Dobro Došli

..

subota, 28. svibnja 2016.

Brza pizza…Nema klasicnog mesenja testa vec se sve uradi mikserom.


Sastojci
Sastojci za testo
500 gr. brasna
450 ml. jogurta

2 kom. jaja
1 kasicica praska za pecivo
1 kasicica sode bikarbone
malo soli

Priprema
Umutiti jaja, dodati sve sastojke i mikserom umutiti.Dobije se testo malo gusce nego za palacinke. U podmazan i pobrasnjen pleh staviti testo, koje se razvlaci kasikom umocenom u vrelu vodu.

Po zelji stavljati omiljene namirnice preko testa pecena jos jednom.
Posluživanje
Od ove mere ja napravim pleh od sporeta i jednu manju tepsiju,ako vam je mnogo mozete smanjiti kolicinu.

Nevjerovatno jednostavan trik da se riješite dosadnih muhaA I OSTALIH INSEKATA


Vrući, ljetni dani sa sobom “dovode” i dosadne mušice.
Kako bi ih spriječili u tom naumu da muhe postanu njihovi “ljetni cimeri”, mnogi su isprobali razne savjete, a muholovke su često nezaobilazni “komad” koji imamo u svom domu.

Savjet kako se riješiti muha na nevjerovatno jednostavan način proširio se internetom, a uslijedili su i brojni komentari onih koji tvrde: Riješili smo se muha iz svog doma, a nemaju ih niti susjedi.
Ako su muhe i vaš problem, potrebna vam je samo prozirna vrećica, malo vode, nekoliko kovanica i konop za vezanje.

Vrećicu do pola napunite vodom, ubacite kovanice unutra i vrećicu vežite i objesite ispred ulaznih ili balkonskih vrata, prozora…
Voda i svjetlost koja se refleksira odbija muhe, a kovanice im se “predstavljaju” kao ogromni predatori koje muhe svakako žele izbjeći, pojašnjavaju oni koji tvrde da su se na ovaj način riješili dosadnih “zujalica”.

PITA SA VIŠNJAMA I PUDINGOM


Pita je čista imp rovizacija. Mislim da je ukusnija od one koju sam planirala.
Sastojci
500 g tankih kora za pitu
600 g očišćenih višanja
500 ml vode +100 ml soka od višnje
4 kašike pirinčanog mleka
4 kesice vanilin šećera
2 kašike smeđeg šećera
50 g gustina
smeđi šećer
šećer u prahu za posipanje
maslinovo ulje
Priprema
1.
Ugrejati rernu na 180°C.
Zagrejati vodu i sok do vrenja, sipati šećer, vanilin šećer, gustin razmućen u malo hladne vode i skuvati kao i svaki puding.
Ohladiti.
2.
Svaku koru poprskati maslinovim uljem, presaviti je na trećinu širine, naneti kašiku pudinga, posuti kašikom višanja i kašičicom šećera i preklapanjen formirati trougao.
3.
Pripremljene pitice staviti na pleh presvučen papirom za pečenje, koji je poprskan maslinovim uljem.
Pitu takođe premazati i peći oko 30 minuta da lepo porumeni.
Posluživanje
Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.

BAKINA BAKLAVA


Dovoljan razlog da napravite ovu baklavu je taj sto moja stara majka zna samo za ovaj recept. 😀 Ona jeste komplikovana, i treba je znat napravit ali slijedite recept moje majke i garantujem uspijet ce ! 😀

Sastojci 30 osoba
orasi 1 kg
puter 1 kg
secer 1.5 kg
zumanjce jedno
brasno stavite dok vam tijesto ne bude tvrdo
jufke dva i pol pakovanja

Priprema
1.
Dan prije no sto ce te je slagati potrebno je napraviti tzv. mrvice. One se prave tako sto pomjesate zumanjak, brasno i istopljen puter. Ne mogu vam reci tacnu gramazu brasna, posto to moja majka radi “od oka”. Uglavnom, tijesto treba biti toliko tvrdo da se moze rendat na rendi. Kada isherendate dato tijesto, stavi te ga na papir da se susi jedan dan. Kada je tijesto suho pomijesati ga sa tucanim orasima. Znaci ne mljevenim neg tucanim.
2.
Za pocetak rastopite puter i razlistajte jufke (moja bi majka razvijaj jufke i susi ih, ali posto je stara i noge je bole, sa jakom zaloscu, morala je preci na kupovne), najbolje su klasove, one malo skuplje. Rastopljeni puter premazite po okrugloj tepsiji i stavite prvu jufku, ali bez onih sitnih dijelova kojih vam je zao baciti. Poskrapajte jufku puterom i slazite novu, sve dok ne dodjete do pete. Na petu opet poskrapajte putera i posujte orase koje ste pomjesali sa mrvicama, na njih opet ide jufka na koju se opet poskrapa puter. Izmedju oraha treba da stoje tri jufke, ali obavezno izmedju njih ide puter. Na kraj baklave, kad potrosite sve orahe, ide sedam jufki i izmedju njih puter.
3.
Kada smo slozili baklavu treba je isjeci. Na slici cu vam nacrtat kako bi je trebalo sijeci. Baklavu zavisno od debljine pecemo njmanje sat i pol a najvise dva i pol sata. Uvijek je bolje da se bolje ispece, nego da ostane prisna. Ako je duze pecete, na pola pecenja, preklopite aluminijskom folijom. Dok se baklava pece potrebno je napraviti agdu. Vecinom se baklava zezne sa losom agdom. Prava agda se pravi tako sto se kila secera potopi vodom i kuha se dok ne provrije. Kada je baklava pecena, na vrucu, zaliti agdom. Ako baklava sve upije, potrebno je kasnije napraviti malo guscu agdu i zaliti.

Posluživanje
Kada probate znat cete zasto je u nju ulozeno toliko truda. 🙂

Izvor: coolinarika.com

BUHTLE OD MARMELADE


…fine, mekane i mirišljave, jednostavno se tope u ustima…

Sastojci
Tijesto
50 dkg glatkog brašna
1 suhi kvasac
5 dkg šećera
2 jaja
4 dkg margarina
2,5 dcl mlijeka
1 žličica soli
naribana korica limuna
Nadjev
marmelada od marelica
rum
Premaz
otopljeni maslac ili margarin

Priprema
1.
Od svih sastojaka zamjesiti tijesto i pustiti da se diže oko 15 minuta.
2.
Premjesiti i pustiti da se diže još 15-ak minuta.
3.
Razvaljati tijesto (50×40 cm) razrezati ga na kocke. Na svaku kocku staviti malo marmelade, zatvoriti i složiti u pleh za pečenje. Pustiti da se još malo dižu i prije pečenja premazati ih sa malo otopljenog maslaca ili margarina.
4.
Peči 30 minuta 200 stupnjeva prekrivene papirom za pečenje.
Posluživanje
Od ove smjese dobije se 12 buhtla

Izvor: coolinarika.com

TULJCI SA VANILIJOM


Krema je odlična, ja je radim i za torte, kolače, princez krafne…. a u nju se mogu dodati orasi, bajami, lješnjaci, čokolada….. U nju možete staviti i otopljenu čokoladu i dobiti čok. kremu, a meni je draga jer nema želatine, učvršćivača za šlag a opet, dovoljno je čvrsta.

Sastojci
dva paketa lisnatog tijesta od 500g
KREMA
9 dcl mlijeka
2 pudinga od vanilije
1 velika žlica gustina
9 velikih žlica šećera
0,2 l vrhnja za šlag
125g margarina s aromom vanilije

Priprema
1.
Lisnato tijesto razvaljati na otprilike 40*40cm.
Prepoloviti po dužini na dvije polovine i isto tako i po širini. Dobit ćete 4 kvadrata. Svaki kvadrat izrezati na 4 trake. To znači da od polovine lisnatog dobijete 16 a od cijelog (500g) 32 trakice
Zarolajte oko tuljaka i pecite oko 20-25min na 175 st.
Skinite s tuljka, ohladite i punite kremom.
KREMA
1.
Puding i gustin razmutite u 2 dcl mlijeka, a ostatak od 9 dcl stavite kuhati. U mlijeko dodajte šećer. Prije nego putpuno zakipi, smanjite i dodajte puding i kuhajte uz stalno miješanje.
Ohladiti
Margarin stući mikserom.
Šlag stući mikserom.
Skuhani i potpuno ohlađeni puding stući mikserom (tako izbjegnete stvaranje grudica)
Spojite svo troje i punite tuljke
Obilno pospite šećerom u prahu
Posluživanje
Čista uživancija…;)
Od dvije doze dobila sam 64 tuljka, ako vam je to puno prepolovite dozu

Izvor: coolinarika.com

PREKRASAN SPOJ ČOKOLADE I KOKOSA GARANCIJA JE ZA UŽIVANJE…POPUT BOUNTY ČOKOLADICE


Sastojci
Kora:
11 Bjelanjaka
200 g Secera
125 g Kokosa mljevenog
Soli kroz prste
Krema:
11 Zumanjaka
150 g Secera

300 g Tamne cokolade
300 g Putera,sobna temperatura
60 ml Mlijeka
Sirup:
200 ml Kokosovog mlijeka
Ganache:
150 ml Slatkog vrhnja
180 g Tamne cokolade

Priprema
1.
Zagrijati rernu na 180C (350F).Umutiti bjelanca s malo soli. Polako dodavati secer dok sve ne potrosite. Kad ste dobili cvrsti snijeg od bjelanaca rucno umjesati kokos. Istresti u tepsiju od 38×32 cm oblozenu pek-papirom i susiti u rerni na 150 C (300F) oko 20-30 minuta zavisno od jacine rerne. Kad se kora ispekla isjeci na tri jednaka dijela.
2.

