Dobro Došli

..

subota, 11. lipnja 2016.

Vanila-mak štrudla

Vanila-mak štrudla
Sastojci
Prhko tijesto s kvascem ( na hladno )
400 grama brasna
250 grama maslaca
20 grama svjezeg kvasca
1dl mlijeka
3 zumanjka
2 zlice secera
medju prste soli
Nadjev od vanilije
1/2 l mlijeka
1 vrecica vanile pudinga
1,5 puna zlica skrobnog brasna
4 zlice secera
1 vrecica vanilije secera
Nadjev od maka
200 grama mljevenog maka
150 ml mlijeka
4-5 zlica secera ( ili po ukusu )
1 manji bjelanjak
i jos
1 zumanjak
krupni secer za posipanje ( opcija )
secer u prahu
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
Radjeno s ovim tijestom, kopiram izradu da je recept kompletan.

1.

Kako je tijesto radjeno na hladno neka vam svi sastojci budu hladni.

Izmrvite kvasac i rastopite ga u hladnom mlijeku da nema grudvica. Dodajte zumanjke i dobro sjedinite.
2.
U prosijano brasno dodajte secer i sol, narezite hladan maslac na listice te rukama ili produzecima od miksera za dizana tijesta napravite mrvice. Dodajte pripremljeno mlijeko, umijesite glatko tijesto koje je cvrsto poput prhkog tijesta. Nemojte dugo mjesiti jer ovo je prhko tijesto, sto ga krace mjesite bit ce prhkije. Ako je malo mekse, ono ce se jos stisnuti u hladnjaku.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju, stavite u hladnjak na oko pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev od vanilije
1.
Pomijesajte puding, skrobno brasno ( vrhom puna zlica ) secer i vaniliju. Dodajte nekoliko zlica hladnog mlijeka, promjesajte da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhajte i skuhajte puding. Poklopite ga prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ohladite do sobne temperature.
Ako ne volite kupovni puding, mozete skuhati i domaci.
Nadjev od maka
1.
Zakuhajte mlijeko. Pomijesajte mak i secer. Kipucim mlijekom zaliti mak. Nemojte koristiti svu kolicinu mlijeka odjednom da ne bi bilo prerijetko. Meni je ova kolicina bila tocna, ali ovisi o suhoci maka da li ce i vama biti tako. Gustoca treba biti nesto veca nego ka radite orehnjacu, jos ce ga bjelanjak malo razrijediti.
Kad se mak ohladi, blago razbijte vilicom bjelanjak i pomijesajte s makom. Probjate da li vam je dovoljno slatko, ako nije slobodno dodajte jos secera.
Slaganje strudle
1.
Tijesto razvaljati na velicinu ca 35×40. Najbolje to odnah uradite na papiru za pecenje. Bit ce vam lakse prenijeti strudlu na pleh od pecnice.
Tijesto zarezite sa svake stane ( one duze ) na trake duge ca 11-12 cm, siroke oko 2,5 cm.
Na sredinu, koja je ostala nerezana, prvo staviti puding, malo ga obraditi vlaznom zlicom da je lijepog oblika. Na njega staviti nadjev od maka i ravnomjerno ga rasporediti. Pazite da ne rasirite previse nadjev, kad dignete trakice mora barem 2 cm sa svake strane biti nezarezano da vam ne bi nadjev curio van.
2.
Kraj tijesta sloziti uz strudlu, zadnju trakicu povuci prema sredini da zatvori nadjev. Slagati trakice s lijeva na desno da se prekrize, da dobijete otprilike oblik pletenice.
Namazati strudlu sa razmucenim zumanjkom, posipati krupnim secerom i odmah, bez dizanja, staviti u pecnicu koju ste zagrijali na 200 stupnjeva. Nakon 5 minuta smanjite na 180 i ispecite strudlu do zlatno zute boje.
Pecenu strudlu posipajte secerom u prahu i ohladite.

Posluživanje
Imala sam u planu raditi dvije manje strudlice, ali sam bila u stisci s vremenom pa sam odradila samo jednu. Manje bi bile puno ljepse za vidjeti, mada su i ove odlicne. Ako radite dvije manje, drugi dio tijesta mora ostati u hladnjaku dok radite prvu.

www.coolinarika.com

TRAVA IVA: Ne postoji bolest koju ova biljka neće izliječiti

TRAVA IVA: Ne postoji bolest koju ova biljka neće izliječiti
Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima širom svijeta. Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato.

Prepoznatljiva je po grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.

Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 metara i više, uglavnom na južnim obroncima, piše “Slobodna Dalmacija“…

U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Sadrži gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol zbog čega je i apotekari često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.

Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje travom ivom jer je ona – univerzalni lijek. Djeluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, reguliše probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti te čisti organizam.

Uz nju se veže jedna narodna izreka:

Trava iva od mrtva pravi živa…

http://www.haber.ba

Nježni Muffini

Nježni Muffini
Sastojci
Tijesto za muffine
100 gr. čokolade za kuhanje
130 gr. glatkog brašna
30 gr. kakaa u prahu
1 kom vanilin šećera
prstohvat sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
125 gr. šećera (tko voli manje slatko,može smanjiti količinu )
130 ml mlijeka
55 gr. maslaca
Nježna pjenica
100 gr. bijele čokolade
250 ml. slatkog vrhnja Sania
Priprema
1.
Staviti slatko vrhnje na laganu vatru da baci ključ i odmah maknuti sa vatre,u njega staviti bijelu čokoladu i dobro izmiješati da se cijela otopi,ohladiti u hladnjaku da se stisne.
2.
Otopiti čokoladu u mikrovalnoj i pustiti da se ohladi.
Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva i složiti košarice u kalup za muffine,12 komada.
Sve suhe sastojke pomiješati i prosijati.
3.
Jaje izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom i postepeno dodavati mokre sastojke,sve dobro povezati,lagano dodavati brašno sa praškom,sodom i kakaom.
4.
Dobivenu smjesu sa žlicom sipati u košarice ( u svaku po dvije žlice ) staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta.
5.
Pečene maffine izvaditi da se ohlade oko 15-ak minuta,izdubiti sredinu ( ne previše…samo malo ) ,a izdubljeni dio staviti u posudu pa izmrviti u mrvice.
6.
Ohlađeno slatko vrhnje sa bijelom čokoladom izmiksati u nježnu bijelu pjenicu kao mouse pjena.
staviti pjenicu u izdubljene muffine i posuti sa mrvicama.
Posluživanje
Ako Vam ostane malo pjenice i mrvica…pa…uzmite žlicu i navalite 😀 !!

izvor: www.coolinarika.com

OTKRIVENA TAJNA KOJA JE SKUPO KOŠTALA FARMACEUTE: Prirodno riješenje za upaljene sinuse!

OTKRIVENA TAJNA KOJA JE SKUPO KOŠTALA FARMACEUTE: Prirodno riješenje za upaljene sinuse!đ
Bolni sinusi mogu biti zaista neprijatni, ali tu vam može pomoći najefikasnije prirodno riješenje…

Riječ je o jabukovom sirćetu. Kalijum koji se nalazi u njemu razrijeđuje sluz u nosu i sprječava razmnožavanje bakterija.

Prvo što vam treba je 250 ml prečišćene vode. U vodu stavite 2 kašike organskog jabukovog sirćeta. Prije upotrebe promućkajte zbog taloga koji se zadržao na dnu. Zatim dodajte kašiku organskog meda.

Promješajte mješavinu dok se med ne otopi i popijte je 15 minuta prije doručka. Sve što vam preostaje jeste da svjedočite nestanku upale sinusa.

Ovaj napitak razbija začepljenja i čisti vaše koronarne arterije

Ovaj napitak razbija začepljenja i čisti vaše koronarne arterije
Arterije u ljudskom tijelu su glavni prijevoznici kisika i hranjivih tvari u srce i druge organe. Jako su bitne za naše zdravlje i vrlo je važno da ih čuvamo čistim…

Masna hrana, prerađeni proizvodi, kemikalije i toksini mogu izazvati ozbiljne probleme u kardiovaskularnom sistemu.

