Dobro Došli

..

četvrtak, 12. svibnja 2016.

Zbogom sijeda koso: Najjednostavniji recept koji možete napraviti kod kuće! (RECEPT)



Mnogi mladići i djevojke pate od preranog starenja i prilično im je neugodno zbog toga. Najbrži i najlakši način rješavanja ovog problema je bojanje kose. Međutim često štetne kemikalije uzrokuju trajno oštećenje kose.


Prirodno rješenje je najodrživije kada se želite osloboditi sijede kose. Prije tog pokušaja, moramo shvatiti uzroke sive kose.


  1.Genetski uzroci

Ukoliko postoji povijest prerane pojave sijede kose u obitelji vjerojatno će se prenijeti i na druge generacije.

2.Stres

Suočavamo se sa puno stresa na poslu, tijekom putovanja, kod kuće. Stres i nedostatak sna mogu uzrokovati pojavu sivih pramenova u mladoj dobi.

3. Životni stil

Hranjenje i spavanje u čudne sate, premalo spavanja i nezdrava hrana može dovesti do prerane pojave sijedih jer tijelo ne dobiva potrebne hranjive tvari.


  4. Starenje

Starenje uzrokuje pojavu sijede kose zbog toga što s godinama tijelo prestane proizvoditi melanin i kosa postane siva, srebrnkasta ili bijela.

Rješenje za vraćanje boje sijedoj kosi

Vjerovali ili ne, kokosovo ulje je lijek kojim se možete osloboditi sijede kose! U kokosovom ulju leži tajna duge, lijepe i jake kose.

Kokosovo ulje bogato je ugljikohidratima, zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima koji pružaju kosi potrebnu njegu. Koristile su ga mnoge civilizacije i dokazano je kako je odličan lijek za kosu. Redovita uporaba kokosovog ulja rezultirati će jakom, čvrstom, zdravom i sjajnom kosom.

Korištenje kokosovog ulja za sijedu kosu

Zagrijte 2-3 žlice ulja oko 20 sekundi
Nježno masirajte korijen kose s toplim kokosovim uljem
Pustite da se folikule dlake natope uljem (oko 10 minuta)
Isperite toplom vodom
Zatim šamponirajte vašu kosu na uobičajen način i završite pranje s regeneratorom

Ovo možete svakodnevno ponavljati kako bi dobili željeni učinak. Redovito korištenje definitivno će vam pomoći da se oslobodite sijede kose i dati vam zdravu, lijepu i sjajnu kosu.

Izvor: atma/ mrhealthylife

Izbjeljivanje zubi i liječenje desni kurkumom: Posebno dobro za zube pušača i ljubitelja kave!



Da, da, taj poznati, svestrani, čudesni žuti začin… Među stotinama ostalih dobrobiti, kurkuma će učiniti vaše zube svjetlijima za nekoliko nijansi i to u kratkom roku, prenosi uspesnazena.com.



Posebno je dobra za zube pušača i ljubitelja kave i crnog čaja.

Ovo sredstvo potpuno je prirodno, ne sadrži tvari koje oštećuju zubnu caklinu i desni. Nakon samo tjedan dana redovitog korištenja ove izbjeljujuće paste na temelju kurkume, može se primijetiti odličan rezultat!

 
Ono što trebate učiniti je sljedeće:

Uzmite malo praha kurkume (oko 1/4 čajne žlice). Umočite u nju četkicu za zube i čistite zube na uobičajen način. Nakon čišćenja, ne ispirati usta odmah, nego ostaviti pastu 3-5 minuta.

Za ovo kratko vrijeme, kurkuma će učiniti svoja čuda.

Nakon tog vremena, temeljito ispiremo usta da se odstrane i najsitnija zrnca kurkume koja mogu ostati između zubiju. Rezultat je vidljiv već nakon prvog puta! Ali, ako niste zadovoljni, proceduru ponavljajte tijekom tjedna.

Možete napraviti i pastu: od 1/4 žličice kurkume i nekoliko kapi maslinovog ulja te koristiti kao u gornjem receptu.


  I još, kurkuma ne samo da izbjeljuje zube:

Kao odličan antiseptik i prirodni antibiotik, ona liječi ranice i sitne pukotine, upalne procese u usnoj šupljini i pomaže kod krvarenja desni. Zaista čarobni prah.

Blistav, zdraviji osmijeh vam je osiguran. Iskoristite ovu provjerenu metodu i podijelite ovu korisnu informaciju sa svojima prijateljima.

Izvor: uspesnazena

Spas i za najoštećeniju kosu: Domaća maska vraća ljepotu! (RECEPT)



Kosa mnogo doprinosi cjelokupnom izgledu, zato se potrudite da je njegujete i održavate što zdravijom.


Jedan od najboljih saveznika lijepe i zdrave kose jeste kvasac. U kombinaciji sa medom, zaista može da preporodi izgled i najiskrzanije kose.


  Za pripremu ove potpuno domaće maske potrebna vam je jedna kocka svježeg kvasca i jedna supena kašika meda. Smjesu dobro umješajte, a potom ostavite 45 minuta da odstoji.

Nakon toga, dobijenu masku nanesite na tjeme i dobro utrljajte. Razmažite smjesu i po cijeloj dužini kose, te nježno masirajte. Potom, na glavu stavite kapu za tuširanje ili običnu najlonsku kesu. Držite tako što duže možete, a najpoželjnije je sat vremena.

Isperite regularno šamponom. Postupak ponavljajte jedanput sedmično. Budite uporni, razliku u kvalitetu i izgledu kose primjetit ćete vrlo brzo.


  Izvor: stil.kurir.rs

NAPOKON OTKRIVENA TAJNA VJEČNE MLADOSTI: Isprobajte ovaj recept!




Uzimajte po žlicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i uvečer prije posljednjeg obroka.



 
Mješavina bijelog luka, meda i limuna usporava proces starenja. S obzirom da su navedeni sastojci lako dostupni, a ujedno i zdravi isplati se probati.

Potrebno vam je:

- deset glavica bijelog luka
- sok od deset limuna
- kilogram domaćeg meda

Priprema:

Sitno nasjeckajte 10 glavica bijelog luka i pomiješajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna. Smjesu ulijte u staklenku, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana. Nakon toga, uzimajte po žlicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i uvečer prije posljednjeg obroka.

MIMOZA SALATA TOLIKO DOBRA DA ĆE VAM BITI ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEPT

MIMOZA-SALATA


Sastojci
– kačkavalj 200gr.
– salama po želji 150gr.
– kuhan krompir 150gr



– kuhana jaja 2kom
– pavlaka 1
– majoneza 100 gr

Priprema:
Krompir,skuhan u ljusci,pa oljusten,izrendati,malo krupnije,pa ga premazati polovinom pavlake. Preko pavlake narendati salamu po želji i premazati je majonezom.



Sljedeće narendati 1 cijelo jaje i 1 bjelance,a preko njega 100g kačkavalja. Sve ovo premazati ostatkom pavlake. Odozgo sitno narendati 50g kačkavalja i preko toga narendati žumance,tako da sve to liči na mimozu.

1 RECEPT ZA PUUUNO SLADOLEDA.. LAKO SE I BRZO NAPRAVI A IMA GA PUNO,PUNO..I DA, BEZ JAJA!




Sastojci
sladoled od čokolade:
1 l čokoladnog mleka
500 gr kristal šećera
150 gr šlaga u prahu
3 dc kisele vode
sladoled od vanile:
1 l mleka



500 gr kristal šećera
150 gr šlaga u prahu
3 dc kisele vode
4 vanil šećera
sladoled od voća:
1 l mleka
500 gr kristal šećera
150 gr šlaga u prahu
3 dc nekog voćnog soka ili( kisela voda + voće)

Priprema
1.
za bilo koju vrstu sladoleda mleko i šećer prokuvati i kad se ohladi staviti u zamrzivač da se zaledi (najbolje uveče),zatim (ujutru)izvadite zaleđeno mleko iz zamrzivača, umutiti šlag sa kiselom vodom ili ako je voćni umutiti šlag sa sokom  , kašikom dodajete zaleđeno mleko  u umućen šlag i dalje mutitte mikserom, masa će početi da dobija lepu gustinu,stavite u posudu i opet u zamrzivač.
2.



umesto šećera sam  u ovaj sladoled na slici dodala 200gr fruktoze i 4 kašike kapućina dok se mleko kuvalo
Posluživanje
od jedne mere dobijete dve kutije sladoleda od po 1600 ml zapremine,pa vidite da li se isplati kupovati sladoled ,ja više nekupujem već pravim sama i znam šta stavljam unutra

KREMASTI OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ

Nebeski kolač


Sastojci
biskvit
6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera
4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna
nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)
1 paketić pudinga od vanilije
3 žlice šećera
krema



2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)

Priprema
1.
za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.
2.
teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.