Staviti vodu da provrije pa preko staviti zdjelu u koju cete umutiti zumanca sa secerom i mjesajuci kuhati dok nedobijete guscu kremu,a  krema postane bljeda. Kad vam postane gusca dodati cokoladu i mlijeko i umutiti kremu.Ostaviti da se potpuno ohladi krema.
3.
Umutiti puter pa dodati ohladenu kremu i ujednaciti smjesu. Kremu rasporediti na 3 jednaka dijela,za kore i preko kolaca.
4.
Koru premazati s kokosovim mlijekom pa premazati kremom. Tako ponoviti sa ostalim korama.
5.
Kolac mozete premazati sa ostakom kreme i posuti kokosom ili ga preliti jos sa ganache i ukrasiti bademom i kokosom.
Ganache:
Zagrijati vrhnje pa dodati cokoladu.Izmjesati da se cokolada istopi i onda preliti preko kolaca. Opcija je na vama ja volim kad prelijem preko kreme ganache od cokolade. Isto tako ja ga izrezem na kocke i prelijem ganache.

OVAJ KROMPIR SA PROBALA KOD MOJE PRIJATELJICE I ODMAH JE POSTAO STALAN GOST NAŠEG STOLA


Sastojci
1 kg krumpira (starog)
1 žlica Vegete
žličica mljevene crvene slatke paprike

5 žlica maslinova ulja
70 g sezama
70 g maslaca

Priprema
1.
Krumpir ogulite,operite i bez da ga posušujete,prepolovite ga ili ako je krupniji prerežite na četiri dijela.
Posipajte ga Vegetom i dobro promješajte.
2.
Posebno u posudici pomiješajte maslinovo ulje i crvenu papriku da nema grudica, prelijte preko krumpira i opet dobro promješajte da sav krumpir bude prekriven smjesom ulja i paprike.

Posipajte sezamom, opet sve izmješajte isipajte u lim za pečenje,poravnajte krumpire i po njemu rasporedite maslac izrezan na tanke listiće.
3.
Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 190C i pecite oko 35-40 min,ovisno o veličini krumpira,dok krumpir ne dobije finu reš koricu.
Pečeni krumpir izvadite na papir za upijanje viška masnoće.
4.
Poslužite topao uz finu sezonsku salatu.

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA KRAFNE – SVAKI PUT USPIJU


Dugo sam tražila recept za krafne, da ne budu masne, da budu mekane i da izgledaju kao kupovne a opet da su domaće..nakon duge potrage i kombiniranja evo što sam našla i kako je ispalo… pridržavam se svakog slova koje ovdje piše…. pa sretno i dobar tek 🙂

Sastojci
4 žumanjka
2 vanili šećera
30 g šećera
među prstima soli
2,5 dcl mlijeka sobne temperature
5 jušnih žlica ulja
kvasac (ja koristim u prahu, jedna vrecica je dovoljna)
1 jušna žlica ruma
1/2 iscijeđenog soka od limuna
1 limunova korica naribana
600 g OŠTROG brašna

Priprema
1.
Žumanjke i šećer izmiksati, dodati malo mlijeka (cca 1 dcl), rum, sol, limunov sok, limunova kora, kvasac, ulje i sve dobro promiješati te ostaviti 20-25 min na toplom da odstoji.
2.
Postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje i kasnije po potrebi ostatak mlijeka. Potrebno je dobiti smjesu mekanu (ko za orehnjaču). Tijesto odmah razvaljati na 1 cm debljine i izrezati u krugove, premažem rubove bijelanjkom, zatim pokriti krafne i ostaviti ih da se dignu.
Ja obično tijesto napravim navečer i ostavim ih preko noći da se dižu…ujutro su mi duple…
3.
Imam tavu od 28 cm i za nju mi je potrebno 2,5 dcl ulja za pečenje krafni. Zagrijem ulje prvo na najjače, a zatim do kraja smanjim i pustim da se izjednači temperatura. Uvijek u ulje stavljam prvo gornju stranu krafne i pečem poklopljene, zatim ih okrenem i drugu stranu pečem bez poklopca. (cijeli postupak pecenja traje mozda 1-2 mninute). Kad su gotove stavim ih u zjedlu (u kojoj je prethodno paprinati ručnik da još malo upije masnoću) i držim ih poklopljene. Nafilam ih pekmezom tek kad su sve krafne pečene

4.
Napomena: da bi dobili rub bitno je da vam u tavi za pečenje ulja bude malo manje od polovce debljine krafne tako da se ne urone cijele u ulje.

Izvor: coolinarika.com

NAJLJEPŠA TORTA SA JAGODAMA ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT


Sastojci
Brownie biskvit
3 jaja
233 g secera
116 g brasna
6,6 g vanil secera
5 g praska za pecivo
33 g kakao
83 g tamne cokolade, isjeckane malo krupnije
133 g omeksanog maslaca
1,5 – 2 dl mlijeka za natopiti biskvit

Fromage
450 g bijele cokolade
225 g slatkog vrhnja za slag
450 g slatkog vrhnja za slag
5 listova zelatine
1 limun/lime iscjediti sok
Glazura cokoladno ogledalo
4 lista zelatine
1,5 dl vode
50 g kakao bez secera ( gorki )
120 g slatkog vrhnja
180 g secera
1 kg svjezih jagoda
malo ostalog bobicastog voca za ukrasavanje

Priprema
1.
Torta nije teska za napraviti. Treba samo odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Slaze se na podlogu na kojoj ce biti serviran sa prstenom/krugom koji se moze podesavati za vise velicina, koji se moze bas fino stegnuti oko biskvita kako fromage i na kraju glazura ne bi curila sa strane. Tako dobijete lijep i uredan look torte 🙂
2.
Pa da pocnemo sa brownie biskvitom, koji u biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji je dosta socan.
Biskvit se pece u okruglom kalupu ( 28 cm ) cije dno prekrijete sa papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom. Rernu zagrijati na 175*C.
Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate masinu posluzice pjenjaca ili spatula. Omeksali maslac izmjesajte rucno sa viljuskom da bude bez grudvica i zajedno sa cokoladom dodajte u smjesu. Jos jednom kratko promjesajte u masini ili spatulom da se svi sastojci povezu. Ovdje je jako vazno da se tijesto ne mjesa dugo jer ce biti zilavo i tesko kad se ispece. Tijesto istresti u pripremljen kalup, zagladiti odozgo i peci oko 35 40 min. Provjerite tako sto zabodete cackalicu u biskvit, ako izadje suha znaci da je gotov, ako na cackalici bude tijesta peceite ga jos malo. Ohladiti na resetki. Ja sam biskvit pravila dan ranije. Kad se ohladio stavila sam ga u veliku plasticnu vrecicu i tako ostavila preko noci.
U biskvit mozete dodati 50 g przenih i mljevenih oraha ili ljesnjaka.
3.
Ohladjen biskvit stavite na podlogu na kojoj ce biti serviran i okolo stegnite dobro prsten u koji umetnete papir za pecenje. Tako ce vam biti lakse odvojiti kolac od prstena i dobicete lijepu glatku stranu. Mlijeko prokuhajte i vrelo prelijte preko biskvita. Jagode operite, osusite, osjecite peteljke i prepolovite. Gledajte da su vam za prvi red jagode prilicno iste visine. Redajte ih tako da rasjecena strana bude okrenuta prema vani. Nastavite tako dok ne popunite cijelu supljinu.

