pijemo gorak čaj, a u krajnjem ga slučaju sladimo medom.

srijeda, 23. ožujka 2016.

KOLAČ S JABUKAMA, TOPI SE U USTIMA



Ruska šarlotka
Ovaj ruski čuveni klasik koji ćete veoma lako da pripremite i bićete više nego zadivljeni ukusom ove pita-torte.

g deserta je potrebno:
– 5-6 većih jabuka
– 3 jaja
– 200g šećera
– 125 g brašna

 
– cimet
– šećer u prahu

Priprema:
Uključite rernu da se greje na 170C, a dno okruglog kalupa prekrijte masnim papirom (ili dobro podmažite hladnim puterom).

 
Jabuke ogulite, očistite od semenki i izrežite na kockice srednje veličine i poslažite ih direktno u pripremljen kalup za pečenje (prečnika 22.5cm).
Zatim, mutite jaja zajedno sa šećerom uz pomoć električnog miksera dok ne postanu penasta, a većina šećera se istopi.

KO MOŽE ODOLJETI OVOJ BAKLAVI ?!



Baklava je posebna vrsta kolača koja se najčešće sprema za Bajram. Riječ je o slatkoj piti s orasima, koja se pravi od tankih jufki i peče u tepsiji. Ovo je jedno od najstarijih turskih jela, koje se pravilo još i u vrijeme Osmanskog carstva i koje još uvijek zauzima počasno mjesto za bajramskom sofrom.


U baklavu se  mogu stavljati i grožđice, bademi,  i drugi orašasti plodovi, međutim, prava bosanska baklava je baklava u kojoj se nalaze samo orasi!
Potrebni sastojci za baklavu su:
– 1 kg tijesta za baklavu (jufka), što tanjih listova
– 1,2 kg oraha (900 gr mljevenih)
– 200 gr šećera
– 250 gr maslaca

 
– 300 ml ulja
Za agdu (preljev):
– 1 kg šećera
– 1 limun izrezan na male kriške
– 600 ml vode
Recept za spremanje baklave je na izgled jednostavan, ali iskusne domaćice dobro znaju da izgled i ukus baklave ne utiču samo sastojci, nego i način slaganja, pečenja i zalivanja baklave.

 
Priprema
slika1.jpgIstopite maslac i pomiješajte sa uljem. Orahe sameljite ili isjeckajte, promiješajte sa šećerom. Pripremite veliku dublju tepsiju. Dno premažite s malo ulja  i pospite šakom oraha, stavite jednu jufku pa pospite s malo masnoće i sa orasima, tako radite do kraja, tj. dok ne nestane fila ili jufke. Baklava se reže prije stavljanja u pećnicu. Treba biti posebno pažljiv kako bi svi dijelovi baklave izgledali identično. Baklavu možete  izrezati na trokutiće, kockice. Za taj posao vam je potreban oštar nož. Kad je pečena, stavite kuhati  agdu od navedenih sastojaka. Kuhajte da bude sirupasto, skoro kao med. Kada baklavu prelijete agdom, onda pokrijte tepsijom da se smekša.
I na kraju, šta drugo nego poslužiti baklavu i uživati u njenom ukusu.

Evo kako ćete najlakše izbaciti dosadni šlajm nakon prehlade

izbacivanje šlajma

Kašalj praćen izbacivanjem (lakšim ili težim) šlajma, posebno je učestao u zimskim mjesecima i nastaje uslijed virusnih i bakterijskih infekcija.

Za djelotvornu terapiju kašlja i izbacivanje sluzi odnosno sekreta, važno je utvrditi uzrok i osobine kašlja, odnosno da li je akutni ili hronični, noćni ili dnevni, produktivni ili suhi… U borbi protiv kašlja praćenog sekretom i šlajmom vjekovima se koristi razno ljekovito bilje…

Lovorov list i izbacivanje šlajma

Isjeckajte 3 osušena lista lovora lista i prokuhajte ih u četvrt litra vode. Poklopite i pustite da odstoji deset minuta. Čaj nakon toga zasladite sa malo meda i dodajte kašičicu limunovog soka. Ovaj čaj je poznati domaći lijek djelotvoran kod izbacivanja šlajma kod bronhitisa, a treba da se pije do povlačenja bolesti. Pije se dva, tri puta na dan, po jedna šolja.

Med i kafa

Mješavina meda i kafe djelotvorna je u lečenju kašlja i svojevrsni je lijek za šlajm. Supenu kašiku meda pomiješajte s kafenom kašičicom instant kafe, pa mutite dok ne dobijete kremastu masu. Ovaj melem se pojede a posle toga treba popiti čašu mlake vode. Koristi se tri puta dnevno, dok kašalj ne prestane.

Pomorandža za teško izbacivanje šlajma kod suhog kašlja

Jednu opranu pomorandžu isjecite na kockice sa sve korom. Stavite kockice u posudu, dodajte litar vode i dvije kašike šećera. Kuhajte na tihoj vatri pola sata dok se ne zgusne. Sirup treba piti po jednu kašiku svaki put kada osjetite nadražaj na kašalj.

Maslinovo ulje

Probajte da se izborite sa šlajmom uz ovaj narodni lijek: Pomiješajte 2 kašike maslinovog ulja sa dvije kašike limunovog soka, dvije kašike vode i kašikom meda. Mješavinu blago ugrijite i pijte ujutru i navečer.

Crni luk

Ispržite crni luk na masti, pa dok je još toplo, stavljajte kao obloge na grudi. Ove obloge će omekšati tvrdi šlajm.

Hren i praziluk



Mješavina od naribanog hrena i iste količine meda djeluje kao preventiva astmatičnih napada, a odlično rastvara i izbacuje šlajm. Pomaže i praziluk koji treba sitno iseckati a zatim sasvim malo prokuvati u mlijeku. Kada se ohladi zasladite ga medom i dobro izmješajte. Uzima se po nekoliko kašika ovog praparata dnevno.

Čaj od lipe

Čaj od cvijeta lipe odličan je prirodni lijek za izbacivanje šlajma iz disajnih puteva. Ako ga koristite više dana, ublažićete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta. Čaja od lipe takodje izaziva znojenje, što je važno kod gripa, prehlade i nazeba. Čaj se pije dok je vruć ujutru i uveče, a priprema se tako što se dvije čajne kašičice cvijeta lipe preliju sa 500 ml ključale vode, ostavi se 5 do 10 minuta pa se procijedi. Čaj je najbolje zasladiti medom i dodati mu dosta soka od limuna.

Čaj od koprive

Čaj od koprive je dobro poznato prirodno sredstvo za eliminisanje prekomjerne sluzi iz disajnih organa. Supenu kašika suvih listova koprive poparite šoljom ključale vode, ostavite oko 10 minuta i procijedite. Dnevno treba piti dve šolje nezaslađenog čaja (ujutru i uveče). Preporuka je da se u čaj doda med.

Kupka od ovsene slame

Ova kupka će Vam pomoći da se oslobodite šlajma i teškog disanja. Pomaže i kod apatije, umora, razdražljivosti. Najprije skuvajte čaj tako što ćete 2 kilograma slame preliti sa 4 litra vode i kuhati oko 30 minuta. Procijedite čaj i dodajte vodi za kupanje. Po izlasku iz kupke dobro se obrišite, lezite u krevet, a poslije jednog sata, preporuka je da lagano prošetate na svježem vazduhu. Primenjujte ovu procedure više nedelja i očekujte poboljšanje.

Dodatni savjeti

U borbi sa izbacivanjem šlajma poželjno je piti mnogo tečnosti – vode, čaja, pileće supe, limunade, zatim izbjegavati alkoholna pića. Korisni su i preparati od korijena hibiskusa, bokvice, islandskog lišaja. Bijeli luk u većim količinama u ishrani će, kao prirodno vrlo jak antibiotik, sigurno pomoći u borbi sa kašljem.

LIJEČENJE FOLIJOM: Čudesna moć aluminijumske folije!



Pokazalo se da je obična aluminijumska folija pogodna, ne samo za pripremu hrane u rerni i uvijanje ostataka hrane, već je pogodna i da liječi bolesti.
Ako vas muče bolovi u vratu, leđima, ramenima, koljenima, ili imate bol u peti koji onemogućava da se oslonite na nju, možete staviti na bolno mjesto foliju. Na vaše iznenađenje i sreću, nakon nekog vremena, bolovi nestaju.
Stvar je u tome, što biotokovi koji prolaze kroz naš organizam u biološki aktivnoj tački, odražavaju se i vraćaju se natrag na meridijan, odakle su i izašli. To veoma blagotvorno djeluje na oboljeli organ, sa kojim je ovaj meridijan povezan. Na ovaj način lako se odstranjuju problemi, bolovi koji su vam poprilično dosadili. Ovaj zanimljiv način liječenja odavno se praktikuje od strane kineskih i ruskih iscelitelja, a opisan je i u djelima psihoterapeuta Vilhelma Rejha, učenika Frojda.
Kako liječi aluminijumska folija?
Uzima se obična aluminijumska folija, stavlja se na bolno mjesto i pričvršćuje se (recimo, flasterom).
Liječenje folijom se primjenjuje kod svih vrsta bolova: u vratu (vratna osteohondroza), leđima, rukama, nogama, zglobovima, kod išijasa, reumatoidnog atrtritisa, petnog trna, naslaga soli. Na isti način liječe se, čak, postoperativni ožiljci na mjestu hirurškog reza. Postižu se i dobri rezultati u liječenju gihta. Veliki prst umotava se folijom i pričvršćuje se zavojem.
Kineski iscelitelji, sprovođenje terapije folijom, preporučuju u toku 10-12 dana. Svaki dan pričvršćivati foliju na bolno mjesto i držati cio dan ili noć. Poslje napraviti pauzu 1-2 nedelje i po potrebi ponavljati tretman.
Folija posjeduje moćno protivupalno dejstvo. Uz njenu pomoć možete uspješno liječiti prehladu.
Za to je potrebno umotati stopala folijom u 5-7 slojeva, a između svakog sloja staviti papir ili pamučnu tkaninu. Držati taj oblog oko sat vremena. Posle skinuti i staviti ponovo posle 2 sata, na sat vremena. Opet napraviti pauzu i staviti treći put. Vreme lečenja – 1 nedelja.
Kako konkretno deliju folija na ovu ili onu bolest, mišljenja su različita.
Neko priziva u pomoć nauku, neko to objašnjava bioenergijom. A ovako objašnjava ruski naučnik A.V. Skvorcov:
– Kod uspostavljanja zdravlja, često se koriste posebna energostruktuirajuća sredstva, proizvodi od aluminijumske folije. U ljudskom organizmu postoje posebne matične ćelije, koje se neprestano prožimaju sa matičnim poljem Zemlje. Iz različitih razloga, ovo polje se deformiše, uslijed čega se narušava i energetska ishrana matičnih celija. Površina folije odražava matično polje Zemlje, i kao ogromna fokusirajuća lupa pojačava ga nekoliko puta, što omogućava da se povrati poremećena interakcija između ćelija i matičnog polja. Sem toga, sjajna površina folije sprečava prodiranju spoljašnjeg neharmoničnog zračenja u ljudsko tijelo, a takođe deponuje u sebe neharmonično zračenje

