Dobro Došli

..

petak, 29. travnja 2016.

Pijte se 5 dana i gubi 5 kilograma (RECEPT)

dc

Višak tjelesne težine se opisuje kao prekomjerno skladištenje masti u organizmu. Depoziti masti ugrožavaju vaše sveukupno zdravlje, i značajno utiču na rad organa kao što su: srce, jetra, bubrezi, zglobovi prvenstveno koljena u kukovi.

Osobe koje pate od gojaznosti obično imaju veći rizik za obolijevanje od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, poremećaja funkcije žuči, giht itd.


  Ako imate problema sa viškom kilograma, i želite ih se riješiti, pokušajte sa ovim jednostavnim napitkom.

Sastojci:

1 limun
60 grama peršuna
3 dcl vode
Priprema:

Iscijedite limun, peršun isjecite na sitno, stavite u zdjelu i prelijte vodom (hladnom).

Konzumiranje:

Svako jutro, prije doručka konzumirajte ovaj napitak i tako 5 dana za redom. Potom napravite pauzu 10 dana, nakon čega ponovite cijeli postupak. Tretman s pauzama možete koristit sve dok osjećate potrebu da smanjenjem tjelesne težine!

 
Napitak se pravi svako jutro ponovo, navedene količine su doza za jedno jutro. Konzumira se svježe pripremljen napitak.

Ovaj napitak ubrzava proces sagorijevanje masti i zadovoljava dnevne potrebe vitamina i minerala na cijeli organizam.
Peršun poboljšava proces varenja i stimulira organizam na izbacivanje viška tekućine, eliminiše nadutost.

Japanski eliksir za zdrave kosti i nalet energije!

tinktura-napitak-tibet-bijeli-luk

Imate probleme sa kostima ili ste često umorni? Rješenje za vas može biti stari lijek po receptu japanskih samuraja!

Pripremite ljekoviti tonik za povećanje energije i za zdravlje kostiju! Prednost ovog napitka je to što organizam iz njega izvlači korisne materije – vitamine, proteine i kalcijum.


  Sve što vam je potrebno za ovaj svojevrsni eliksir jeste:

150 ml jabukovog sirćeta

i

jedno jaje srednje veličine.

Priprema :

Jaje operite i stavite u čašu sa jabukovim sirćetom i ostavite da stoji 7 dana. Najbolje je koristiti domaće jabukovo sirće.


  Ljuska jajeta bi se za to vrijeme trebala rastvoriti u sirćetu, tako da ostane samo membrana koja čuva bjelance i žumance, koju treba da pocijepate. Kada ste to učinili, jaje vratite u sirće i dobro izmiješajte.

Korištenje :

Da biste postigli najbolji mogući efekat, svakodnevno uzimajte po 10 ml ovog ljekovitog napitka i to tri puta dnevno. Ova količina neka obavezno bude rastvorena u čaši mlake vode!

Pomiješajte hren i ocat , sačekajte deset dana, evo šta će se desiti!

hren-ocat


S prvim jakim vjetrom i hladnim danima vraćaju se muke onima koji pate od čestih upala sinusa.

Glavobolje su praktično obvezni pratilac sinusitisa, kod kojeg često ne pomažu ni najjači lijekovi.

Zbog toga se možete okrenuti prirodnim metodama i ponekad je to bolje nego se kljukati industrijskim proizvodima. Uostalom, efikasnost ovog lijeka začuđuje i zvaničnu medicinu!?


  Dobar saveznik u ovoj borbi je – ljuti i jaki hren. Stara grčka poslovica kaže: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata”.

Način primjene:

Kad istekne ovaj rok, nekoliko puta tokom dana preko otvorenog grlića boce udišite smjesu po pet minuta. Istom tekućinom natopite tkaninu i držite je tokom noći na čelu ili potiljku. Terapija traje pet dana, što bi trebalo biti dovoljno da vas ljut i jak miris hrena u octu riješi sinusitisa i neugodnih glavobolja.

Jedno od rješenja je i da naribate 50 grama hrena, ubacite ga u pet decilitra vode i stavite da provrije.


  Nakon toga, stavite glavu iznad lonca, prekrijte je frotirom i udišite paru.

Priprema:

Preporuka je da svježi hren naribate i prelijete vinskim octom, a potom stavite u bocu od pola litre i zatvorite. Smjesu držite deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje.

Znate li da možete izbijeliti svoje zube da savršenstva uz pomoć oraha? Ni mi nismo znali

zh


Dok ne isprobati, ne nećete vjerovati u ovaj trik.

Znamo da je izbjeljivanje zubi jako težak proces ali i jako skup ukoliko odete  stomatologu da vam uradi.


  Ali, na svu sreću postoje prirodni tretmani koji vam mogu pomoći da jeftin a uspješno izbjelite svoje zube do savršenstva.

Naravno, trebat će vam malo duže vremena nego kada biste posjetili zubara da vam to hemijski odradi, ali uz malo volje  možete to uspjeti.

Do prelijepog osmijeha vam samo treba obična ljuska od oraha.

Da, dobro ste čuli.

Naime, trebate je fin skuhati i tom vodom četkati zube.

 
U nju možete dodati prstohvat soli i malo sode bikarbone i nakapati čak malo i limuna jer će efekat biti brži.

BRZO I LAKO OVO MOŽE SVAKO



fin , lagan i osvježavajući kolač od višanja
Sastojci
sastojci
3 kore lisnatog tijesta
3 pudinga od vanilije
1,5 l soka od višanja
1 l slatkog vrhnja



5 žlica šećera
1 paket višanja

Priprema
1.
kore razvaljati na veliki lim izbockati vilicom i staviti da se peće, postupak ponoviti sa sljedeće dvije kore
2.
u soku od višanja skuhati puding od vanilije na kraju dodati višnje i pustiti još minutu do dvije da se kuha zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi



3.
izlupati slatko vrhnje i slagati kora-fil od višanja-slatko vrhnje-kora-fil od višanja-slatko vrhnje-kora i gore posuti kolač sa šećerom u prahu ostaviti da se dobro ohladi i rezati na kocke
Posluživanje
1,5 l soka od višanja ja otopim višnje iz frižidera i stavim da se cijede dobijem oko 3-4 dcl soka a ostatak sipam vodu tako ide po receptu iako možete ako imate koristiti domaći sok od višanja

PALAČINKE SAM POHOVALA NA STO NAČINA AL KADA SAM DOBILA OVAJ RECEPT SVI DRUGI SU PALI U ZABORAV:NAJBOLJI POHOVANI PALAČINCE

pohovane palacinke

Nesto sto me proslog ljeta odusevilo ...gledala sam dali postoji recept sa ovim punjenjem ali ga nisam pronasla...fantazija od palacinjaka,izvana hrskavi,a iznutra pjenasti...mmmm
Sastojci
kuhana sunka
tvrdi sir po vasem izboru
kiseli krastavci
kiselo vrhnje-pavlaka ili kajmak
majoneza



za pohovanje
jaja i krusne mrvice

Priprema
1.
sto sitnije isjeckaj sunku,sir i k.krastavce
2.
dodaj majonezu i vrhnje pa sve dobro sjedini
3.



fil premazi po sredini palacinke,preklopi krajeve sa strane i urolaj...
  4.
smotane palacinke umaci u izmucena jaja i lagano ih uvaljaj u mrvice,ne pritisi nego lagano valjaj da dobijes ljepu koricu
5.
lagano peci na nizoj temperaturi da ti ne izgore...da dobiju finu boju,a iznutra da se stope..mmm
6.
nisam pisala recept za tjesto jer svaka od vas ima nacin na koji pravi palacinke..kolicinu fila isto tako odredite same jer i ja radim odokativno
Izvor:  www.coolinarika.com

SOČNE ĆUFTE RECEPT KOJI MORATE IMATI ODUŠEVIO JE SVAKOG GOSTA



Prave ukusne ćuftice savršene uz pire krompir
Sastojci
500 gr mljevenog mesa
1 kg luka
2 krompira
1 čehna bijelog luka



1 kašičica mljevene paprike
1 kašika paradajz pirea
2 lista lovora
so, biber

Način pripreme
    Luk izrežite na kocke pa popržite na maslinovom ulju.
    Dodajte lovor, paradajz pire i mljevenu papriku.
    Dinstajte dok se luk ne raspadne.
      Mljeveno meso pomiješajte sa bijelim lukom i kuhanim gnječenim krompirom.