3.
skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4.
čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5.
***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica

BOGATA KREMASTA TORTA...BOLJU RECEPT ZA TORTU DUGO NISAM NAŠLA



POTREBNO:
Za 3 kore:
12 bjelanjaka
27 žlica šećera
12 žlica mljevenog plazma keksa
15 žlica oraha
Za kremu:
12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije
Grčka torta600 ml mlijeka



300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog plazma keksa
200 g milka čokolade po želji (ja sam stavila milku sa Oreo keksima)
200 g krupnije mljevenih oraha

PRIPREMA:
Za pripremu kora kojih morate ispeći 3 komada (dakle, peći tri puta u istom kalupu za torte) miksajte svaki put po 4 bjelanjka. Kada bjelanjci postanu čvrsti dodati 9 žlica šećera, 4 žlice mljevenog plazma keksa i na kraju 5 žlica mljevenih oraha. Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24


cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti. Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta. Kora je gotova kada ravnomjerno posmeđi cijelom površinom. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku. Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru koja se priprema na identičan način.
Grčka tortaNa isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih.
Dok se kore peku i hlade, pripremiti kremu. Staviti na tihu vatru lonac sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine) Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta. Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse.
Za izradu torte premazati trećinom kremom prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte.
Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem i prigodnim ukrasima.

MISLIM DA NEMA OSOBE KOJOJ SE OVO NEĆE SVIDJETI...MUŽ KAŽE DA JE OVO "MRAK" RUČAK



Sastojci
mesni ragu (ili Bolonjski umak)
oko 1/2 kg mljevenog mesa (goveđeg ili miješanog)
50 g mesa svježe kobasice (ili slanine ako više volite)
1-2 mrkve
1 stapka celera
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
3-4 lista lovora
1/2 čaše vina
750 ml pasirane rajčice
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
sol, papar



3 žlice maslinovog ulja
umak Bešamel
60 g maslaca
60 g brašna
1/2 litre juhe od mesa (ili povrća)
250 ml mlijeka
250 ml vrhnja za kuhanje
70 g ribanog parmezana
sol, papar, ribani muškatni oraščić
Ostali sastojci za lazanje
tjestenina (svježa ili suha)
100-150 g naribanog parmezana
oko 100 g polutvrdog sira (npr. Provola, scamorza)

Priprema
Za RAGU.
1.
Usitnite u multipraktiku (ili naribajte) luk, mrkvu i celer. Popržite na 3 žlice maslinovog ulja da povrće omekša. Dodajte namrvljeno meso kobasice pa popržite. Umiješajte i meso, pa miješajući popržite dok meso nije više ružičasto. Posolite i popaprite. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte sitno nasjeckan (ili protisnut kroz tijesak) češnjak, lovor i žlicu koncentrata od rajčice. Promiješajte i kuhajte 1-2 minute.
2.
Počnite dodavati pasiranu rajčicu razrijeđenu s toplom vodom (ja je razrijedim otprilike 1/2 l rajčice – 250 ml vode/ili juhe). Ja je dodajem postepeno, po potrebi, ne sve od jednom, ovisno o gustoći koju želim postići.
3.
Kuhajte polupoklopljeno oko 1-1,5 sat na srednjoj/niskoj temperaturi.
Za BEŠAMEL:
1.
U dubljoj posudi rastopite maslac pa na njemu popržite brašno (neka ostane svijetlo). U tankom mlazu ulijevajte toplu juhu, neprestano miješajući ručnom žicom da se zapržak rastopi i dobijete glatku tekućinu bez grudica. Dodajte sad mlijeko i vrhnje (neka budu sobne temperature ili sasvim malo zagrijani) uvijek u tankom mazu i neprestano miješajući.
2.
Kuhajte dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući žicom da ne zagori i ne stvore se grudice. Umak ne treba biti pregust, jer će se zgusnuti hlađenjem. Posolite, popaprite i dodajte naribanog muškatnog oraščića po ukusu. Kad ste isključili vatru, umiješajte naribani parmezan i dobro promiješajte da se sir istopi.
3.



Umak pripremite kad je ragu već gotov i spremni ste slagati lazanje.
Priprema LAZANJA.
1.
Naribajte na sitni ribež parmezan, a nasjeckajte ili naribajte krupno sir.
2.
Ako koristite suhu tjesteninu, prvo je prokuhajte minutu-dvije u slanoj vodi kojoj ste dodali žlicu ulja (da se tjestenina ne zalijepi), pa ostavite na čistoj krpi/stolnjaku da se ocijedi i prosuši. Ja svježu tjesteninu ne kuham i uvijek bude savršeno mekana.
3.
U duboku posudu (vatrostalnu, keramičku ili po izboru) stavite na dno malo mesnog ragua i malo bešamela.
4.
Slažite sloj tjestenine, po njemu stavite prvo mesni ragu (odstranite lovor), malo sira (provole), tanki sloj bešamela i naribani parmezan.
5.
Ja obično pravim lazanje s 4 sloja tjestenine, na zadnji stavim samo bešamel i obilno pospem parmezanom. Ako volite deblje lazanje, nastavite slagati dok ne potrošite sav materijal, i završite uvijek s bešamelom i parmezanom.
6.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 1/2 sata. Ako počne prerano tamniti na površini, smanjite temperaturu na 180°C.

OD SREDNJE ŠKOLE SAM BIO ZALJUBLJEN U NJU, ALI ONA JE ODABRALA MOG NAJBOLJEG DRUGA I NAKON SREDNJE ŠKOLE SE I UDALA ZA NJEGA...



Od srednje škole sam bio zaljubljen u nju, ali ona je odabrala mog najboljeg druga i nakon srednje škole se i udala za njega. Uvijek je ona gajila veće emocije prema njemu, nego on prema njoj. Žalim je jer najbolje znam kakav mi je ženskaroš drug i obzirom da mi se povjerava (hvali) debelo sam upućen sa kojim sve djevojkama ju je prevario i sa kojim je i dalje vara.



U međuvremenu smo se i nas dvoje dobro upoznali, na neki način postali dobri prijatelji, mada su moji osjećaji prema njoj mnogo jači od prijateljskih. Sinoć me iznenadila kada sam je vidi na mojim vratima, pitao sam gdje je drugar, a ona mi kaže, nema ga, sama sam i treba mi prenoćište jer je napustila muža i ide kod svojih roditelja. Nema prevoza do sutra u podne i obzirom da nije imala gdje, došla je meni. Tražila je da joj donesem rakoje da se napije, jer ne može drugačije da preboli muža, a jednostavno više ne može trpiti njegov način života.



Brzo se napila i zaspala, u mome krevetu, bio sam sretan jer je tu, ali i nesretan jer nisam mogao da legnem pored nje, da je prigrlim uz sebe. Iskreno se nadam da i od njene strane postoji neka hemija prema meni, da osjeća nešto više od prijateljstva prema meni. Ujutro je ustala i otišla svojim, a ja sam sretan jer konačno vidim šansu da budem sa njom, sa osobom koju beskrajno volim, jedino ne znam da li bih trebao sve ovo da joj priznam i otvoreno kažem? Možda sam toliko zaljubljen da ne razmišljam razborito i realno???

MEKANE KAO PAMUK A TOPE SE U USTIMA NAJBOLJE MAMINE POGAČICE SA SIROM

MEKANE KAO PAMUK A TOPE SE U USTIMA NAJBOLJE MAMINE POGAČICE SA SIROM

Sastojci
250gr svežeg sira
200gr maslaca*
2 jaja*
1 kašikica soli



400gr brašna
susam, kim po želji

Priprema
1.
Sir pomešati sa jajetom, 1 žumancetom i solju pa dodati naseckan omekšao puter.
2.
Dodati brašno i umestiti kompaktno testo. Brašno dodavati deo po deo, pa ako je suviše meko dodati još brašna.
3.
Testo zaviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižider, a najbolje preko noći.
4.
Testo razvaljati na pobrašnjenoj površinina 7-8 milimetara i vadit modlicom pogačice 2do3cm (najmanjom kružnom modlicom, ili rakijskom čašom). Pošto ostanu krajevi oko pogačica, to ponovo premesiti i opet vaditi pogačice. Truditi se da se sa testom što manje radi, jer postaje mekše i skuplja brano i tako postaje čvršće.
5.
Pogačice ređati na pleh sa papirom za pečenje. Preostalo belance umutiti sa malo soli pa njime namazati pogačice. Po vrhu posuti kim ili crni susam.
6.



Peći u rerni zagrejanoj na 200C. Nakon par minuta pečenja smanjiti na 180C i peći dok pogačice ne budu skroz rumene.
Posluživanje
Služiti po želji..Kod nas u činiji pa ko prođe taj se posluži
*Moja mama pravi sa margarinom i koristi 250gr za ovaj recept, na to dođe skoro 1/2kg brašna. Za mojih 200gr putera bilo je dovoljno 400gr brašna.
Pravljene sa puterom su više izlistane, a mojoj se ćerki više dopadaju bakine, koja kaže da ne zna zašto su joj tako malo izlistane
*Ukupno trebaju dva jajeta: Jedno celo i žumance ide u testo, a preostalim belancetom se namažu pogačice.
Od ove količine imala sam dva cela pleha pogačica za peći 50-60 komada..