BOSANKA DIJELI RECEPT KOJI JOJ JE SPASIO ŽIVOT: IMALA KARCINOM, IZLIJEČILA SE BEZ OPERACIJE



Jedna žena iz BIH, kojoj ime nije objavljeno, odlučila je recept koji joj je pomogao u liječenju raka podijeliti sa drugima. Recept je na bazi đumbira i meda, a njoj je bez bolova kroz par dana pomogao da se vrati u život.

Žena je, kako kaže, imala karcinom endokrinih žlijezda, a na aparatima je bila 20-ak dana. Izliječiti se uspjela bez operacije i kemoterapija pa sada, kako tvrdi, puca od zdravlja.



Za pripravak su potrebna dva veća korijena đumbira koje treba očistiti i izrendati na najsitnije uz pomoć električne sjeckalice. Zatim se tako usitnjen đumbir miješa s pola kilograma meda, ali imajte na umu da med mora biti domaći.

Tako spravljenu smjesu spremite u teglice i konzumirajte po kašiku tri do četiri puta na dan. Važno je koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašiku. Metalna je strogo zabranjena.

Prve efekte osjetit ćete poslije dva do tri dana, a pripravak, prema riječima ove žene, diže iz mrtvih.

Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro godinu dana. Evo šta se posle toga desilo



Istoriju svoje neverovatne transformacije priča Kristal Devis.

Pre godinu dana teško sam obolela od gripa. Lekovi iz apoteki nisu bili posebno efikasni. Jedna žena mi je preporučila piti toplu vodu sa medom i limunom svako jutro. Naravno, reagovala sam skeptično na njenu preporuku, ali ipak je poslušala. Grip je prošao, ali ovaj napitak se meni počeo sviđati.
Počela sam da ga pijem svaki dan. Ovoj tradiciji je već godinu dana. Za ovo vreme moj organizam se transformisao na potpuno neočekivani način. Evo šta se kod mene promenilo:
Već godinu dana nisam se nijednom prehladila. Ne muče me više bolovi u želucu.
Treba reći, da nikad nisam verovala u snagu narodne medicine. Bila sam rob apoteka. Zaboli me stomak- pila sam tablete. Muči me hronični umor – pila sam vitaminske tablete itd. Nadam se da ste me razumeli.
Za celu godinu čak nisam ni jednom kinula. Moje glavobilje su prošlost. Sada nosim med i limun gde god da krenem. Pijem taj napitak čak i u hotelima.

Više ne pijem jutarnju kafu. I veoma lako se razbudim.

Moj limuno-medeni koktel izbavio me od zavisnosti od kafe. A zajedno sa njom, i od glavobolje. Sada imam mnogo više energije u toku dana. Odlično se naspavam, i nasmejana sam ujutru.

Ranije, da bih se potpuno razbudila, trebalo mi je skoro sat vremena, Sada nisam nervozna i ne pridikujem svojim bližnjima. Uopšte sam zaboravila kada sam poslednji put osećala napetost u prvom delu dana.

Ljudi u mojoj okolini su postali zdraviji. I ovo je najveća nagrada.

Ubedila sam celu porodicu da slede moj primer. Tako, u prošloj godini, grip i druge zimske nevolje, nisam dobila ni ja, ni cela moja porodica
Ne znam kako deluje ovaj čaroban napitak, ali on radi! Veoma sam zahvalna toj ženi na savetu.

Moj recept.

Obično, za čašu napitka iscedim polovinu limuna, dodajem kafenu kašiku meda. Sve prelivam toplom prokuvanom vodom. Pijem svako jutro, nakon buđenja.

Treba da kažem da ukus ovog koktela može da se menja: sve zavisi od meda i limuna, koji konzumirate. Ponekad je kiselkast, ponekad je presladak. Nije to ništa.



Kako to radi?

Pretražila sam medicinske sajtove da saznam u čemu je tu stvar. I shvatila sam nekoliko važnih stvari.

Ovaj napitak štiti vas od infekcija urinarnog trakta.

Limun i med stimulišu rad probavnog trakta, a takođe hidriraju debelo crevo. U rezultatu dobijete odličan lek protiv zatvora i cistitisa. Napitak je diuretski, a lekari kažu da je on potpuno u stanju da vas zaštiti od problema vezanih za urinarni trakt.

Poboljšava varenje.

Svaki deo ovog napitka potpomaže vaš probavni trakt. Limun pomaže žuči da proizvodi više žuči. Tako se namirnice prerađuju bolje, a vi dobijate od njih više hranljivih materija.

Med poseduje moćna antibakterijska svojstva, samim time odlično vas štiti od bilo kakvih infekcija. Takođe, tera želudac da proizvodi više sokova koji omogućavaju organizmu efikasnije eliminisanje toksina. Iz tog istog razloga lakše ćete kontrolisati svoju telesnu težinu.

Nagoni vas da sijate zdravljem i lepotom.

Limun pruža mnoge pogodnosti za kožu. Takođe, pomaže da se pročisti krv. Organizam, ako ga „hranite“ limunom, brže proizvodi nove krvne ćelije. Voda stimuliše proizvodnju kolagena, što je veoma korisno za vašu kožu.

Uglavnom, toplo preporučujem. Osim toga, ovo je ukusno. Jednostavno, probajte.

SALENJACI



Salenjake na ovaj način sam naučila raditi od moje tetke koja je majstor za dizana tijesta, njeni su još ljepši od mojih.

Sastojci:
tijesto:
1 kg brašna
1/2 l mlijeka
2 dcl mineralne vode
3 kašike šećera

 
1 kašika soli
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
oko 30 dkg sala
Priprema:
Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da uskisne. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelance.U to staviti uzašli kvasac i polako dodavati brašno da dobijete mekano tijesto (ne premekano).Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati i mazati samljevenim salom(može i margarin) i tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto.

 
Ostaviti da miruje 1/2 sata. Sve ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.Pečene posuti šećerom u prahu. Kad mi nestane sala kojeg uvijek stavim u zamrzivač da imam u toplijim danima zamijenim ga margarinom.

utorak, 22. ožujka 2016.

DEFINITIVNO SPADA U MOJE OMILJENE TORTE TOPLO JE PREPORUČUJEM



Mamin stari recept kojeg sam se nedavno setila . Ima više recepata za ovu
tortu, evo još jednog…



Autor: anrijana

Sastojci

Kore:
6 belanaca
6 žumanaca
100gr šećera
30gr mlevenih orasa
30gr brašna
5gr praška za pecivo



Fil:
1 lit mleka
3 pudinga od vanile
3 kašika brašna
250gr šećera
250gr maslaca ili margarina

Kuglice:
200gr mlevenog keksa
200gr mlevenih orasa
oko 100gr soka od narandže
20gr kakao
100gr margarina ili maslaca

Ganaš:
100gr čokolade
200ml slatke pavlake

Priprema



1. Kora: umutiti čvrst sneg od belanaca sa šećerom. Dodati žumanca, orase, brašno i
prašak za pecivo. Dobro sjediniti i sipati u kalup od 28cm. Peći na 50-tak minuta na
160C. Kora je penasta i lagana, zato se peče malo duže na manjoj temperaturi. Kad se
ohladi , preseći na pola. Da se tokom pečenja kora na sredini ne bi podigla, a stranice
spustile, nemojte podmazivati sa strane. Staviti papir samo na dno kore ili podmazati.
Tako će kora biti ujednačena kao na slici.
2. Fil: odvojiti malo mleka, a ostalo zakuvati zajedno sa šećerom. U malo mleka staviti
puding od vanile i brašno, i kad mleko prokuva, sipati smesu dok se ne zgusne. Ohladiti i
dodati umućen margarin ili maslac.
3. Kuglice: otopiti margarin ili maslac, dodati sok od narandže, orase, kakao i keks. Sve
sjediniti i praviti kuglice oko 15-tak gr teške, ili po želji još manje. Dobila sam 43
kuglica.
4. Ređati:kora-vanil fil-kuglice-vanil fil-kora-ganaš Ukrasiti po želji. Ja sam okolo
namazala šlagom i prekrila sa mlevenim keksom, a u sredini izlila ganaš.
5. Ganaš: zagrejavati (ne da proključa) slatku pavlaku i čokoladu, dok se ne sjedini. Malo
prohladiti, pa preliti tortu.

www.coolinarika.com

ČOKOLADNA TORTA OD NARANČE



SASTOJCI
Biskvit
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
200 g margarina
1 naranča


 
aroma naranče
100 g čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo
4 žlice brašna
5 žlica mljevenih oraha
4 jaja

Krema
500 ml vrhnja za kuhnje
300 g čokolade za kuahnje


 
PRIPREMA
Izrada biskvita
Pjenasto izraditi snijeg od 4 bjelanjka.