Ove tri korisne namirnice mogu potpuno očistiti začepljenja arterija i eliminirati masnoću iz krvi. Kada ih miješate, dobit ćete veoma ukusno i zdravo piće.

Ovaj napitak može smanjiti masnoće u tijelu, očistiti jetru i zaštitili vaše tijelo od bakterija i virusa. Također će vas riješiti slobodnih radikala i infekcija koje imaju negativan uticaj na protok krvi, kao i potpuno ojačati vaš imuni sistem.

RECEPT: Kako pripremiti ovaj napitak

Sastojci potrebni:

– 8 limun
– 4 litre čiste vode
– Jedan komad đumbira, veličine 4-5 cm
– 8 češnja češnjaka

Postupak pripreme:

Prije nego što nasjeckajte limun na kriške, dobro ga operite. Ogulite đumbir i češnjak i stavite sve sastojke u blender. Mješajte sve sastojke dok se ne sjedine, dobit će te jednobojnu homogenu smjesu.

Nakon što ste izmješali, smjesu stavite u emajliranu posudu, dodajte vodu i stavite na štednjak da kuha. Kad smjesa počne da ključa, morate ga ukloniti s vatre. Pričekajte dok se smjesa ohladi, zatim procijedite. Nalijte dobiveni napitak u staklenu bocu.

Način konzumiranja:

Konzumirajte jednu kafenu šoljicu ovog napitka dva sata prije svakog obroga na prazan želudac. Tijekom liječenja trebate biti fizički aktivni najmanje tri puta tjedno. Na ovaj način, osim što će vaše arterije biti očišćene, također ćete poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

DEVOJAČKA TRAVA: Blagodat za dame i sve one koji imaju problema sa mokraćnim kanalima i srcem

DEVOJAČKA TRAVA: Blagodat za dame i sve one koji imaju problema sa mokraćnim kanalima i srcem
Kosmopolitska korovska biljka hoću-neću (Capsella bursa posteris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem severu, u lekovitom smislu izuzetno je dragocena.

Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Naziv je dobila po dečjoj igri „hoću-neću“ i „voli me-ne voli me“, koja se najčešće izvodi sa njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika u narodu je zovu i „pastirska torbica“, ali i rusomača, devojačka trava i mačkino srce.

Cveta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cveta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Lekovita je u celosti. Cvetovi su mali beli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih delotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Omiljeni je narodni lek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu devojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdelotvornija je pomešana sa drugim lekovitim biljkama.

U čajnim mešavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.

Pomešana sa virkom i hajdučkom travom najbolji je lek za žene koje imaju problem sa prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo materice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i posle porođaja.

Koncentrovan čaj od „pastirske torbice“ uspešno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje prestane.

Tinktura od biljke hoću-neću delotvorna je za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.< br />
Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija sa određenim lekovima. Prekomerna upotreba preparate od ove biljke može da utiče na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.

(Izvor: Novosti.rs)

INTERVJU Kod nje se ne umire: Doktorka Nadežda od raka izlečila Željka Mitrovića i Dekija Pantelića


INTERVJU Kod nje se ne umire: Doktorka Nadežda od raka izlečila Željka Mitrovića i Dekija Pantelića
FLENSBURG – Jedan od najvećih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija u Nemačkoj i Evropi je profesorka dr Nadežda Basara, za koju zna ceo svet i priča o njenim uspesima u lečenju teško obolelih pacijenata.

Dr Basara je trenutno direktor interne medicine na “Malteser St. Franziskus” bolnici koja je locirana u nemačkom gradu Flensburgu. Pre 17 godina je došla u Nemačku bez znanja nemačkog jezika, ali to joj nije bila prepreka da ga nauči i u isto vreme napravi uspešnu karijeru, postane docent, i kao prva doktorka iz jugoistočne Evrope koja nije rođena i školovana u Nemačkoj, postane profesor medicine, piše makedonski dnevni list Večer.

Pet godina je bila na čelu transplantacionog centra Univerzitetske klinike u Lajpcigu. Zahvaljujući njoj taj centar je po rezultatima lečenja leukemija i po broju realizovanih transplantacija bio na prvom mestu u Evropi.

Ova jaka žena crpi energiju iz ljubavi prema medicini, ljudima, radu i porodici. Za nju je najveća satisfakcija kada izleči pacijenta i to smatra ličnim uspehom, što joj daje novu energiju na putu uspeha.

Među pacijentima koje je lečila dr Basara ima i veliki broj iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, a javnost je upoznala po uspešnom lečenju teško obolelog od aplastične anemije Željka Mitrovića, vlasnika Pink televizije, kao i poznatog voditelja RTS, Dejana Dekija Pantelića, koga je izlečila od tumora na krajnicima.

Pantelić se u jednom svom intervjuu priseća momenata sa lečenja u Nemačkoj i kada mu je bilo dosta teško stanje dr Basara ga je ohrabrila ovim rečima: “Dejane, kod mene ljudi ne umiru”. Lista poznatih ličnosti koje je dr Basara lečila se tu ne završava, jer neke poznate ličnosti ne žele da im se ime pominje u javnosti.

Pre 13 godina je transplantacijom matičnih ćelija od nesrodnog donatora izlečila mladog pacijenta iz Srbije obolelog od najtežeg oblika akutne limfoblasne leukemije, filadelfija pozitivne i to je prvi pacijent s Balkana izlečen od te bolesti.

Povodom dana državnosti Srbije odlikovana je zlatnom medaljom, a prošle godine Crna Gora joj je dodelila državljanstvo za zasluge u lečenju njihovih pacijenata.
Ovo je intervju sa dr Basarom, koji je izašao nedavno u makedonskom listu Večer.

Opišite nam vaš put od doktora u Srbiji do vrhunskog hematologa i onkologa u Nemačkoj?

– Put nije bio nimalo lak. Te prelomne 1997. imala sam 39 godina, skladan brak, dvoje divne dece i supruga koji me je uvek u životu podržavao. Sa završenom medicinom, magistraturom, doktoratom i specijalizacijom u Beogradu radila sam kao načelnik funkcionalne dijagnostike na Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije. Dok je direktor bio prof. dr Rolović sve je odisalo napretkom i znanjem i značili smo sve do 1994. nešto u Evropi. Njegovim odlaskom u penziju nastao je preokret za mene saznanjem da nova direktorka nije imala viziju napretka instituta, već je mislila samo na svoje lične interese.

U dogovoru sa suprugom odbijam dva poziva iz Pariza i prihvatam poziv prof. Fauzera iz Nemačke, odlazim prvo ja, a suprug se malo kasnije pridružio sa decom. Tamo sam, prosto rečeno, “bačena u vatru” u rad sa najtežim hematološkim bolesnicima i dodatno me postavlja za najodgovorniju osobu pred nemačkim zakonom o lekovima u proizvodnji transplantata i krio-konzerviranju matičnih ćelija. Vrlo brzo postajem načelnik hematologije i onkologije.

Za sve to vreme učim nemački jezik koji u početku nisam znala (sporazumevala sam se na engleskom i francuskom), učim za nostrifikaciju diplome, specijaliziram internu medicinu i hematologiju i onkologiju, pišem naučne radove, kao docent sa nostrifikovanom titulom doktora nauka držim vežbe i predavanja studentima u Majncu i držim vežbe nemačkim kolegama sa posla iz dijagnostike.

Na Univerzitetu u Majncu sam predložena za profesora medicine a titulu dobijam po prelasku na Univerzitetsku kliniku u Lajpcigu, gde sam pozvana da budem glavni načelnik hematologije i onkologije. Tamo sam vodila i transplantacioni centar matičnih ćelija kao i proizvodnju transplantata matičnih ćelija i njihovo krio-konzerviranje.