4.
Za fromage prvo stavite zelatinu u hladnu vodu da omeksa i nabubri, oko 10 min. Cokoladu isjeckajte na sitnije kockice i zajedno sa 225 g slatkog vrhnja otopite u mikovalnoj ili iznad pare ili kako sam ja radila. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko cokolade, sacekajte 1 – 2 min i mijesajte pjenjacom dok se cokolada ne istopi. Zelatinu rukama dobro iscijedite od vode, stavite u manju serpicu sa 1 zlicom limunovog soka i na laganoj vatri otopite. Skinite sa vatre, dodajte preostali sok, dobro promjesajte i sipajte lagano u otopljenu cokoladu uz stalno mjesanje pjenjacom. Ostavite da se ohladi, tj. bude mlako na dodir malog prsta. Izmiksajte 450 g slatkog vrhnja u cvrst snijeg i spatulom lagano umijesajte u kremu od cokolade. I to je to! Fromage je gotov!
Izlijte smjesu preko jagoda, lijepo zagladite odozgo i lagano protresite kako bi se krema rasporedila i izmedju jagoda. Ostavite u haldnjak 4 sata pa pocnite sa pripremanjem glazure.
5.
Priprema kreme “cokoldno ogledalo” ili  “glaçage miroir” kako bi francuzi rekli pravi se ovako.
Zelatinu stavite u hladnu vodu ( oko 10 min. ) da omeksa i nabubri. Ostale sastojke stavite u manju serpicu i na ringli uz mjesanje pustite da zavrije. Smanjite vatru i pustite da smjesa krcka na ringli jos 5 min. Ugasite ringlu i ostavite na njoj serpicu da stoji 10 min. Uzeti serpicu, staviti na radni stol i dodati ocijedjenu zelatinu. Mjesati dok se zelatina ne istopi. Smjesu povremeno promjesati dok se temperatura ne spusti do 35*C. Ja nisam mjerila temp. nego kad je smjesa bila mlaka na dodir malog prsta, prelila sam preko kolaca malo protresla i ostavila u hladnjak na hladjene preko noci.
6.
Sutra dan skinite prsten sa torte, polako odvojite papir za pecenje i prije nego li je ukrasite “zaronite” lice u nju kako bi vidjeli svoje zadovoljstvo i osmjeh krajnjim rezultatom. Mislim da ne skodi biti malo narcistisk na ovaj nacin 😉
Posluživanje
Sigurno ste primjetili malo cudne mjere za biskvit. To je zato sto su mjere bile za veliki kalup od rerne pa sam ih prilagodila kalupu  od 28 cm u kojem sam ja pekla. Navedene mjere ( u original receptu ) sam podjelila sa 3, a vi ako vam treba veliki biskvit napisane  mjere pomnozite sa 3.
Torta moze biti u hladnjaku 3 – 4 dana, ako uopce “prezivi” tako dugo. Meni je ostao samo ovaj dio koji je posluzio za slikanje presjeka

KREMPITE NA MOJ NACIN


Znam da ima jaaaako puno recepata za krempite na coolinarci, ali meni su baš ove najdraže ;)…lako se prave, krema je super, preukusna je :))) pa šteta ga je ne podijelit s vama :)))

Sastojci
1 paket lisnatog tijesta (500g)
1,5 l mlijeka
2 van. šećera
350 g šećera
200 g gustina
1 čep maraskina (ili korica limuna i sok pola limuna, ja koristim limun)
9 jaja (treba vam 9 žumanjaka i 3 dcl bjelanjaka)
može i 1 kesica želatine u prahu

Priprema
1.
Najprije ispeć tijesto, razvaljat lisnato na pobrašnjenoj površini i stavit ga na preokrenuti pleh, malo nabockat viljuškom i peč na 200°C oko 10-ak min.
2.
Jaja odvojite ovako:
Čim odvajate žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke stavljajte u posudu sa mjerama treba vam samo 3 dcl, obićno 9 bjelanjaka i bude 3 dcl (čak i manje što ne smeta bitno je da nemate više od 3 dcl bjelanjaka jer će vam krempita bit prerijetka).
3.
Za kremu skuhat 1 l mlijeka sa šećerom i van.šećerom, sa strane pomiješat 500ml hladnog mlijeka sa 9 žumanjaka, gustinom i maraskinom (ili limunom).
Kad mlijeko i šećer prokuhaju dodat ovu smjesu žumanjaka i gustina ( i dodat želatinu ako želite)kuhat sve na lagano uz stalno miješanje dok ne uzavre ( ja miješam mikserom).
Kad je uzavrilo maknit s vatre i lagano, ručno, dodat snijeg od bjelanjaka.
4.
U pleh (moj je 23×40, možete i manji moje krempite nisu previsoke) stavit jednu koru lisnatog, prelit vruću kremu i pokrit drugom korom lisnatom (ovu drugu koru možete nasjeckat na kocke i tako je složit na kremu, poslije će vam bit lakše rezat krempitu)
Krempitu dobro ohladi najbolje preko noći ostavit u frižideru i hladnu posut šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com

VANILIJA EKLERI

VANILIJA EKLERI
SASTOJCI:
TIJESTO I:
100 g maslaca (hladnog)
125 g glatkog brašna
125 g šećera u prahu
1 žličica vanilija extrata

OSNOVNO TIJESTO:
120 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
100 ml vode
1 žlica šećera
malo soli
80 g masla
4 kom jaja

KREMA:
400 ml mlijeka
4 kom žumanjka
80 g šećera
30 g gustina (može i glatko brašno)
komadić masla (cca 50 g)
200 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:
TIJESTO I:
1. Izrežite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomiješajte s brašnom, šećerom i vanilijom.
2. Dobit ćete lipu glatku kuglu tijesta i stavite da se ohladi 1 sat.
3. Dok se tjesto hladi, ugrijte pećnjicu na 180°
OSNOVNO TIJESTO:
1. U posudu uliti mlijeko, vodu,maslac, te zagrijati dok se maslac ne otopi te pustiti da uskuha.
2. Dodajte brašno, šećer i sol odjednom i brzo miješati dok se tijesto ujedini u loptu,kratko kuhajte te skinite sa vatre.
3. Prebacite tijesto u drugu zdjelu i dodajite jaja jedan po jedan,mješajući drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko i sjajno.
4. Napuni špricu (2.5cm vrh) s tjestom, te na tepsiju obloženu papirom, radite štapiće cca 8 cm , ostavi 10cm između svakog jer prilikom pečenja narastu,
5. Sad izvadite I tjesto iz frižidera, izvaljajte ga , izrežite na tanke trake te s njim prekrijte osnovno tijesto.
6. Stavit peć, pecite 10min, onda treba otvorit vrata od špakera i peć dodatnih 20 min s otvorenim vratima (vrata otvorit 3mm poprječit s drvenom žlicom) peć dok nedobiju zlatnu boju.

7. Ostavit da se dobro ohladu i onda punit.
Kako napraviti kremomu:
1. Umutiti zajedno žumanjke i šećer , a zatim dodajte gustin .Neka vam smjesa bude glatka bez grudica
2. Mlijeko i vaniliju stavite da uskuha .
3. Polako ulijte mlijeko u žumanjke u tankom mlazu stalno mješajući .
4. Ulijte natrag u lonac u kojem ste kuhali mlijeko, pustite da zavri , dok se zgusne , pazeći da ne zagori.
5. Ostavite smjesu da se ohladi oko 10 minuta , a zatim dodajte maslac te mješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna .
6. Smjesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica .Zatim istucite vrhnje za šlag i pomiješajte sa kremom,
7. Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje , ja sam stavila nastavak za punjenje krafni,napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.Pospite šećerom u prahu i krenite sa guštanjem
POSLUZIVANJE:
Ako nešto nisam dobro objasnila,originalni recept je ovdje :)Prikaz u slikama mi je puno pomogao, mada ja imam recept za eklere, al ovi su malo posebniji.
Držala sam se recepta ka pijan plota osim šta nisam koristila šipku vanilije za kremu nego exstrat.I.Nama su bili fantazija.

Stare dobre šapice

sapice po starom bakinom receptu3
Sastojci
Za testo
-200g masti
-500g brasna
-1 prasak za pecivo
-2 jaja
-200g secera
-150g oraha
-1dl mleka

Za posipanje
-1 vanil secer
-100g secera u prahu

Priprema
U posudu za mesanje stavite jaja i secer pa umutite mikserom,dodajte omeksalu mast i takodje umutite.
Nakon toga dodajte toplo mleko i orahe,sve dobro umutite.

U brasno umesajte prasak za pecivo i dodavajte masi deo po deo pa varjacom mesajte i umesite,fino mekano i nelepljivo testo. (ne bi trebalo da utrosite vise brasna nego sto sam ja navela,bolje i da bude mekse testo nego da bude tvrdo,sapice ce biti mnogo lepse,prhkije i ukusnije)

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo stavljajte u limene kalupice za sapice ili ako nemate mogu posluziti i silikonski kalupi za praline. Pecite oko 15 minuta,zavisi od rerne,ja sam moje toliko pekla,vi proverite mozda ce trebati i malo manje,bitno da fino porumene.

Kada su pecene i ohladjene,vadite iz kalupa. Uvaljajte u secer u prahu sa vanil secerom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Ovo je ORIGINAL recept za najpoznatiju italijansku poslasticu: TIRAMISU

15
Izuzetno pjenast i ukusan, provjereno najboljji recept!
Sastojci
4 žumanjca
100gr šećera u prahu
500gr mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota (48 komada)
2,5 dcl kuhane jake crne kafe
malo ruma

Priprema
Žumanjce izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari dok se ne zgusne. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.
Posebno umutiti slatko vrhnje te i to dodati predhodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.

Piškote umakati u procjeđenu crnu kafu kojoj se doda malo ruma i slagati na tacnu (pola piškota ide,dva reda po 12 komada) te na to stavimo kremu, pa opet natopljene piškote (dva reda po 12 komada) pa ostatak kreme.
Sve to pospemo kakao prahom.

TESTO GOTOVO ZA 10 MINUTA – BRZI RECEPT ZA UKUSNO PECIVO

Screenshot_6
Predstavljamo vam brz i jednostavan recept za mekano pecivo.
Testo za ovo pecivo koje je gotovo za deset minuta ispada meko, ne lepi se za ruke, dobro se mesi i što je takođe važno, ne raspada se.
Potrebno vam je:
– četiri šolje od 2 dl brašna
– dve kašike šećera
– pola kašike soli
– dve kašike suncokretovog ulja
– 500 ml mleka
– kesica suvog kvasca, 11 grama
Priprema
Za početak, potrebno je sve sastojke spojiti u homogenu smesu. Tako pripremljena smesa stavlja se u kesu i stavlja u frižider na dva sata.
Nakon toga, testo se vadi iz frižidera i lagano valja u brašno. Od toga možete napraviti piroške, lepinje ili kiflice. Možete ih peći u tiganju u vrelom ulju, ali jednako tako i u rerni u dobro nauljenom plehu za pečenje, na srednjoj temperaturi dok ne porumene.