Odvojeno izraditi žumanjke, šećer i vanilin šećer. Mutiti dok se ne dobije čvrsta smjesa, zatim u to dodati prethodno omekšali margarin i otopljenu čokoladu, naribanu koricu naranče, sok ocijeđene naranče i  orahe te na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo.  Aromu naranče nakapati po želji.
Na kraju u to dodati snijeg od bjelanjaka lagano miješajući.

Peći u plehu (20x35cm) ili u kalupu za torte (20-26 cm).
Peći  na 180°C oko 30 min.

Izrada kreme
Vrhnje za kuhanje zagrijati na vatri, potom dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok ne proključa.
Skinuti s vatre i nastaviti miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada ne otopi. Dodati aromu naranče po želji.
Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje.

Preliti preko još toplog biskvita. Što kremu topliju stavite preko biskvita to će se ona više upiti u biskvit i manje će je ostati na vrhu. Stoga je najbolje staviti srednje toplu.

Kolač je potrebno staviti u frižider kako bi se krema potpuno stvrdnula. Ne treba dodavati ništa u kremu iako će biti potpuno tekuća dok je topla.

NAPOMENA
Za jači miris i okus naranče, slobodno dodati po želji više arome.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

NOVI JAFFA KOLAČ ZAISTA ODLIČAN TOPLO GA PREPORUČUJEM



Ukus, izgled, ma sve je savršeno kada je ovaj kolač u pitanju. Sigurno se nećeta kaajati ako odlučite da se počastite ovim kolačem.

SASTOJCI
kora
3 kom. jaja
2 zlice praska za pecivo
1 paketic Vanilin šećer u prahu Dolcela
100 ml. mleka
180 gr. brasno
2 zlice gorkog kakaa
150 gr. secera



krema
450 ml. vrhnje za slag
300 gr. jaffa keksi
4 zlica pekmeza od kruske

jos
100 gr. cokolade
50 ml. vrhnje za slag



PRIPREMA
U podudu u kojoj ce te mutiti,stavite belancat.Miksajte dok zapjenipa dodajte ostatak secera te produzite miksati dok dobijete cvrst sneg.Namalite brzinu na najmanje,pa dodavajte zumancat jedno po jedno dok se sve sajedini.

Stalno miksajuci dodajte ulje u tankom mlazu,te potom mleko.Kada se sve povezalo,iskljuciti mikser,te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo te rucno varjacom izmesajte dok se sve lepo poveze i sajedini.

Pleh 15×35 oblozite pek papirom.Masu podelite na dva dela.Istresite jednu polovicu mase,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni nekih 10-ak minuta.Najbolje proverite cackalicom dali je kora pecena.

U drugu polovinu mase,dodajte kakao,te sve lepo izmesajte dok se sajedini.Kada je zuta kora pecena,izlijte i drugu koru te ispecite koru na istoj temperaturi.5.
Vrhnje za slag umutite u cvrst sneg.
Kada su kore ohladzene,na tacnu za torte,stavite prvo zutu koru.Premazite koru sa 2 zlice pekmezom.Povrh pekmeza,stavite slag kolko da pokrijete sav pekmez.

Potom naredzajte jaffa kekse,te ponovo naneti slag,kolko da pokrijete kekse.

Sad stavite tamnu koru.I nju premazite ostatkom pekmeza.Potom stavite slaga kolko da pokrije pekmez,pa naredzajte jaffa kekse,te ponovo ostatak slaga.Zagladite povrsinu i strane sa slagom.
Ostavite kolac u hladnjak da se ohladi nekih saat vremena.

U posudu stavite natrganu cokoladu i vrhnje za slag,te otopite na niskoj vatri dok se otopi.Ostavite neka se prohladi glazura,te polijte cokoladu povrh kolaca.
Ostavite u hladnjak jos 15-20 minuta da se glazura stegne,te potom secite kolac na kocke,te posluzite.

Izvor:http://www.doznajsve.blogspot.ba/

PAUNOVO OKO



SASTOJCI
Biskvit
7 žumanjaka
7 bjeljanjaka
10 žlica šećera
1 žlica kakaa
3 žlice brašna
1/2 žličice soda bikarbobe


 
Krema
4 jaja
10 dag šećera
4 žlice brašna
3 dl mlijeka
2 rebra čokolade za kuhanje
25 dag margarina


 
PRIPREMA
Umiješati brašno, šećer, kakao sedam žumanjaka i sodu bikarbonu.

Dodati snijeg od sedam bjelanjaka i sve zajedno lagano umiješati.

Izliti u veliku tepsiju i peči na temperaturi 180°C oko 25 minuta. Još topli biskvit zarolati sa vlažnom krpom.

U mlijeko zakuhati brašno šećer i jaja. Ohladiti i dodati razrađeni margarin. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio umiješati rastopljenu čokoladu.

Odrolati pripremljeni biskvit i premazati ga svjetlom kremom a nakon toga premazati tamnom kremom.

Sada biskvit ponovno čvrsto zarolati. Kolač se narezan može tako poslužiti a po želji se na roladu može staviti glazura od čokolade i ukrasiti listićima badema ili išarati rastopljenom čokoladom

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Evo kako da uspješno a prirodno uklonite afte u ustima, ali i da preventirate!

afte

Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Mogu biti bijele, sive ili žute, a pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Javljaju se najčešće na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana.

Afte se pojavljuje u ustima iz raznih razloga kao što su: pad imuniteta, genetske predispozicije, nedostatak vitamina, nedostatak minerala, problemi sa varenjem, preosetljivost na hranu, povreda (ugriz) jezika i slično,razlozi su mnogi.

Pored navedenog, afte se javljaju u sklopu nekih kožnih bolesti, bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti vezivnog tkiva ili kao posljedica leukemije, hemoterapije ili zračenja.
Uobičajeno je da se afte ponovo pojavljuju poslije nekoliko mjeseci.

Statistika

Procjenjuje se da od afti često pati petina ljudske populacije, a da 60% ljudi ima afte bar jednom godišnje.
Statistika pokazuje da najviše problema sa aftama imaju mladi između 20 i 40 godina starosti, naročito žene (85%).

Ciklus razvijanja afti u ustima

Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ove ranice u ustima veoma su bolne, a bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pomeranja obraza.
Pojavljuju se iznenada, i to sljedećim redosledom: neprijatan osećaj, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postepeno povećavaju, a proces trajanja je od 3 do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana (4-10).



Prevencija

Najbolja prevencija za pojavu afti je: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vježbanje.

Pirodni ljekovi i ishrana

Terapija za lječenje afti svodi se na podizanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja.

Prirodni ljekovi su, pored zdrave hrane, bijeli i crni luk. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu obloge od čaja (kesice) i ispiranje hladnom slanom vodom.

Stručnjaci savjetuju: geranijumovo ulje, lavandino ulje, limunov sok, ulje od melaleuke ili čaj od kadulje (žalfije).

Ove tečnosti treba nanositi prstima na rane ili grgoljiti u ustima.

Kada se pojave afte, treba izbjegavati iritaciju ranica ljutom, vrelom ili ledenom hranom, kao i paste za zube sa natrijum-lauril-sulfatom.

Izvor: krstarice.com

OSVJEZAVAJUCI KOLAC KOJIM SU SVI ODUSEVLJENI VOCNE MAK KOCKE



SASTOJCI
Kora
100 g Mak,samljeveni
100 g Kokosa
100 g Mljevenog badema
100 g Secera
8 Bjelanjaka
4 Zumanjka


 
Fil
4 Zumanjka
500 ml Mlijeka
1 Vanila puding Dolcela
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
100 g Secera
250 g Putera,sobna temperatura
1 Limun,sok

Vocni fil
250 g Borivnica ili voca po zelji
100 g Dzema od borovnice, ili voca koje budete koristili
2 kasike Secera
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
1 Limun,Sok
2 kasicice Zelatine


 
Glazura
100 g Bijele cokolade
200 ml Slatko vrhnje Dolcela
25 ml Soka od limuna
25 ml Vode
1 kasicica Zelatine

Premazati
400 ml slatkog vrhnja za šlag a mozete i slag pjene

PRIPREMA
U zdjelu staviti mak,kokos i mljeveni badem  i izmjesati.

Posebno unutiti bjelanca sa secerom pa polako dodati jedno po jedno zumance.

Dodati mix maka,kokosa i badema i izmjesati.

Istresti smjesu u dvije tepsije oblozenim pek papirom.Ja sam koristila tepsije 33cm X 23cm X 5 cm (13x9x2 inch). Peci u zagrijanoj rerni od 170 C (350F) oko 15- 20 minuta zavisno od sporeta dok vam kore ne budu gotove. Ostaviti ih da se ohlade.

U meduvremenu, u serpicu staviti borovnice i secer. U drugu casu umjesati limun sa gustinom i istresti u voce. Kuhati oko 5-10 minuta da se voce ukuha pa dodati razmuceni zelatin.Promjesati i ostaviti da se ohladi.Kad se odladi dodati dzem i izmjesati.Ako vam je jos uvijek vodeno dodajte jos jednu ili dvije kasike dzema. A ako vam je u drugu ruku suho tj.nema bas soka onda dodajte malo vode dda dobijete malo tecni sos.

Isto tako pripremiti kremu.Umutiti zumanca sa 100 ml mlijeka,gustinom,pudingom i secerom. Staviti ostatak mlijeka da kuha.

U kljucalo mlijeko dodati smjesu i mjesati nekoliko minuta da dobijete ujednacenu smjesu bez grudvica.Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.

Umutiti kremasto puter i dodati ohladenu puding kremu.Nakraju dodati sok od limuna i ujednaciti s kremom.