   
 Napravite ćufte i popržite dok ne porumene.
    Poredajte u tepsiju i prelijte sosom od luka.
    Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 1 sat.

četvrtak, 28. travnja 2016.

Recept za dug život bez HLESTEROLA koji jača SRCE

gvf

Amerikanci vole da kažu kako holesterol slomi više srca nego „kraljica bala” na maturskom plesu.

Ironično, ali tvarno je tako.

Ali, treba znati da holesterol nije  100%  loš momak. Uostalom, organizam ga koristi za obavljanje raznih funkcija, uključujući sintezu hormona. Tijelo, međutim, proizvede samo onoliko koliko mu treba. Nevolje počinju kad mi „pripomognemo” holesterolom iz hrane.


  Loš holesterol ili LDL  je onaj koji sadrži u velikom procentu holesterol koji podleže oksidaciji.

On se lijepi za zidove krvnih sudova i doprinosi izgradnji aterosklerotskog plaka.

Pročitajte i :Protv raka – napravite alakalnu vodu koja ne dozvoljava razvoj kancerogenih stanica u tijelu!

Kada je ovaj holesterol povećan dolazi do pojačanog stvaranja ovih naslaga, tj.plaka. Kada se suzi promjer krvnog suda povećava se krvni pritisak, pa se i srce dodatno opterećuje.
Holesterol u krvi može biti povećan kao posljedica povećanog unosa masti u ishrani ili ako jetra pojačano stvara holesterol, što je uglavnom genetski predodređeno. Na smanjen unos putem ishrane može da se utiče.

 
N, teško nam se svima odreći hrane koja ga stvara, s toga vam preporučujemo ovaj prirodni recept koji će vam pomoći.
Potrebni sastojci:

– 2 cm dugačkog korijena đumbira

– 4 šargarepe

– 3 jabuke

– Sok od pola limuna

Stavite  sastojke u blender i pomešajte ih dobro dok ne dobijete homogenu smjesu. Pijte  ujutru, prije doručka, čim ste ga pripremili.

Pročitajte i : I ljekari priznaju moćno dejstvo ova dva sastojka pomiješana zajedno

Poznata ljekarka preporučuje 5 namirnica ukoliko ne želite oboliti rak

bre

Viktoria Semjonova stručnjakinja je za prirodno liječenja. Sa svijetom je podijelila svoj recept za radikalno čišćenje crijeva.

Za ovaj recept bit će vam potrebni sljedeći sastojci:


  pola kilograma mrkve,

pola kilograma cikle,

šaka suhih marelica,

šaka groždica

žlica meda.

Bilo bi idealno kada bi svi sastojci bili iz organskog uzgoja.

Uzmite pola kilograma svježe mrkve i isto toliko sirove cikle. Povrće sitno nasjeckajte i stavite u neoštećeni emajlirani lonac. Prelijte kipućom vodom tako da voda bude dva prsta iznad povrća.


  Zatim dodajte po jednu šaku sjeckanih suhih marelica i grožđica. Stavite lonac na vatru da voda proključa. Odmah zatim skinite lonac s vatre. Kad se malo ohladi, dodajte u to jednu žlicu meda i ostavite da odstoji poklopljeno 12 sati na hladnom i suhom mjestu. Nakon toga tekućinu dobro istisnite i procijedite. Tekućina ćete piti, a ostalo možete iskoristiti za kulinarske svrhe.

Ovo je količina za otprilike 2 dana kure. Pijte po pola čaše (1-1,5 dl) tri puta dnevno prije obroka. Čišćenje crijeva pomoću ovog recepta neka traje mjesec dana. Nakon toga, crijeva su preporođena. Preostalu tekućinu čuvajte u hladnjaku. Ova tekućina korisna je za liječenje raka, ali i za preventivu kako se takvo što nikada ne bi dogodilo.

U NEDJELJU DANA:OBNOVITE kosti, tetive, zglobove (RECEPT)

Obnavljanje-hrskavice-na-prirodan-nacin

U ovom članku ćemo vam dati recept koji će pomoći da brzo ublažite vaše bolove i ojačate kosti. Ako patite od udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu onda je ovaj recept savršen za vas.

Uzmite 150 gr jestivog želatina. U večernjim satima pomiješajte pune dvije kašike želatina (5 gr), sa četvrtinom šolje hladne vode i ostavite da prenoći van frižidera. Želatin će se pretvoriti u žele. Ujutro popijte smjesu tako što ćete je pomiješati s nečim što vama najbolje odgovara (npr. sok, mlijeko, jogurt, čaj).

 
Želatin vam pomaže kod udruženih bolova u leđima, zglobovima, nogama i vratu, i nakon 7 dana ovog tretmana, stanje će se značajno popraviti. Tretman bi trebao da traje mjesec dana, i nakon pola godine ponoviti opet. Na ovaj način ćete vratiti prirodno “podmazivanje” zglobova.

Zašto je želatin tako dobar za zglobove? Želatin je visoko kvalitetan lijek i pruža širok spektar zdravstvenih prednosti: – Jača zglobove i srce – Pojačava metabolizam – Poboljšava mentalne sposobnosti – Poboljšava ten – Pruža elastičnost, jača tetive i ligamente – Spriječava osteoporozu i osteoartritis – Poboljšava kožu i strukturu kose – Moćan učinak u liječenju displazije

 
Ovaj tretman će eliminisati bol i ukočenost u roku od nedjelju dana.

POPRAVITE VAŠU KRVNU SLIKU: Jeftini napitak od prirodnih sastojaka!

192600

Umorni ste, spava vam se i nemate volje ni za što? Možda vaša krvna slika i nije najbolja. Ovaj napitak od prirodnih sastojaka zdrav je, ukusan i najvažnije – popravlja krvnu sliku.


  Sastojci:

– 3 naranče
– 3 jabuke
– 1 kilogram meda
– 1 kilogram cvekle
– sok jednog limuna
– pola kilograma mrkve
Priprema:

Cveklu, mrkve i jabuke očistite i stavite u sokovnik. Limun i naranču iscijedite i njihov sok dodajte u sokovnik. Nakon što sve sastojke usitnite tako da dobijete smoothie, prelijte napitak u dublju posudu, dodajte med i sve dobro promiješajte. Pripremljen napitak možete raspodijeliti u manje bočice i piti svako jutro na prazan želudac. Popijte po pola čaše.


  Pripremljen napitak možete raspodijeliti u manje bočice i piti svako jutro na prazan želudac. Popijte po pola čaše.

Šta se desi vašem tijelu ako držite bijeli luk u ustima nekoliko minuta!

61093368-zadah-luk-cesnjah-usta-smrad-miris

Kinezi češanj češnjaka znaju cuclati i kao bombone, a ova procedura provodi se ujutro i traje 30 minuta.

Učinak je zaista zapanjujuć. Hranjivi i zdravi sastojci pomoću sline ulaze u krv te čiste krvne žile i limfu.


  Nakon procedure češnjak treba ispljunuti i oprati zube. Ako i nakon pranja zubi osjećate okus češnjaka, prožvačite jedno zrno kave ili peršinov list prenosi dnevno.hr.

Zašto trebate stavljati češnjak u usta:

Liječi bronhitis

Jača vaš imunitet

Liječi bubrege

Čisti krv

Regulira apetit


  Čisti kožu

Ova metoda liječenja odlična je i protiv kašlja i bubrežnih kamenaca. Ako imate bilo koji od navedenih problema, isprobajte ovu metodu.

Kako da prirodno i efikasno izliječite bakteriju E.coli

fr

E. Coli živi u našim crijevima, gdje pomaže našem organizmu rastvoriti hranu i u procesu njenog probavljanja. Nažalost, određeni tipovi E.Coli (takozvani sojevi) mogu iz crijeva ući u krvotok te dalje u određene organe, gdje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala, a mogu dovesti i do smrti, kao što čitamo posljednjih dana u vijestima.

Ječmena kaša

Ječmena kaša je lagana za želudac. Bogata je vitaminima, vlaknima, mineralima i antioksidansima.


  Osim kod regulacije tjelesne težine, ječmenu kašu možete koristiti i u liječenju bakterija E.coli.