JOGURT KOLAČ KAKAV DO SADA NISTE PROBALI



ah,šta da kažem,pravio se,hladio se,pooooojeoooo se…..:)))))
Sastojci
tijesto:
 25 dag brašna
 17 dag margarina
 10 dag šećera
 1 prašak za pecivo
 1 vanilin šećer


 
4 žumanjka
Nadjev:
 15 dag šećera
 3 jogurta
 2 kisela vrhnja
 5 žlica brašna oštrog
 5 bjelanjaka
Priprema
od navedenih sastojaka umijesiti tijesto.
kad je tijesto gotovo, podijeli ga na dva dijela…jedna veći, i jedan manji dio.
manji dio stavi u zamrzivač na sat i po, a veći u hladnjak.



zatim veći dio tijesta razvaljati, staviti ga u tepsiju koju smo prethodno namazali margarinom.
za nadjev, u posudu staviti vrhnje, jogurt,šećer, brašno i to dobro izmiksati.bjelanke istući u čvrsti snijeg i dodati ih smjesi od jogurta i vrhnja.dobro izmiksati.
nadjev preliti preko tijesta.
izvaditi manji dio iz zamrzivača i naribati ga ravnomjerno po nadjevu.
peći na 180 C, oko 40 min.ohladiti.

PRE NEKOLIKO GODINA IMALA SAM MOMKA. MOJI IMAJU DOSTA PARA....



Pre nekoliko godina imala sam momka.Moji imaju dosta para i zelela sam da vidim da li je on bio sa mnom radi mene il zbog novca.Zbog nekih njegovih neobjasnjivih postupaka,odlucila sam da ga testiram.

  Jednom prilkom sam mu rekla da su moji bankrotirali i da smo izgubili kucu i sav novac.Dva- tri dana se pravio da mu je zao i tesio me je,ali vec peti dan sam mu dosadaila jer je ON morao da placa skupe vecere u restoranu,koje sam ja inace placala. Raskinuo je uz neki totalno besmislen razlog i pobegao glavom bez obzira kao neka kukavica.



Ne znam da li sam ispravno postupila jer sam ga lagala ali bar znam na cemu sam.Sada imam momka koga nije briga za moj novac i koji me iskreno voli. Zaprosio me je i planiramo svadbu za 3 meseca.

NE TUŠIRATE SE SVAKI DAN, NE PERETE KOSU REDOVNO? EVO ŠTA RADITE SVOME TIJELU!



Sigurno vam se nekad desilo da vas prosto mrzi da odete da se istuširate. Žene često preskoče i pranje kose – vežu rep ili punđu i ništa se ne vidi, jer se prvenstveno osvrću na estetsku stranu.
Kada se umorni vratite iz izlaska u pola noći, skidanje šminke je nešto što proklinjete, uključujući i sebe zašto ste je uopšte stavili.
Ali, stručnjaci su objasnili šta može da vam se dogodi ukoliko preskočite sve navedeno
– Ako posle treninga ili kada se oznojite dugo ostanete u znojavim stvarima, može doći do ozbiljnih iritacija kože, kao i pojave modrica i ogrebotina – eto odakle pojave na koži za koje se ne sećate kad ste ih dobili – kaže doktorka Holi Filips.



Ona ističe da to može dovesti i do razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko nekad baš nemate vremena da se istuširate, obavezno se presvucite!
Jedno istraživanje došlo je do poražavajućih rezultata – četiri od pet žena se ne tušira svaki dan! To nikako nije dobro za kožu, zato poslušajte savete doktorke Holi Filips. Kada je reč o treniranju, ona savetuje da nikada ne preskačete kupanje, ali šta je sa kosom?
– Ako ne operete kosu svaka dva ili tri dana, na njoj će se neizbežno nagomilati masnoća i prljavština – kaže stilista Džordž Rajlender i dodaje da takva kosa obavezno poprimi neprijatan miris i ružan izgled.
Da li ste znali da preskakanje pranja kose izaziva njeno mršenje i brže cvetanje krajeva?
Prihvatljivo vreme između pranja kose svakako je individualno i zavisi od tipa kose, ali sve preko 5 dana je mnogo. Sa druge strane, ako zaspite sa šminkom ponekad, to neće imati velike štetne posledice, izuzev nagomilavanja mrtvih ćelija kože – objašnjava Adrijana Martino, doktor estetske i laserske hirurgije.



– Ako to praktikujete spavanje sa šminkom malo češće, pogotovo stalno, nemojte se začuditi ukoliko vam koža pre vremena ostari. To se dešava jer zbog šminke koža ne može da se oporavi i izgradi nove ćelije, a odbaci mrtve, usled čega se pojavljuju bore i koža postaje tamnija – istakla je ona.
Noću se koža aktivno obnavlja, a ako joj tada zatvorite pore, vrlo verovatno ćete uskoro primetiti mitisere i gnojne bubuljice. Maskara vam možda ne izgleda opasno, jer se nanosi samo na trepavice, ali spavanje sa njom ima užasne posledice – možete ostati bez trepavica!

POTPUNI HIT..RECEPT O KOME SE PRIČA SVI TRAŽE RECEPT ZA OVAJ KROMPIR...DTALJNO PRENOSIM



Fini,aromaticni ,hrskavi krumpir na grcki nacin.Servira se samostalno kao meza uz umak od pecenja i hrskavi kruh.Naravno da se moze koristiti i kao prilog bilo kakvom pecenju.
Sastojci
 7 velikih krumpira za pečenje
 3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
 150ml maslinovog ulja
 150ml vode



 1 žlica origana+ 1 žličica
 2 limuna/sok
 1žličica griza ili kukuruznog brašna + 1/2žličice za posip
  sol,papar

Priprema
Zagrijte pecnicu na 200C.
Ogulite ,operite i narezite krumpir na fete .Zamijesajte ostale sastojke u posudi.
Stavite krumpir u posudu pa dodajte ostale sastojke.Dobro promijesajte.Posolite i poparite po ukusu.Zapamtite krumpir moze podnjeti dosta soli.



Stavite krumpir na protvan za pecenje i pecite u zagrijanoj pecici 40 min.krumpir mozete koji put okrenuti da se ravnomjerno pece.
Izvadite krumpir pospite ga s jos malo origana ako je krumpir upio svu vodu dodajte jos zlicu-dvije vode ili ostataka umaka.pospite krumpir s jos malo griza ili kukuruznog brasnaNastavite peci jos pola sata dok krumpir ne dobije lijepu boju i postane hrskav.
Postoji i brza varijanta ovog krumpira:
Ocisceni i narezani krumpir 5 min prokuhajte u slanoj vodi .Osusite i lagano ohladite a onda marinirajte u marinadi od limuna.Trajanje pecenja je tada samo 30-40 min./odnosno upola krace.

utorak, 10. svibnja 2016.

Dragulj njemačke narodne medicine: Jedna čaša čisti arterije i sprječava najteže bolesti! (RECEPT)

2342r23

Predstavljamo vam prirodni napitak, porijeklom iz stare Njemačke, koji se sastoji od limuna, češnjaka, đumbira i vode. Njegove brojne prednosti proizolaze iz kombinacije tih triju super zdravih namirnica koje mogu imati vrlo pozitivne zdravstvene učinke na naše tijelo.



Zdrastvene dobrobiti

Regulacija povećane razine masnoće u krvi.
Prevencija i liječenje začepljenja arterija.
Prevencija i liječenje infekcija i prehlade.
Prirodno osnaživanje imunološkog sustava.
Prirodno čišćenje jetre.
Sprječavanje umora.
Prevencija slobodnih radikala u tijelu koje uzrokuju najteže bolesti i mnoga druga stanja povezana s bolestima srca i krvožilnog sustava.



  Potrebni sastojci

4 limuna s korom (ne moramo napominjati da pokušate pronaći organski uzgojene limune)
4 velike cijele glave češnjaka
1 mali korijena đumbira (oko 3-4 cm)
2 litre čiste vode


Detaljne upute za pripremu ovog prirodnog lijeka

Oprati limune i izrezati ih na komade. Oguliti češnjak i obraditi ga s limunom i đumbirom u blenderu. Dodati izmiksanu smjesu u metalni lonac. Dodati 2 litre vode i zagrijati sve zajedno dok skoro ne proključa. Odmah isključiti topline prije nego mješavina zakipi i pustiti da se sve ohladi. Procijediti kroz srednje cjedilo i ispuniti u staklene boce.

Piti jednu čašu svaki dan, najmanje 2 sata prije obroka ili na prazan želudac.

 
Kura liječenja traje 3 tjedna, uz svakodnevno konzumiranje jedne čaše, nakon čega treba napraviti pauzu od jednog tjedna. Nakon pauze možete opet nastaviti sa konzumiranjem u istom ciklusu.

Ukoliko vam okus ne odgovara, možete dodati malo meda po ukusu. Nakon 3 tjedna korištenja trebalo bi da osjetite značajnu regeneraciju tijela.


 

 


Napitak je, osim već navedenih blagodeti, posebno koristan u sprečavanju kalcifikacije u tijelu, koja izaziva kamenčiće u organima i začepljenje krvnih žila.

Kombinacija limuna, vode i kuhanja neutralizirati će miris češnjaka, pa ne morate brinuti za zadah. Prije svakog konzumiranja protresite bocu s ovim domaćim lijekom, kako bi se talog limuna i češnjaka na dnu pomiješao sa sokom.