Ubrzo izbijamo na prvo mesto u Nemačkoj po broju i uspešnosti transplantiranja a mene Evropsko društvo transplantatora postavlja za glavnog inspektora transplantacionih centara po Evropi. Videvši moje uspehe na svim poljima hematologije i onkologije Malteški red Nemačke me poziva za direktora interne medicine u njihovoj bolnici u Flensburgu, što sam pre četiri godine i prihvatila.

Kakav tretman imate tamo kao Srpkinja i da li vam je to bila prepreka u karijeri?

– U Nemačkoj se pre svega ceni rad, i ako radite uspešno, bićete prihvaćeni. Međutim, da biste uspeli kao stranac u Nemačkoj, a posebno kao Srpkinja, morala sam da budem uvek duplo bolja od njih. To nije uvek nailazilo na simpatije od strane mojih kolega, ljubomora je ljudska osobina i naravno postoji i kod Nemaca. Pre dve godine sam, na primer, doživela da je u regionalnim novinama izašao veliki članak o nedostatku lekara u Nemačkoj, kao i zapošljavanju i problemima lekara iz inostranstva. U okviru tog članka je objavljeno da se “priča” da ja dajem prednost pacijentima iz Srbije u odnosu na nemačke pacijente, sto je svakako “nonsens” za svakoga ko poznaje kodeks lekarske profesije i Hipokratovu zakletvu, a naročito mene kao osobu i lekara kome nikada nije bila bitna ni nacionalnost, ni boja kože, ni veroispovest pacijenta.

Šta biste vi preporučili vašim kolegama u Makedoniji i šta je put do uspeha jednog dobrog specijaliste?

– Put do uspeha je samo optimalno i sveobuhvatno lečenje bolesnika sa najboljim mogućim metodama koje postoje. U Beogradu nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da ne mogu da kod bolesnika primenim transplantaciju od srodnog ili nesrodnog donatora, a znala sam da sa tom metodom mogu da ih izlečim. Za mene je bilo neprihvatljivo da posedujem znanje, a da ne mogu da ga primenim. Otišla sam u Nemačku 1997. da bih mogla da radim kompletnu i najbolju medicinu i na taj način izlečim mnogobrojne pacijente.

Šta znači brza i dobra dijagnostika za uspeh u lečenju bolesti?

– Sve! Dobra i brza dijagnostika određuje sudbinu bolesti, da li pacijent ima šanse da bude izlečen ili ne i zbog toga je izuzetno važna. Trenutno kod svih malignih bolesti je neophodna molekularna dijagnostika koja je u Nemačkoj gotova u roku od 48 sati. Takvu efikasnost nema nijedna zemlja u Evropi, čak ni Švedska koja se smatra jednom od zemalja sa najboljom zdravstvenom zaštitom u Evropi.

Koliki je procenat izlečenih pacijenata sa malignim bolestima u vašoj bolnici?

– Za ove četiri godine, koliko vodim onkologiju, hematologiju, pneumologiju, dijabetologiju i intezivnu medicinu u bolnici Malteser St. Franziskus Flensburg procenat izlečenja malignih bolesti je 90 odsto. Taj podatak se odnosi na praćenje bolesnika dve godine posle lečenja u bolnici jer kasnije nisu svi revnosni u kontrolama, tako da ne možemo da dalje vodimo evidenciju o njihovom zdravstvenom stanju.

Po kojim medicinskim protokolima lečite akutne leukemije, limfome i aplastične anemije i da li u lečenju matične ćelije daju dobre rezultate?

– Po najsavremenijim protokolima koji se primenjuju u svetu. Transplantacija matičnih ćelija i dalje je jedina metoda sa kojom mogu da se izleče gore navedene bolesti i pored velikog broja novih lekova koji su registrovani za neke od malignih bolesti.

Koliko ste transplantacija matičnih ćelija u vašoj uspešnoj karijeri realizovali?

– Blizu sam brojke od 1.900, ali to nije toliko bitno, već koliko sam uspešno transplantirala. Svetski rezultat od 86 odsto preživljavljanja dve godine posle transplantacije postigla sam u Lajpcigu, a nadmašila ga sigurno sa transplantacijama u Flensburgu, koji je trenutno 90 odsto uspešnosti za tri godine od otvaranja transplantacionog centra.

Da li imate pacijente iz Makedonije i koliko njih je izlečeno ovom metodom?

– Sa zadovoljstvom mogu da kazem da od 17 godina koliko transplantiram u Nemačkoj, u poslednjih 10 godina uspešno lečim i transplantiram pacijente iz Makedonije. Transplantacijom matičnih ćelija sam izlečila do sada najmanje 20 pacijenata iz Makedonije.

Da li je transplantacija matičnih ćelija od nesrodnog donatora revolucionarno dostignuće u medicini i kod kojih malignih oboljenja daje dobre rezultate?

– Transplantacija matičnih ćelija od nesrodnog donatora se primenjuje u Nemačkoj preko 30 godina i činjenica da su rezultati isti kao i kod transplantacije od srodnog donatora (brat ili sestra) je veliki uspeh, ali ne bih mogla da kažem da se radi o novom revolucionarnom dostignuću. Alogena transplantacija daje odlične rezultate kod akutnih leukemija, mijelodisplastičnih sindroma, limfoma i teških oblika anemija.

Da li su kvalitetan način života i preventiva dobar način zaštite od malignih bolesti?

– Kvalitetan način života, pod kojim se između ostalog podrazumeva najmanje 30 minuta dnevno telesne aktivnosti u smislu šetnje, brzog hodanja, trčanja, uz mediteransku ishranu, puno povrća, redovnog korišćenja voća, ribe, belog mesa, bez pušenja i preteranog konzumiranja alkoholnih pića je najbolja preventiva i zaštita od malignih bolesti. Nažalost, to ipak nije dovoljno. Genetika, kao i izlaganje opasnim hemijskim materijama i zračenju igraju veoma važnu ulogu u nastajanju malignih bolesti. Zračenje osiromašenog uranijuma koji je korišćen prilikom bombardovanja Srbije 1999. godine je dokazano kao riziko faktor za nastajanje malignih bolesti

http://www.balkanspress.com/

Terapija čarapama: Stari recept koji liječi bolesti

Terapija čarapama: Stari recept koji liječi bolesti
Onima koji su slušali svoje bake ovo sigurno nije čudno. Saznajte kako da uz pomoć para čarapa
Stopala imaju mnogo znojnih žlijezda, blizu 250 hiljada. Naše noge se znoje čak i bez ikakvog naprezanja.

Postoji nekoliko načina za koje mnogi tvrde da su se pokazali uspješnim protiv visoke temperature, posebno kod djece, kod jačanja imunološkog sistema i izbacivanje tksina iz tijela. Ističe se terapija čarapama, koju su primjenjivale i naše bake.
Krompir narežete na kolutiće ili izrendate, stavite na stopala i obujete čarape, pa noge dobro utoplite.

Krompir možete kombinovati i sa jabukovim sirćetom. Pomješajte malo ovog sirćeta i narendan krompir, smjesu stavite u vunene čarape, pa ih obujte. Noge umotajte u toplu dekicu i ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći.
Jednom mjesečno je dovoljno, ukoliko ste zdravi, ali ako bolujete od neke bolesti, treba češće.

http://biljna-medicina.blogspot.ba

IŠLA SAM NA MORE SA DRUGARICOM PREKO AGENCIJE, AUTOBUSOM. NEGDJE NA POLA PUTA...


Išla sam na more sa drugaricom preko agencije, autobusom. Negdje na pola puta smo stali, pravili pauzu i skoro svi čekali u redu za wc. Tako čekajući sam osjetila neke pokrete iza sebe, mahinalno sam se okrenula i vidjela nekog momčića, roma kako je zavukao ruku u moju već otkopčanu torbu
Kada je vidio da sam se okrenula, brzo je povukao ruku i dok sam uspjela da išta odreagujem već je nestao u mraku. Zakopčala sam torbicu i nisam ni slutila da za tako kratak period od par sekundi može nešto da se desi, odnosno da mi može išta uzeti iz torbe.
Međutim kada smo se vratili u autobus i kada sam pogledla u torbicu vidjela sam da mi je nestao sav novac koji sam ponijela na more. 150 eura je otišlo u sekundi, sva četiri dana sam provela u iznajmljenoj sobi i preplakala. Prokleti džeparoš mi je oduzeo nešto za šta živim godinu dana…

BINGO TORTA…MOJA OMILJENA TORTE, ZA SVE PRILIKE!