Saviti jednu koru pa je premazati hladnim sosom od voca. Poravnati jednako po kori.

Istresti puding kremu preko i ponovo izravnati.

Staviti drugu koru preko kreme.

Istopiti cokoladu s vrhnjem tj.ugrijati vrhnje pa preliti preko cokolade i izmjesati da se sva istopi.U jednu zdjelicu rastopiti zelatin u vodi i soku od limuna.Dodati u istopljenu cokoladu i promjesati.Ostaviti da se cokolada ohladi nekoliko minuta.

Premazati cokoladom preko i ostaviti u frizider da se kolac skroz ohladi prije nego sto ga ukrasite sa slagom.

Posluziti uz kaficu.

p.s. Odlican za one koji su gluten free jer je bez brasna.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Poslije vode, ovo je najzdravije piće na svijetu

sok-jabuka-i-mrkva

Prirodni sokovi su sve popularniji dodatak ishrani, jer na taj način možete da unesete u organizam i namirnice koje inače ne volite da jedete. Ovaj napitak može da vam produži život.

Sok se pravi od mrkve, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan uticaj na vaše zdravlje.

Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte odmah.

Zašto?

Mrkva popravlja vid, djelotvorna je protiv raka, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti tijelo, dobra je za zdravlje zuba i desni i protiv srčanog udara.

Jabuka jača imunitet, potpomaže mršavljenje, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa, sprječava nekoliko vrsta raka.



Limun čisti jetru i stimuliše njen rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprječava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija.

Pomaže kod kolika i želudačnih tegoba, pomaže probavi, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje, sprječava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprječava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprječava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.

Đumbir ublažava želudačne tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usljed hemoterapije, posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripa i prehlade.

Đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva, hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprječavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.

Djelotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu varenju i sprječavaju grčeve, sprječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprječava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se za liječenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

A sad dobro razmislite hoćete li ovaj napitak da napravite i osigurate sebi dug i zdrav život!

Izvor: novi.ba

NUTELLA CHEESECAKE I TO ZA 10 MIN BEZ PEČENJA



 Bez pečenja, za sve ljubitelje nutelle :)

SASTOJCI
podloga
250 g Digestive keksa
75 g omekšalog maslaca



krema
400 g Nutelle sobne temperature
100 g nasjeckanih pečenih lješnjaka
500 g svježeg krem sira s 70% m.m. (abc, philadelphia)
60 g šećera u prahu



PRIPREMA
Ako nemate nasjeckanih lješnjaka prepecite na neprijanjajućoj tavi cijele lješnjake. Stavite ih odmah u staru kuhinjsku krpu, skupite krajeve te  valjajte kako bi se kožica ogulila. Zatim prepolovite lješnjake na dasci te ih nasjeckajte širokim oštrim nožem.

U multipraktik stavite prelomljene kekse, maslac i  žlicu nutelle (iz stakleneke od 400 g).

Kada se masa usitni dodajte i 25 g (3 velike žlice) nasjeckanih lješnjaka te dalje miksajte dok se masa ne ujednači.

Stavite u kalup promjera 23 cm papir za pečenje kako bi kasnije lakše izvadili tortu na tanjur za serviranje. Zatvorite obruč. Uspite mrvice i poravnajte podlogu žlicom. Stavite na 30 min u hladnjak ili 15 minuta u zamrzivač.

Izmiksajte sir sa šećerom u prahu, dodajte nutellu pa miksanjem ujednačite kremu. Izvadite podlogu iz zamrzivača, lagano stavite kremu, poravnajte i pospite ostatkom sjeckanih lješnjaka. Stavite u frižider na 4 sata, još bolje preko noći kako bi se krema stisnula.

POSLUZIVANJE
Recept je od Nigella Lawson, a video od Douga Armstronga s koracima pripreme pogledajte ovdje. On je koristio čini mi se 400 g krem sira.
Ja sam u kremu stavila 250 g mascarponea, 200 g abs sira i 50 g šećera u prahu. Nismo mogli čekati da se torta stisne pa smo ju načeli nakon 3 sata.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

JEDNOSTAVAN I SUPER LAGAN KOLAČIĆ GOTOV DOK TREPNEŠ: SULTANIJE



SASTOJCI
500ml mljeka
6 velikih kasika brasna
6 velikih kasika secera


 
4 velikih kasika gustina
4 velikih kasika secera u prahu
1 vanila secer
naribane narandzine kore
kokos za valjanje


 
PRIPREMA
Pomjesti  brasno i secer u hladno mljeko i staviti na sporet da se kuha ,kad bude smjesa gusta dodati pomjesan gustin i secer u prahu , promjesti fino pa dodati jos ostale sastojke .

Pokvasiti fidzane vodom i sipati smjesu tako toplu i ostaviti na hladjenje 30 min. u frizider.

Lagano prstima odvojiti krajeve pa vaditi sultanije .

Valjati u kokosovo brasno i dekorisati po zelji .

Izvor:http://www.biljnaapoteka.info/

ČOKOLADNI KUGLOF



Zbog neodoljivog oblika kojeg duguje specijalnom kalupu, vrlo jednostavne pripreme i specifičnog okusa, kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji. Umjesto klasičnog kuglofa pripremite čokoladni i dodatno ga ukrasite čokoladnom glazurom.

SASTOJCI
Za kuglof
125 g maslaca
150 g šećera
150 ml mlijeka
100 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
60 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
20 g Kakaa u prahu Dolcela
1 Prašak za pecivo Dolcela
2 jaja



Za glazuru
40 g maslaca
100 g čokolade



PRIPREMA
Za kuglof
Maslac zagrijte da se otopi, maknite s vatre, umiješajte šećer, mlijeko i na kraju dodajte smjesu brašna, kakaa i prašak za pecivo.

Dodajte jaja i dobro izrađenu smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan kalup za kuglof. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40-45 minuta.

Za glazuru
Maslac zagrijte da provrije, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se otopi.
Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.

Kolač ohladite, narežite i poslužite.

Smjesa je dovoljna za srednje veliki kalup.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

GRIZ KOCKE SVI IH VOLE JER SU BOLJE I OD LEDENIH KOCKI



SASTOJCI
Za tijesto
7 komada bjelanjaka
5 komada žumanjaka
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera


 
1 kesica peci praška
3 kašike kakaoa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode

Za kremu
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2 komada žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr sitnog šećera


 
Glazura
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka

PRIPREMA
Tijesto
Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).
Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok snijeg ne postane staklast.

U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.

U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti špatulom ili drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.

Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći špatulom dok se ne sjedini.

Smjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.

Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.

Fil
Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.

Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.

Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.

Glazura
Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
Ledene kocke staviti u zamrzivač da se ohladi

Najbolje da se konzumira tek sutra.
Javite utiske najmlađih kritičara

Izvor:http://www.savjetikuhinjski.info/

Ovih sedam znakova upozoravaju da s vašim hormonima nešto ne štima

hormoniw

Niz je simptoma koji vas upozoravaju na hormonalnu neravnotežu.
Hormonska ravnoteža jedan je od najbitnijih faktora dobrog zdravlja. Osobe koje pate od hormonalne neravnoteže mogu bolovati od niza bolesti koje život mogu učiniti prilično teškim. Niz je simptoma koji vas upozoravaju na hormonalnu neravnotežu.

Obratite pozornost na ovih sedam stanja:

1. Stalni umor
Kada je razina hormona niska, jedan od najjasnijih simptoma je konstantan umor. Bez obzira koliko spavali, uvijek se osjećate umorno… Stoga, ako tijekom cijelog dana zijevate i čini vam se da biste mogli zaspati bilo kad i bilo gdje, provjerite razinu hormona.

2. Noćno znojenje



Noćno znojenje je jedan od najgorih simptoma hormonske neravnoteže. Kad regulirate hormone, znoj će prestati.

3. Promjene na koži
Primjetili ste da ste opet osuti prištićima iako su tinejdžerske godine odavno iza vas?

Najvjerojatnije patite od hormonalne neravnoteže. Ovo je jedan od jasnih i najlakše prepoznatljivih simptoma hormonalne neravnoteže.

4. Promjene na kosi
Kosa najviše osjeti hormonalnu neravnotežu. Ako primjetite da s vašom kosom nešto ne štima, možda su upravo hormoni krivac za promjene. No, osim kose i druge dlake na tijelu reagiraju na hormonalnu neravnotežu. Ako vam izrastaju dlake na mjestima gdje ih inače nema, i to je znak neravnoteže. Također ovaj problem uzrokuje promjene debljine dlaka na tjemenu – tanje su.

5. Neredovite mjesečnice
Ako vaša mjesečnica dolazi u nepredviđeno vrijeme, kasni ili rani – provjerite razinu hormona.

Izvor: narodna-medicinaa.blogspot.com

RAFAELO KULLICE MAME ZOKE KOJE OBARAJU S NOGU



S najnovijeg puta u Makedoniju, vratila sam se, donoseći recepte za još slatkog blaga moje drage mame Zore Terzieve… ovo je njen recept, koji nas je sve oborio s nogu, a moju kćer posebno, jer ih je tako gutala da mi je bilo neugodno… ovo je jedan od onih kolača, koje nisam voljela zbog mirisa mlijeka u prahu, a ovdje ga nema i kuglice su mi baš super.

Sastojci
smjesa:
1/2 l mlijeka
15 žlica šećera
10 žlica gustina
25 dag maslaca
20 dag kokosa
2 vrećice vanilin šećera

 

 
3 žlice likera od kokosa (može i bez njega)
ostalo:
20 dag prženih lješnjaka, oguljenih
10 dag kokosova brašna
-- papirnate košarice, najbolje bijele

Priprema
1.
Gustin i šećer pomiješajte da dobijete smjesu sličnu kao za puding.
2.
Mlijeko zakuhajte i kad zavrije, maknite s vatre, primješajte smjesu šećera i gustina, te skuhajte gustu kremu. Ohladite.
3.