PITA SA SIROM NA DRUGAČIJI NAČIN…KADA PROBATE OVAJ RECEPT UVIJEK ĆETE JE OVAKO SPREMAT

pita sa sirom
Sastojci
500 gr kora za pitu
300 gr sira
2 jajeta
ulje
so
Premaz:
paketić kvasca
malo šećera
so
3 jajeta
4 šoljice mlijeka
2 šoljice ulja
22 kašike mekog brašna
Priprema
Premaz za kore:
1.
U usitnjen kvasac (ja sam koristila suhi kvasac) sipati malo mlake vode, šećera i soli. Kad kvasac nadođe pomješati ga sa jajima, brašnom, mlijekom i uljem. Sve dobro promješati varjačom a može i mikserom. Tijesto je gustine kao za palačinke.
Fil od sira:
1.
Izgnječen sir pomješati sa umućenim jajima i po ukusu dosoliti.
2.

Staviti koru i četkicom nanijeti premaz. Preko staviti drugu koru, premazati je, pa staviti treću i nju premazati. Na treću koru staviti fil od sira.
Ivice kora saviti da fil nebi curio, pa sve saviti u rolnu. Staviti u podmazan pleh i peći 35-40 minuta na temperaturi od 220°, da pita porumeni.

BRZE PLAZMA SLADOLED KOCKE BEZ PEČENJA GOTOVE ZA 20 MINUTA

PLAZMA SLADOLED KOCKE3
Sastojci
Potrebno je:
300 g plazma keksa
50 ml mlijeka
Fil:
3 pudinga od vanile
750 ml mlijeka
6 kašika šećera
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 kesice šlaga
200 g oraha
I još za dekoraciju:
50 g oraha

Priprema
Prvo skuvati puding sa 750 ml mlijeka i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Šlag umutiti prema uputstvu na kesici. Kad se puding ohladi dodati umućen maslac i šlag i sve dobro sjediniti.
U masu dodati mlevene orahe. Filovati: Na tacnu poređati plazma keks koji prvo potopimo u mlijeko, preko staviti polovinu fila, ponovo plazma keks i na kraju ostatak fila. Dekorisati sa mlevenim orasima. Ostaviti u frižider da se stegne.
Možete sjeći na kocke ili štanglice. Ja sam sjekla na kocke. Prijatno!

TIRAMISU KUGLOF ZA 20 MINUTA PO RECEPTU IZ JEDNOG NJEMAČKOG RESTORANA

TIRAMISU KUGLOF
Sastojci:
– 5 žumanjka
– 150 g šečera u prahu
– 500 g mascarponea
– 0.3 dl amaretta (liker od badema) vi možete koristiti i rum
– šalica kave
– 1 pakovanje piškota
– 2 žlice kakaa za posipanje

Priprema:
Žumanjke dobro izmiksamo sa šečerom, dodamo mascarpone i pjenjačom sjedinjujemo smjesu.
Piškote umačemo u mješavinu kave i amareta.
Slažemo red piškota red kreme, red piškota red kreme,.. ili kako tko želi!
Originalni tiramisu po ovom receptu poslužuje se u desertnim zdjelicama.
Posipamo kakaom

BEOGRADSKE PIROŠKE LAGANE USPIJEVAJU SVIMA A UKUS JE FENOMENALAN

BEOGRADSKE PIROŠKE
Ovaj sam recept dobila od jedne Svabice :-)…bas tako!Razlika stoji u tome sto je udata za Beogradjanina preko 20god,i prica Srpski bolje i od Vuka Karadzica
SASTOJCI
1KG belog mekanog brasna
300ml gustog jogurta
50ml ulja od suncokreta ili kukuruza
350ml mlakog mleka
2 cela jaja +1 zumance
40gr sirovog kvasca
2velike kas secera
1 vel kas soli
za nadev
300gr sira
1 belance
PRIPREMA
U mlako mleko otopiti kvasac,u njemu dodati,secer,so,ulje,i razmucena jaja.
Prosejati brasno,napraviti udubljenje,pa sipati jogurt,i polako dodavati mleko,i zamestiti testo. pokriti i staviti u frizider na najmanje 1h,a moze i vise. ovo testo moze stajati satima i danima..
Procedura je kao kod ”ludog testa”
Testo ke lepo narasti i u frizideru.
Kad hocete praviti,samo uzmite ,bes premesivanja i razvijte koru ,a 1 cm,isecite na kvadrate zeljene velicine,premazati malo vodom pomazuci se .
Pomesati sir i belance,pa filovati.
Sastaviti krajeve prstima.
Piroske orziti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta. vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede.
Ove su piroske hrskave spolja,e mekane iznutra.
Posluživanje:
Uz jogurt,kiselu pavlaku,uz mleko…uz coca-colu:-) mojadeca tako vole

Izvor : coolinarika.com

PUNJENA PAPRIKA KAO HLADNO PREDJELO! OVO SAM ISPROBALA I VEOMA JE UKUSNO KAO HLADNO PREDJELO.

PUNJENA PAPRIKA
Slušala sam na TV-u super emisiju… Isprobajte i vi u vašim kuhinjicama.
SASTOJCI
Paprika i smjesa za punjenje
4 kom. roga paprike-zelene boje
100 gr. feta sira
2 kom. trokut sira
150 gr. pršuta ili šunkice, ili po orginalu 1 par dimljenih kobasa
2 kom. češnja češnjaka

Za serviranje
po želji rajčica i maslina
PRIPREMA
1.
papriku očistimo od sjemenki te punimo smjesom
2.
sir izrendamo
3.
pršut ili šunkicu ili već što želimo, isječemo na sitne kockice.Ja volim na štapiće-male i tanke.
4.
izgnječimo trokut sireve, češnjak,
5.
sol i papar po potrebi
6.
za serviranje:rajčice isječemo na tanke krugove, papriku izrežemo na prst debele kolutove i okolo poslažemo masline
Posluživanje
Ovo jelo je bolje napraviti jedan dan ranije i staviti na hladno u hladnjak.Sutradan je mnogo lakše rezati.

http://www.coolinarika.com

OD DANAS JE OVO MOJA OMILJENA TORTA A KADA JE PROBATE VJERUJEM DA ĆE BITI I VAŠA

OD DANAS OVO JE MOJA OMILJENA TORTA3
Sastojci
16 komada jaja
500 grama margarina
500 grama cokolade
300 grama slaga
300 grama mlevene plazme
500 grama secera
Za ukrasavanje
400 gr. slaga
Priprema
1.
Umutiti 16 belanaca sa 250 gr.secera.
2.
500 gr.margarina umutiti sa 250 gr.secera, pa u to dodati 16 zumanaca, 200 gr.mlevene plazme i 500 gr.otopljene prohladjene cokolade.
3.
Sjediniti ove dve smese.
4.
Dobijenu smesu podeliti na dva dela.
5.
Od jednog dela ispeci 3 kore.
6.
U drugi deo dodati 100 gr. mlevene plazme.Ovom dobijenom smesom se filuju kore.
Filovati kada se kore ohlade:kora-fil-slag…
7.
Ukrasiti slagom
Posluživanje
Peci kore u plehu koji je oblozen aluminijumskom folijom, ne treba folija da se podmazuje.Moj pleh je 28×32 cm

BRZI RUČAK KAO DA JE SA REKLAME…OVO SE NE PROPUŠTA

pilece-rolice-kao-iz-reklame-9743cf015525eafaa4075478f7e73c84_view_l
Sastojci
1 kom pilećeg bijelog mesa
200 g šunkarice
200 g tvrdog sira
za bešamel:

4 žlice ulja
4 žlice brašna
0,5 l mlijeka
začini: muškatni oraščic, sol, peršin list
2 velike žlice kiselog vrhnja
Priprema
1.
Bijelo pileće meso odstranite od kostiju i isjecite na tanke šnite. One veče prepolovite, a ako bude manjih stavljati ćete po dvije. Stavite sir, šunkaricu pa piletinu.
2.
Zarolajte u rolice i poslaožite u vatrostalnu podudu ili u lim.
3.
Bešamel:
Na ulju popržite brašno. Uz dodavanje mlijeka napravite gusti sos, dodajte začine i na kraju kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Prelijte preko rolica i pecite na 200oC oko 30 minuta.
4.
Gotove rolice malo ohladite (15 minuta) i onda poslužite npr. uz crvenu rižu (riža sa crvenom paprikom) ili nešto po vašoj želji.