Sastojci
Biskvit:
6 žlica šećera
4 žlice brašna
3 žlice ulja
7 žlica mljevenih oraha
1 žlica kakaa
6 kom jaja
1 kom prašak za pecivo
Krema:
400gr šećera
1 žlica gustina
4 kom pudinga od vanilije
250gr margarina
150gr mljevenog keksa
150gr otopljene čokolade
1/2l vrhnja za šlag
fanta naranča
jaffa keks
piškote
1,5l mlijeka

Priprema
1.
Biskvit:
1. Izmiksati sve sastojke i peći u četvrtastoj tepsiji veličine 24×40cm.
Krema:
1. U provrelo mlijeko zakuhati šećer, gustin, puding.
2. Kada se krema ohladi dodati izrađen margarin.
3. Kremu podijeliti na 3 dijela.
1 dio dodati mljeveni keks,
2 dio dodati otopljenu čokoladu,
3 dio ostaje žut.
Slaganje:
Biskvit malo poprskati fantom, premazati kremom sa keksom,
preko nje složiti jaffa kekse malo potopljene u mlijeko(čokoladni dio okrenut prema dolje.
Preko jaffe premazati fil sa čokoladom, na nju slagati piškote malo potopljene u fantu.
Preko piškota premazati žutu kremu.
Tortu premazati šlagom.

MIMOZA SALATA TOLIKO DOBRA DA ĆE VAM BITI ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEPT


Sastojci
– kačkavalj 200gr.
– salama po želji 150gr.
– kuhan krompir 150gr
– kuhana jaja 2kom
– pavlaka 1
– majoneza 100 gr

Priprema:
Krompir,skuhan u ljusci,pa oljusten,izrendati,malo krupnije,pa ga premazati polovinom pavlake. Preko pavlake narendati salamu po želji i premazati je majonezom.
Sljedeće narendati 1 cijelo jaje i 1 bjelance,a preko njega 100g kačkavalja. Sve ovo premazati ostatkom pavlake. Odozgo sitno narendati 50g kačkavalja i preko toga narendati žumance,tako da sve to liči na mimozu.

CARSKI RUČAK NIJE BEZ RAZLOGS DOBIO TAJ NAZIV A UVJERIT ĆETE SE I ZAŠTO Meni su ovakvi recepti najdraži...jednostavni a ukusni PROČITAJ RECEPT NA:


Meni su ovakvi recepti najdraži...jednostavni a ukusni
Sastojci
250g mljevenog mesa
1 carska mjesavina
1 glavica luka
3 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
zacini po zelji
mocarela

Priprema
1.
Izdinstati mljeveno meso sa lukom i začinima.
2.
Carski mješavinu samo prokuhati i procijedodi.
3.
Sastaviti meso i carsku mjesavinu, staviti sve u vatrostanu tepsiju i preliti sa mjesavinom od jaja i vrhnja.
4.
Staviti da se peče 20min na 220 stepeni.

SLANO PECIVO ....DORUČAK KOJI ĆE RAZVESELITI LICA VAŠIH MALIŠANA ZNAM TO IZ ISKUSTVA


prefini, kaaaao pamuk su
Sastojci
za tijesto
400 g brašna
1 dl mlijeka
1 dl jogurta
1/2 dl ulja
1 kom jaje
10 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
za premazivanje
1 kom žumance
1 kašika ulja
po potrebi susam, mak i sl.

Priprema
1.
Kvasac i šećer izmiješati pa preliti mlakim mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa izmiješati, dodati mlak jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodavati brašno, postepeno, pa zamijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste.
2.
Nadošlo tijesto premijesiti pa ga istanjiti u kvadrat 35 x 35 cm. isjeći na trakice široke do 1,5 cm. i saviti pužića, kraj trakice saviti ispod tijesta.
3.
Pužiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje sa malim razmacima između njih.
4.
Premazati žumancetom izmućenim sa malo ulja i posuti susamom. Ostaviti da još malo narastu, dok se rerna zagrije
5.
Rernu zagrijati na 220 C staviti pužiće i smanjiti na 200 C peći 20 -25 min ili po potrebi

KREMASTO SAVRŠENSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA


Kora: 3 jaja, 3 kašike brašna, 3 ulja, 2 meda ili šećera,2 rogač brašna ,2 kakaa,vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo.
Koru peći 10 min. na 200 stepeni.
Za kremu,umutiti 700 ml slatkog vrhnja,dodati 2 napravljena i ohlađena pudinga od vanilije. pp 1 želatin
Sitno nasjeckati čokoladu po želji (100gr) i dodati u kremu,Meni je najbolje staviti rum pločice,a vi po svom ukusu
Za glazuru: Istopiti 100 gr tamne čokolade sa malo s.vrhnja i ulja.
Za dekoraciju sam koristila karamele i rendanu čokoladu

JUČE SAM SE VIDJELA SA BIVŠIM MOMKOM S KOJIM SAM PROVELA PET GODINA Saznaj sve na


Juče sam se vidjela sa bivšim momkom s kojim sam provela pet godina u vezi. Htio je da me vidi jer mu je umro tata i osjetio je potrebu da me na kratko vidi. Ja sam se toliko sažalila zbog toga da sam s njim izašla iako se nismo prije toga ni čuli ni vidjeli dvije godine.
Opet sam osjetila one stare stvari-gledao me predivnim očima, a čak i rukovanje s njim budilo mi je uspomene.
Lijepo mi je bilo provesti s njim vrijeme.
Znam da on mene još uvijek voli, a i ja ću prema njemu uvijek nešto osjećati iako znam da nikada više nećemo biti zajedno jer uvijek ćemo naići na stare razloge zbog kojih smo se rastajali nekoliko puta. Ja sam sada vjerena, ali njega nikad neću zaboraviti. On je moja prva ljubav. Samo želim da bude dobro.

IMAM PREDIVNU ĆERKICU, I IMAO SAM DIVNU ŽENU, RELATIVNO MLADI. ĆERKICA IMA 4 GODINE...


Imam predivnu ćerkicu, i imao sam divnu ženu, relativno mladi. Ćerkica ima 4 godine. Ali sa suprugom sam se rastavio, doktor je po struci. Njoj je karijera bila najvažnija u životu.
 Iz početka je sve bilo okej, ali onda je to uzelo zlo, danima je nije bilo, seminari, putovanja sa kolegama, dijeljenja sobe sa muškim kolegama, večere.
Sad živimo ja i ćerkica sami, mnogo nam je lepo, šetamo, učim je slova, kad čitam novine pijem kafu, ona dobije dopunu čita i ona, u ribolov, na selo, u prirodi, na kampovanju uvek je uz mene. I volim je najviše na svetu.
I tako će ostati. Zato ljudi ko želi karijeru i slavu, predlažem da ne pokušava ove stvari. Koliko god ja bio dobar otac, moja devojčica nema sve. Ne uskraćujte deci to

MOJA PRIČA JE KOMPLIKOVANA, JA SAM USVOJEN SA 15 DANA ŽIVOTA...




Moja priča je komplikovana, ja sam usvojen sa 15 dana života. Moj otac mi ustvari nije otac ,nego deda. Cela ta priča mi je jako teška i kako sam sve stariji sve mi je nekako teže. Imam 23 godine, završio sam studije i počeo da radim u vojsci.