 
Kad se smjesa ohladila, dodajte joj izrađeni maslac i dobro promiješajte, te dodajte kokos.
4.
Lagano mokrim rukama pravite male kuglice, u sredinu svake stavite prženi oguljeni lješnjak, te uvaljajte ih u kokos .
5.

 
Poslužite ih u papirnim košaricama, dobro ohlađene.
Posluživanje
Kuglice se mogu napraviti unaprijed i samo se smrznu, vrlo brzo se odmzavaju. Lješnjake je najbolje kupiti obične i popržiti ih na tavici, pa ih poslije samo ogulite i utiskujete u kuglice. od ove količine sastojaka isalo mi je 62 male kuglice. Košarice su one najmanje kojih ima..
Što se tiče toga da od ove količine ispadne 62 kuglice, da ispadne ih ako pravite pola doze, a za ove količine u receptu minimalno ispadne 100 nemalih kuglica. Dakle ponovo sam ih radila za gulašijadu i ispalo ih je oko 100 komada..

ČUDOTVORAN NAPITAK KOJI SMANJUJE NIVO LOŠEG HOLESTEROLA U KRVI! (RECEPT)

boza

Osim što snižava nivo loših masnoća u telu, ovaj čarobni napitak čisti organizam od toksina i poboljšava cirkulaciju.

Peršun se u svakodnevnoj pripremi hrane jelima dodaje kao sitna dopuna radi poboljšanja ukusa, ali je zapravo odličan saveznik vašeg zdravlja.

On sadrži dve grupe posebnih sastojaka, vrlo bitnih za zdravlje – prirodna eterična ulja i flavonide. Uz to, odličan je izvor vitamina C, A i K, pa se preporučuje da pojačate količinu peršuna koju konzumirate za vremesezone gripa i prehlade.



Takođe, peršunov list pokazao se kao izvrsno sredstvo u podsticanju izlučivanja štetnih materija iz našeg organizma i bolje cirkulacije.

Ali, ako čudotvornom peršunu dodamo i limun, vodu i malo sode bikarbone, dobićemo čudotvoran napitak koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi!
Sastojci: 1,5 litra vode, 3 veze peršuna, 1 kg limuna, soda bikarbona.

Priprema: Limunovu koru dobro istrljajte sodom bikarbonom, kako biste uklonili nečistoće sa kore. Najbolje je da koristite organski limun. Vodu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Limun isecite na kriške, a peršun iseckajte sitno i dodajte u hladnu vodu. Poklopite i ostavite da stoji u frižideru jedan dan. Na kraju, sve izmiksajte u blenderu i sipajte u staklenu teglu ili flašu.

Svakodnevno pijte po 100 ml i nećete verovati kojom brzinom ćete sniziti nivo holesterola!
http://zdravlje-porodica.blogspot.com

Prirodni lijek za tretiranje astme, bronhitisa, kašlja i drugih problema sa plućima



U slučaju da pripadate skupini ljudi koji imaju probleme s plućima, poput astme, bronhitisa ili nekih problema s kašljem, preporučujemo vam da isprobate ovaj prirodni lijek za navedene bolesti.

Prenosimo vam narodni lijek protiv spomenutih problema, posebno astme kako plućne tako i srčane. Lijek su pripremale u različitim varijacijama još davno nekada i naše bake, a prema mnogim iskustvima, znale su što rade.

Evo što vam je potrebno za pripremu lijeka: pola kilograma crvenog luka, pola kilograma šećera, 2 limuna, 1.5 litra vode i 7 velikih žlica domaćeg meda.



Za pripremu ovog narodnog lijeka slijedite upute: Šećer u metalnoj zdjeli polako zagrijte i miješajte dok ne porumeni. U istopljeni šećer dodajte sitno isjeckani luk, kratko ga propržite i dodajte vodu. Sve skupa kuhajte da voda vrije na umjerenoj temperaturi dok ne ispari trećina sadržaja vode.

Nakon toga pustite da se ohladi, pa dodajte sok od 2 iscijeđena limuna i med te sve dobro miješajte da se potpuno ujednači. Ostavite da odstoji, a nakon toga smjesu procijedite od komadića luka i pohranite u staklenu bocu.

Potrebno je koristiti 1 jušnu žlicu napitka prije svakog obroka dok se kompletna količina ne potroši. Po potrebi napravite novu mješavinu i ponavljajte postupak dok se pluća ne izliječe. Djeca uzimaju male žličice napitka prije svakog obroka.


atma.hr

MONTE KOLAČ! ZA OVAJ KOLAČ NISU VAM POTREBNE NEKI SPECIJALNI SASTOJCI. TREBA VAM DOBRA VOLJA I SASTOJCI KOJE UVIJEK IMAMO U FRIZIDERU…



Sastojci
5 jaja
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika brašna
3 kašike kakaa
prašak za p.
fil 1

 
8 dl mlijeka
15 kašika šećera
8 kašika gustina
250g margarina
fil 2
0,5 l šlaga
100 g mliječne čokolade
150 g čokolade za kuhanje
zaljev
šolja vode
šolja šećera

 
Priprema
Umutiti sastojke za biskvit i peći na 200 stepeni. Dok se peče provreti zaljev. Pustiti da se oboje skoro ohladi, pa zaliti.
1.
Prokuhati mlijeko i šećer, dodati gustin umućen u mlijeku (uzeti od 8dl). Kašike gustina treba da su s vrhom, ali ne baš prepune.
U ohlađen fil dodati prethodno umućen margarin, pa premazati po kolaču.
2.
Izlomiti čokolade u tečni šlag i pustiti da vrije na laganoj temperaturi dok se čokolada potpuno otopi. Ostaviti da se napola ohladi, pa polako preliti po kolaču. Prvi put kad sam pravila bio mi je vruć fil i kako sam ga izlila na bijeli fil odjednom se napravila rupa :D
Isto tako, kad stavljate bijeli fil dobro poravnajte da čokolada ne bi bila deblja tamo gdje je kolač niži. Ostaviti u frižideru dok se čokolada stvrdne i onda staviti foliju na tepsiju.

LJEŠNJAK ŠNITE! LJEŠNJAK + PUNO KREME :))



Sastojci
Biskvit
8 bjelanjaka
6 žlice šećera
2 žlice kakao
20 dag lješnjaka (pola mljevenih,pola grubo sjeckanih)
Krema
1/2 l mlijeka

 
7 žlica šećera
8 žumanjaka
2 žlice brašna
1/2 l slatkog vrhnja
1 vrećica želatine
1 vanilin šećer

Priprema
1.
Za biskvit u čvrst snijeg od bjelanjaka dodati šećer, pa još dobro umutiti.
Zatim dodati kakao a na kraju lješnjake, pa samo blago izmješati.
Lim od pećnice obložiti aluminijskom folijom, podmazati je i posuti brašnom pa izliti smjesu.
Peći na laganoj temepraturi.

 
Pečen i ohlađen biskvit prerezati uzduž na 3 djela da se dobiju 3 iste trake.
2.Za kremu od mlijeka odvojit koliko je dovoljno da se umute brašno i žumanjci.
Preostalo mlijeko,šećer i vanilin šećer staviti kuhati pa u kipuće mlijeko dodati smjesu od žumanjaka.
Kuhati par minuta stalno mješajući dok se zgusne.
U ohlađenu kremu dodati tučeno vrhnje i želatinu pripremljenu prema uputama.
3.Kremom premazivati kore, pa i sa strane premazati kremom, ukrasiti po želji.
4.Dobro ohladiti.
2.
isprobala Rajka56
Posluživanje
Umjesto lješnjaka možete staviti bademe ili orahe,po želji!!!
Slika nije baš nešto ali jedva sam uspjela i ovo uhvatiti :))))))))))

GLEDAJTE KAKO SU VAŠI ZUBI BJELJI U SAMO 2 MINUTE SA OVIM DOMAĆIM LIJEKOM



Savršeno beli zubi su ključ za prekrasan osmijeh. Međutim, obojen zubi su zajednički kozmetički problem koji pogađa i muškarce i žene.
Ako želite poboljšati način zube izgledati, mi vam dati savršen dom lijek koji će vam dati željene rezultate u dvije minute.



Ne morate trošiti novac na skupe stomatološke tretmane. Da biste dobili osmijeh ste oduvijek sanjali, koristite ovaj dom trik i odmah dobiti rezultate. Najbolje od svega, trebate samo nekoliko zajedničku kuhinju sastojaka, koji su i jeftini i lako dostupni – sode bikarbone i limuna.

UPUTE:
Dodajte kašiku sode bikarbone u posudu.
Izrežite limun na dva dijela i stisnuti jednu kašiku soka od limuna.

Dodajte sok od limuna sa sodom bikarbonom i miješati sastojke dok dobro uklopljena.
Nanesite mešavinu na zube, distribuciju ga ravnomjerno.
Ostavite da djeluje dvije minute.
Isperite usta i volju zuba.
Budite oprezni da ne koristite ovaj tretman prečesto, jer može oštetiti zub emajl.

ROGAČ KOCKE S DVA PRELJEVA



mirisan i jako fin,sočan,kolač,s dva preljeva;prvi sa šećernim sirupom,a drugi s čokoladnim,bez brašna-s grizom,ja sam ga radila s domaćim rogačem,a vi možete upotrebiti kupovni....preporučujem:)))

SASTOJCI
ZA BISKVITNO TIJESTO
4 cijela jaja
1 šalica šećera
2 vrećice vanilin-šećera
2 žlice kakao-praha/čokolade u prahu/
2 žlice mljevenog cimeta
2 žlice tekućeg meda



1 šalica griza/fine pšenične krupice/
1/2 vrećice praška za pecivo
1 šalica hladnog mlijeka
1 šalica mljevenog rogača
1/2 šalice ulja
šaka sjeckanih oraha/badema ili lješnjaka/
50g. suhog grožđa/ja ga ne stavljam/
4 manje naribane jabuke

ZA ŠEĆERNI SIRUP/PRELJEV
1 šalica vode
1 šalica šećera
1 vrećica vanilin-šećera
malo ruma po ukusu



ZA ČOKOLADNI PRELJEV
150g. tamne čokolade za kuhanje
50ml. slatkog tekućeg vrhnja
2 žlice ulja
malo šećera u prahu,par žlica
veličina šalice/180-200ml./
veličina posude za pečenje/25x35cm./
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU

PRIPREMA
Pijenasto miksajte cijela jaja,sa šećerom i vanilin-šećerom.Dalje radite ručno,jer vam nije potreban mikser.Sve sastojke izmiješajte,.