Oni koji su probali, kažu da je napitak odličan i za starije osobe, da im vraća energiju i snagu i tako ih pomlađuje, jer nakon nekoliko tjedana poboljšava njihovu cirkulaciju.

whydontyoutrythis.com

Nevjerojatna đumbirova kupka: Oslobađa od zračenja, teških metala i drugih otrova – recept

ginger


Đumbir se smatra jednim od najboljih bilja za detoksikaciju, često se preporuča u programima čišćenja i detox dijetama.



Ovaj koristan začin koristi se u medicinskim tretmanima tisućama godina, zbog svog antiupalnog, antioksidativnog i antiulceroznog djelovanja.

Đumbir sadrži snažna detoksikacijska svojstva zbog koncentracije spojeva gingerola i shogaola.

Oba spoja imaju protuupalni i antispazmolitički učinak na gastrointestinalni sustav.


  Kada kombiniramo đumbir u kupki sa snažnom mineralnom bazom, kao što je Epsom sol (gorka sol ili magnezijev sulfat) stvara se proces koji se naziva obrnuta osmoza.

Ovaj postupak uklanja sol i detoksicira tijelo, a u isto vrijeme, omogućava ulaz magnezija i sulfata u tijelo.



Nevjerojatna đumbirova detox kupka – recept:

Sastojci:

1/2 šalice naribanog đumbira (možete koristiti svježe naribani đumbir ili đumbir u prahu)
nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira
1 žlica svježe naribanog đumbira, prazna filter vrećica za čaj ili filter lopta za čaj (po izboru)
1 šalica Epsom soli (gorka sol ili magnezijev sulfat)

 

Postupak pripreme:

Napunite kadu s toplom vodom, dodajte đumbir, Epsom sol i eterično ulje.

U ovoj čudesnoj detox kupci trebali bi provesti oko 15 – 20 minuta.

Ukoliko se znojite i par sati nakon toga, ne brinite, to je normalno.

Nakon ovog tretmana preporučuje se piti puno vode.

Pripremila: Suzana Prnjak

Izvor: livingtraditionally

Recept za hitnu pomoć protiv akni Mauricea Messeguea: Prirodno i efektno rješenje!





Akne su jedan od najčešćih kožnih problema koji se javlja od puberteta pa do srednje dobi. Nekad zbilja znaju biti frustrirajuće i zbog njih mnogi posežu za brojnim kozmetičkim preparatima od kojih mnogi mogu biti agresivni i dugoročno naštetiti koži.

Među najpopularnije spadaju oni s voćnim kiselinama ili retinolom. No bitno je znati da takvi preparati kožu mogu učiniti jako osjetljivom na sunce i uzrokovati pojavu mrlja. Dugoročna primjena agresivnih sredstava može stanjiti kožu i dehidrirati je, te ubrzati njeno starenje.

Zbog toga je u borbi protiv bilo kojeg kožnog problema bolje krenuti prirodnim pristupom prvenstveno iznutra. Eliminirati otrove koji pogoršavaju stanje kože i iskušati biljne preparate koji neće ostaviti štetne posljedice na koži.

Danas vam donosimo recept jednog od najpoznatijih travara 20. stoljeća Maurice Messeguea za hitnu pomoć protiv akni.


  Recept za hitnu pomoć protiv akni

1. Korak: Čaj od divlje maćuhice

Divlja maćuhica, lat Viola tricolor, biljka je s malim žutim, ljubičastim ili trobojnim cvjetovima. Glavni sastojci u njoj su flavonoidi, derivati salicilne kiseline, sluzi i tanini. Od davnine se upotrebljavala kao “sredstvo za pročišćavanje krvi”. Zbog salicilne kiseline poznatije kao aspirin, najčešće se primjenjuje protiv kožnih bolesti, impetiga, ekcema, lišajeva.

Maćuhica specifično djeluje na poboljšanje funkcija kože, a pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema gdje je potrebna regulacija sebuma i dobra je mala pomoć kod brojnih patoloških procesa na koži.

Primjenjuje se protiv akni jer čisti pokožicu u kojoj su pore začepljene s lojem, te krijepi kožu koju su oslabili otrovi.

Divlja maćuhica u praksi izaziva manje slabije privremeno pogoršanje, u biti ono se iznimno rijetko susreće, pa je često popularnija od čička.

Zbog prihvatljivog okusa posebno je preporučljiva tinejdžerima u borbi protiv akni.



 
Način primjene

Svakodnevno pijte svježe pripremljen čaj od cvjetova i listova divlje maćuhice, 3-4 šalice na dan.

Stavite 2 prstoveta na jednu šalicu kipuće vode, i ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite i pijte. Kuru primjenjujte 2 mjeseca.

Čaj od maćuhice pokazao se djelo¬tvornim i u vanjskoj primjeni, u obliku obloga i vlažnih maski za lice,

2. Korak: Oblozi od nevena

Neven je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih biljaka za njegu kože.

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suhih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. U vanjskoj primjeni koristi se kod akni, rana,opeklina, kurjih očiju, bradavica. Čaj od nevena sadrži polisaharide i saponine koji su topivi u vodi zbog čega je izvrsno sredstvo za pranje i čišćenje lica. Topao oblog od nevena na rani ili posjekotini zaustavlja krvarenje i ubrzava cijeljenje. Latice imaju antiseptičko i protuupalno djelovanje i jačaju imunitet kože. Djelovanje obloga od nevena je protuinfektivno, protuupalno, zacjeljujuće i tonizirajuće, pa djeluje terapijski na ožiljke, ranice koje teško zarastaju, ispucanu kožu i upaljene akne.



Način primjene:

Prelijte žličicu nevena s decilitrom kipuće vode i ostavite poklopljeno 10 minuta, zatim procijedite. Natopite vatu kuhanim čajem i ostavite obloge na kritičnim mjestima 10 minuta. Ponavljajte svaki dan do smirenja.

Ivana Sabljić za atma.hr

Izbjeljivanje zubi i liječenje desni kurkumom: Posebno dobro za zube pušača i ljubitelja kave!




Da, da, taj poznati, svestrani, čudesni žuti začin… Među stotinama ostalih dobrobiti, kurkuma će učiniti vaše zube svjetlijima za nekoliko nijansi i to u kratkom roku, prenosi uspesnazena.com.



Posebno je dobra za zube pušača i ljubitelja kave i crnog čaja.

Ovo sredstvo potpuno je prirodno, ne sadrži tvari koje oštećuju zubnu caklinu i desni. Nakon samo tjedan dana redovitog korištenja ove izbjeljujuće paste na temelju kurkume, može se primijetiti odličan rezultat!

 
Ono što trebate učiniti je sljedeće:

Uzmite malo praha kurkume (oko 1/4 čajne žlice).

Umočite u nju četkicu za zube i čistite zube na uobičajen način.



Nakon čišćenja, ne ispirati usta odmah, nego ostaviti pastu 3-5 minuta.

 
Za ovo kratko vrijeme, kurkuma će učiniti svoja čuda.

Nakon tog vremena, temeljito ispiremo usta da se odstrane i najsitnija zrnca kurkume koja mogu ostati između zubiju. Rezultat je vidljiv već nakon prvog puta! Ali, ako niste zadovoljni, proceduru ponavljajte tijekom tjedna.

Možete napraviti i pastu: od 1/4 žličice kurkume i nekoliko kapi maslinovog ulja te koristiti kao u gornjem receptu.



I još, kurkuma ne samo da izbjeljuje zube:

Kao odličan antiseptik i prirodni antibiotik, ona liječi ranice i sitne pukotine, upalne procese u usnoj šupljini i pomaže kod krvarenja desni. Zaista čarobni prah.

Blistav, zdraviji osmijeh vam je osiguran. Iskoristite ovu provjerenu metodu i podijelite ovu korisnu informaciju sa svojima prijateljima.

uspesnazena.com

ZABAVLJAMO SE PRILIČNO DUGO I VEĆ SE POZNAJEM SA NJEGOVOM PORODICOM...



Zabavljamo se prilično dugo i već se poznajem sa njegovom porodicom. Nekid an smo bili porodično na večeri, a ja obzirom da obožavam adrenalin i avanture, očima sam pokazala da moj momak za mnom krene do wc-a.



Nekako smo se iskrali i bilo je baš dobro, AVANTURISTIČKI, ali kada smo izlazili iz wc-a njegov otac je stajao i zahvalio se jer smo konačno oslobodili muški wc inače bi se kako kaže usrao u pola restorana.



Nekako se ne osjećam dobro, bojim se da moj budući svekar ne pomisli da mu sin ženi neku jeftinu droljicu koja se kaara po javnim wc-ima…

PERFEKTNO DOBAR RIČAK ZA POLA SATA: PILEĆI BATACI U FINOM SOSU




Sastojci
Potrebno je:
3 pileća batka
3 pileća karabatka



250 g šampinjona
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
200 ml pavlake za kuvanje
so
biber
mješavina začina

Priprema
Začiniti pileće meso, pa staviti na zagrijano ulje, da se prži. Kada se proprži sa svih strana, preliti sa malo vode i dinstani na laganoj vatri dok ne bude pečeno.