Priprema ječmene kaše je veoma jednostavna. Ječam se skuha u slanoj vodi. Tokom kuhanja stvorit će se sluzava tečnost, koju treba redovno uzimati da bi se oslobodili bakterija.

Čaj od origana

U našoj kuhinji origano je slabo zastupljen začin. Medjutim, kad bi znali koliko ljekovitog svojstva origano krije u sebi sigurno bi ste ga više koristili.

Prenosti origana kao lijeka naprije je prepoznala narodna medicina, pa su tek onda naučnici krenuli da dokazuju da se origano može koristiti kao prirodni antibiotik i kao sredstvo za iskašljavanje, za širenje bronhija, kod upale sinusa, a posebno za hronične grlobolje.

 
U laboratorijskim uslovima stručnjaci su otkrili da origano u potpunosti ubija kolonije tridesetak vrsta bakterija. Takođe je dokazano da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka, te da ima isti učinak kao streptomicin, vankomicin i penicilin.

Naučnici su dokazali da origano djeluje i na gljivicu kandidu albikans, zaustavljajući njen rast, lokalno na koži, ali i u sistemskim infekcijama. Kod urinarnih infekcija priprema se čaj od origana.

Zakuha se voda i u nju stavi kašika bilo kojeg čaja protiv urinarnih infekcija (uva, peršun, brusnica) i doda kašika origana (suhog ili svježeg). Ostaviti da odstoji oko pola sata. Litar ovog čaja treba popiti svakog dana, ali se uvijek priprema po 2dcl kako bi čaj uvijek bio svjež.

PREDOBAR KOLAČ, SVE PREPORUKE ...PROBAJTE POJESTI SAMO JEDAN

fa756c1853b02015186ae36f1f0f01e0_view_l


Sastojci
Biskvit
3 jaja
5 žlica šećera
3 žlice tople vode
3 žlice brašna
3 žlice kakao
1/2 praška za pecivo
Preljev
1/2 dcl mlijeka



2 pune žlice nesquika ili nescafe
Bijela krema
6 dcl mlijeka
5 žlica šećera
6 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
20 g bijele čokolade
150 g margarina
Tamna krema
200 g tamne kuverture
100 g mliječne čokolade
5 dcl slatkog vrhnja

Priprema
1.
Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati vodu pa još malo mutiti.Dodati sve ostale sastojke koje smo prije promješali, mutiti tek toliko da se ujednače sastojci.
Peći na 180c oko 20 min..u limu 20×30.
2.



Pečeni biskvit preliti preljevom ( u vrelo mlijeko dodati nesquik , dobro izmješati)
3.
Za bijelu kremu odvojiti par žlica mlijeka da se umuti gustin.Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom, kad provre dodati gustin.
Mješati par minuta, u vruće umješati čokoladu (količina po želji, može i više od ovog), i vanilin šećer.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
U prohlađenu kremu umješati izrađeni margarin.
4.
Za tamnu kremu staviti slatko vrhnje na tihu vatru, dodati obadvije vrste čokolade i mješati dok se čokolade ne istope.
Ostaviti da se hladi bar 2 h.
Ako volite slađu kremu dodajte žlicu-dvije šećera, (ja ne stavljam )
5.
Ohlađen biskvit premazati bijelom kremom, pa tamnom ( ja sam je stavila u slastičarsku špricu ali fino je i samo premazati 😉
Posluživanje
Staviti preko noći u hladnjak.

LUDO TIJESTO SA JOGURTOM: POGODNO ZA SVE VRSTE PECIVA, MEKANO KAO DUŠA!



Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili.
Sastojci
oko 1 kg brašna



500 ml mlakog mleka
200 ml jogurta
2 jaja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kocka kvasca

Priprema
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.



Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste. Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

SAMO 2 KAŠIKE DNEVNO I RECITE ZBOGOM SALU NA STOMAKU: Ova smjesa sagorjeva masnoću ODMAH!

52gffd

Možete jednostavno napraviti kod kuće, a treba koristiti kao zamjenu za doručak.
Sastojci
    125 grama hrena
    3 limuna


   
3 kašike meda
Priprema
Stavite hren u blender i dobro ga izblendajte. Isjecite neoguljeni limun na kriške, izvadite sjemenke i stavite ih u blender. Blendajte ponovo dok ne dobijete podjednaku mješavinu. Dodajte tri kašike meda i smiksajte još jednom.
Držite smjesu u staklenoj tegli, u frižideru. Koristite jednu kašiku mješavine dva puta na dan tokom tri nedelje. Rezultati će vas oduševiti!

BRZINSKI DORUČAK SA KOJIM ĆE SVI BITI ZADOVOLJNI: PLETENICA SA ŠUNKOM I SIROM



jednostavno, prakticno i izdasno…
Sastojci
500 gr brasna
3,5 dcl mlijeka
15 grama svjezeg kvasca
1 zlicica secera



0,5 dcl ulja
250 grama svjezeg sira
1 dcl kiselog vrhnja
1 zlicica soli
2 jaja
šunke

Priprema
Dici kvasac sa 1 dcl mlakog mlijeka i zlicicom secera.
Pripremiti 400 grama brasna, staviti ulje i pripremljeni kvasac.
Sa ostatkom mlakog mlijeka zamjesiti glatko tijesto.
Sa ostatkom brasna umijesiti tijesto do zeljene gustine.
Ostaviti tijesto na toplom da se digne.



Dignuto tijesto podijeliti na 2 lopte.
Svaku loptu razvuci u pravokutnik.
Pomjesati sir sa vrhnjem i snijegom od 2 bjelanca.
Po sredini namazati sa polovinom pripremljenog sira i naredati šunke
Zavrnuti krace rubove 2 cm preko fila i isjeci sa obe strane trake sirine 2 cm.
Preklapati ukrizeno trake preko fila.
Kada je pletenica zavrsena sloziti u uljem podmazanu tepsiju.
Postupak ponoviti sa oba tijesta.

RASKINUO JE SA MNOM IZ ČISTE GLUPOSTI, MUŠKE LJUBOMORE. IZ INATA BRZO JE NAŠAO NOVU...



Raskinuo je sa mnom iz čiste gluposti, muške ljubomore. Iz inata je brzo našao novu djevojku, a još brže je zaprosio, ali… Na dan njegovog vjenčanja zvao me i govorio kako se pokajao i da zajedno taj dan pobjegnemo, ostavimo sve i započnemo zajedno da živimo. Samo sam prekinula vezu i ugasila telefon, smatrajući da su to čiste gluposti…



Nakon pola sata na vrata mi je došao njegov najbolji drug, čovjek koji je taj dan trebao biti kum, molio me da krenem sa njim, iskreno koliku ljubav osjećam premanjemu na trenutak sam poželjela da to uradim, ali samo na trenutak, ali sam se zahvalila na ponudi i rekla NE. Nisam mogla da tako nešto uradim djevojci koja bi cijeli život bila obilježena, njenoj porodici, a na kraju i mojoj porodici jer bi nas sele osuđivalo idućih 5 generacija.



On se oženi i evo 7 godina i dalje je uporan, često zove, čestita gaše godišnjice, rođendane, slave, nikada mu nisam odgovorila niti dala povoda za tako nešto i iskreno sve to me mnogo boli, jednostavno ga volim i voljet ću ga cijelog života, ali zbog njegove gluposti tako je kako je. Mislim da se nikada neću udavati, jer ni prema kome neću moći gajiti iskrena osjećanja, nikoga neću moći voljeti kao njega, a to ne bi bilo fer ni prema potencijalnom muškarcu koji bi me oženio. Sreća što ovaj život ima kraj i što je svakim danom bliži, tako da moja patnja će jednog dana sigurno da završi, samo se trebam pritrpiti malo

NAPRAVITE SAMI DOMAĆI EUROKREM KOJI JE BOLJI I ZDRAVI OD KUPOVNOG A DOĐE GA DOSTA



Sastojci:
– 150 ml. vode
– 300 grama šećera
– 2 vanilin šećera



– 200 grama putera
– 200 grama mleka u prahu
– 100 grama čokolade
– 100 grama bijele čokolade

Priprema:
U posudu staviti vodu, šećer i vanil šećer. Sve zajedno zagrijte dok se šećer ne otopi.
Dodati bijelu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Čim proključa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. U to ubaciti puter i mlijeko u prahu. Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.