Posudu za pečenje premažite maslacem i pospite s grizom.Ulijte pripremljenu smijesu,ako je potrebno,poravnajte površinu.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici,na 200C. 25. minuta.

Kolač ohladite,pa ga prelijte vrućim pripremljenim sirupom.Neka se ponovo ohladi.

Izrežite kolač na kocke,pa ga prelijte čokoladnim preljevom.Držite na hladnom,i poslužite drugi dan.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

JEDNOSTAVNIJE NE MOZE: PLAZMA I MALINE



SASTOJCI
250g margarina
150g šećera u prahu


 
5 žumanaca
450g malina
300g mljevene plazme
2 šlag kreme od vanile
2 štangle bijele čokolade


 
PRIPREMA
Žumanca skuhati na pari.

Ubutati margarin i šećer.

Dodati žumanca, maline i plazmu. odozgo šlag i rendana čokolada.

Prijatno!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

VAGINE SU PUNE BAKTERIJA KOJE IZAZIVAJU INFEKCIJE. EVO KAKO TO SPRIJEČITI BRZO!

z.jpg.png.png.png.png.png

Bakterijske vaginoze (BV) je najčešći tip vaginalne infekcije, a zatim kvasac infekcije. Primarni uzroci infekcije su bakterijske neravnoteže – naime višak štetnih bakterija – ili Candida. Oba stanja mogu dovesti do neprijatnih skup simptoma, uključujući i neobičnu pražnjenje, jak, riba poput mirisa (posebno nakon seksa), paljenje pri mokrenju, svrab oko izvan vagine, i vaginalni iritacija. Neki od više prevladavaju simptomi gljivične infekcije su peckanje, crvenilo, i oticanje vagine i / ili vulve, bol prilikom mokrenja, bol tokom seksa, bol, i debeli bijeli pražnjenja. [1] [2]

Kako Antibiotici utjecati na vaginalnu floru?

Antibiotici i anti-gljivične lijekovi su neke od najčešćih tretmana za BV i gljivičnih infekcija. Iako su ovi mogli liječiti same infekcije, mogu izazvati neke štete, previše. Ovi antibiotici i lijekovi zapravo ubijaju i dobre i loše bakterije u vagini. I ne samo to, oni također ubijaju mnogo povoljnije bakterije u crevima kao dobro. Kada antibiotici poremetiti crevnu floru ovako, to može dovesti do oslabljenog imuniteta, loše varenje, pa čak i potaknuti ozbiljne poremećaje probavnog. Što se tiče samog vaginu, nedostatak u dobre bakterije mogu doprinijeti povećanom vjerovatnost infekcije urinarnog trakta, pa čak i vaginalni kandidijaza javlja kao rezultat ponovni rast štetnih bakterija i gljivica. [3]

Podrška vaginalnu floru sa Probiotici



Od bakterijske vaginoze i kvasac infekcije i tako često uzrokovane višak štetnih bakterija u vaginu, važno je pronaći načine za podršku vaginalne flore (dobre bakterije). Istraživanja su pokazala da uzimanje probiotika zajedno sa antibioticima je efikasan pristup sa najboljim dugoročne rezultate. [4] Probiotik dodataka koji sadrže theLactobacillus bakterije (dobre bakterije) su pokazala da biti posebno korisno za podsticanje uravnoteženog vaginalne sredine. [5] Naravno, to nije sve probiotici mogu učiniti za žene tijelo.

Uloga korisnih bakterija u žensko zdravlje

Značaj probiotika u zdravlju žena postaje bolje razumiju. Pored podrške zdravije vagine i urinarnog trakta, probiotici također podržava probavu. [6] Kao primjer, sindrom iritabilnog crijeva je češća kod žena nego kod muškaraca, [7] a probiotici su pokazala da pomognu olakšati nelagodu kod žena koje se bave ovom stanju. [8]

Probiotici također zadržati vaginalne sredine više kisela koji pomaže promovirati povoljne ravnoteže. [9] Žene koje redovno konzumiraju probiotika (bilo kroz dijetu ili suplementacije) i jesti alkalne hrane značajno povećati svoje šanse za normalan vaginalni ravnoteže. [10] Ako ste u potrazi za dodavanje probiotika na svoju ishranu, nekoliko najboljih opcije uključuju:

Jogurt sa živim, aktivnim sojeva (izgledaju posebno za live sojeve)
kefir
Kombucha
Fermentiranih namirnica kao što su kiseli kupus, kimchi, tempeh i kiseli krastavci
miso supa
Sada kada ste naučili još nekoliko zdravstvenih koristi probiotika za žene, da li ćete trošiti više od njih? Ostavite komentar ispod i dijeliti svoje misli!

JEDNOSTAVO SAVRŠENA: PITA S VIŠNJAMA



SASTOJCI
500 g kora za pitu
450 g zaleđenih višanja
4 jaja


 
1,3 šolja ulja
400 g kisele pavlake
2 vanil šećera
1 prašak za pecivo
8 kašika šećera
4 kašike oštrog brašna
30 g šećera u prahu


 
PRIPREMA
Potreban je jedan paket kora za pitu, koji se prebroji i podijeli na 5 dijelova (otprilike dođu 5×3 kore).

Umute se 4 jaja, 1 šolja ulja, 2 pavlake, 2 vanil šećera i 1 prašak za pecivo, sa 4 kašike šećera i 4 kašike oštrog brašna. Istovremeno se zaleđene višnje pospu sa 4 kašike šećera i blago promješaju tako da se uvaljaju u njega.

Prva kora se onda premaže sa 4 kašike fila, druga isto,a i treća, a ona se i pospe višnjama, pa se sve urola. Dobijenih 5 rolni se stavi u podmazan pleh, premažu se vodom i uljem pa stave na 220C  i smanje na 200C i peku oko 45 min…

Pečenu pitu prohladiti, izrezati i posuti šećerom u prahu…
Šta dalje prepuštam vašoj mašti ili bolje reći instiktima….sigurno nećete pogriješiti…

Izvor:http://www.coolinarika.com/

NOĆNA MASKA ZA LJEPOTU DA SE PROBUDITE UJUTRO LIJEPI KAO PRINCEZA

z.jpg

Pored kontaminacije, postoje i brojne druge stvari koje su u stanju da dim pigmentacije kože.

Brojni proizvodi postoje na tržištu koji raspolažu dim nijansiranje kože, međutim oni nisu tako uspješne kao da njihove komercijalne cause.Overnight Beauty maska ​​da se probudim Lepa kao princeza ruku i stopala osvjetljujući gel

Ovi proizvodi često ne pomažu koži zajedničkog prsta i lakta opseg. Ove stavke sintetički zasniva isto tako može biti neljubazna za vašu kožu.

Mi ćemo dijeliti prirodni dom rješenje za pomoći vašoj koži i da to nije štetno, kao i druge tvari i kozmetičkih proizvoda.
Video ispod objašnjava kako pripremiti rješenje ili pročitajte naš korak po korak vodič:

Sastojci:

1 žlica soka od limuna

1 žlica običnog jogurta

1 žlica meda



Kako pripremiti:

U jednoj činiji mix ovih cijelu sastojke dok se ne dobije homogena mješavina.

Važno je miks biti homogena prije upotrebe aplikacije.

Upotreba:

Lagano primjenjuju preparata na lice.

Ostavi ga za 15 minuta isperite toplom vodom.

Nanesite hidratantnu kremu nakon ispiranja.

Da li je isti postupak za 2-4 puta u sedmici.

Korak-po-korak video tutorial:

https://www.youtube.com/watch?v=kM098FcDuzg

JEDNOSTAVNE MEDENE SAPE



Savrsen recept za medene sape. Probajte necete se pokajati .

SASTOJCI
150 gr meda
150 gr secera
150 gr ulja
1 jaje
360 gr mekog brasna
malo sode bikarbone



PRIPREMA
Ukopcati pecnicu da se zagrije na 200 stupnjeva.
Kalupe za sapice nauljite.
Sve navedene sastojke za testo zamesiti ( bez dodavanja jos vode ili brasna ili slicno )

Nauljene kalupe za sapice punite testom ali ne do vrha, i redjajte kalupice sa testom prema gore, u pleh od pecnice i tako tok ne potrosite svo testo.



Ako nemate kalupe za sapice, tada testo razvaljajte izmedju alu folije na debljinu od 1 cm i izrezite zeljne oblike modlom, pa redjati u pleh koji smo oblozili pek-papirom sa malo razmaka.

Kratko peci medene sapice, cim pocne da malo tamni vaditi napolje.

Ohladjene izvaditi oprezno iz kalupa i posuti secerom u prahu zamirisan vanilijom secerom.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

SKORO NIKAD JE NE PIJETE, A TREBALI BI: NAMIRNICA KOJA JE SPAS ZA JETRU, PRITISAK, UMOR I STRES

z.jpg

Ova namirnica je poznata kao nusprodukt mlijeka, rijetko se konzumira a ima jako puno pozitivnih strana. Ova namirnica je spas za jetru , reguliše pritisak, oslobađa umora i stresa, reguliše rad štitnjače i još puno toga!