U tavi, na malo maslinovog ulja, propržiti sitno sjeckan luk, dok ne postane staklast, pa dodati sjeckane šampinjone i čen bijelog luka.
Kada šampinjoni puste sok, začiniti solju, biberom, mješavinom začina, preliti sa malo vode i pirjati na laganoj vatri. Nakon 5-6 minuta, preliti pavlakom za kuvanje, pa kad provri dodati i pečenu piletinu. Pustiti da krčka na laganoj vatri nekih 10-tak minuta.
Gotovo jelo poslužiti (odlično ide i uz kuvan pirinač ili krompir)!

ODMAH-ZAPIŠITE-RECEPT-ZA-NAJBOLJE-LEDENE-KOCKE-SAMO-OVAKO-I-DRUGAČIJE-NIKAKO

ODMAH-ZAPIŠITE-RECEPT-ZA-NAJBOLJE-LEDENE-KOCKE-SAMO-OVAKO-I-DRUGAČIJE-NIKAKO


Sastojci
Za biskvit
8 kom bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
8 kašika Glatkog brašna Podravka
1 kom Prašak za pecivo Docela
za preliti pečeni biskvit
1,5 dl hladnog mlijeka
za fil



7 dl mlijeka
8 kom žumanaca
5 kašika šećera
9 kašika brašna
1 kom Vanilin šećera Dolcela
200 g margarina
100 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake za šlag
još
2 kom šlaga u prahu
2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili
sl. pavlake
po potrebi hladnog mlijeka

Priprema
1. Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa
mutiti da se šećer istopi
2. pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca,
masa mora ostati čvrsta i vazdušasta
3. smjesu sipati u pleh 35×35 cm. premazan uljem, i poravnati je
4. peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta
vruć biskvit preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi



5. Za kremu u malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još
mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati
smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno
promiješati
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim
umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini,
dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka
6. Ohlađen biskvit premazati kremom.
Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila. po želji posuti kakaom
7. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći

Da li postoji neka nadljudska sila… Moj djed je tačno znao kada će umrijeti. BIO JE TOLIKO BOGAT...




Da li postoji neka nadljudska sila… Moj djed je tačno znao kada će umrijeti. Bio je toliko bogat da mi i danas uživamo od njegovog bogatstva.



Imao je prodavnicu slatkiša a za smrt je izabrao dane kada prodavnica ostvaruje najmanji promet, kako bi gubitke zbog neradnih dana sveo na minimum. Okupao se, obukao najbolje odijelo, pozdravio se sa svima, legao i više nikada nije ustao.



Ono da se na neki način ovoga ne sjećam ne bih vjerovao, ali stvarno je tako bilo. Možda je bio neki “odabrani”…

COKOLADNEKOCKE SA JAGODAMA

čokoladne-kocke-s-jagodama


POTREBNO:
Za biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
10 dkg otopljene čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka



Za kremu:
1/2 l mlijeka
7 žlica brašna
15 dkg šećera
2 vanilin šećera
15 dkg margarina
I još: 1/2 kg jagoda
Za ganache:
4 dl vrhnja za šlag
20 dkg čokolade sa kuhanje

PRIPREMA:
Za biskvit razdvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, kakao i otopljenu čokoladu te mlijeko. Na kraju kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izliti na papir za pečenje u lim za pečenje (38×22 cm), poravnati te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC 30 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, kada se prohladi skinuti papir za pečenje pa ga prerezati po pola kako biste dobili dvije kore.



Za kremu odvojiti 2 dl mlijeka pa pomiješati sa šećerom i brašnom. Ostatak mlijeka zakuhati pa kada provrije polako uliti smjesu sa brašnom i šećerom. Kuhati uz neprestano miješanje 5-6 minuta. Krema je gotova kada se lijepo sjedini i zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno mikserom izrađen margarin.
Jagode sitno nasjeckati.
Za ganache zagrijati u lončiću vrhnje za šlag, dodati čokoladu natrganu na kockice pa uz miješanje zagrijavati na laganoj vatri. Ne smije provrijeti! Ganache je gotov kada se sva čokolada otopi i kada smjesa postane ravnomjerno smeđa. Prohladiti uz povremeno miješanje.
Izrada: prvu koru biskvita vratiti u lim u kojem se biskvit pekao, premazati polovicom kreme, složiti preko nje jagode, prekriti jagode ostatkom kreme pa poklopiti drugom korom biskvita. Sve skupa preliti tekućom čokoladnom ganache kremom. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom u hladnjaku.

JEFTIN I IZDAŠAN KOLAČ NA ČAŠE




Vrlo je jednostavan, brzo se priprema, a nestane za tren…........
Sastojci
 3 sole sola 150ml. jogurta
 3 solje brasna
 3 solje secera
 1solja ulja
 3 kasike kakao


 
1 kasicica sode bikarbone
 PRELIV
 10 kasika mleka
 10 kasika secera
 125gr. margarina
 100gr. cokolade za kuvanje
Priprema
Sve gore navedene sastojke umutiti, sipati u pleh i peci na 200 stepeni, proveriti nozem da lji je kolac pecen.Prohladiti kolac i iseci na kocke.



Preliv, otopiti margarin, cokoladu sa secerom, mlekom i preliti kolac.
Preliv vreo preliti preko mlake kore.
Ostaviti da malo odstoji i sluziti…...

DIVNI KOLAČIĆI KOJI SE BRZO PRAVE KADA PROBATE PRAVIT ĆETE GA U DUPLOJ MJERI



 Sastojci
180 g putera ili margarina
8 kašika brašna
650 ml mlijeka



10 kašika šećera
1 vanilin šećer
fil:
po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta
i još:
kokosovo brašno
1 kašika= 21 g

Priprema
1.
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri
2.



Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno! Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!

ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

GRČKA PLAZMA TORTA GOTOVA ZA 20 MINUTA



Sastojci:
Količina:
– jaja 18
– kasika secera 30
– mlevene plazme 15 kasika
– secera u prahu 250 gr



– margarina 500 gr
– mlevene plazme 300 gr
– slaga 500 gr
– kisele vode 1/2 litr

Uputstvo za pripremu:
Prava se tri kore od po 6 belanaca.Znaci umutiti u cvrst sneg 6 belanaca mikserom,d0dati 10 kasika secera ali postepeno jednu po jednu,5 kasika mlevene pazme.S tim sto ja secer i ml plazmu ne mutim mikserom vec lagano umesam varjacom.Pleh dobro podmazati mascu i posuti brasnom.Ispeci tri ovakve potpuno iste kore.



Za fil;
UMUTITI DOBRO 18 ZUMANACA SA 250 GR SECERA U PRAHU ,500 GR MARGARINAI 300 GR ML PLAZME.JA FIL NEKUVAM NA PARI!Treci postupak je;500 garama slaga umutiti sa pola litre kisele vode.Filovati;KORA OD BELANACA+ZUTI FIL+SLAG,KORA OD BELANAC+ZUTI FIL+SLAG;KORA OD BELANBACA+ZUTI FIL+SLAG!i TO JE TO
PRIJATNO!!!

BRZE MEKIKE SA JOGURTOM GOTOVE DOK TREPNEŠ




Sastojci
1 jaje



malo soli
1 prašak za pecivo
1/4 l jogurta
brašna toliko da testo bude mekše

Priprema
1.
Pomešati sve sastojke, i dodavati brašno dok se ne napravi mekano testo
2.



Ostaviti ga da stoji 10-15 min., toliko dok vam se ugreje ulje
3.
Rastanjiti testo na 1cm debljine, seći ga na pravougaone oblike (veličine npr. 3×10cm, mada ne mora, ali ja uglavnom tako radim), i peci u zagrejanom ulju.
Posluživanje
Može se jesti i slano i slatko

BIO SAM ODUŠEVLJEN KADA SE MOJA ŽENA ZAPOSLILA. DOBILA JE POSAO U JEDNOJ KLADIONICI, A NOVAC JE...



Bio sam oduševljen kada se moja žena zaposlila. Dobila je posao u jednoj kladionici, a novac je počeo da pristiže. Bakšiši, čašćenja, plata, ma sa svih strana. Počelo mi je biti sumnjivo, da ima svakodnevno toliko bakšiša.




Nisam se nikada kockao, ali po pričama više s gubi nego dobija, a moja žena je svakodnevno dobijala BAKŠIŠ. Jutros sam slučajno trebao do grada i odlučio sam se da posjetim moju suprugu na radnom mjestu. Bilo mi je čudno obzirm da kladionica radi od 10 sati, da je još uvijek bila zatvorena, a bilo je 11sati i 10 minuta. Izmakao sam se u obližnji park i sačeko da se kladionica otvori i nakon nekih 15-ak minuta moja supruga je otvorila kladionicu iz koje su izašla dva starija muškarca.