Na pari otopiti čokoladu pa dodati u jedan dio, a drugi dio ostaviti bijel.
U teglu kašikom dodavati tamnu pa bijelu masu ili u isto vrijeme sipati obe mase pa poklopiti teglu.

SVE SAM URADIO ZA MOJU DEVOJKU, BIO NAJVEĆI PAPUČAR, SVE, SVE, SVE...SMETALO JOJ JE JER SAM DEBEO




Sve sam uradio za moju djevojku, bio najveći PAPUČAR, sve, sve, sve… Smentalo joj je jer sam debeo, odreko sam se omiljene hrane, počeo da vježbam doveo tijelo do savršensva.



Smetalo joj je jer mnogo radim i nemam vremena za nju, sveo sam posao na minimum, bio pored nje koliko želi. Smetalo joj je što vozim motor, strahovala je za moj život, prodao sam ga. Smetalo joj je što imam dugu kosu i što ne oblačim odjeću “življih” boja, dopustio sam joj da bude moj stilista. Tražila je da budem nježan, pažljiv, romantičan…



DRŽAO SAM JE KAO MALO VODE NA DLANU… Na kraju je tražila da joj dam slobodu, jer više nisam bio onaj u koga se na početku zaljubila, dao sam joj slobodu. Sada imam 110 kg, dugu kosu, moj motor i ne treba mi više niko, jer sam SRETAN SAM.

BRZE KUGLICE KOJE SE NE PEKU MNOGI SU REKLI DA SU BOLJE I OD RAFAELA



Sastojci
250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za slag
100 g bijele čokolade
1 vanil sećer
1 puding od vanilie
100 g kokosa



po želji šećer u prahu
po želji bademi

Priprema
1.
Od 250 ml vrhnja odvojiti 50 ml.
Vrhnje staviti kuhati a prah za puding izmiješati s odvojenih 50 ml vrhnja.
2.
Kada vrhnje počne kuhati, smanjiti temperaturu na laganu, maknuti posudu s ploče i umiješati razmućeni puding. Miješati pjenjačom dok se zgusne (vrlo brzo se zgusne).
3.
Skloniti s ploče i  u vruću kremu umiješati van. šećer i nakidanu bijelu čokoladu, miješati dok se čokolada otopi.
Zatim dodati kokos i promiješati.



Probati kremu i po želji dodati malo šećera u prahu ako  volite slađe.
Ja nisam koristila šećer, svi koji su probali bili su jako zadovoljni i rekli da je dovoljno slatko.
Puno ljudi voli dosta slatko pa ako ste u toj skupini po želji dodajte malo šećera.
4.
Kremu staviti u frižider oko 15 minuta, zatim oblkiovati male kuglice i uvaljati ih u kokos.
Po želji se može u svaku kuglicu staviti badem, tada su još finije i sličnije raffaelu.
Slobodno mgu stajati na sobnoj temp. cijeli dan, preko noći čuvati u frižideru.
5.
Od ove smjese dobila sam 34 kuglice, za više poduplati sve sastojke.

‘Dar od Boga’ – ulje čiji naziv otkriva da je zaista čudesno! Pobijedite nesanicu i strahove s par kapi!

djordje

Cvijet od kojeg se dobije ulje toliko je popularan da je danas nacionalni simbol nekoliko država. Jasmin, prvi među cvijećem kako mu se tepa porijeklom je iz Perzije, a prijevod mu je “dar od Boga”.



Njegovo eterično ulje zbog svoje senzualne i profinjene note već stoljećima nosi titulu – kralja eteričnih ulja. Toliko je popularan da je jasmin danas nacionalni simbol nekoliko država među kojima su Filipini, Indonezija, Havaji i Pakistan, dok se u alternativnoj i narodnoj medicini koristi već stoljećima.


  Zdravstvene blagodati

Pomaže u reguliranju nepravilnog menstruacijskog ciklusa, uspješno otklanja menstrualne bolove te ublažava simptome menopauze.

Blagotvorno djeluje na plućne tegobe, suzbija kašalj i dišne infekcije.

Spojevi prisutni u ulju jasmina opuštaju mišiće te ublažavaju mnoge vrsta bolova, osobito nakon treninga ili u slučaju uganuća.



U novije vrijeme sve je više dokaza da može pomoći i u prevenciji raka, no na tom području potrebna su dodatna istraživanja.

Ovo ulje jedno je od najučinkovitijih antidepresiva. U mnogim kulturama bio je na cijeni kao snažan afrodizijak i odlična pomoć u poticanju romantičnog raspoloženja, intimnosti i fizičke ljubavi.


  Potvrđeno je da uspješno pomaže kod impotencije i frigidnosti.

Eterično ulje jasmina je odlično sredstvo za njegu kože.

Osobito se preporučuje u njezi suhe, nadražene i osjetljive kože sklone osipu i upalama.

Izvor: dnevno

Ona je svakoga jutra prala zube ovim sredstvom, pravi efekat je FANTASTIČAN

Screenshot_3

Pravilo je jasno: svakog jutra, zube operite, ne sa pastom za zube, već sa praškom za pecivo!

Zbog svojih sastojaka, ono ima izuzetno povoljan efekat u borbi protiv bakterija u ustima, koje su glavni uzročnik neprijatnog zadaha.


  Plak je vodeći uzrok oralnih problema. Ako poslušate naš savjet, oslobodićete se lošeg daha, smanjiti rizik za razvoj gingivitisa.

Čišćenje zubnim koncem je još jedan od postupaka u oralnoj higijeni koji ne treba zapostaviti, piše “Likemag“.

Ako poslušate naš savjet, oslobodićete se lošeg daha, smanjiti rizik za razvoj gingivitisa.


  Čišćenje zubnim koncem je još jedan od postupaka u oralnoj higijeni koji ne treba zapostaviti.

Ljekoviti sok od smreke liječi šećernu bolest

djordje

Ovom prilikom ćemo vam objasniti kako da sebi pripremite potpuno prirodni lijek od smreke, koji liječi šećernu bolest.




 

Sastojci za spomenuti sok su:

– 0,5 kg smreke (bobica),
– 3 l vode i
– 1 limun.

Priprema soka:

Smreku istresite u staklenku od tri litra i zalijte vodom skoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna (mogu i kriške ali zna biti gorko), te ostavite da stoji par dana.



 
Sok je spreman za piće kada bobe smreke počnu padati na dno. Zasladite po želji dok pijete.

Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u staklenku, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno potrebno ih je zamijeniti novima.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot

Konzumirajte sjemenke bundeve svaki dan a evo i zašto…



Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.




Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

 
Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.



Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

 
Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Izvor: kucnilekar

Poznata biokemičarka tvrdi da je mladi sir pomiješan s ove 2 namirnice najbolja prevencija za rak

s7

Dr. Budwig je poznata njemačka biokemičarka. Otkrila je da kombinacija hladno prešanog lanenog ulja i svježeg sira uspješno liječi rak i druge bolesti uzrokovane masnom degeneracijom. Dakle, nije stvar u jednom sastojku, nego je ključna kombinacija.

Djelovanje se bazira na povratku stanica raka (ali i svih ostalih stanica) na normalni aerobni proces – sagorijevanje šećera uz prisustvo kisika. Stanice raka mogu ostati nediferencirane (nespecijalizirane za neku funkciju u tkivu) i dijeliti se u bez ograničenja samo ako ostanu anaerobne (sagorijevanje šećera bez prisustva kisika).

Ova prehrana fundamentalno mijenja način disanja stanice raka. Tako prisiljava nediferencirane stanica raka na diferencijaciju, što rezultira njihovim programiranim gašenjem – apoptoza. Ovo je najjednostavnije što mogu objasniti princip rada ove dijete iako laiku možda zvuči nejasno. Djelovanje je dubinsko i fundamentalno.


  Osnova terapije je hladno prešano laneno ulje koje je najbolji izvor linolne i linolenske esencijalne masne kiseline. Ove masne kiseline se kao gradivi blokovi postepeno ugrađuju u lipidnu stijenku stanice, dakle mijenjaju njenu građu. One imaju dvije odnosno tri duple veze ugljik-ugljik, dakle “viška slobodnih elektrona” te kao magnet privlače slobodan kisik iz krvne plazme na sebe. Na taj način pospješuju disanje stanice, odnosno počinje proces stanične diferencijacije opisan u prethodnom odlomku.