Riječ je o sirutci. Namirnica koja je bogata bjelančevinama i vitaminima, a sadrži jako malo kalorija. Sadrži skoro 93 odsto vode, te dosta bjelančevina, ali je bogatata i vitaminima i mineralima:

natrij, kalij, magnezij, cink, željezo bakar te jako neophodne aminokiseline i enzimi.



Odlična je za mršanje, jer 100 grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, pa bi ukoliko želite smanjiti težinu, a pri tome ne gubiti važne i hranjive materije, sirutka odličan napitak za vas.

Bolesti jetre

Konzumiranje sirutke se preporučujue kod svih oboljenja jetre. Aminokiseline koje sadrži, pokazale su se jako efikasne kod uznapredovalih oboljenja jetre.

Osim toga, sirutka sadrži i esencijalnu aminokiselinu – triptofan, koji je poznat kao odličan regulator raspoloženja i sna. Sadrži veliki broj imunoglobulina te laktoferin, sastojci koji se uspješno bore protiv hepatitisa, te hroničnih upala jetre.

ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

STAVILA KUPUS NA KOLJENO I DRŽALA CIJELU NOĆ – POGLEDAJTE SLEDEĆEG JUTRA ŠTA SE DESILO!

z.jpg.png

Uprkos reputaciju kao izvor prirodnog gasa za neke ljude, kupus ima mnogo zdravstvenih koristi se proteže na sve vrste ovog lisnatog Veggie. Različite studije su pokazale da kupus može smanjiti rizik od razvoja asortiman bolesti, od dijabetesa do bolesti srca. Čuda kupusa prevazilaze moguće preventivne svrhe uključiti neke praktične aplikacije za stvari kao što su manjih rana i probavu.

Ublažavanje bolova

Kupusa može se koristiti za ublažavanje bolova i smanjuje upalu. A University of Missouri studija je otkrila vezu između apigenin, a flavonoida naći u kupus koji ima anti-upalni svojstva. Za manje izvora bola, obloge mogu biti izrađene od kupusa kako slijedi:

• Operite i osušite nekoliko listova kupusa.
• Nanesite čist, suvo lišće na pogođenim ili bolno područje.
• Držite lišće u mjestu sa ili zavojem ili flaster.
• Ostavite kupusa u mjestu preko noći.
• Promijenite oblog dnevno.

Napomena: Sve vrste kupusa mogu se koristiti, iako crvene imaju tendenciju da budu efikasniji.

Smanjenje bolesti srca rizika

Antocijanin, rastvorljiv u vodi pigment u crveni kupus, je povezan sa smanjenjem upale. Povišene razine polifenola u kupus su i povezana sa smanjenjem krvnog pritiska koji mogu pomoći da se održi zdravlje srca. Za prevenciju bolesti srca, uzeti u obzir:

• Vođenje kupus što bliže sirovom moguće da očuva hranjive tvari
• Korištenje kupus u salatama umjesto salate
• Uzimanje 2 kašike kuvanog kupusa dnevno
• pijenje 1 šolja kupusa soka dnevno

U fermentiranih obliku kao kiseli kupus i kimchi, kupus može igrati ulogu u probavni zdravlje. Probiotici u ovom obliku kupusa povećava apsorpciju vitamina i minerala. Enzima u fermentirane hrane također pomoći gurati stvari zajedno unutar probavnog trakta. Za pitanja probavu i želudac, kupus može biti:



Konzumira u sirovom obliku, sam ili u omiljene recepte, kako bi se smanjila zatvor
• Primljeni kao kupus sok koncentrat u obliku kapsula za liječenje čira na želucu
• konzumira kao kupus sok (od zelene ili bijele kupus) između obroka za borbu protiv dijareje

Upravni Tip 2 Dijabetes

Američko udruženje dijabetičara napominje da kupus može prirodno usporiti apsorpciju šećera za pojedince ili podložna razvoju dijabetesa ili onima koji već žive s dijabetesom tipa 2, najčešći oblik dijabetesa. Visok sadržaj vlakana u kupus pomaže apsorbirati višak glukoze. Za upravljanje dijabetes, uzeti u obzir:

• Imati kupus kao prilog najmanje 3 puta tjedno
• kupus alkohola sok od najmanje dva puta dnevno
• Imajući kupus u kuhanim obliku sa malo limuna za aromu

Olakšavanje zarastanje rana

Jedna od jedinstvenih atributa kupusa je njegova sposobnost da olakša zarastanje rana. Za potrebe zarastanje rana, kupus je spreman na sljedeći način:

• Operite i osušite zeleni kupus odsustva.
• Poravnati lišće sa oklagijom i iseći lišće na odgovarajuće veličine.
• Heat stan kupus ostavlja u mikrovalnu za manje od minute.

Napomena: Listovi će morati da se mijenja svakih nekoliko sati ili tako u prvom i onda je svaka 4-5 sata.

Svježi kupus lišće može upiti gnoj od uraslih noktiju i slične bolne bukvalno ga upijajući i crtanje ga. Za ovaj aplikacije:

• Zavežite nekoliko listova na mjestu ili držati ih na mjesto sa velikom zavoj.
• Ostavite lišće na zahvaćeno područje preko noći.
• Promijenite lišće svakodnevno do zahvaćeno područje liječi.

Neverovatna stvar kupus je njegova svestranost, sam ili kao dio smjese. Jedan kupus u vezi tretman za ekcem, na primjer, uključuje mješavinu kupusa sa sušene borovnice, čaj od kamilice i potočarke da se nanosi direktno na kožu. Iako nije čudo “lek za sve” ili zamena za druge medicinske tretmane, kupus je zdrav veggie sa mnogim iznenađenje ozdravljenja i preventivne svojstva.

LJEŠNJAK TORTA



SASTOJCI
Kore
180 g putra
180 g šećera+ 1 vanilin šećer
9 žumanjaca
160 g čokolade
180 g mljevenih lješnjaka


 
60 g prezli
1 čašica ruma, maraskina ili konjaka
140 g brašna
9 bjelanjaka
1/2 praška za pecivo

Fila
5 jaja
180 g šećera
200 g čokolade
1 vanilin šećer
1 žlica brašna
250 g maslaca
200 g štauba
160 g mljevenih lješnjaka
malo mlijeka
100 g grožđica
1 narandžina korica i sok
100 g žele bombona
malo sjeckanih oraha


 
Glazura
100 g čokolada
100 g maslac

PRIPREMA
Prezle namočiti sa alkoholom i ostaviti da se namoče.
Čokoladu staviti da se otopi (ja otapam u rolu peći na drva ili na pari, u mikrovalki hoće zagoriti, imala sam iskustvo).
Bjelanjke istući u čvrst snijeg.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i ravnomjerno pomiješati sa lješnjacima.

Putar miješati sa šećerom te dodavati jedno po jedno žumance.
Dodati otpoljenu čokoladu.
Dodati namočene prezle.
Lagano kuhačom spojiti sa smjesom od brašna, praška i lješnjaka te bjelancima. Posuda mora biti veća jer toga ima dosta.

Od navedene smjese ispeći 4 kore svaku posebno u okruglom kalupu, tako je najbolje.
Kalup je potrebno prije namazati i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje.

Za filu
Lješnjake pofuriti sa malo mlijeka.
Grožđice namočiti u soku od narandže.
Žele bombone i orahe nasjeckati.
Pomiješati jaja, šećer, čokoladu i brašno pa kuhati na pari dok se ne zgusne.
Maslac izraditi sa štaubom te dodati u prohlađenu kremu.
Na kraju dodati sve pripremljene sastojke.

Prije slaganja kore namočiti da budu sočne, ja sam namočila sokom.
Gotovu tortu preliti otopljenom glazurom i ukrasiti po želji.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

VESNINA DRHTALICA OD JOGURTA! OVO JE ORIGINALNI RECEPT IZ SONTE, TAKOREĆ "PIHTIJA", MOŽE BITI VEGE RECEPT UKOLIKO NE STAVITE ŠUNKU, NJAMI, KAO OVDJE!



Sastojci  10 osoba
4 mrkve
4 jaja
4 kisela krastavca
20 dkg kuhane šunke

 
1l jogurta
3 vrećice želatine u prahu Dolcela Podravka
1 vrećica majoneze

Priprema
1.
Prvo skuhajte mrkvu i jaja, posoljeno. Očistite i nasjeckajte na kockice. Isto tako i s kiselim krastavcima.
2.
Bitno je da je količinski sve podjednako, zbog slaganja.
3.
Ako ćete stavljati šunku, onda i nju. Šunka je namjerno na kraju, jer ako ovo jedete za Uskrs sa šunkom, nema potrebe stavljati i šunku u drhtalicu.
4.
Ugrij 1/2 l jogurta, ne da provrije te dodaj želatinu također ugrijanu prema uputama na vrećici (prvo neka nabubri s vodom 10 min pa ju lagano zagriješ do tekućeg stanja i pomiješaj s toplim jogurtom).
5.
Miješajući dodaj majonezu i drugu polovicu litre jogurta.
6.
Uzmi kalup po želji. Može vatrostalna pravokutna zdjela, može onaj kalup blago trokutastog oblika – kao na slici – sve isprobano!
7.
Izlij negdje 1/5 smjese na dno pa pusti da se stvrdne na hladnom.
8.

 
Gore krastavci, pa opet malo smjese, mrkve, smjesa, jaja, smjesa.
9.
Svaki sloj stavi hladiti da se stvrdne jer bi inače sve propalo na dno.
Posluživanje
Sličan recept je objavio Autor 356149 iz Backog petrovca, Srbija ali nema fotografija pa ovdje možete vidjeti sliku. Njegov se zove Bijele kocke.
Evo, ovo sam ja pravila za Uskrs!