Odma mi je bilo jasno, ali sam ostao miran i staložen. Ušao u kladionicu, lijepo je pozdravio i kada sam je htio poljubit nije dozvolila, kao ne smije na radnom mjestu. Pitao sam je otkud je bilo zatvoreno, a ona mi odgovorila da je bio šef i podizao sistem u računaru. Kada sve saberem, znam i šta i koga je podizao, znam da je jed nju podizao, a drugogo ona, zbog čega se i nije željel poljubiti. Ali nakon što sam dobro razmislio, ma neka se PIPA sa kim hoće, boli me KITA, dokle god donosi “bakšiš” kući. Njena sramota nije moja…

ŠNICLE U UMAKU….RECEPT KOJI SAM NAUČILA OD MAME…



Ovaj recept me je i izgledom i okusom a i jednostavnošću pripreme me je oduševio…
Sastojci
4-6 većih svinj.odrezaka
4 v.ž juhe ili vode
4 v.ž slatkoga vrhnja za kuhanje



2 kisela krastavca
2 v.ž senfa
malo soli,papra i vegete
2 v.ž ulja
sjeckani peršin

Priprema
1.
Svinjske odreske malo potući s batom,začiniti s soli,paprom i vegetom pa ih popržiti na 2 žlice ulja.Izvaditi ih i pokrivene držati na toplom.
2.
Masnoću od prženja mesa tada zalti s juhom ili vodom.
Dodati vrhnje pa promiješati.Kisele krastavce narezati na sitne kockice pa ih umiješati u vrhnje,promiješati.
3.



Tada dodati senf,sjeckani peršin pa prokuhati,začiniti po želji.
4.
U umak vrati izpečene šnicle,promiješati i odmah poslužiti.
Posluživanje
Poslužiti uz prilog po želji;neko izdinstano povrće,tjesteninu,pire,rižu….i salatu.

KOLAČ S JABUKAMA, TOPI SE U USTIMA

Ruska šarlotka

Ovaj ruski čuveni klasik koji ćete veoma lako da pripremite i bićete više nego zadivljeni ukusom ove pita-torte.
g deserta je potrebno:
– 5-6 većih jabuka
– 3 jaja
– 200g šećera



– 125 g brašna
– cimet
– šećer u prahu

Priprema:
Uključite rernu da se greje na 170C, a dno okruglog kalupa prekrijte masnim papirom (ili dobro podmažite hladnim puterom).
Jabuke ogulite, očistite od semenki i izrežite na kockice srednje veličine i poslažite ih direktno u pripremljen kalup za pečenje (prečnika 22.5cm).



Zatim, mutite jaja zajedno sa šećerom uz pomoć električnog miksera dok ne postanu penasta, a većina šećera se istopi.
Dodajte vanilu ( 1-2 kesice vanil šećera, po želji) i brašno pa sve dobro izmešajte. Smesa će biti poprilično gusta.
Dobijeno testo sipajte preko jabuka i pecite 55-60 minuta.
Kad je kolač gotov ostavite ga u kalupu desetak minuta, a potom ga okrenite na tanjir za posluživanje tako da jabuke budu na vrhu.Pospite šećerom u prahu i cimetom.
Kolač je lagan kao perce.

NAPRAVITE 100% PRIRODAN SLADOLED: TRI SASTOJKA I GOTOV ZA 5 MINUTA!



1 šalicu jagoda blendajte s 2 žlice bademovog mlijeka.
Dodajte 3 zrele banane i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu, piše 100% prirodno.



U biti, možete kombinovati bilo koje omiljeno voće.
Pohranite u zamrzivač, najbolje preko noći.



Želite li izbjeći čuvanje u zamrzivaču najbolje je da banane i jagode (ili odabrano voće)  budu već smrznuti.
Potom sladoled možete servirati odmah.

Topi kilograme u rekordnom roku: Konzumirajte ovaj napitak samo nedelju dana i primjetit ćete rezultate

djordje

Ako želite da doterate figuru pred ljeto, sada je idelano vrijeme da počenete da razmišljate o tome.

Ako još niste uplatile teretanu ili počele sa dijetom, ne britnite. Postoji način da brzo i efikasno smanjite obim struka.




Zahvaljujući ovom receptu, mnoge žene su uspele da smanje obima struka za neverovatnih 1 cm u jednom danu.


  Ovaj napitak eliminiše višak masnoće i vodu iz organizma i istovremeno poboljšava funkciju mozga, vid i memoriju. Uz sve to jako je osvježavajuć, pa će vam prijati u toplim danima koji dolaze.

Potrebno vam je:

– 1 kašičica meda
– 2 kašičice jabukovog sirćeta
– 1 šolja svježe isceđenog soka od grejpfruta



Priprema ja jednostavna. Sve što je potrebno je da sve sastojke stavite u blender i miksujete dok ne dobijete homogenu smjesu.


  Ovaj napitak trebalo bi da konzumirate svaki dan prije glavnog jela, odnosno pre ručka ili čak večere tokom nedelju dana. Nakon toga napravite pauzu sedam dana pa ponovite tretman.

U slučaju da ne volite sok ​​od grejpfruta, možete koristiti i sok od narandže kao zamena.

Izvor: zena.blic.rs

Ojačajte imunitet pomoću propolisa

djordje
Jedan od poznatijih prirodnih antibiotika – Propolis – može vam pomoći da se sačuvate od raznih infekcija.





Propolis je smolasta tvar, koja nastaje preradom biljnih sokova, koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka. Pčele koriste propolis za higijenu košnice – da bi ju obranili od napada uljeza, uključujući infekcije.

 
Inače, pčelinje košnice su poznate kao jako sterilan prostor, a sve to zahvaljujući propolisu!



Ljudi već odavno koriste propolis kao prirodni antibiotik, koji štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od običnih antibiotika, propolis djeluje i na viruse. Istraživanja su pokazala, da uzimanje propolisa u sezoni gripe i prehlade smanjuje rizik od oboljenja od ovih bolesti Čak za 53%.

 
Propolis je učinkovit i u liječenju kašlja, upale grla, sinusa i krajnika. Krema od propolisa je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

Izvor: narodnilijek

Izliječit će vam bolove u leđima,nogama,zglobovima

djordje

Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da veliki uticaj na pojavu bolova u leđima, nogama i zglobovima ima nepravilno držanje tijela, pa prvi savjet je popravite držanje, to bar nije teško.





Ako patite od udružene boli u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept idealan za vas.

Kupite 150 gr jestive želatine, možete je pronaći u bilo kojoj prodavnici.

U večernjim satima pomiješajte pune dvije kašike želatine (5 gr), sa četvrtinom šolje hladne vode, i ostavite da prenoći van frižidera.


  Želatina će se pretvoriti u žele.

Ujutro popijte smjesu tako što ćete je pomiješati s nečim što vama najbolje odgovara (npr. sok, mlijeko, jogurt, čaj).
Želatina pomaže kod udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu, i nakon nedelju dana ovog tretmana, stanje će se značajno popraviti.

Tretman bi trebao trajati mjesec dana, i nakon pola godine ponoviti opet. Na ovaj način ćete vratiti prirodno “podmazivanje” zglobova.



Možda imate sumnje dok čitate tekst, ali mnogo je bolje da pokušate da ovim “primitivnim” metodama ublažavanja bolova nego da postajete farmaceutski rob misleći da je jedimo rješenje tablete protiv bolova.

Zašto je želatina tako dobra za zglobove?

 
Želatin je proizvod prirodnog porijekla. Dobija se procesima prerade kostiju, tkiva i hrstkavica krupne rogate stoke. Prolin i hidroksiprolina su moćne aminokiseline, koje se nalaze u želatini, a koje stimulišu rast i poboljšavaju strukturu vezivnog tkiva, što je neophodna u liječenju slabih zglobova i kostiju.

Želatina je visoko kvalitetan lijek i pruža širok spektar zdravstvenih prednosti:

– Jača zglobova i srca
– Pojačava metabolizam
– Poboljšava mentalne sposobnosti
– Poboljšava ten
– Pruža elastičnost, jača tetive i ligamenti
– Sprečava osteoporozu i osteoartritis
– Poboljšava kožu i strukturu kose
– Moćan učinak u liječenju displazije

Ovaj tretman će eliminirati bol i ukočenost u roku od 7 dana. U mjesec dana osjećat ćete se puno bolje, a bol će u potpunosti nestati.

NE NASJEDAJTE: Naučite prepoznati pravi med s ovih 9 nepogriješivih trikova!

Verify-the-Purity-of-Honey-Step-2Bullet3


Neki ljudi imaju dobru naviku da tokom cijele godine konzumiraju med, a znamo da je ova zlata vrijedna namirnica upravo bogata vitaminima i mineralima, a ima i antiupalna svojstva.

Često smo u dilemi gdje kupiti med i je li onaj koji smo izabrali pravi, čisti, prirodni…

Zato ako je moguće pronađite nekog pčelara i kupujte od njega direktno med.

9 trikova pomoću kojih možete otkriti da li je med čist i prirodan

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu, piše Radiosarajevo.

 
2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.



4. Napunite čašu vode i dodajte 1 žličicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

5. Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

6. Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

 
7. Gledajte da li će se med kristalizirati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

9. Dvije do tri žličice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizirati i bit će prepun mjehurića.

Lijek za umorne oči: krastavac, čaj i mlijeko



Stresan život može ostaviti traga na našim očima. Kada imamo puno problema ili smo previše umorni, opterećujemo ne samo duh i tijelo, već i oči. Nekoliko sati korištenja računala također opterećuje oči, a nedostatak sna uzrokuje otečenost ili tamne krugove oko očiju.
U nastavku pogledajte kako si pomoći u takvim slučajevima i na prirodan način opustiti umorne oči kod kuće.