Kako bi se laneno ulje čim učinkovitije krvotokom transportiralo do stanica, dr. Budwig je preporučivala njegovo miješanje sa posnim svježim kravljim sirem. Zašto posni kravlji sir? Zato što sadrži aminokiseline metionin i cistein koje u svom sastavu imaju sulfihidrilnu skupinu (SH – atom sumpora i vodika) koja se lako povezuje sa masnim kiselinama.

Tako povezana aminokiselina i masna kiselina čine tzv. lipoprotein koji je lako topiv u vodi, samim time topiv u krvi. Dakle posni kravlji sir je samo transportni mehanizam kako bi se laneno ulje čim učinkovitije transportiralo do svih stanica. Posni sir ima manje masti od običnog sira što mu omogućava da prihvati veću količinu lanenog ulja od običnog sira.

Protokol Dr. Budwig propisuje i obaveznu konzumaciju svježe mljevenih lanenih sjemenki. To je zato što neke supstance iz lanenih sjemenki nisu prisutne u ulju, a njihova prisutnost je jako važna (prije svega lignani, ali i neki vitamini i minerali). Sjemenke (3-6 velike žlice) možete samljeti u mlincu za kavu (5-10 sekundi) i dodati ih mješavini sira i ulja, ili napraviti novu mješavinu bez ulja.

Sjemenke nakon što ih sameljete ne smiju stajati dulje od 15 minuta (zbog oksidacije). Nemojte kupovati već samljevene sjemenke..


  Recept

od 2 do 6 žlica lanenog ulja
pola šalice svježeg sira
od 3 do 6 žlica mljevenih sjemenki lana

Dnevna količina za ozbiljno oboljele je 6 velikih žlica (40-50 grama) lanenog ulja dobro promiješanog s 100 grama (pola čaše) svježeg nemasnog kravljeg sira. Ovu dnevnu količinu možete pojesti odjednom ili možete rasporediti u više navrata, ali ju tada trebate svaki puta ponovo svježe zamiješati budući mješavina stajanjem gubi svojstva pa ne smije stajati. Zanimljivo, ovu mješavinu podnose i osobe koje obično ne mogu tolerirati laktozu. Umjesto posnog sira možete koristiti jogurt ili kefir ali ga tada morate staviti tri puta više. Može se koristiti i tofu (sojin sir) ali njegova količina nije poznata.

Miješanje sira i ulja najbolje je raditi sa električnim štapnim mikserom. Miksajte 1-2 minute jer mora biti jako dobro promiješano. Uvijek prvo miješajte samo sir i ulje. Nakon toga u mješavinu trebate dodati svježe mljevene lanene sjemenke, a po želji možete još i mljevene orahe, lješnjake ili bademe, svježe voće i povrće, bobice, ili svježe sokove od voća i povrća. Zbog okusa možete dodati čajnu žličicu meda ili bućinog ulja. Tako dobivate pravi hranjivi obrok. Mješavinu morate pojesti odmah nakon miješanja. Nema čuvanja u frižideru.

Već nakon dva-tri tjedna bi trebali osjetiti prve rezultate. Ukoliko vaš rak nije izrazito agresivan vjerojatno bi vam bilo mudro pričekati sa kemoterapijom i pokušati prvo sa prirodnim pristupom (kemoterapija nepovratno uništava tijelo). Za kompletno povlačenje bolesti je potrebno 1-5 godina. Međutim ove prehrambene navike treba prakticirati doživotno, uz eventualno moguće smanjenje količine lanenog ulja. Inače će se rak vratiti i možda ova terapije više ne bude toliko djelotvorna.

Ulje lanenih sjemenki mora biti svježe! Ukoliko se pokvari morate ga baciti. Laneno ulje izrazito lako užegne pa ga je zato potrebno držati u hladnjaku nakon otvaranja i potrošiti kroz dva-tri tjedna.

Jako je važno da nađete pouzdanog dobavljača lanenog ulja, jer je laneno ulje osjetljivo i mora biti uvijek svježe punjeno. Najbolja iskustva imam sa Ekoherbaliom (u zatvorenom dijelu tržnice Dolac). Ulje im je uvijek svježe punjeno i u tamnim staklenim bocama.

Ovaj recept pokazao se uspješan za liječenje mnogih vrsta karcinoma, bolesti krvožilnog sustava, ateroskleroze, visokog tlaka. Smatra se i najboljom prevencijom za rak i bolesti krvožilnog sustava.

DIJETALAN I JAČA IMUNITET: Napitak za ravniji stomak i butine

222

Za ovaj napitak mnogi tvrde da već nakon 4 dana redovnog konzumiranja ovog pića možete izgubiti 3 kilograma i skinuti 10 centimetara oko struka.

A napitak možete da napravite sami, ukoliko imate svježi đumbir, svježe listiće mente, jedan krastavac, jedan limun i 8,5 čaša vode (koristite filtriranu vodu, može i flaširana – čaša je od 250 ml).

Operite limun rasijecite ga na polovine i izvadite sjemenke.


  Svaku polovinu malo zasjecite i ubacite u posudu sa vodom (8,5 čaša).

Ne ljuštite limun, a nemojte ni cijediti sok u vodu. Krastavac ogulite i nasijecite na kolutiće i dodajte i to u vodu.

Uzmite 8 do 12 listova svježe nane, operite ih i dodajte i njih.

Oljuštite đumbir srednje veličine i narendajte u mješavinu.

Izmiješajte još jednom zajedno, poklopite i stavite u frižider preko noći.
Sasi voda sadrži 0 kalorija i poznato je da sama voda (8 čaša dnevno) uveliko potpomaže mršavljenju, dok ostali sastojci ubrzavaju proces sagorijevanja masnih naslaga i sigurno smanjuju stomak i butine, još ako uz to malo vježbate, rezultati su vidljivi nakon dana.

 
Sljedeći dan pijte samo Sassy vodu, rashlađenu, kada ste žedni. Biće potrebno da pripremate svježu Sassy vodu sa navedenim sastojcima najmanje tokom četiri idana, da biste vidjeli rezultate.

Vodu možete i procijedititi svaki put kada je sipate u čašu.

Imate tragove ispucalih kapilara po licu i ostatku tijela? Ovo je rješenje – prirodno

v

Kapilari su jako neprijatna i ružna pojava ispod kože, obično plave, ljubičaste ili crvene boje. Iako bezopasni, jako ružno izgledaju na koži. Ali postoji način ih se riješite prirodnim putem.

 
Uzmite nekoliko komada mladoga paradajza i isjecite ih na komadiće (može i smrznut).

Položite komadiće na mjesto gdje su kapilari ispucali.. Samo koristite mladi paradajz, a ne zreli.


  Komadiće paradajza ostavite 2-3 minute na koži. Zatim ih skolnite i kožu osvježite nekim losionom koji će je rehidrirati. Ovaj siti proces ponavljajte narednih 10 dana i kapilari bi trebali da nestanu jako brzo.

Za jedan dan izliječite ranice i afte u ustima

99


Liječenje afti i ranica u ustima obično nije potrebno jer se one same povuku nakon nekoliko dana.

Ipak, ako se ne možete strpiti da vas prođu same od sebe, postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati zacjeljivanje ili spriječiti novo pojavljivanje:


  Umočite pamučni štapić u mješavinu 50% hidrogen peroksida 50% vode i nanesite na ranicu (hidrogen peroksid dezinficira ranu)

Probajte nanijeti pčelinji propolis na ranu

Tanka pasta od sode bikarbone i vode na ranicu također može pomoći


  Probajte cink u tabletama jer postoje neki dokazi da cink ubrzava zarastanje i sprječava novo pojavljivanje afti [1]

Kod težih slučajeva posjetite ljekara koji vam može propisati protiv-upalne lijekove ili posebne vodice za ispiranje

JEDNOSTAVNA VEČERICA ZA ZAPOSLENE DAME GOTOVA ZA 20 MINUTA




Sastojci
4 kuhana jajeta
salama
2 kašike feta sira



1 jaje
dimljeni sir
peršun
so i biber
brašno, jaje i prezla za pohovanje
ulje

Priprema
1.
Skuhati jaja. Kada se ohlade izrendati na krupno rende.
Također, salamu i dimljeni sir izrendati i pridružiti jajima. Dodati fetu, začine, sitno rezani peršun i jedno jaje. Umijesiti da se svi sastojci povežu.