PIZZA OMLET! MMMM BAS JE FINA OVA PIZZA…

PIZZA OMLET
SASTOJCI
6 jaja
1 velika zlica kukuruznog brasna
50 ml mlijeka
200 g sunke
200 g naribanog sira
pasirana rajcica
malo soli
masline, gllive…po zelji
mjesavina zacina ili origano
PRIPREMA
1.
Pecnicu zagrijati na 180°C
U jaja dodati mlijeko,sol i brasno te dobro izmutiti.
Vecu tavu premazati s malo ulja i staviti na stednjak da se ugrije (ne na jako veliku temeraturu).
2.
Izliti smjesu od jaja i peci dok se malo jaja stisnu, zatim maknuti s ploce i staviti pas. rajcicu ili nesto slicno, sunku i sir…po zelji gljive i masline. Posipati s origanom ili mjesavinom zacina za pizzu.
3.
Tavu staviti u pecnicu i ostaviti da se pece oko 10 minuta (ako imate, stavite opciju pecenja samo gore).

Za nju je sam HIPOKRAT rekao: ‘Ova Božija biljka može da zamkeni sve lijekove – KORISTITE JE!’

Za nju je sam HIPOKRAT rekao: ‘Ova Božija biljka može da zamkeni sve lijekove – KORISTITE JE!’
Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke sveta. Ona je hiljadama godina u službi čovečanstva, a Hipokrat ju je posebno cenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zameniti sve druge lekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cenjena lekovita biljka koja se stolećima koristi u prirodnoj medicini. U poslednjih dvadeset godina naučna zajednica sprovodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna lekovita svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se uticajem zove na lečenje simptoma gripa, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt zove uporediv s lekovima kao što je Tamiflu kod lečenja gripa. Lekovita zova pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u grudima, početni stadijum upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena lekovitost. Koristi se kao biljni lek za podsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cene deca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i u lečenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv alergija. Zova sadrži i detoksikacijsko delovanje i pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje te leči vodenu bolest. Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži.
Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke sveta. Ona je hiljadama godina u službi čovečanstva, a Hipokrat ju je posebno cenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zameniti sve druge lekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cenjena lekovita biljka koja se stolećima koristi u prirodnoj medicini. U poslednjih dvadeset godina naučna zajednica sprovodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna lekovita svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se uticajem zove na lečenje simptoma gripa, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt zove uporediv s lekovima kao što je Tamiflu kod lečenja gripa. Lekovita zova pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u grudima, početni stadijum upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena lekovitost. Koristi se kao biljni lek za podsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cene deca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i u lečenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv alergija. Zova sadrži i detoksikacijsko delovanje i pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje te leči vodenu bolest. Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži.

http://www.recepti-i-savjeti.info

SIRUP SKORO JAK KAO I PENICILIN: NAJEFIKASNIJE BRIŠE INFEKCIJE U ORGANIZMU!

SIRUP SKORO JAK KAO I PENICILIN: NAJEFIKASNIJE BRIŠE INFEKCIJE U ORGANIZMU!
Ovaj sirup je super za grlobolju i promuklost, kašalj, astme, pluća zagušenja, poteškoće u disanju, kao i kronični bronhitis.

Sastojci
Češnjak
1/2 šalice vode
1/4 šalice sirovih jabuka jabukovača octa
1/2 šalice sirovog meda
Priprema
Nasjeckajte cijeli češnjak i dodati ostale sastojke. Neka se smjesa sjedini tijekom noći prije uporabe. Zatim procijediti ga i držati ga na hladnom mjestu.

Uzimati kašikicu smjese svakih par sati dok ne osjetite olakšanje ako ste već bolesni, ako niste onda 5 kapi na čećer svaki dan.

http://www.kucniljekar.info

Stari ruski recept od 2 sastojka: Uklonite neželjene dlačice sa lica i tijela, efikasno i zauvijek!

Stari ruski recept od 2 sastojka: Uklonite neželjene dlačice sa lica i tijela, efikasno i zauvijek!
Epilator nije jedina metoda koja vam pomaže da se oslobodite od neželjenih dlačica. Mi vam donosimo prirodni recept ruske kulture, koji će vam pomoći da dlačice uklonite u potpunosti.
Potrebno vam je:

Suhe školjke od oraha
Voda
Priprema
Zapaliti školjke od oraha dok ne postanu pepeo. Uzeti dobiveni prah i dodati ga u posudu u kojoj ćete ga pomiješati s malo vode dok ne dobijete tijesto.
Pričekajte 12 sati prije nego koristite ovu kremu. Nanesite na područja na kojima imate neželjene dlake i ostavite oko 30 minuta, zatim isperite toplom vodom.

Ponavljajte postupak tri puta dnevno kroz tri dana i trebali bi primijetiti prve rezultate. Sa vremenom, dlačice će skroz prestati rasti.

http://jednostavnirecepti8.blogspot.ba

POTPUNO DRUGAČIJA PITA SA SIROM ALI IPAK NAJBOLJA..


Pravi se sa gotovim korama a izgleda kao da je razvijana oklagijom. Nama se baš dopala…

Sastojci
500 gr kora za pitu
300 gr sira
2 jajeta
ulje
so
Premaz:
paketić kvasca

malo šećera
so
3 jajeta
4 šoljice mlijeka
2 šoljice ulja
22 kašike mekog brašna

Priprema
Premaz za kore:
1.
U usitnjen kvasac (ja sam koristila suhi kvasac) sipati malo mlake vode, šećera i soli. Kad kvasac nadođe pomješati ga sa jajima, brašnom, mlijekom i uljem. Sve dobro promješati varjačom a može i mikserom. Tijesto je gustine kao za palačinke.
Fil od sira:

1.
Izgnječen sir pomješati sa umućenim jajima i po ukusu dosoliti.
2.
Staviti koru i četkicom nanijeti premaz. Preko staviti drugu koru, premazati je, pa staviti treću i nju premazati. Na treću koru staviti fil od sira.
Ivice kora saviti da fil nebi curio, pa sve saviti u rolnu. Staviti u podmazan pleh i peći 35-40 minuta na temperaturi od 220°, da pita porumeni.

Čarobni kolač od jogurta


Sastojci

900 g čvrstog jogurta
100 ml slatkog vrhnja
5 jaja
2 vanil šećera ili limun šećera
120 g šećera
po želji malo naribane korice limuna
110 g gustina – škrobnog brašna
40 g (1 vrećica) pudinga od vanilie (prah)

Priprema

1.
Pećnicu zagrijati na 170°C
Kalup okrugli 26cm (ako je s odvojivim stranicama, obložiti iz vana s alu folijom), jer smjese ima dosta pa da ne bi negdje procurilo.
Dno kalupa nauljiti i bogato posipati
grizom (pšeničnom krupicom) ili brašnom.
Može se peći i u pravokutnom kalupu koji odgovara količini smjese.
2.
Gustin, prah za puding i šećere promiješati.
3.
Žutanjke dobro istući i pomiješati s jogurtom, zatim postepeno dodavati suhu mješavinu.
4.
Vrhnje istući u čvrsti šlag i lagano umiješati u smjesu.
Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Važna napomena:
Šlag i snijeg od bjelanjaka u smjesu umiješati ručno, nikako mikserom.
5.
Peći 55-60 minuta bez otvaranja pećnice.
Kolač dobro ohladiti, najbolje ga je raditi dan prije posluživanja.
Pozlužiti uz kuglicu sladoleda, voćni preljev ili uz neko bobičasto voće.
A dovoljno ga je samo posipati šećerom u prahu i uživati.
Kolač je pri dnu malo kremastiji i mekši, prilikom serviranja ga možete okrenuti obrnuto na mekši dio bude gore 🙂
6.
Napomena:
Umjesto praha za puding može se staviti samo gustin ili staviti 2 praha za puding pa smanjiti količinu gustina.
Ako imate mogućnost kupovine limun šećera, svakako ga koristite…divan je.
Ako stavite limun šećer ne treba korica limuna.
Količina šećera se može povećati ili smanjiti po želji.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Orah-orandž šnite – Recepti za svaki dan


Sastojci

Kora:
6 kom bjelanaca
150 g šećera
200 g mljevenih oraha
2 kašike oštrog brašna
Fil:
6 kom žumanaca
150 g šećera
2 kom burbon vanilin šećera
120 g gustina
1.5 dl svježe cijeđenog soka od narandže
6.5 dl mlijeka
sitno ribana korica 1 narandže
60 g maslaca
2 dl slatkog vrhnja
Ostalo:
sjeckani orasi za ukrašavanje

Priprema

1.
Fil:
Zagrijavati mlijeko na šporetu. U manjoj posudi pomješati gustin, šećer i burbon vanilin šećer, narendanu koricu narandže (obično zamrznem koricu, lakše se renda), žumanca i umješati sa sokom od narandže. Kad se mlijeko zagrije skuhati gustu kremu uz stalno mješanje. Skinuti sa šporeta, prekriti površinu prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
2.
Kora:
Bjelanca miksati par minuta pa postepeno dodavati šećer dok se ne dobije fini snijeg od bjelanaca. Dodati orase i brašno, lagano kuhačom umješati i izliti na pleh koji smo obložili pek papirom i lagano premazali hladnim maslacem. Dimenzije su 40×30 cm. Peći koru na 170 stepeni oko 15-ak minuta, zavisi od rerne. Kad je kora pečena i prohlađena prerezati je uspravno na 3 ili 4 dijela, po želji, tako da tobijete 3 ili 4 kore dužine 30 cm.
3.
Fil:
U mlaku kremu dodati 60 g maslaca i dobro izmiksati (maslac dodajem čisto da fil bude kremastiji, ovo možete i izostaviti), a kad je krema potpuno ohlađena, umutiti slatko vrhnje (ja koristim zaslađeno sl.vrhnje, a vi po želji) i pomješati sa filom, ja kad dodajem sl. vrhnje uvijek miješam kuhačom, bude mi ljepša krema.
4.
Fil podijeliti na 3 ili 4 jednaka dijela (u zavisnosti da li radite sa 3 ili 4 kore) i filovati kore. Na kraju ukrasiti kolač sa sjeckanim orasima ili griljažom i dobro rashladiti. Rezati na tanje šnite.