Život je počeo nekako da ide na bolje, posle svih loših stvari koje su mi se desile. Za život ovim ljudima neću moći da se odužim za sve što su uradili za mene, i što su me podigli kad niko nije hteo. Danas ih gledam kao da su oni moja deca, stari su i bolesni. Dajem sve od sebe da uvek budem uz njih i da im pružim sve, ali to je retko kad moguće. Saznao sam da imam brata po majci koji je 3 godine mlađi od mene, znam gde je, i šta radi. Ali se nikad neću javiti. Ne znam kako bi reagovao na to. Mnogo sam izgubio,imam još samo ovo dvoje i za njih život dajem
Nije roditelj ko te rodi,već onaj ko te odgaji u veme kad su oni zbog tebe danima gladovali i smrzavali se. Svako ima svoj životni put. Moj je bio ovakav, ali uvek imam osmeh na licu, zbog njih.

UVIJEK SAM IMALA STRAH OD GINEKOLOŠKOG PREGLEDA, POGOTOVO JER SU VEĆINOM MUŠKARCI Saznaj sve na:


Uvijek sam imala strah od ginekološkog pregleda, pogotovo jer su većinom muškarci ginekolozi, a ja sam nekako konzervativna i teško mi pada da se raspremam pred nepoznatim muškarcima. Na moju nesreću u mom gradu ije bilo ni jedne žene ginekologa i morala sam se najaviti u susjedni grad na pregled.
Tako odem, uđem u ordinaciju i vidim neki stariji tip, kratko ošišan sjedi. Iznenadila sam se, šokiran, upitala A GDJE JE DOKTORICA, JA IMAM KOD DOKTORICE ZAKAZANO, a on je ustao i onako drsko mi odbrusio, IZVINI, ALI NE DOZVOLJAVAM DA MI SE TAKO OBRAĆATE, TO ŠTO SAM MUŠKASTA NE ZNAČI DA NISAM ŽENSKO, RASPREMI SE I SJEDI TU DOK TE NISAM IZBACILA IZ ORDINACIJE.
Hoću da kažem da se djevojke ne treaju brinuti i ne treba ih biti blam od pregleda, jer postoji milion drugih načina da se osramotiti i da budete postiđeni. Ne dozvolite da zbog nekih glupih razloga vaše zdravlje trpi i dovedete se u neku bezizlaznu situaciju…

IDEALNA TEŽINA ŽENE: TABELA PO VISINI


Ova tabela vam može poslužiti kao vodič za težinu. Međutim podaci na njoj navedeni su po mjerenjima statistički.
 
Ako smatrate da vam tabela ne odgovara pitajte svog doktora koja bi vaša bila idealna težina.

PRAVI TURSKI SUTLIJAŠ NIKADA U ŽIVOTU NEĆETE PROBATI BOLJI OD OVOGA ZAISTA JE POSEBAN…


Sastojci
6 solja za mleko vode
2 solje pirinac
3 solje mleka
15 s.k. secera
2 vanilin secer
1 puding vanile
cimet ako volite

Priprema
1.
Stavite vodu da vri,pa kad zavri,dodajte pirinac i mesajte da ne zagori.
2.
Kad je skoro gotov,dodajte mleko,secer i vanilin secer.
3.
Pre nego sto bi izvadili,no jos uvek da bude redak, dodajte promesan sa malo mleka puding.Kratko vratite na ringlu da udari jedan kljuc i to je to….
4.
Vreli sutlijas stavite u mokre posudice,ako volite odozgo stavite cimeta(kanelu)ako ne lepo mirise na vanilu i bez njega.
Posluživanje
Moze se dodati i suvo grozdje,izvorni recept je sa njim,a moj je bez njega…

BRZO,FINO I UKUSNO,ONAKO SAMO UZ KAJMAK I DORUČAK OČAS POSLA


Sastojci
500 gr tikvica
1/2 kasike soli
1 glavica luka
2 jaja
150 gr izmrvljenog feta sira
5 kasika brasna
so,biber
ulje

Priprema
1.
Tikvice oprati i narendati zajedno sa korom,dodati 1/2 kasike soli,izmijesati i ostaviti 20-30 minuta da odstoje.Narendane tikvice dobro ocijediti i staviti u zdjelu,dodati sve ostale sastojke i izmijesati kasikom u gustu smjesu.
U tavi zagrijati ulja (nasuti toilko da pokrije dno tave),stavljati po kasiku tijesta,malo pritisnuti i peci po 3-4 min sa svake strane da porumene.vaditi na papir da se ocijede.

HRSKAVI KROMPIR: TEK NEKI DAN SAM OTKRILA KOD SVOJE PRIJATELJICE U ČEMU JE TAJNA, PA JE PRENOSIM VAMA


Sastojci
4-5 kom. srednjih krompira
po ukusu sol i biber
1 zlicica Vegete
3 zlice Kukuruznog brašna Podravka
po potrebi ulje
pola zlicice Slatke paprike mljevene

Priprema
1.
Krompir oljustet te operite pod mlazom hladne vode.Isecite krompi na snite,ni debele ni tanke.Pazite da budu jednake debljine.
2.
Narezane krompire,posoliti,popaparite te dodajte vegete i aleve paprike.Dodajte 2-3 zlice ulja,te sve fino izmesajte da se sajedini.
3.
Kukuruzno brasno dodajte u krompire te izmesajte.
4.
U posudu za pecenje,tavite krompire,te gi rasporedite naizmenicno.Na kraju povrh krompira pospite kukurunog brasna.Mozete dodati jos kukuruznog brasna nego sto pise u sastojcima,po zelji,bice krompir hrskavi.
5.
Stavite peci krompir u predhodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni nekih 35 minuta.Vi si poznajete najbolje svoju pecnicu pa odlucite sami kolko je dovoljno.Krompir treba da bude lepe zlatne boje.
6.
Dok je jos toplo,posluzite kao prilog bilo kojem vrstu mesa.
7.
Prijatno!
Posluživanje
Ako sluzite kao samostalni obrok,onda posluzite sa brdo zelene salate.

VAŠARSKE TORTILJE: UKUSNE, MEKE I SAVITLJIVE.


Sastojci
1 kg mekog brašna
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 svež kvasac (40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike masti
200 ml kisele pavlake
2 jaja
500 ml mleka
1.5 kašika belog sirćeta

Priprema
1.
U veliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2.
Kvasac razmutiti sa šecerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3.
Dodati mast, pavlaku, jaja, mleko i sirće. Varjačom umesiti glatko testo i ostaviti da naraste. Ako se testo neće trošiti odmah – zaštititi ga od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru.
4.
Premesiti. Testo treba da je glatko i belo, malo lepljivo, treba da se rasteže kao žvaka. Zahvatiti jednu kašiku testa veličine golf loptice, upotrebiti drugu kašiku za presecanje testa jer se samo testo dosta rasteže. Spustiti na radnu površinu dobro posutu brašnom. Lopticu testa posuti brašnom i odozgo. Rukama malo rastanjiti, a zatim oklagijom razvući što tanju tortilju, debljine 2-3 mm. Ne pipati testo rukama pre nego što je dobro pobrašnjeno sa svih strana jer je meko i lepilo bi se.
5.
Peći po minut-dva sa svake strane na suvom ugrejanom teflonskom tiganju, na temperaturi nižoj od maksimalne. Tortilje treba da budu blago rumene, sa tamnim ali ne crnim tačkicama, vazdušaste, meke i savitljive. Ako tortilja dobije crne tačke, temperatura je previsoka. Slagati ih u sud sa poklopcem, ili u plastičnu kesu, da bi ostale tople i meke.
Više detalja.
U osnovi ovo je recept za univerzalno tj. ludo testo. Od njega se može svašta praviti, ja sam radila tortilje, pogačice, krofnice, pizzu…

BRZE BOUNTY KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA...BEZ ŠEĆERA A OKUSOM POPUT KUPOVNIH NEMA RAZLIKE


Sastojci
200 g kokosa
konzerva kondezovanog mleka
200 g čokolade

Priprema
1.
Izmesati dobro kokos i kondenzovano mleko i ostaviti 1 sat u frizideru.
2.
Praviti kuglice zeljene velicina i redjati na tacnu. Ponovo vratiti u frizider na kratko, taman toliko dok se cokolada otopi.
3.
200 g čokolade otopiti na pari pa svaku kuglicu zamociti u cokoladu i redjati na pek papir .Sacekati da se cokolada stegne pa ih spakovati u kutiju i drzati u frizideru. Imaju bozanstven ukus kondenzovanog mleka.
Posluživanje
Ja sam polovinu umakala u crnu a polovinu u mlecnu cokoladu, mada su jos bolje ako se izmesa pola crne a pola mlečne cokolade. Umesto kuglica, smesa se moze sipati u manji pleh pa potom rezati na kockice i umakati u cokoladu.

petak, 10. lipnja 2016.