2.
Oblikovati kuglice pa ih ostaviti u frižider pola sata da se stegnu.
Pohovati ih u brašno, jaje i prezlu te pržiti u vrelom ulju.

JEDNOSTAVNA A PREUKUSNA NE PROĐE SEDMICA A DA NIJE NA MOM STOLU



SASTOJCI
Kora:
3 kom. jaja
2 zlice praska za pecivo
1 paketic Vanilin šećer u prahu Dolcela
100 ml. mleka



180 gr. brasno
2 zlice gorkog kakaa
150 gr. secera
Krema:
450 ml. vrhnje za slag
300 gr. jaffa keksi
4 zlica pekmeza od kruske
Jos:
100 gr. cokolade
50 ml. vrhnje za slag

PRIPREMA
1. U podudu u kojoj ce te mutiti,stavite belancat.Miksajte dok zapjenipa dodajte ostatak secera te produzite miksati dok dobijete cvrst sneg.Namalite brzinu na najmanje,pa dodavajte zumancat jedno po jedno dok se sve sajedini.
2. Stalno miksajuci dodajte ulje u tankom mlazu,te potom mleko.Kada se sve povezalo,iskljuciti mikser,te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo te rucno varjacom izmesajte dok se sve lepo poveze i sajedini.
3. Pleh 15×35 oblozite pek papirom.Masu podelite na dva dela.Istresite jednu polovicu mase,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni nekih 10-ak minuta.Najbolje proverite cackalicom dali je kora pecena.
4. U drugu polovinu mase,dodajte kakao,te sve lepo izmesajte dok se sajedini.Kada je zuta kora pecena,izlijte i drugu koru te ispecite koru na istoj temperaturi.



5. Vrhnje za slag umutite u cvrst sneg. Kada su kore ohladzene,na tacnu za torte,stavite prvo zutu koru.Premazite koru sa 2 zlice pekmezom.Povrh pekmeza,stavite slag kolko da pokrijete sav pekmez.
6. Potom naredzajte jaffa kekse,te ponovo naneti slag,kolko da pokrijete kekse.
7. Sad stavite tamnu koru.I nju premazite ostatkom pekmeza.Potom stavite slaga kolko da pokrije pekmez,pa naredzajte jaffa kekse,te ponovo ostatak slaga.Zagladite povrsinu i strane sa slagom.
Ostavite kolac u hladnjak da se ohladi nekih saat vremena.
8. U posudu stavite natrganu cokoladu i vrhnje za slag,te otopite na niskoj vatri dok se otopi.Ostavite neka se prohladi glazura,te polijte cokoladu povrh kolaca.
Ostavite u hladnjak jos 15-20 minuta da se glazura stegne,te potom secite kolac na kocke,te posluzite.

TALIJANSKE ĆUFTE! NAJBOLJE ĆUFTE KOJE SAM IKAD JELA.




Sastojci
700 grama mljevenog miješanog mesa
1 jaje
1 vrećica parmezana
1/3 šalice krušnih mrvica
1 žlica protisnutnog češnjaka
2 žličice soli
1 žličica papra



1/3 šalice mlijeka
1/2 žličice origana
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema
1.
Izmiješati sve sastojke i ostaviti sat dva da odstoji u frižderu.
2



Napraviti umak od paradajza kao za obične ćufte ili filovanu papriku, formirati okruglice od mesa i staviti u umak te kuhati oko sat vremena, odnosno dok okruglice ne budu kuhane. Šalica je od 2, 5 dcl.

RECEPT KOJI JE ZALUDIO SVIJET! POGLEDAJTE PRIPREMU KORAK PO KORAK




Kolač koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obje čuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju prženog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.
Sastojci
Za tijesto vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).



A za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 to 2 kašike mlijeka, pavlake ili vode.
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodavajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmiješajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodavajte i nešto više od 2 šolje brašna miješajući i miješući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.



Kada se tijesto rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite tijesto puterom i presavijte na 3 dijela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krofne.
U dubokoj šerpi dobro zagrijte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomiješajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.

KNEDLE OD GRIZA ZA 10 MINUTA



Knedle od griza daju poseban ukus domacoj juhi. Domaca kokosija juha bas dobro pase uz njih. Za promenu probajte i vi …
Sastojci
Potrebno je:
1 komad belanaca
3 supene kasike kukuruznog griza



1/2 supene kasike dodatak jelima “Vegeta”
1/2 vezica sitno isjeckanog persuna

Priprema
1.
Bjelance umutiti sve dok ne postane pjenasto.
2.
Dodati ostale sastijke i nastaviti mesanjem sve dok se smjesa ne izjednaci.
Malom kasikom vaditi knedle i jednu po jednu staviti u vrelu juhu koju smo skinuli s vatre. Potom nastaviti sa kucanjem u tihoj vatri. Polako okrenuti knedle na drugu stranu.



Knedle u juhi kuvati jos 10 minuta na tihoj vatri povremeno lagano mesajuci juhu.
Posluživanje
Persun u knedle daje poseban ukus, sarenkast i ljepi izgled. Ko ne voli persun, moze i bes persuna.
U smjesu sa knedle ne stavljamo zumance, jer se knedle mogu raspasti prilikom kuvanja.

Uz ovaj čaj moguće je za kratko vrijeme ostaviti cigarete: RECEPT RUSKE DOKTORICE

xs

Poznati ruska doktorica, Antonina Šćipina savjetuje pacijentima da za odvikavanje od pušenja koriste jedan jednostavan, ali vrlo djelotvoran čaj.

Uzmite jedan prstohvat usitnjenog sušenog lišća bokvice, stavite u staklenu teglu i prelijte s pola litre kipuće vode.


  Poklopite posudu s čajem i ostavite da odstoji dva sata.

Tokom dana treba popiti cijeli sadržaj tegle.

Tako treba svakodnevno pripremati i piti ovaj čaj, tokom tri mjeseca, otkriva Šćipina.

Prema njenom savjetu, uz čaj možete takođe žvakati i svježe listove.


  Ona tvrdi da ćete uskoro izgubiti svaku želju za nikotinom. Pokušajte, ništa vas ne košta!

Prirodna maska protiv bora po Kleopatrinom receptu: Zateže i hrani kožu

Screenshot_1

Egipatske žene su veliku pažnju poklanjale njezi tijela i lica. Sigurno znate da su se egipatske kraljice kupale u mlijeku i da su neki proizvodi za šminkanje nastali upravo u njihovim palatama.

Drevni Egipat je bio poznat po lijepim ženama savršeno njegovane kože i lijepe i zdrave kose. Iako u to vrijeme nisu imale skupocjene preparate, kreme i losione koja savremena žena može da nađe u prvoj drogeriji.

 
Otkrivano vam recept za domaću egipatsku kremu za vječnu mladost vaše kože lica.

Potrebni sastojci:

– Pola kašičice pčelinjeg polena (možete ga kupiti u bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane),

– 1 kašičica meda,

– 20g pčelinjeg voska,

– 2-3 kapi tinkture propolisa,

– 70 ml ulja po želji (maslinovo, bademovo, kokosovo, ulje grožđa…)


  Priprema:

Pčelinji vosak sipajte u čistu teglicu i prelijte uljem. Malu količnu ulja ostavite sa strane. Pomiješajte ostale sastojke u dubljoj posudi. Pomiješajte sastojke tako da dobijete gustu pastu.

U mikrotalasnoj zagrijte vosak i ulje da se istope. Istopljeni vosak i ulje dodajte prethodno pripremljenoj pasti, pa dobro umutite da se stvori kremasta pasta.

Vratite je u teglicu i vaša krema je spremna za korištenje!

Ukoliko vam smeta jak miris meda i propolisa možete dodati par kapi esencijalnog ulja. Kremu mažite pred spavanje i ujutru će vas dočekati meka, nježna i hidrirana koža.

Kremu nakon svake upotrebe zatvorite i može da traje par mjeseci.

Slatka imunološka bomba koja liječi kosti i pobljšava krvnu sliku (RECEPT)

8b

Sastojci: po 200 grama suhog grožđa, suhih kajsija, suhih smokava, oraha, meda i jedan limun sa korom.