Prijatno! 🙂

Izvor:http://www.coolinarika.com/

RECEPT ZA PILETINU KOJI TRBATE ODMA ZAPISATI : MUŽ KAŽE BOLJA NEGO U RESTORANU


SASTOJCI
1/2 kg piletine ( ja sam koristile file )
ulje za prženje (koje volite)
250 dl jogurta
bosiok
Marinada

2 kašike ulja (koje volite)
1 kašika aleve paprike
1 mala glavica crvenog luka (kapule)
2 češnja bijelog luka
so, biber

PRIPREMA
Štapnim mikserom ( ili u blenderu ) napravite marinadu od ulja, crvene paprike, oba luka.

Piletinu dobro uvaljati u pripremljenu smjesu i pržiti na malo zagrijanog ulja i pustiti da se fino zapeče s obje strane.
Pred kraj prženja meso zaliti sa jogurtom u koji ste umješali bosiok (količina po želji).
Pustite neka se malo krčka.
Poslužite uz šta vam drago.
Prijatno!


Roza madarica


Istice se medu vise kolaca svojom roza bojom

Sastojci
Tjesto
60 dkg brasna
20 dkg secera, usitnjenog
20 dkg margarina
2 jaja
1 prasak za pec.
6 zlica vrhnja
1 ravna zlica kakao
nekoliko kapi ekstrakta jagode ili maline
Krema
5 dcl mlijeka
5 zlica brasna ili gustina
20 dkg secera
1 vanili secer
1 margarin
Glazura
15-20 dkg secera u prahu
1/2 bjelanjka ili 2 zl vrele vode
par kapi ekstrakta od jagode ili vanilije

Priprema
1.
Zamjesiti tjesto: brasno, pola ostro, pola meko ili kako zelite, secer , pr. za pec. pomjesati, utrljati margarin, dodati razmucena jaja sa vrhnjem i zamjesiti tjesto. Podjeliti ga na 4 djela. Dva djela staviti u frizider, treci dio doraditi tako da se doda 1 zl kakaa i premjesi, stavi u friz. cetvrtom djelu dodati ekstrakt jagode i sl. i mjesiti da se postigne boja i staviti u frizider.
2.
Nakon 30 min. ispeci 4 tanke i velike kore.
3.
Krema: U mlijeku zakuhati gustin i secer ,ohladiti, umutiti margarin i sve povezati.
4.
Filati kore, slagati prema slici ,staviti pod pezu preko noci.
5.
Drugi dan napraviti roza glazuru od secera u prahu i 1/2 bjelanjka, miksati 4-5 min, dodati par kapi ekstrakta jagode ili,,, dobije se intenzivna roza boja
6.
ili secer u prahu i 1-2 zl. vrele vode ,tada je glazura manje intenzivna
7.
Preliti po vrhu kolaca i osusiti na zraku
8.
Sa ravnalom i nozem iscrtati kocke po cijelom kolacu, zatim izrezati i dobar tek

Izvor: coolinarika.com

Mađarica


Detaljan opis procesa izrade kora i kreme sa slikama. Zdravija varijanta s crnim brašnom, s manje šećera nego što je uobičajeno i bez margarina. Od navedene količine izađe 2 kg mađarice 🙂

Sastojci 10 osoba
Za kore
600 g glatkog brašna (bijelog ili crnog)
200 g šećera
50 g maslaca
2 jaja
pola praška za pecivo
1 kiselo vrhnje (crveno, 20 % m. m.)
Za kremu
1 l mlijeka
100 g šećera
4-5 velikih žlica kakaa
100 g gustina
170 g maslaca
Za glazuru
100 g čokolade za kuhanje
1 žličica maslaca
2 žlice ruma

Priprema

Priprema tijesta

1.
Pomiješati brašno i prašak za pecivo. Umiješati prstima maslac.

Jaja umutiti s vrhnjem i šećerom. Kad se šećer malo rastopi, uliti smjesu u brašno.

Sve dobro izmiješati. Treba nastati žilavo tijesto koje se odvaja od posude. Ostaviti da se malo odmori.
2.
Dok se tijesto odmara, izrezati papir za pečenje na željenu veličinu. Od navedene količine tijesta može se dobiti 6 kora 22,5 × 35 cm ili 7 kora 20 × 30 cm. U primjeru na slici radila sam 7 kora.
3.
Tijesto podijeliti na 7 jednakih dijelova. Svaki izvagati – moraju, barem približno, jednako težiti.
4.
Upaliti pećnicu na 170°.

Svaku kuglicu tijesta izvaljati na list papira za pečenje. Ispod staviti stolnjak ili silikonsku podlogu da se papir ne kliže. Tijesto će se zalijepiti za papir. Odozgo pobrašniti tijesto i izvaljati ga do rubova papira.
5.
Obavezno izbosti kore vilicom prije pečenja. Staviti peći jednu po jednu koru na 170°8 minuta.
6.
PečenPriprema kreme

1.
Od litre mlijeka odvojiti 2 dl i staviti u zdjelicu. Dodati gustin i kakao. Dobro izmiješati da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakipjeti sa šećerom. Kad zakipi, maknuti s vatre i umiješati smjesu kakaa i gustina. Kratko prokuhati (2-3 min). Umiješati narezani maslac.e kore ostaviti da se hlade na ravnoj površini.
2.
Kremu jednako razdijeliti u 6 zdjelica – tako će slojevi kreme u kolaču biti jednaki.

3.
Svaku koru dobro poškropiti rumom. Namazati još vruću kremu na kore. Posljednji sloj kore prekriti folijom, ostaviti da se malo stvrdne (20-ak minuta) i na kolač nasložiti pleh s nekim teretom – ja stavim knjige 🙂

Ostaviti 4-5 sati na hladnom ili preko noći.

4.
Za glazuru na pari rastopiti 100 g čokolade za kuhanje, žličicu maslaca i 2 žlice ruma. U tu glazuru ne ide mlijeko jer treba biti tvrda kad je ohlađena.

Kad se glazura stvrdne, odrezati 0,5-1 cm rubova i narezati ostatak kolača po želji.
Posluživanje
Ohladiti i narezati na ploškice.

Izvor: coolinarika.com

SLANA ROLADA


Ovo je recept iz Večere za 5, malo sam nešto dodala po svome. Vrlo je efektan kad se posluži, a i ukusan tko voli takve okuse.
Sastojci:
Crveni biskvit:

4 jaja
4 žlice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 dl jogurta
5 žlica ajvara
sol

Zeleni biskvit:
4 jaja
4 žlice oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 dl jogurta
5 žlica špinata
sol

Nadjev:
100 g ABC sira-običnog
100 g ABC sira s povrćem
25 dag šunke – 18 listova
15 dag sira
1 kiselo vrhnje

Priprema:
Crveni biskvit: Roladu ispeći u većem limu na papiru za pečenje. Odmah je odvojiti od papira i zarolati pa ohladiti. Zeleni biskvit: Isto kao i crveni. Nadjev: Jednu roladu tanko premazti običnim namazom, a drugu s povrćem. Premazati tanko kiselim vrhnjem. Složiti listove šunke. Složiti listove sira, ali samo po sredini ( da se lakše mota ). Zamotati rolade i uviti ih u alu foliju pa ostaviti da se stegnu prije rezanja.

PITA OD MAKA!!! PROBALA SAM VISE RECEPATA ZA OVAJ KOLAC…ALI MI SE OVAJ POKAZAO KAO NAJBOLJI!