TRAVA IVA: Ne postoji bolest koju ova biljka neće izliječiti

TRAVA IVA: Ne postoji bolest koju ova biljka neće izliječiti
Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima širom svijeta. Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato.

Prepoznatljiva je po grmićima s blijedo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica.

Stabljike su pretežno uzdignute i djelomično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo s naličja, zeleni i sivo bjeličaste boje. Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 metara i više, uglavnom na južnim obroncima, piše “Slobodna Dalmacija“…

U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogobrojnih bolesti, prije svega probavnih i dišnih organa, pa čak i kod tuberkuloze pluća.
Sadrži gorke tvari, tanin, metanol, petrolejski eter, kloroform, etilni acetat, 1-butanol zbog čega je i apotekari često preporučuju za jačanje imuniteta, a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu.

Koja vas god bolest mučila, pokušajte liječenje travom ivom jer je ona – univerzalni lijek. Djeluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, reguliše probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti te čisti organizam.

Uz nju se veže jedna narodna izreka:

Trava iva od mrtva pravi živa…

http://www.haber.ba

Bio je na samrti zbog raka: Niko nije verovao da će mu BILJKA koje je Srbija puna, spasiti život tako što je od nje pravio ČAJ! (RECEPT+SAVET)

Bio je na samrti zbog raka: Niko nije verovao da će mu BILJKA koje je Srbija puna, spasiti život tako što je od nje pravio ČAJ! (RECEPT+SAVET)
Mnogi ljudi uspeli su da pobede teške oblike raka nekom od alternativnih metoda. Ovo je jedna takva priča, a ovu biljku možete sami lako da proneđete i koristite.

Čaj od maslačka deluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vreme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu ne “oboleva”. Ova nepravedno zapostavljena biljka, koja sečesto smatra korovom, ima mnogo lekovitih svojstava, a potrebno ju je samo ubrati na čistim obroncima, daleko od saobraćajnica i zagađenja.

Iako su naše bake pravile sirupe od cvetova maslačaka znajući da sadrži mnoge lekovite supstance, ono što sigurno nisu znale jeste to da koren maslačka može da pomogne obolelima od raka. Naučnici su, naime, otkrili da koren ove biljke deluje “bolje” od hemoterapije jer ona “ubija” sve ćelije, a koren maslačka samo one koje su zahvaćene kancerom.

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži izuzetno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu i magnezijum.
Sadrži i do pet puta više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su sve činjenice o ovoj biljci koje su poznate godinama. Ali, novija istraživanja bacila su potpuno novo svetlo na maslačak.

Na univerzitetu Vindzor u Kanadi sprovedeno je inicijalno istraživanje na odseku za hemiju i biohemiju, a rezultati daju novu nadu obolelima od raka. Otkriveno je da koren maslačka efikasno “ubija” ćelije zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih efekata na ostale ćelije u organizmu, objavljeno je na portalu “Natural News”.

Bio je na samrti, a doživeo starost

UZMITE OVO 2 PUTA DNEVNO I SMRŠAJTE BEZ VJEŽBANJA!

UZMITE OVO 2 PUTA DNEVNO I SMRŠAJTE BEZ VJEŽBANJA!
Ako želite izgubiti na težini, onda treba probati ovaj recept. To je vrlo jednostavan i lak recept za napraviti, a ne treba puno sastojaka.

Nakon što ovu mješavina napravite možete je čuvati u frižideru. Najbolje je da je napravite u jutarnjim satima i konzumirate svako jutro prije doručka. Treba koristiti prirodni i kvalitetan med, i vrlo je važno odabrati pravu vrstu cimeta kako bi vam dalo rezultate koje želite.

KUĆNI NAPITAK ZA MRŠAVLJENJE I SAGORIJEVANJE MASTI NA STOMAKU

Potrebni sastojci:

-2 kašika cimeta
-1 kašičica meda
-1 litar vode

Priprema:

Napravite mješavinu cimeta, meda i vode u maloj šerpi. Stavite mješavinu na vatru da prokuha. Zatim filtrirajte tečnost u šolju i podijelite na dva dijela.

KAKO KORISTITI OVAJ NAPITAK

Najbolje vrijeme za konzumiranje ove mešavine je pola sata prije nego doručka i pola sata prije odlaska u krevet. U slučaju da napravite previše, ne treba baciti mješavinu, samo čuvati za sljedeći dan. Mora se uzeti na prazan želudac. Ovaj prirodni napitak čisti vaše tijelo, ali i pomaže vam u gubitku težine, bez donošenja bilo kakve promjene u ishrani.
KORISNI SAVJETI

Držite ove korisne savjete na umu:

Prema nekim stručnjacima, možete dodati sirovi med nakon što je voda kuvana kako bi zadržali hranjive tvari.

Morate znati da možete lako izgubiti 3-5 kilograma u roku od tjedan dana bez mijenjanja bilo šta drugo u okviru svoje dijete. Rezultati su različiti zbog cimeta. Postoje tri vrste cimeta dostupan u trgovinama: Ceylon cimet, indonezijski cimet, i Cassia cimet.

Morate znati da, iako Cassia se prodaje kao cimet, to zapravo nije isti začin i može, dakle, proizvesti različite rezultate. Pored toga, Cassiu nikada ne treba koristiti u visokim dozama na duži vremenski period.

UTICAJ NA TIJELO

Mješavina cimeta u prahu i meda sprečava nakupljanje masti u organizmu, kažu stručnjaci. Med je antioksidans zbog fitohemikalija, koje pomažu da se neutrališu slobodni radikali.

Cimet može uticati na razinu šećera u krvi i na način na koji se obrađuje, što daje vašem tijelu bolje šanse da ga probavi a da ga na takav način ne pretvori u masti. Prema nekim stručnjacima, abdominalna masa je osjetljivija na efekte cimeta u odnosu na druge tjelesne težine.

Izvor: dokazano

POMIJEŠAJTE LIMUN I SODU BIKARBONU: Moćna kombinacija spasava život! (RECEPT)

POMIJEŠAJTE LIMUN I SODU BIKARBONU: Moćna kombinacija spasava život! (RECEPT)
limun i soda bikarbona mogu da imaju jači efekat od hemoterapije?

Kombinacija limuna i sode bikarbone dokazano je jača u ubijanju ćelija raka nego hemioterapija, tačnije oko 10.000 puta je jača.
Limun je dokazano anti-kancerogen. Takođe ima jak efekat protiv cisti i tumorapodjednako! Južno voće pomaže kod kancera, posebno kora koja je prepuna terpena kao što je d-limonen.

Istraživanja obavljena nad životinjama pokazala su da D-limonen i srodni terpeni (organska jedinjenja) imaju značajnu korist protiv širokog spektra različitih tumora.
I limun i soda su alkalne prirode, što znači da će normalizovati pH vrednost tela, koja će onemogućiti proces širenja raka u organizmu.

Nedavna studija utvrdila je da konzumiranje četiri ili više porcija od 150 gramajužnog voća svake nedelje, smanjuje rizik od raka debelog creva i do 18 odsto, želuca za 31 odsto, usta za 53 odsto, a grla za 58 odsto.
“Limun uništava kancerogene ćelije kod 12 vrsta raka. Limun sprečava širenje kancerogenih ćelija i ima 10.000 puta jače dejstvo od droge kao što je adriamicin, hemioterapija i druga opojna sredstva”.