Priprema: Sve sastojke sameljite na mašini za mljevenje mesa (ili sitno isjeckajte), dodajte med, promješajte i preručite u tegle.


  Čuvajte u frižideru.

Uzimajte po 1 supenu kašiku, dva puta dnevno.

Ujutro na prazan stomak, i uveče pre spavanja, uz šolju tople vode ili mlijeka.

Za djecu (ne mlađu od 3-4 godine) – po 1 kafenu kašiku, na isti način.


  Krvna slika se popravlja, pomaže u obnavljanju koštane srži i cjelokupnog zdravlja, naročito probavu.

RUŽICE OD TIJESTA - SVI SU KREATIVNI I NEŠTO REŽU, MOTAJU




Sastojci
1 kg Namjenskog brašna za dizana tijesta
3 jaja
1 dl ulja
2 čaše jogurta



kvasac
2 žlice šećera
1 žlica soli
600 g salame

Priprema
1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Neka odstoji 10-ak minuta. Neka vas ne zbuni malo integralnog brasna jer ponestalo mi obicnog u posudi pa sam se snasla. Radi lakšeg rada podijelite ga na pola. Tijesto rastanjite na pola cm.
2. Tijesto isjecite na trake visine najviše 2 cm, a dužine 15 cm.



3. Salamu isjecite na tanke kolutove te po pola. Na svaku traku poredajte polovine salame tako da zaobljena strana salame bude prema gore, lagano iznad ruba trake.
4. Uvijte svaku traku zajedno sa salamom tako da dobijete ružicu.
5. Ružice poredajte na pek papir, te pecite na 200 stupnjeva dok blago ne porumene.

NAJBOLJE DOMAĆE SRESTVO ZA ČIŠĆENJE TEPIHA...GARANTOVANO USPIJEŠNO



Pravimo sredstvo za čišćenje tepiha sami. Ovo sredstvo za čišćenje tepiha jeftinije je od kupovnih, apsolutno bezopasno, bez previše hemije, a glavno je – veoma efikasno. I što je najbitnije – ono će zaista u potpunosti očistiti vaš tepih.
Biće potreban prazan raspršivač, u koji ćemo dodati:



1 kašiku sode bikarbone
1/3 čaše sirćeta (oko 70 ml)
vruću vodu oko (300 ml)



1 kašiku deterdženta za veš
Naspršćite na fleke i čistite. Čisti se veoma lako!

TAJNI RECEPT ZA NAJBOLJE PALAČINKE! JA IH GODINAMA PRAVIM PO OVOM RECEPTU...



Pravim ih godinama po ovom receptu, ko god je probao sa oduševljenjem je tražio recept koji sam sada odlučila podijeliti sa svima.
Sastojci
300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašikica ulja
2 jaja



oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji

Priprema
Pomješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu).



Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja. Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu. Premazati ih možete namazima po želji. Ja najviše volim kombinaciju krema i isjeckanih banana. Uživajte!

DA VAM SVAKO JELO BUDE KAO IZ RESTORANA NAPRAVITE OVAJ BEŠAMEL UMAK



Sastojci
500 ml mlijeka
80 gr putera



3 kašike brašna
1 žumance
¼ kašičice muškatnog oraščića
so

Način pripreme
U šerpi otopite puter pa na njemu popržite brašno.
Dodajte mlijeko i dobro umutite dok grudvice ne nestanu.



Dodajte rendani muškatni oraščić i so i kuhajte dok se ne zgusne uz konstatno miješanje.
Dodajte žumance i dobro promiješajte.

PREDIVNA TORTA PO RECEPTU KOLEGICE IZ PANČEVA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT



Sastojci
Kora:
300 gr mlevenog plazma keksa (1 kutija)
125 gr putera
10-15 kašika mleka
Fil:
2 kutije šabačkog ''a la kajmaka'' (500 gr)



14 kašika šećera (običnog, ne u prahu)
1 vanil šećer
1 kesica želatina
1/2 l slatke pavlake (preporučujem Haltu)
Voćni preliv:
400 gr crvenog voća
2 kašike šećera
1 kesica crvenog preliva za torte
2 dl vode

Priprema
1.
Kora: Keks, puter (koji je bar 2 sata bio na sobnoj temperaturi) i mleko dobro rukama izgnječiti, dok smesa ne bude kompaktna. Po potrebi dodati još malo mleka. Pripremiti tacnu i obruč od kalupa za tortu (moj kalup je prečnika 28 cm). Na tanjir staviti obruč, pa unutra smesu za koru, i prstima je utapkati za podlogu.
2.
Priprema fila: Želatin staviti u šerpicu i preliti ga sa 4 kašike hladne vode, pa ostaviti da nabubri.
3.
Slatku pavlaku mikserom dobro umutiti.
4.
U drugoj posudi šabački ''a la kajmak''(ili neki drugi krem sir) mikserom umutiti sa 14 kašika šećera i vanilom.
5.



Želatin polako zagrevati na šporetu, uz neprestano mešanje (ne sme da provri). Kad je blizu vrenja, a potpuno rastopljen, skloniti sa vatre i malo prohladiti, pa sipati u smesu sa sirom. Promešati. Sad dodati i ulupanu slatku pavlaku, pa nežno i polako obe smese sjediniti.
6.
Smesu sipati u obruč i poravnati. Složiti, ili jednostavno pobacati crveno voće odozgo, po kolaču, pa preliti prelivom za torte.
7.
Priprema preliva za tortu: 1 kesicu crvenog preliva za torte  preliti sa 2 dl vode i dodati 2 kašike šećera, pa zagrejati do vrenja (kao u prethodnom postupku, sa želatinom).
8.
Ostaviti ga u frižideru 24 sata. Sutradan nožem proći uz ivicu obruča, da bi se kolač odvojio, pa polako skinuti obruč na gore.

PA KAŽU TREBA BITI POŠTEN. NEKI DAN PLAĆAM RATU KREDITA U BANCI OD 50 EURA I DAJEM BLAGAJNICI...



Pa kažu treba biti pošten. Neki dan plaćam ratu kredita u banci od 80 eura i dajem blaganici 100 eura, vrati mi kusur i kada sam došao kući primjetim da mi je umjesto 20 vratila 120 eura. Da je par eura pa ajd, al stvarno velike pare i odmah se spremim i odem u banku da joj to vratim.



Ka da sam došao pozvao sam je i rekao joj da mi nije dobro vratila kusur, i nisam ni uspio da završim rečenicu onako arogantno izviče se na mene kako sam trebao brojati novac na pultu i da reklamacije tog tipa n uvažava čim izađem iz objekta. Samo sam se nasmijao, zahvalio i izašao, a višak kusur sam uplatio u humanitarne svrhe.

Svijet bez raka: vitamin b17

djordje

Rak je posljedica kroničnog poremećaja metabolizma koji nastaje ako u prehrani nedostaje jedan vitalni sastojak.




Polazeći od ove pretpostavke američki biokemičar Ernst. T. Krebs sredinom prošlog stoljeća izdvojio je kemijsku supstancu za koju se ispostavilo da može razoriti stanica raka.

Riječ je o vitaminu B17 (koji se također naziva amygdalin ili laetril).

Iako je Krebs kroz svoja istraživanja uspio dokazati učinkovitost laetrila, cijeli koncept liječenja raka uz pomoć nekakvog ‘vitaminskog pripravka’ izvrgnut je ruglu i proglašen pukom besmislicom.

Po uobičajenom obrascu, FDA je ubrzo pokrenula masovnu kampanju protiv tog jeftinog i lako dostupnog lijeka, temeljenu na tvrdnji da je vitamin B17 izuzetno opasan, jer sadrži cijanid.

Pritom su, nekako, zaboravili spomenuti da hrana koju svakodnevno konzumiramo, također sadrži brojne prirodne otrove, pa smo još uvijek živi i zdravi, zahvaljujući pukoj činjenici što su količine toksina koje unosimo u organizam, neškodljive za zdravlje.

 
Zabranama i zastrašivanju vezanim uz uporabu vitamina B17 i nije se za čuditi, uzme li se u obzir koliko ljudi dobro živi na temelju prihoda od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lijekova za rak.

Srećom, među liječnicima je bilo dovoljno entuzijasta koji su tijekom proteklih godina u praksi uspjeli potvrditi Krebsov koncept i tako izliječiti mnoge oboljele.