Liječi skoro sve: 6 razloga da kopriva bude vaša omiljena biljka

kopriva

Ona raste širom planete i odavno se koristi u ishrani ljudi, ali i za medicinske svrhe. Veoma je hranjiva, ali i ljekovita.
Štaviše, ona je jedna od onih biljki koja može poslužiti kao lijek za skoro pa sve što vas muči: od artritisa do infekcije mokraćnog mjehura.

Lijek za artritis
Lišće koprive se može koristiti za liječenje bolnih simptoma atrtitisa, gihta, reumatizma. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju lupus i druge auto-imune poremećaje pate od bolova u zglobovima te da im olakšanje može pružiti čaj od koprive ili konzumiranje koprive u ishrani. Ona alkalizuje organizam te eliminiše mokraćnu kiselinu iz zglobova usljed čega dolazi do olakšanja bola kod osoba koje pate od gihta.

Zdravstvene koristi koprive za žene
Kopriva je veoma bogata željezom što je čini odličnom namirnicom za borbu protiv anemije i umora. Ona poboljšava zdravlje jetre i hormonski sistem žene. Trudnice imaju koristi od ove biljke, jer ona štiti od krvarenja i jača fetus. Takođe, kopriva poboljšava proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava simptome PMS-a i menopauze.

Biljni lijek protiv alergija
Lišće korpive se može koristiti kao biljni tretman i homeopatski lijek za olakšanje simptoma astme, polenske groznice, koprivnjače i drugih vrsta alergijskog dermatitisa.

Zdravlje urinarnog trakta
Kopriva potpomaže funkcionisanje mokraćnog mjehura i urinarnog trakta i kod žena i kod muškaraca. Čaj od koprive pojačava mokrenje te pomaže u “razbijanju” kamena u bubregu. Takođe, istraživanja pokazuju da ova biljka može pomoći kod smanjenja uvećane prostate.

Opadanje kose i kožna oboljenja
Čaj od koprive ublažava ekceme i akne, pomaže u uklanjanju bradavica (kada se nanosi površinski) te ublažava svrabež i osip koji nastaje od koprivnjače. On ima stimulativno dejstvo na vlasište, kada se koristi za ispiranje kose, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da pomaže u regeneraciji kose i vraćanju njene prirodne boje i sjaja. Pored toga, čaj od koprive efikasno uklanja i perut.

Probava
Lišće koprive prilično je efikasno u ublažavanju raznovrsnih probavnih smetnji, kao što su gastroezofagealni refluks (GERD), gasovi, mučnina, povraćanje, kolitis i celijakija (nepodnošljivost organizma na gluten). Pored toga, ljekovito dejstvo koprive na sluznicu čini je efikasnim biljnim tretmanom protiv upale grla, otečenih hemoroida i krvarenja nosa.

izvor: lijekizprirode.com

LIŠĆE VIŠNJE: LIJEČI IMPOTENCIJU, HEPATITIS A, ULJEPŠAVA ŽENE, TOPI KILOGRAME…



Višnja kao voće spada u kategoriju super zdrave hrane. Bogate su vitaminima A,C,E i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima tako da ih možemo jesti u neograničenim količinama.Višnje su odličan izvor vitamina i minerala te djeluje blagotvorno na čitav organizam. Glavni pigment je crveni antocijan kojeg sadži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena, sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin – tvar koja djeluje antioksidantno i jedan od važnih regulatora srčanog ritma i procesa starenja.
Višnje su eliksir za tjelo i igraju glavnu ulogu u održavanju ljepote kože. Preporućuju se kod ubrzanog oporavka nakon operativnog zahvata, kod smanjenja upala, štite nervni sistem, u prevenciji raka naroćito debelog crijeva, kod nesanice, ljećenju tegoba kod menopauze.
Svježi plodovi višnje pomažu kod gubitka kilograma, a šaka višanja nakon sporta odagnat će osjećaj težine u mišićima.Višnje možemo koristiti zaleđene i suhe. Petljike od višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja pjeska iz makračnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i hroničnog kašlja.Lišće od višnje se koristi kao sredstvo za ljepotu a pomaže kod peruti i otečenih kapaka.



RECEPTI
U neoštećenu emajliranu šerpu sipajte jednu kašiku usitnjenog osušenog lišća višnje i jednu kašiku osušenih cvjetova kantariona. Prelijte ih sa tri čaše vrućeg piva. Stavite šerpu sa ovom mješavinom na šporet i zagrijavajte je do ključanja, pa kuhajte na blagoj vatri 30 – 40 minuta. Zatim šerpu skinite sa vatre. Kad se ohladi, čaj procedite kroz gustu cjediljku.Pijte po dvije kašike ovog čaja tri puta dnevno poslijje jela. Poslednji prijem treba da bude pred spavanje. Kurs liječenja 1-2 mjeseca.Ovaj čaj blagotvorno djeluje na oboljelu jetru.

ČAJ PROTIV HEPATITISA A
I ovaj čaj se pravi od osušenog lišća višnje. Uzmite 10 suvih listova i  sitno ih isjeckajte. Sipajte u neoštećenu, emajliranu šerpu, lišče višnje i 300 mililitara vode, pa ih kuhajte na laganoj vatri  30 minuta. Kad se ohladi procijedite.Pijte po četvrtinu čaše ovog čaja 3 puta dnevno.

BRZA TORTA ZA 20 MINUTA! KAKO JE OVO I UKUSAN I BRZ KOLAC



Sastojci  6 osoba
300 g prah šećera
500 g Dobro jutro margarina, Marga ili sl.
3 kisele pavlake ( oko 500-600 g )
400 g Plazma keksa ili sl.
500 g sezonskog ili smrznutog voća

 
mleko ili sok za namakanje keksa
3 kesice šlaga ( umućenog )

Priprema
1.
300 g šećera u prahu dugo mutiti sa 500 g Dobro jutro margarina, Marga ili sl.

Mutiti dok ne postane pjenasto.
2.
U dobijenu smjesu dodati 3 kisele pavlake ( plavo vrhnje ) i lagano mutiti kuhačom, varjačom.
3.

 
Na tacnu 40X30 poređati plazma keks prethodno potopljen u mleko ili neki voćni sok.
4.
Keks premazati sa 1/2 fila, pa poređati oko 600 grama sezonskog ili smrznutog voća ( mi smo banane a može bilo koje voće; jagode, maline, kivi, marelice, višnje, ili već prema vašoj želji.
5.
Preko voća premazati drugu polovinu fila a zatim još poređati 1 red plazma keksa.
Nije isključivo da to bude plazma keks, može i bilo koji drugi sličan keks.
6.
Po završetku umutiti 3 kesice šlaga i dekorisati tortu.
Posluživanje
Tortu rashladiti u frižideru i uživati
Tagovi

STARINSKI KOLAČ OD JABUKA



Svatko od nas ima svoju omiljenu verziju ovog jednostavnog kolača ili pite od jabuka, (ili lijene pite) ..nisam našla isti recept ovdje pa evo i moje verzije…:) .....mjere su u žlicama,sastojci jednostavni,a kolač omiljen :)))
Sastojci
Biskvit
3 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
Nadjev
1 kg jabuka
po želji šećera*

 
Dodaci nadjevu
cimet ili
limunova korica i sok ili
čokolada u prahu ili….
grožđice ili …

Priprema
1.
Umješati mikserom sastojke za biskvit.
Izliti pola smjese u pleh (20×30) i zapeći.
2.
U međuvremenu jabuke oguliti, narendati, posuti šećerom po želji
(ja dodam par žlica ako su jabuke jako kisele a ako su dovoljno slatke ne treba*),pa ih dinstati par minuta.
3.

 
Dodati cimet i/ili još neki dodatak koji volite :)
4.
Izliti nadjev na polupečeno tijesto, preliti ostatkom smjese za biskivt.
5.
Ispeći do kraja.
6.
crno-bijela kombinacija
hvala tamarichka

OD GLJIVIČNIH INFEKCIJA PATI VEĆINA ŽENA, A MOGU SE IZLIJEČITI KOD KUĆE

Gljivicne infekcije prirodni lijekovi

Čajevi

Protiv svrbeža i peckanja koji su rezultat gljivične infekcije, učinkovit je čaj od ružmarina. On se može koristiti i kao sredstvo za svakodnevno intimnu njegu. Ako ste patite od infekcije kvascem, trebate popiti jednu do četiri šalice tog čaja dnevno.

U borbi protiv gljivične infekcije, pijte nezaslađen sok od borovnice nekoliko puta dnevno. Možete piti i tablete s ekstraktom brusnica ili jesti sušene borovnice, a rezultati će uskoro biti vidljivi.

Ulja

Ulje čajevca ima jaka protugljivična svojstva. Namočite tampon s nekoliko kapljica ulja čajevca i stavite ga u vaginu i ostavite ga tako dva do tri sata da djeuluje. Cijeli proces ponovite dva puta dnevno.



Sličan učinak ima i ulje origana, kojeg možete nanjeti površinski ili razrijeđeno u maslinovom ulju. Možete ga konzumirati i oralno u obliku dvije kapsule dnevno. Problem s gljivičnom infekcijom se možete riješiti u nekoliko tjedana s ovim tretmanom.
Češnjak
Jedite češnjak ako imate gljivičnu infekciju. Jedna opcije je da napravite pastu od nasjeckanog češnjaka i nanesete je na inficiranu površinu. Također, možete konzumirati miks ulja, češnjaka, vitamina E u kapsulama i kokosovog ulja.

Ocat

Kupite organski čisti ocat i to po mogućnosti od jabuke. U kadu s toplom vodom ulijte jednu šalicu octa. U toj kupki se namačite 20 minuta, a zatim se nježno obrišite ručnikom.

Neven

Ova biljka također ima protugljivična i protuupalna svojstva. Zgnječite nekoliko listova nevena, ali se pobrinite da je biljka čista i neobrađena hemikalijama, te ih tako nanesite na inficiranu površinu. No, ovaj tretman treba svakako izbjegavati u trudnoći.http://zdravljeirecepti.blogspot.com/