Sve što treba da uradite jeste da pomešate dve kašičice organskog limunovog soka sa pola kašičice sode bikarbone.

Da ne pominjemo značaj zdrave ishrane i fizičku aktivnost!

http://www.smijehizabava.info

Kako konačno zaustaviti gubitak kose? Natjerajte da vam kosa raste brže i jača nego ikad

Kako konačno zaustaviti gubitak kose? Natjerajte da vam kosa raste brže i jača nego ikad
Gubitak kose je stvarno zastrašujuće pitanje i predstavlja jedan od najgorih estetskih problema, čak i na djecu.

Gubitak kose može biti uzrokovan brojnim različitim faktorima, ali najčešće, to je posljedica stresa. Ovaj fenomen je, zapravo, odgovor organizma na stresne situacije. Ostali razlozi za gubitak kose uključuju gubitak težine, menopauza, hormonska neravnoteža i trudnoća.

Brojni ljudi su pokušali razne kozmetičke proizvode za liječenje gubitka kose, i spriječiti pogoršanje, ali samo nekoliko njih može dati neke efekte, i plus, oni su bogati kemikalija koje mogu ugroziti zdravlje.
S druge strane, tu je prirodni način za liječenje ovog problema učinkovito, a također pojačava rast kose u isto vrijeme. Ovaj prirodni lijek sadrži Guava lišće, koje su visoke u vitamin B koji je izuzetno važan za kosu.

Guava Listovi su vrlo učinkovite u liječenju gubitka kose, a također jačaju folikulu i korijen kose.
Ovo je način kako pripremiti lijek:

U litru vode, dodajte šaku guava lišća, te ih ostaviti da vrije 20 minuta. Zatim ostaviti lijek da se ohladi. Masirajte vlasište i ne ispirati nekoliko sati, kako bi se omogućilo da djeluje.
Za optimalne rezultate koristite smjesu za masažu vlasište prije spavanja. Nakon masaže, trebali bi staviti kapu i ostavite da djeluje preko noći. Trebali bi ga oprati ujutro.

Ponovite ovaj postupak redovito dok ne dobijete zadovoljavajuće rezultate.

Guava lišće možete naći u apotekama, kao i biljnim trgovinama.

http://biljna-medicina.blogspot.ba

Napitak za podmlađivanje: Recept koji se prenosi ćerkama i unukama

Napitak za podmlađivanje: Recept koji se prenosi ćerkama i unukama
Sigurno ste primjetili da postoje žene koje izgledaju 10 ili 15 godina mlađe, a koje se nisu podvrgle skupim estetskim zahvatima. Njihova tajna je u ovom eliksiru!

napitak-zene-djeca

Postoje prirodne i efektivne metode podmlađivanja i zato ne treba koristiti skupe kozmetičke preparate i još skuplje i rizičnije hirurške zahvate. Podmlađivanje lica, tijela i cijelog organizma ne može se sastojati samo od kozmetičkih procedura. Najbolje je kombinovati različite metode podmlađivanja koje daju iznenađujuće rezultate: pravilna ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost, prirodna njega i duhovno zadovoljstvo.

Prenosimo vam recept za eliksir mladosti:

Sastojci:
– 100 ml lanenog ulja
– 2 srednja limuna
– 1 velika glavica bijelog luka
– 0,5 kg meda.

Priprema i upotreba:

Očišćeni bijeli luk, 1 neočišćen limun i 1 limun bez kore izmiksajte u blenderu. Samljevenu smjesu pomješati sa medom, dodati laneno ulje i sve ponovo promješati. Smjesa se čuva u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli. Konzumirati tri puta dnevno po 1 kašičicu pola sata prije jela.

Ova smjesa na sljedeći način podmlađuje organizam:

Laneno ulje je biljni hormon; lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfalinolenska kiselina (omega-3) što laneno ulje čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).
Ulje lana je takođe najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidansa, što u kombinaciji sa limunom čisti jetru i žučne puteve. Vitamin C iz limuna savršen je antioksidans, jača imunitet i krvne sudove.
Bijeli luk čisti od parazita i čisti krvne sudove, a med donosi nutrijente, odnosno mikroelemente u krv koji obnavljaju i podmlađuju cijeli organizam.

Izvor: vesti-online

Aronija: Najzdravija biljka na svijetu

Aronija: Najzdravija biljka na svijetu
obice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti

Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u tijelu, a aronija može spriječiti nastanak tih radikala čime se sprječavaju i bolesti poput dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinficiraju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i spriječavaju njihovo začepljenje.

Mnoge su studije dokazale učinkovitost aronije na kardiovaskularni sistem. Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni tlak, smanjene razine LDL-a (loš kolesterol), kao i pregršt drugih zdravstvenih prednosti.

Aronija uveliko pomaže u održavanju normalne razine krvnog tlaka. Ona sprječava grčeve u krvnim žilama i drži krvni tlak daleko od “opasne zone”. Sok ili čaj od aronije se preporučuje ljudima koji imaju problema s krvnim tlakom.

Aronija je jedan od najboljih antioksidanasa

Bobice aronije imaju veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog voća na svijetu. Zašto je to toliko važno? Antioksidansi štite tjelesne stanice od štetnog djelovanja oksidacije. Ova antioksidansa svojstva se mogu pripisati fenolnim spojevima prisutnim u aroniji, iako visoke razine vitamina C također igraju važnu ulogu.

Od kvercetina, epikatehina i kafeinske kiseline, pa sve do karotena, ovo voće, pruža veliku količinu antioksidansa koji mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvi, kože, očiju, organa i tkiva.

Vjeruje se da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, te usporavaju proces starenja. Oni su također ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih učinaka zagađivača okoliša, duhanskog dima, sunčevog UV zračenja i drugih faktora koji uzrokuju da vaše tijelo proizvodi slobodne radikale.

Prema studiji objavljenoj 2005. godine, cijele bobice aronije imaju veću antioksidativnu aktivnost od soka. Dakle, svježe ili sušene bobice aronije će vam pružiti maksimalnu korist. No, treba imati na umu da izuzetno visoke doze antioksidansa mogu čak napraviti više štete nego koristi! To je i razlog zašto trebate slijediti preporuke doze otisnute na pakiranju – u slučaju suhih bobica aronije, preporučena doza je obično 1 žlica bobica dnevno.

Aronija i zdravlje urinarnog trakta

Još jedna velika prednost konzumiranja aronije je održavanje dobrog zdravlja urinarnog trakta. Milioni ljudi šriom svijeta svakodnevno pate od infekcije urinarnog trakta (mokraćnog sustava), a jedan od najvećih uzročnika je Escherichia coli. Simptomi uključuju čest osjećaj i / ili potrebu za mokrenjem, bol tokom mokrenja i mutan urin.

Poznato je da je brusnica jako dobra u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava, ali studije pokazuju da su bobice aronije pet do deset puta učinkovitije zbog veće doze kinične kiseline, za koju je dokazano da sprječava infekcije urinarnog trakta. Dodatne laboratorijske studije su pokazale da je aronija učinkovita u smanjenju rasta mikroorganizma za nekoliko bakterija, uključujući i bakterije Escherichia coli, što dokazuje da aronija sprječava, liječi i održava dobro zdravlje urinarnog trakta.

Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje soka od aronije smanjuje broj slučajeva infekcije mokraćnog sustava, koje su obično veliki problem za starije osobe.
Aronija protiv raka

Konzumiranje bobičastog voća je općenito jedan od najboljih savjeta za ljude koji su u potrazi za hranom koja može smanjiti rizik od razvoja raka, a aronija može biti konačan pobjednik kada je riječ o hrani koja se bori protiv raka.

Tim istraživača iz Odjela za prehranu i prehrambene nauke na Sveučilištu Maryland analizirali su ekstrakte iz grožđa, divljih borovnica i aronije, te testirali njihovu učinkovitost u borbi protiv raka debelog crijeva. Sve tri su voćke inhibirale rast stanica raka, a ekstrakt aronije se pokazao kao najpotentniji inhibitor.