SASTOJCI Za biskvite 12 bjelanjaka 210 g šećera 3 vrhom pune žlice brašna 1 prašak za pecivo 200 g mljevenog maka Za kremu 12 žumanjaka 180 g šećera 7 žlica gustina 2 vanilin šećera 750 ml mlijeka 200 g maslaca

PRIPREMA Uključite pećniu da se zagrijava na 170°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, ali odmah ih složite tako da pravite 3 zasebna biskvita. Znači 4 bjelanjaka izmiksajte u čvrsti snjeg, postepeno dodajte 70g. šećera i dalje miksajte. U posebnoj zdjelici izmješajte veliku vrhom punu žlicu brašna sa vrhom punom žličicom praška za pecivo i 65g. mljevenog maka. Sada to lagano izmiksajte sa bjelanjcima da se sjedini. Pripremite lim za biskvit cca 20*35, obložite ga papirom za pečenje i izlijte lagano biskvit u njega. Stavite u pećnicu da se peče cca 10-15 minuta tj. dok blago ne porozi. Istresite ga na rešetku za hlađenje i neka se ohladi , pa ga preokrenite i polako skinite papir za pečenje sa njega i ponovno ga okrenite i ostavite sastrane. Tako pripremite još 2 biskvita. Stavite kuhati 600 ml. mlijeka.
Žumanjke, šećer, gustin, vanilin šećer i 150 ml.mlijeka izmješajte u jednoličnu smjesu kao za puding. Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, sklonite ga sastrane i sada malo po malo uljevajte žumanjke u mlijeko, ali mješajte pjenjačom cijelo vrijeme da se ne stvore grudice. Vratite lonac na vatru, malo pojačajte i cijelo vrijeme mješajte dok ne počne kuhati i zgušnjavati se. kuhajte otprilike do 5 minuta kao kada kuhate puding. Nekaa se krema potpuno ohladi, i u nju izmiksajte 200 g maslaca sobne temperature. Na prikladan pladanj stavite prvu koru, na nju 1/3 kreme, poravnajte ju. Na kremu stavite drugu koru i sada sa valjkom za valjane tijesta lagano prođite po biskvitu da se krema lijepo spoji sa oba biskvita. Na njega stavite 2/3 kreme lijepo ju poravnajte nožem, preko nje biskvit i opet pređite valjkom lagano po tom biskvitu da se sve lijepo spoji. Na treči biskvit stavite ostatak kreme, samo odozgora, lijepo ju nožem izgladite i zaravnajte te ju najboje preko noći stavite u frižider na hlađenje.
POSLUZIVANJE Ja sam recept pisala onako kako sam ga pravila i jedino sam izmjenila količine šećera. Ovdje u receptu su količine koje sam ja stavljala, a ne po orginal receptu… ali evo koliko je u receptu… za biskvit ide 300 g šećera, a u kremu 270 g šećera. Nama ja ova prilagođena mjera šećera i više nego dovoljno slatka.

Izvor:http://www.coolinarika.com

BRZE FRITULE SA JOGURTOM


Hrskave izvana, mekane, spužvaste iznutra, a tokom prženja narastu u simpatične male loptice koje zadržavaju svoj oblik i kad se ohlade. I još brzo gotove!

SASTOJCI:
20 jušnih žlica brašna (400 g)

1 paketić praška za pecivo ili puna čajna žličica sode bikarbone
malo soli
2 jaja
4 jušne žlice šećera vrhom pune
može se po želji dodati i paketić vanilin šećera
2 čašice tekućeg jogurta (ukupno 360 g)
PRIPREMA:

po želji se može dodati žlica ruma ili rakije, preporuča se da nebi upijale masnoću, ali ja to nikada ne stavljam jer nema potrebe. Stvarno i bez toga ne upijaju masnoću. masnoća za prženje (oko 1 litre)
Ne treba mikser, sve se radi pjenjačom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo. Jaja pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom, dodati sol, jogurt i rum, pa umiješati u brašno. Smjesu dobro izmiješati pjenjačom dok ne nestanu grudice i bude lijepo glatka. Smjesa treba biti gusta tako da kad zagrabite žlicom, ne curi, već stoji poput loptice na žlici. Zagrijati masnoću u posudi (neka bude najmanje 2 cm visine, da fritule mogu plivati na ulju i ne zalijepiti se za dno). Ja ubacim u masnoću mrvicu kruha, pa ako odmah počne cvrčati, dovoljno je vruća da se mogu stavljati fritule.
U svaku ruku uzeti žličicu za čaj. Žličice umučiti u posudu sa uljem da se smjesa nebi ljepila za njih. Jednom žličicom zagrabiti smjesu, prenijeti nad zdjelu sa masnoćom, pa drugom žličicom gurnuti smjesu da se prži. Treba ih biti toliko da imaju mjesta napuhnuti se i da se pri tom mogu same okretati. Neki tvrde da se smjesa treba istiskivati kroz dlan kako to rade naše none i bake, ja tako ne radim jer mi i ovako ispadnu lijepe loptice. Slobodno prilikom
prženja pojačajte ili smanjite vatru, bitno je da se ne prže prejako, jer onda nemaju vremena narasti, pa ostanu male, a unutrašnjost im bude pudingasta. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu ili je dovoljno da ih samo dotaknete vilicom, pa će se okrenuti. Mojoj kćerki je zabavno gledati kako narastaju u lijepe loptice i kako se same preokreću. Kada su gotove, treba ih izvaditi da se ocijede na papirnatom ručniku, pa još tople posuti šećerom u prahuili preliti čokoladnim preljevom. Čokoladni preljev za fritule radim ovako:50 g čokolade za kuhanje, 25 g maslaca, 2 jušne žlice mlijeka i 1 jušnu žlicu šećera staviti u posudu i zagrijavati miješajući na laganoj vatri dok se ne otopi i poveže. Najjednostavnije je to napraviti u mikrovalnoj.

Ledeni brijeg


Jednostavan i brzinski kolač…ima par recepata za njega, ali ja radim malo
drugačije, pa evo još jedna verzija!

Sastojci
300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
400 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 kom burbon vanilin šećera
2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja
koristim dr Oetker)
4 kašike gustina
3 kom žumanca
7 kašika šećera
200 gr maslaca/margarina
1 banana (srednje veličine i ne
prezrela!)
oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1
kašika arome vanilije i 1 kesica
vanilije
200 ml šlaga za ukrašavanje
Priprema
1. KREMA: Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i
zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7
kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i
skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom
folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju
sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac
dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
2. Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4×4 keksa pa
krema, onda 3×4 + krema, 2×4 keksa + krema i 1×4 + krema i sve fino obraditi kremom.
3. Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.
Posluživanje
Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može
fino rezati. Napomena: Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto
je meni ovaj dostupan koristim ga jer pojača aromu banane :) Prijatno!
www.coolinarika.com

DVOBOJNI KEKSIĆI GOTOVI ZA 20 MINUTA


SASTOJCI
tijesto
250 g glatkog brašna
220 g maslaca
60 g šećera u prahu
pola žličice rum šećera + pola žličice limun šećera


za umakanje
100 g čokolade min 55% kakaa
đem okusa po želji

PRIPREMA
Prvo napravite tijesto.
Maslac sobne temperature miksajte 1 minutu da postane kremast.
Dodajte šećer u prahu,rum šećer i limun šećer.
Miksajte oko 2 minute da se sve poveže.
Dodajte brašno sve odjednom sa soli.
Miksajte sa spiralnim metlicama da se poveže smjesa.
Prebacite u plastificiranu foliju na 1-2 sata u hladnjak.

Na pobrašnjenu podlogu položite tijesto.
Pričekajte da malo maslac omekša da možete lakše razvaljati kompaktno tijesto.
Izrezujte oblike po želji.
Stavite ih peći na 180C- 10 min.

Pričekajte da se malo ohlade.
Rastopite čokoladu na pari.
Svaki keks do pola umočite u čokoladu i stavite na masni papir da se osuši na sobnoj temp.,pa preselite u hladnjak.
Kad se čokolada stvrdne lijepite polovice đemom.
Na jednu polovicu namažite đem okusa po želji i spajajte drugom polovicom.

Od ove količine tijesta dobijete oko 80 keksića,ako ih spajate 40 kom.

Poslužite na finom ovalu.
Možete ih upakirati u fini celofan ili kutijicu i darovati dragoj osobi za Božić.

Izvor:http://www.coolinarika.co

petak, 27. svibnja 2016.

TORTA SA KEKSOM I PAVLAKOM ZA 30 MINUTA


Još jedna u nizu keks torti…

Sastojci 10 osoba
oko 700 gr keksa
1/2 l slatke pavlake (preporučujem Haltu)
6 kesica nes kafe
2 jaja
8 + 6 kašika šećera
1/2 l vode
2 kesice šlaga
2 dl mineralne vode

Priprema
1.
Najpre skuvati nes kafu (u granulama, nemojte koristiti 2 u 1, ni 3 u 1) i 8 kašika šećera u 1/2 l vode, i ostaviti da se ohladi.
2.
Fil:
Slatku pavlaku, dobro rashlađenu dobro umutiti mikserom.
3.
U drugoj, velikoj posudi dobro umutiti 2 belanca, dodati 6 kašika šećera i 2 žumanca, pa polako izmešati. Dodati umućenu slatku pavlaku, pa sve polako i dobro izmešati.
4.
Na tacnu staviti par kašika fila, pa ređati keks koji prvo potopimo u nes kafu. Opet red fila, pa red keksa natopljenog nes kafom, dok se ne potroši sav materijal.
5.
Sutradan, pre služenja, umutiti šlag sa mineralnom vodom, pa tortu premazati i ukrasiti, ja sam je posula čokoladnim dražejama.
6.
Tortu sa slike pravila sam sa prelepim kakao keksićima Zlatni Pek, slagala sam 6×3 keksa na tacnu, i imala sam 4 reda keksa (to je oko 600 gr).
Inače za ovu tortu koristim keks Avala.