Kriške krastavca

Prirodna pomoć za natečene i umorne oči se skriva u našem hladnjaku. Krastavci su vjerojatno najpoznatija vrsta povrća koja se koristi za natečene i umorne oči. Ako želite najbolji mogući učinak, hladne kriške krastavca stavite na oči svako jutro. Sa svojom ugodnom hladnoćom će osvježiti oči i smanjiti njihovu otečenost. Koristite ih odmah nakon rezanja i ostavite ih na očima oko 20 minuta.

 
Punomasno mlijeko

Masti u punomasnom mlijeku su poznate po svojim umirujućim svojstvima. Mlijeko sadrži proteine, aminokiseline, mliječnu kiselinu, vitamine A i D, te mnoštvo drugih komponenti koje će smanjiti upalu i otečenost očiju. Najviše se preporučuje koristiti hladno mlijeko. Natopite vatu u mlijeko i staviti ju na svoje oči. Ostavite da djeluje oko 15 minuta.

Vrećice čaja



Tanin u čaju čini čuda, jer zateže i učvršćuje kožu. Za tretman s čajem, možete koristiti bilo koji čaj, ali najviše se preporučuje zeleni čaj. Čaj se ne kuha, već se potopi u hladnu vodu na nekoliko minuta. Nakon toga se iz njih iscijedi višak vode i stavi na oči. Vrećice čaja držite na očima oko 10-15 minuta.


  Oblog od kadulje

Kadulja je, osim u kuhinji, vrlo popularna za ublažavanje nekih zdravstvenih tegoba. Djeluje protuupalno i za razliku od kamilice, ne isušuje kožu. Odlična je za umorne i otečene oči. U 250 ml vruće vode stavite 1 žlicu kadulje i pustite da odstoji oko 10 minuta. Čaj nakon toga procijedite. Umočite vatice u čaj i njima prekrijte oči.

Hladna žlica

Sve što je hladno ili smrznuto će pomoći vašim umornim očima. Čak će i hladna žlica dati pozitivne rezultate na vašim očima. Ako želite isprobati ovu metodu, preko noći zamrznite dvije žlice. Ujutro nakon buđenja ih stavite na oči i držite tako sve dok se žlice ponovo ne zagriju. Nakon ovog tretmana, vaše oči će izgledati opušteno i naspavano.

Dijeta s tikvicama: Izgubite 6 kilograma za mesec dana

443601086555b1ef3e3043172864575_w640

Ovaj režim ishrane su praktikovale Katrin Denev i Sofija Loren.

Tikvice su izuzetno korisne za mnoge bolesti – gastrointestinalnog trakta (uključujući i zuč), anemiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, gojaznost. Zbog velikog sadrzaja dijetnih vlakana smanjuje se resorpcija masti, pa su pogodne za dijetu kod povisenog holesterola i triglicerida. Kalijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska.

Obožavaoci dijete sa tikvicama su Katrin Denev, Sofija Loren, Alen Delon i i druge poznate ličnosti.

Ako izdržite mesec dana na dijeti sa tikvicama – bez problema mozete se osloboditi 4-6 kilograma. Ako se pridržavate jednu nedelju- zagarantovan je gubitak 2-3 kilograma. Pored gubitka kilograma oslobodićete svoj organizam od štetnih materija i osvežićete telo.

Pored tikvica u ishranu mozete uključiti i sirovu šargarepu i kupus. U popodnevnim satima mozete priuštiti nekoliko krastavaca, a da se poboljša ukus povrća – u salatu dodajte kašičicu biljnog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.

 
Jelovnik dijete sa tikvicama uključuje i prisutstvo voća. Za vreme ručka, večere i užine dopunite svoj obrok jabukom, kivijem, mandarinom, pomorandžom ili šljivama.



Da bi ishrana bila što više izbalansirana, ona mora da sadrži proteine, a to podrazumeva prisutstvo teletine, nemasne govedine, ćuretine, piletine, zečetine.

Meso možete zamenite ribom, ali u ovom slučaju prednost se daje rečnoj ribi, jer morska nije pogodna za ovu dijetu.

Za piće se koristi obična voda (što vise, to bolje), zeleni čaj bez šećera, prirodni sokovi (jabuka, pomorandža).

Za vreme dijete sa tikvicama iz ishrane treba isključiti: pekarski proizvodi, hleb, slatkiše, kafu, alkohol.

Prednost imaju tikvice sa tamno zelenom kožicom, koju ne treba uklanjati sa tikvica, jer se gubi 80% hranljivih materija.


  Primer jelovnika dijete sa tikvicama na jedan dan:

Doručak: dinstane tikvice (250) g sa povrćem(150 g), šolja zelenog čaja.

Užina: 1 jabuka, čaša soka od pomorandže ili vode.

Ručak: zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.

Užina: zapečena tikvica (250 gr), salata sa kupusom i šargarepom (250 gr), čaša soka od jabuke.

Večera: 100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuka ili zelenog čaja.

Izvor: uspesnazena.com

Pijte ovaj jednostavan, jeftin i ukusan napitak i EŠERIHIJA će nestati za DVA DANA!

belisle

Zloglasna bakterija ešerihija najčešći je uzročnik urinarnih infekcija kod oba pola. Lečenje je obično dugotrajno i mučno, ali uz ovaj prirodni lek, sve će biti lakše.

Ešerihija koli češće pogađa žene nego muškarce, a naročito su njome ugrožene trudnice. Seksualni odnosi i nepravilna higijena predstavljaju glavne „okidače” za nastanak obolenja.

Bakterijska infekcija se „useljava” nečujno, tako da pacijent u početku nije ni svestan da je oboleo. Ako se na vreme ne počne s lečenjem ešerihija može da izazove ozbiljne komplikacije.



 
Ako iznenada osetite potrebu za čestim mokrenjem, a pride je ono praćeno bolnim peckanjem, verovatno se radi o urinarnoj infekciji ešerihijom.

S lekovima iz prirode nećete pogrešiti, ali ukoliko simptomi potraju, obavezno idite lekaru.

Uz lekove, ovaj prirodni napitak može mnogo da pomogne.

Potrebni sastojci:

– pola kilograma korena celera
– pola kilograma limuna

 
Priprema:

Narendajte celer i limun (prethodno zamrznut da bi se lakše rendao), a zatim prelijte litrom vode i ostavite da stoji 24 sata prekriveno gazom. Procedite kroz gazu, pa dobijeni napitak popijte u toku naredna dva dana (otprilike tri čaše dnevno).

Telegraf.rs

RECEPT ZA EKSPRESNO JAČANJE IMUNITETA: Ova mješavina vam može promijeniti život

djordje

Zvuči kao bajka, ali nije. Oslobodite se predrasuda i što prije započnite liječenje. O ljekovitim svojstvima meda se priča još od davnina. Ako mu dodate i polen, dobili ste nevjerovatnu mješavinu koja će vam promijeniti život ukoliko je budete svakodnevno konzumirali.




Polen sadrži preko 250 supstanci koje su vašem tijelu potrebne kako bi normalno funkcionisalo. Dejstvo polena je istinska blagodat za čitav organizam. On uspješno liječi (da, zaista leči!) mnoge boljke, jača imuni sistem, reguliše probavni trakt, čisti krv, regeneriše jetru, pomaže bolesnima od hepatitisa, liječi hipertenziju, ali i snižava nivo holesterola i povoljno utiče na nervni sistem.

 
Dnevna doza za odraslog čovjeka je samo jedna kašičica, a djeca mogu da konzumiraju pola. Jednostavno uveče pred spavanje sipajte u jednu čašu vode malu kašičicu polena. Ostavite da prenoći a ujutru dodajte par kapi limuna i popijte na prazan stomak. Bilo bi dobro da ništa ne konzumirate narednih dvadesetak minuta.



Takođe, možete da napravite čudotvornu mješavinu od polena i meda; jednostavno pomiješajte ove dvije namirnice u proporcijama 1:3 i konzumirajte na prazan stomak 3 puta dnevno po supenu kašiku. Djeca neka konzumiraju dva puta dnevno po jednu kašičicu.

Naravno, ukoliko ne povedete računa i o svojim ostalim životnim navikama, ova mješavina neće biti dovoljna da vas izliječi. Izbjegavajte bijeli šećer, bijeli pirinač, bijelo brašno i so, smanjite unost industijskog šećera (slatkiše pravite sami) i redovno vježbajte. Ili bar šetajte 3-5 kilometara dnevno.

 
Ovo zaista nije veliko odricanje, a vaš život može promeniti iz korjena.

Izvor: pressonline

Bol u trbuhu: Mapa otkriva šta bi moglo biti po mjestu bolova

Abdominal-Pail-2

Bol u trbuhu jedna je od učestalih tegoba koja povremeno pogađa preko 90 posto ljudi. Ponekad nas plaši zbog svog intenziteta, no sama jačina bolova ne znači da je njihov uzrok ozbiljan i obrnuto – blage, no dugotrajne tegobe mogu označavati i kroničnu bolest koju treba liječiti.