Između ostalog, zanimljivo je spomenuti da je na temelju više istraživanja ustanovljeno kako Eskimi, pripadnici plemena Hunza, kao i pripadnici ostalih izoliranih zajednica diljem svijeta, koji jedu hranu bogatu vitaminom B17, nikada ne obolijevaju od raka.

Što je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama.

Amygdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu. Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 1996) je bio kemičar koji je prvi promovirao amygdalin kao lijek protiv raka početkom 1950 godine.

Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u…

divljim kupinama
trešnjama
ribizlu
košticama jabuke, kruške i šljive
košticama marelice, breskve i nektarine
bobu, mung dalu
gorkim bademima
indijskom oraščiću
australskom orahu (macadamia)



U nešto manjim količinama ima ga u…


  ogrozdu
grožđicama
dudu
dunji
jagodi
malini
sjemenkama lana
prosu, ječmu, heljdi
leći, crvenom grahu, mahunama

Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici marelice.

Kako vitamin B17 djeluje na stanice raka

Laetril se sastoji od 1 molekule benzaldehida, 1 molekule hidrocijanida i 2 molekule glukoze.

Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično djelovanje.

Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dođu kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom (betaglucosidase). Ovaj enzim je prisutan svugdje u ljudskom tijelu, ali najviše ga ima u stanicama raka (do 3000 puta više).



Princip djelovanja je jednostavan: stanice raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze.

Kad unosite vitamin B17, stanice raka apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glukozidazom ‘otključavaju’ benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt.

Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan.

Princip rada vitamina B17 podsjeća na trojanskog konja: stanice raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbiraju bivaju terminirane.

Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu, dovoljno je redovito jesti hranu bogatu vitaminom B17. Primjerice, pojedete li dnevno tri jabuke s košticama, opskrbit ćete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

Što se konzumiranja sjemenki marelica tiče, zdrav razum nalaže da ih se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih marelica.

Dakle, kad pojedete marelicu, razbijete košticu pa sažvačite i bademastu jezgru. Općenito, preporučuje se konzumirati 5-7 sjemenki marelica na dan.

Oboljeli od raka tijekom dana bi trebali uzimati jednu do dvije sjemenke na sat, no najbolji rezultati postižu se konzumiranjem 3-5 sjemenki svakih sat vremena tijekom dana.

Ipak, to uvelike varira od osobe do osobe, ovisno o tjelesnoj težini. Kao smjernica, može se uzeti 1 sjemenka na svakih 4,5 kg. tjelesne težine.

Kao preventiva laetril je pokazao stopostotnu učinkovitost, no što je s oboljelima? Mogu li se oni izliječiti uzimanjem vitamina B17?

Jest, mogu, pod uvjetom da njihovi vitalni organi dotad nisu nepopravljivo oštećeni prethodnim tretmanima, poput kemoterapije i zračenja.

Od Krebsova otkrića 1952 godine, do danas, bilježi se na tisuće izlječenja maligne bolesti u terminalnoj fazi, uz pomoć laetrila. Većina njih opisana je u 30-tak objavljenih radova s potpisom uglednih liječnika.

U terapijske svrhe laetril se može unijeti u organizam konzumiranjem sjemenki ili ulja marelice, ili u tabletama i injekcijama laetrila.

B 17 uistinu bismo mogli nazvati vitaminskom bombom koja ima sposobnost razoriti stanice raka, no ne smijemo ispustiti iz vida da terapija tim vitaminom sama po sebi neće izliječiti rak, iz jednostavnog razloga što je pojava te bolesti posljedica ukupnog poremećaja metabolizma.

U skladu s tim, pri liječenju raka nužno je cijeli metabolizam dovesti u red.

Treba pripomoći ukupnom metaboličkom terapijom koja se temelji na unosu enzima i cinka. Bez enzima i cinka, liječenje laetrilom neće biti uspješno. Usto, preporučuje se uzimanje magnezija, selena, mangana, te vitamina C, A, E, B6, B9 i B12.

Često nas zdravstvene probleme tjeraju u potragu za prirodnim rješenjima. I tako, na vlastito čuđenje, često otkrivamo da su najbolja rješenja u pravilu najjednostavnija.

Izvor: alternativa

LAGALI SU VAM: Slanina je zdrava! Evo zašto je MORATE jesti svaki dan

djordje

Miris prženog špeka rado je viđen na mnogim tanjurima unatoč upozorenjima da ova namirnica nije zdrava. Ipak, čini se kako domaći špek ili slanina, ima više prednosti nego mana zbog kojih je dakako povremeno valja konzumirati.





Lijek za mamurluk

Britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi nerotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog ispijanja alkohola.

 
Zavodljiv miris

Miris dimljenog špeka, neodoljiv je za mnoge. Zar ne? Nadahnuo je cijeli rang zapanjujućih proizvoda, uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu 1920. od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, a jedno je potjecalo od omiljene slanine.

Osvježava dah

Zaboravite na mirisne paste za zube, pasta sa sastojkom špeka čisti zube na tradicionalan način.



Prži se u pećnici

 
Najhrskavije kriške špeka izlaze iz pećnice, a umjesto u tavu posložite je na papir za pečenje te stavite u pećnicu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

Izaziva ovisnost

Novija istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju špeka – stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja graniči s ovisnošću.

Pomaže pamćenju

Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom pišu na punkufer.hr.

Izvor: punkufer

PRIRODNI RECEPT ZA UPALU JAJNIKA-Liječi čak i tamo gdje su antibiotici nemoćni!

de

ASIM KLJUN, fitoterapeut kaže: Ja ne mogu da vjerujem da su ljekari mišljenja da se upale jajnika ne mogu izliječiti. Apsolutno su sve upale izlječive, samo je najprije potrebno pronaći izvor, odnosno žarište upale.

Nakon toga se kombinacijom ljekovitog bilja pristupa dezinfekciji organizma. Ustvari, ja ljekare donekle i razumijem, oni su veoma često nemoćni, jer bakterije mutiraju a pogotovo ako se ne iskorijene iz organizma do kraja, ako se učahure – i najobičniji antibiotici su nemoćni.


  NARODNI RECEPTI ZA UPALU JAJNIKA

U jednu posudu stavite dvije šake soli i na šporet, kuhačom se miješa sve dok ne stane prskati.

Tada se na sol nalije maloocta, toliko da sol postane mokra.

Tu sol stavi se na lanenu krpu iprivije na bolno mjesto.

Ti se oblozi stavljaju svaku večer prije spavanja.


  Taj oblog dobro je stavljati i u slučaju kada se primijetislabost i malaksalost.

Uzeti po četiri kašike kamilice i bazgovacvijeta i osam kašika različka.

Sve dobro promiješati i od te mješavine tri supene kašike kuhati 15 minuta u litri vode.

Zatim pustiti da stoji15 – 20 minuta. Piti prije jela po šoljicu triput dnevno.

KOLAČ POGODAN ZA BLAGDANE JEDNOSTAVAN I ZDRAV A SVI GA VOLE



Ako ste željeli ispeći kolač koji je i ukusan i sastavljen od zdravih namirnica, donosimo vam upravo jedan takav recept. Zapravo, naglašavamo da je ovo recept kolača napravljenog od suhog voća, a ne samo običan kolač sa suhim voćem, jer sadrži jaaaako puno suhog voća. I upravo zbog toga, sa svakim zalogajem osjetit ćete eksploziju raznih okusa, boja… A k tome je još i zdrav. Najbolje od svega, vrlo je lagan za pripremu.
Sastojci:
• 300-400 g mješanog suhog voća i orašastih plodova (na primjer, grožđice, suhe šljive, suhe             brusnice, marelice, smokve i orasi, bademi)
• 2 jaja



• 6 žlice smeđeg šećera
• 6 žlica brašna
• pola žličice praška za pecivo

Priprema:
Narežite suhe marelice i šljive u male komadiće i pomiješajte ih zajedno s orasima i bilo kojim drugim sušenim voćem koje ste odabrali. Istucite jaja i dodajte mu sušeno voće.



Dodajte šećer, brašno i prašak za pecivo. Dobro sve promiješajte. Premažite protvan maslacem i ulijte u njega smjesu. Pecite kolač 45 minuta u unaprijed ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.