Izvor: coolinarika.com

KEKSUL TORTA


Sastojci
krema 1
3 jaja
100g secera
1 kasika uvrh gustina
125g margarina
malo arome ruma,malo kinder lade,slag
krema 2
500ml mlijeka
3 zumanjka
1 puding od cokolade
250g margarina
200g staub secera
100g cokolade za kuhanje
malo ruma
i još
1 kutija petit keksa

Priprema
1.
Posto nezelim pisati dva recepta,odma sam stavila recept za dvije kreme,koje cesto stavljam na keks.Ovaj zuti i cokoladni fil a vi odlucite koji cete raditi. Znaci nekad zuti,nekad cokoadni.Na slici je zuti.
2.
Krema:umutimo mikserom jaja i secer i dodamo jednu kasiku gustina i stavimo na paru.Ispod vrela voda a krem u drugoj serpici iznad i mjesamo polagano dok se ne zgusne.Sacekamo da se fil ohladi.U kremu mozete staviti margarin ali ja sam dodala 1dc tuceno vrhnje koje sam dobro umutila i fil dodavala kasiku po kasiku u t.vrhnje.Dodajte nekoliko kapi arome ruma.
3.
Krema2:odvojimo malo mlijeka i umjesamo u nju puding.Dodamo tri zumanjka i izmjesamo.Ostatak mlijeka stavimo da prokuha,dodamo puding i jaja, i mjesamo dok se nezgusne.Sklonimo sa sporeta i umjesamo kockice cokolade i mjesamo da se to sve lijepo otopi i poveze.Pustimo da se ohladi.
4.
Posebno izmiksamo staub secer sa margarinom,i dodamo kremi i sve to dobro umiksamo.
Ja sam radila ovaj zuti fil i htjela sam vise stangle tako da sam slozila 4×5 reda keksa.Svaki keks sam umakala u 2 dc kuhane kafe.keks,fil keksi ,fil, keks,fil,keks.Odozgo sam stavila rastopljenu kinder ladu ali cokoladni dio i slag.
Posluživanje
Dobro se filovi i torta moraju ohladiti.Kad radim cokoladnu kremu,umacem je u mlijeko.Nje izade dosta tako da moze poveca torta biti.Prijatno

Izvor: coolinarika.com

MESO KAO ISPOD PEKE (A IZ PEĆNICE!) JUČER SAM PROBALA TO IZVESTI I KOD KUĆE, U PEĆNICI. IZVRSNO JE!TOPLO VAM PREPORUČUJEM OVAJ RECEPT!


SASTOJCI
1 kg. mesa po želji (u ovom slučaju svinjski kotleti)
nekoliko velikih krompira
1 velika kapula
2 veće mrkve
4 režnja češnjaka

malo ulja
1 dl. bijelog vina
i još soli, papra i vegete
desetak listova svježeg bijelog kupusa

PRIPREMA
1.
Meso špikovati češnjakom, politi uljem i utrljati začine.
2.
Krompir oguliti i izrezati uzdužno, nauljiti, začiniti i staviti na dno nauljene škrovade (najbolje “kikiriki” škrovada s poklopcem). Očišćenu mrkvu isjeći na krupnije komade, kapulu prepoloviti, pa i njih “ušuškati” u krompir.
3.
Na krompir staviti meso
4.
Zaliti vinom.
5.
Sve prekriti u dva reda listovima kupusa
6.
Poklopiti (ako nemate poklopac dobro zatvorite s nekoliko slojeva alu-folije) i peći na 220°C oko 2 sata.
7.

Zatim izvaditi iz pećnice i odstraniti gornji sloj pocrnjelih listova kupusa koji su “dehidrirali”, i svoju tekućinu “poklonili” mesu i povrću koje ostaje super sočno!
8.
Donji listovi su savršeno ispečeni i izuzetno ukusni!
Posluživanje
Poslužiti uz salatu po želji i crni kruh (najbolje ispod peke)

JEDNOSTAVNA ČOKO TORTA


Omiljena torta mojih sinova… Srećom, vrlo jednostavna… Pored četiri muškarca u kući nemam baš mnogo vremena za kerefeke…

Sastojci 10 osoba
oko 800 gr pti ber keksa
7 jaja
280 gr šećera
100 gr čokolade za kuvanje
125 gr margarina
125 gr maslaca
malo mleka za natapanje keksa
ukrasi po želji

Priprema
1.
Jaja (cela) i šećer staviti da se kuvaju na pari. (Ja to radim u loncu za mleko, sa duplim dnom, nema pečenja, šurenja i sl.). Neprestano mešati žicom. Kad počne da se zgušnjava, a to će biti čim para počne da šišti iz ventila, smesa će biti gusta i skuvana za 5 – 7 minuta. Dodati čokoladu izlomljenu što sitnije, skloniti sa vatre i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se potpuno ohladi.
2.
Mikserom dobro umutiti margarin i maslac, pa dodati čokoladnu masu.
3.
Ugrejati malo mleka, pa umakati kekse i slagati na tacnu. Premazati filom i slagati sve dok ima materijala. Ukrasiti po želji, glazurom, šlagom, čokoladnim ili šećernim mrvicama i sl. Ja sam rendala euroblok, jer ima lepe braon- bele pruge…
4.
U šarenom društvu…

Posluživanje
Ovaj fil zovem univerzalni čokoladni fil , jer se slaže sa svim što poželite u vašim kolačima.

Izvor: coolinarika.com

POHOVANE PAPRIKE SA SIROM


SASTOJCI
8-10 pečenih šiljatih paprika
300g feta sira
150g kačkavalja
100g šunke

jaja za pohovanje
prezle za pohovanje
brašno za pohovanje
ulje za prženje
mešavina začina

PRIPREMA
1. Paprike oguliti,očistiti od semena i peteljki, a potom uzdužno raseći kako bi se dobio oblik pravougaonika. Feta sir izgnječiti viljuškom, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šunku sitno iseckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti feta sir, šunku, kačkavalj i začine po ukusu.
3. Pripremljenom masom premazati paprike, a potom urolovati.
4. Rolovanu punjenu papriku uvaljati u brašno, zatim umočiti u umućena jaja, a na kraju u prezle. Paprike pržiti na vrelom ulju dok ne porumene (kada se ulje dobro zagreje, smanjiti vatru da ne bi hrana gorela, bitno je da se dobro zagreje, a onda smanjiti).

Izvor: coolinarika.com

FERRERO ROCHER ROLADA: GOTOVA ZA 13 MINUTA!


Sastojci:
Biskvit
6 manjih jaja
100gr šećera
25gr kakaa

2 žlice gustina
180gr čokolade ( iznad 50% kakaa )
2 žlice vruće vode

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C. Lim ( onaj od pećnice ) prekrijte papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u snijeg Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 žlice vruće vode. I na kraju snijeg od bjelanjaka nježno umiješajte sa spatulom dok smjesa ne postane jednolična.

Razmažite smjesu preko papira za pečenje. Pecite 13 minuta. Pripremite vlažnu krpu dok se biskvit peče. Kada biskvit izvadite iz pećnice posipajte ga kakaom pa prebacite na vlažnu krpu, na krpu stavite onu stranu na kojoj je papir za pečenje, pa zarolajte i omotajte krpom.
Ostavite da se ohladi.

PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI! :D


SASTOJCI
Tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
1 kom svježi kvasac
1 žlica velika ravno soli
5 dcl mlijeka i još dodati po potrebi
1 dcl ulja

FIL
50 dkg sira svježeg

12,5 dkg margarina otopiti
1žlica ravno soli
Premaz
1 kom kiselo vrhnje od 2 dcl
2 kom jaja

PRIPREMA
1.
Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogučnosti u pravokutnik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovo preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini

na štapiće, ufrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa:
odvoji od fila 3 žlice smjese dodaj 1 kiselo vrhnje, 2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-4o minuta.
2.
Dobar tek !
3.
Da nadopišem, kako bi vam bilo lakše možete tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki posebno razvaljati u pravokutnik, namazati sa sirom presaviti dva puta da vam presavijeno bude 10 cm, još malo valjkom pritisnite, režite široko 1,5 – 2 cm, ufrčite, lakše će vam biti i svi će biti otprilike iste veličine.( Detaljnije  objašnjenje pod komentarom 91.)

Posluživanje
Od ove količine dobiju se dvije velike tepsije.

http://www.coolinarika.com/

HODALA SAM ULICOM KAD ME ZAUSTAVILA IZRAZITO NEUREDNA ŽENA, ZAPUŠTENA I SMRDLJIVA,I ZATRAŽILA DA JOJ DAM NEŠTO SITNINE ZA HRANU…


Hodala sam ulicom kad me zaustavila izrazito neuredna žena, zapuštena i smrdljiva,i zatražila da joj dam nešto sitnine za hranu… Izvadila sam novčanik i iz njega 500din i pitala je: – Ako ti dam ove novce hoćeš li kupti vino umesto večere? – Ne, davno sam prestala piti; odgovorila mi je beskućnica..

– Hoćeš li otići u šoping umjesto da kupiš hranu? Upitala sam je. – Ne, ne gubim vreme po kupovinama; rekla je beskućnica. Vreme koristim u nastojanju da ostanem živa. – Hoćeš li potrošiti novac u frizerskom salonu umesto na hranu? Pitala sam. – Jeste li vi ludi?- odgovorila je beskućnica. Nisam bila kod frizera već 20 godina!

– Dobro, odgovorila sam. Neću vam dati novce, umjesto toga vodim vas večeras na večeru s mojim suprugom. Beskućnica je bila šokirana…. – Neće li se vaš suprug ljutiti na vas radi toga? Znam da sam prljava, a verovatno i užasno smrdim. – Nema problema – odgovorila sam. Važno je da moj suprug vidi kako izgleda žena kad odustane od šopinga, frizerskog salona i vina …