Ako bilo koju vrstu bolova u trbuhu primjećujete dulje od dva tjedna, posjetite liječnika kako bi isključili ozbiljnije dijagnoze. Razlog za hitan posjet liječniku je i dugotrajna nadutost, dulje povraćanje, proljev i krv u stolici, piše 24sata.hr

Bol u abdomenu je svaka vrsta bolova koja se osjeća na području između prsa i prepona. Budući da je to velik dio tijela, nužno je točno locirati mjesto gdje boli, kako bi se lakše otkrio uzrok. Pronađite ih na fotografiji, a prijevod dijagnoza ispod fotografije:



 


Gallstones – žučni kamenci
Stomach ulcer – čir na želucu
Pancreatitis – upala gušterače
Kidney stones – bubrežni kamenci
Urine infection – upala mokraćnih kanala
Constipation – zatvor
Lumbar hernia – pomaknuti disk kralježnice
Appendicitis – upala slijepog crijeva
Pelvic pain (bol u zdjelici) – ginekološke tegobe (endometrioza itd.)
Groin pain (bol u preponama) – preponska kila
Heartburn – žgaravica/gastritis
Epigastric hernia – epigastrična hernija
Early appendicitis – rana faza upale slijepog crijeva
Inflammatory bowel – sindrom iritabilnog crijeva
Small bowel (tanko crijevo) – upala tankog crijeva, Chronova bolest
Umbilical hernia – pupčana kila

  Diverticular disease – divertikuloza crijeva
Duodenal ulcer – peptični čir
Biliary colic – opstrukcija/začepljenje žučovoda

Manje ozbiljne tegobe

Moguće je više različitih uzroka bolova, a manje ozbiljni okidači neugode su zatvor uslijed nepravilne prehrane i manjka kretanja, razne netolerancije na određenu vrstu hrane, gastritis kao rezultat prekomjernog stvaranja želučane kiseline, trovanje hranom ili želučana/crijevna viroza.

MAGIČNO BILJE: Prirodni recept protiv bora – fantastičan efekat za 7 dana!

djordje

Nažalost, pojava bora je neminovna kod svake žene, piše uspesnazena.com! A sa njihovom pojavom počinjemo da se grčevito borimo, koristeći različite kreme, metode i kozmetičke tretmane. Ali, čak i najskuplje kreme ne garantuju nam kompletno izbavljenje od ovih kozmetičkih nesavršenstava, pogotovu što koža vrlo brzo navikava na kupovne kreme i ne daje uvijek odgovarajuće rezultate.





Ako imate vremena i želju pripremiti domaću kremu protiv bora svojim rukama, onda možete iskoristiti ovaj odličan recept.

Već smo pravili domaću kremu protiv bora sa želatinom i masku za zatezanje lica sa efektom botoksa, a sada vam predlažem da isprobate ovaj recept.

Ova domaća krema je idealno sredstvo za njegu kože: hidrira, izravnava ten, smanjuje vidljive bore i usporava proces starenja kože. Njena prednost – prirodni sastojci i bezbijednost. Odgovara svim tipovima kože. Vidljivi rezultati su već za 7 dana. Oni, koji se sa poštovanjem ophode prema svojoj kozi, zavoljeće ovu kremu. Recept je jednostavan i zaista čudesan.


  Domaća krema protiv bora. Recept:

Za pripremu kreme biće potrebno:
– 1 supena kašika bademovog ili maslinovog ulja
– 1 žumance
– 1 čajna kašika meda
– 2 čajne kašike apotekarskog vazelina



Priprema kreme

Vazelin otopiti na vodenoj pari. Biće potrebno par minuta. Skinuti sa šporeta i dodati ostale sastojke: med, žumance i ulje.


  Sve sastojke temeljno promešati. Mešajte par minuta, dok ne dobijete homogenu smesu.

Preručite u kutiju, može od stare kreme, biće dovoljna kutija od 50 ml.

Laganim, masirajućim pokretima nanosi se na očišćenu kožu. Poslije 30 minuta ukloniti ostatke kreme vatnim diskom umocenim u mineralnu (kiselu) vodu ili vlažnom maramicom za lice.

Ova krema može da vam posluži i kao odlično sredstvo za podmlađujuću Zogan masažu lica.

Napomena:
Krema se upija u kožu duže od sat vremena, tako da treba da se nanosi na lice 2 sata prije spavanja. Kremu čuvajte u frižideru. Kad se potroši, i ako ste zadovoljni, napravite novu mjeru. Pošto su svi sastojci prirodni, nemojte praviti duplu mjeru odmah, da se ne pokvari. Budite lijepi!

Izvor: uspesnazena.com

ILOVAČA KAO LIJEK: Što se može liječiti ilovačom i kako?

djordje

Ilovaču su od pamtivijeka upotrebljavali kao lijek i kao pomoć protiv raznih bolesti. Često su taj stari lijek strogo zabranjivali upravo oni koji bi ga mogli korisno upotrebljavati.





Usprkos tome ilovaču su i dalje upotrebljavali za liječenje. U posljednje joj vrijeme pridaju opet više pažnje, osobito pri liječenju tumora na koje se može djelovati izvana.

Biblija također govori o zanimljivom Kristovom događaju kako je liječio slijepca ilovačom. Ako se tamo radilo u prvom redu o simboličkoj usporedbi, treba promisliti o okolnosti da li je za to upotrijebio zemlju ili ilovaču, jer veliki prorok iz Nazareta nije prirodne moći samo poznavao, već ih je i cijenio.

Primitivni narodi također upotrebljavaju ilovaču. U veterini se također pokazala korisnom, a u kozmetici prave od nje maske za lice. U sportskim je krugovima također cijene jer pomaže protiv uganuća i sličnih nevolja.

Liječenje se ilovačom, prema tome, očuvalo već stoljećima. Osobito se preporuča kombinacija ilovače s ljekovitim biljem. Kašasta se ilovača jednostavno razmuti vrućim biljnim čajem i upotrijebi kao kombinirani oblog. Ilovači djelovanje pojača, čak četverostruko.

Liječenje će ilovačom biti uspješno samo onda ako dobro poznajemo njeno djelovanje. Ima ljudi koji upotrebljavaju ilovaču tamo gdje bi trebalo upotrijebiti sjeme piskavice (grčko sijeme – Trigonella foenum Graecum), ili laneno sjeme.

 
To nije ispravno. Ilovaču npr. ne možemo upotrijebiti protiv furunkulože, da bi ubrzala skupljanje i curenje gnoja. Za to treba stavljati, kao što smo spomenuli, tople obloge piskavice, ili lanenog sjemena, jer ilovača ne skuplja gnoj, već ga rastjeruje.

Uputa za upotrebu ilovače (gline)

Zavisno od godišnjeg doba upotrebljavamo hladne ili tople obloge od ilovače. Ljudi osjetljivi na hladnoću više vole tople obloge. Preko toploga obloga od ilovače možemo položiti još vrećicu s vrupim biljem, koja bolje drži toplinu.



Na hladne obloge od ilovače ne smijemo staviti takvu vruću vrećicu jer bi to smjesta prekinulo djelovanje hladnoće. Za maleni oblog od gline, po pravilu, dovoljna je velika žlica gline koju čajem razmutimo u rijetku kašu. Tu kašu podjednako i 2 do cm debelo namažemo na lanenu krpicu i položimo na mjesto koje liječimo.

Dodatak kantarionova ulja vrlo je koristan, pogotovo ako se radi o upali, i to upali živaca. Dodavanje kantarionova ulja ima još i tu prednost da se ilovača ne posuši i tako postane kruta i tvrda. Ostane samo zbijena pa se kao oblog mnogo bolje podnosi, što je za osjetljive pacijente velika prednost.

Preporučuje se obloge od ilovače stavljati preko noći jer manje smetaju nego po danu. kada prema mogućnostima obavljamo svoje dužnosti.


  Katkada je, osobito kad se radi o kroničnim bolestima, bolje stavljati obloge od ilovače naizmjence s oblozima od kupusova lišća i to zbog toga što ilovača rastjeruje, a kupus skuplja. Taj dvostruki učinak stvara blago, prirodno podražajno liječenje koje izaziva povoljnu reakciju u kroničnih oboljenja, osobito reumatizma i artritisa.

Ilovača djeluje vrlo povoljno protiv proljeva i upala crijevne sluznice. Ostale lijekove možemo tada staviti direktno u vodu od ilovače. Dobro čišćenje crijeva postižemo tako da se dva puta godišnje u toku nekih osam dana liječimo glinom. Za to je bolja bijela glina od žute premda se i žuta upotrebljava za tu svrhu.

Izbor ljekovitog bilja

Za pripremu obloga od ilovače protiv tumora prikladni su čajevi od preslice (Equisetum arvense) ili hrastove kore (Cortex Quercus). Upalu živaca liječimo čajem od matičnjaka (Melissa officinalis). Protiv reumatičnih bolesti bolje je upotrebljavati čaj od eukaliptusova lišća, smrekovih iglica (Juniperus communis), majčine dušice (Thymus serpyllum). ili timijana (Thymus vulgaris).

Izvor: narodnilijek