Istraživanje provedeno 2003. godine je pokazalo je da aronija pruža prirodnu obranu u borbi protiv raka debelog crijeva. Istraživači sa Univerziteta Ohio State su otkrili da se tamnije voće može boriti protiv raka, a aronija se spominje u studiji: “nthocyanin pigmenti dobiveni iz crne mrkve i rotkvice su usporili rast stanica raka od 50 do 80%. No, spojevi iz aronije su ubili petinu postojećih stanica raka, bez utjecaja na zdrave.”

Aronija štiti vaše oči

Aronija je ljekovita biljka koja između ostalih navedenih prednosti također štiti i vaše oči. Ove tamne bobice sadrže veliku količinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja i oči od formiranja katarakte (sive merene). Karoten je jedan od najmoćnijih antioksidansa i nalazi se u značajnim razinama u aroniji.

Aronija je također bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji štite oči od dobne makularne bolesti koja se javlja kod starijih osoba i upala oka (uveitis).

Aronija je izvrsna za probavu

Suhe bobice aronije su prepune vlakana: 100 grama suhih bobica aronije pruža 16,9 grama vlakana. Za razliku od drugih makro-hranjivih tvari (ugljikohidrati, masti i proteini), vaše tijelo ne probavlja vlakna. Umjesto toga, ona prolaze relativno netaknuta kroz probavni trakt, što je razlog zašto su povezana s nizom jedinstvenih zdravstvenih pogodnosti.

Neke od tih prednosti uključuju redovnu stolicu i općenito poboljšano zdravlje crijeva, niže razine kolesterola, gubitak težine (kada je u kombinaciji s tjelovježbom i općenito zdravom dijetom), te smanjen rizik od problema vezanih za razinu šećera u krvi.

Dokazano je da aronija također pomaže i pri liječenju želučanih problema, uključujući čireve i proljev. Dokazujući još jednom da je izuzetno vrijedan plod, suhe bobice aronije su se pokazale i kao odličan lijek za bubrežne i želučane probleme.

Aronija i dijeta

Aronija pomaže pri regulisanju tjelesne težine. Osim toga, ona može spriječiti tijelo da pohranjuje masnoće oko trbuha, problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju. Aronija također može poboljšati razine kolesterola i lipida, pomažući tijelu da proizvodi dobar kolesterol.

Aronija ima nisku razinu kalorija i masnoća, a sadrži dijetalna vlakna i obilje hranjivih tvari. Ako želite da se osjećate siti, puni energije i snage, a da pri tome ostanete zdravi, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

http://freshpress.info

DOLAZI MI DEČKO JEDNO JUTRO POSLE TREĆE SMJENE...

Imala_sam_decka_bili_zajdedno_4godine.png
Imala sam dečka, bili zajedno 4 godine, ozbiljna veza. Kad dolazi on meni jedno jutro, posle noćne smene jelte, sedne sav uplakan pored mene i kaže mi “znaš ljubavi, imao sam neku afericu, i ostala devojka trudna” ja u šoku, ali ostanem pribrana. Kažem mu da želim da izađe iz moje kuće, i da ću ga nazvati.
Kad je otišao, samo sam krenula histerično da plačem, nisam mogla da verujem da je on u stanju da mi uradi to, mislila sam da je čovek mog života. Isplačem se ja do uveče, posle se našminkam, sredim, spakujem mu stvari neke koje su ostale kod mene i nazovem ga.
Dočekam ga sva nasmejana, pokažem mu na torbu i rekoh “srećno ti, i čestitaj budućoj mami” poljubim ga u obraz i otvorim mu vrata. On izlazi sav pogubljen. Ljudi moji, ne znate vi kroz kakve sam ja psihičke probleme kasnije prolazila, postala depresivna, usamljena.. Ali pred njim to nisam pokazala. Idemo dalje.

KADA SMO SE UPOZNALI SVIMA SAM REKLA DA NIKADA NE BIH BILA SA NJIM, DJELOVAO MI JE RUŽNO...


Kad smo se upoznali, svim sam rekla da nikad ne bih bila sa njim, delovao mi je ružno na prvi pogled.

Ali, ispostavilo se da što sam više izlazila sa njim, što sam ga više gledala, postajao mi je sve lepši i lepši.
Zajedno smo skoro tri meseca i obožavam ga. On zna da radi stvari koje niko ne zna, zna da ljubi tamo gde je najlepše, da mazi, da teši, sve !
Obožavam njegove plave oči i taj presladak osmeh. Ako budeš ikad čitao ovo, volim te…

NIKADA NEĆU ZABORAVI TAJ DAN. SRELA SAM MOMKA 4 MJESECA POSLE RASKIDA I ONESVIJESTILA SAM SE...


Nikada neću zaboraviti taj dan. Srela sam momka 4 meseca posle raskida i onesvestila sam se na sred ulice od osećaja njegove blizine. (Da ne pominjem koliko sam se tresla i kakav je to bio stres za mene).
Znam da zvuči jadno, a i meni je s obzirom da nisam bila toliko zaljubljena u njega.
Pretrčao je ulicu i nosio me do obližnje bolnice. Probudila sam se u hitnoj, niko nije bio tu. Kad su me pustili, čekao me je ispred i dao telefon da bih zvala svoje jer noćim “kod drugarice”…
Pokrio me je toplim ćebetom i legao obučen pored mene. Tako smo zaspali, ujutro ga nije bio tu. Posle ovoga se više nikad nismo videli.

JA SAM KĆERKA (VANBRAČNA) JEDNOG VRLO BOGATOG ČOVJEKA I U ŽIVOTU SAM SVE IMALA…


Ja sam kćerka (vanbračna) jednog vrlo bogatog čovjeka i u životu sam sve imala osim oca, jer živi u drugoj državi. Nedavno je odlučio baš u mom kraju da otvori kladionicu sa drugom iz djetinjstva, a ja sam jedna od uposlenica dok se posao ne “zavrti”.
Fora je što niko ne zna da mi je vlasnik otac,
odnosno da sam ja vlasnik. 8 meseci sam ostale uposlenice skrivala i ćutala šta god napravili, jer nisam cinkaroš. Sticajem sretnih okolnosti kad sam došla u smenu juče, jedna osoba iz kolektiva je zaboravila da se izloguje sa fejsa i nešto me je povuklo da čitam prepisku između koleginica.
Kroz tu prepisku saznam da su zadnjih par meseci namerno pravili manjkove da bih ja dobila otkaz. Evo ceo
dan razmišljam kako da im zagorčam i ovo malo dana što će provesti na poslu. Kad sam dobra dobra sam, ali kad nisam, onda sam veliko zlo.

SVEKAR I SVEKRVA NE PODNOSE NI MENE NI NIKOG MOG ZATO JER IMAM DETE IZ PRVOG BRAKA....

1915115i.png
Svekar i svekrva ne podnose ni mene ni nikog mog zato jer imam dete iz prvog braka. Prihvatili su me navodno prošle godine jer sam bila trudna, ali samo mene, i planirali naše venčanje sa nama dok se nije desio spontani.
Onda su okrenuli leđa i nisu ni došli na venčanje.
Evo opet sam trudna i sve je kako treba sa bebom, ali oni nikad nisu došli da vide gde im živi sin. Sad mi je suprug naredio da moram s njim na slavu tamo,
a ja ne želim jer su me povredili kad mi je bilo najteže i ne poznaju me kad me sretnu na ulicu ni mene ni nikog mog, ne znam šta da radim.

VANIL-BAJADERA: KOLAČ KOJI SE NE PEČE I GOTOV JE ZA SAMO POLA SATA


Keks biskvit
100 g margarina/maslaca
50 g šećera
2 žlice kakaa
250 g mljevenog keksa
100 g isjeckanih i preprženih lješnjaka
50 ml soka od naranče
Krema
400 ml mlijeka
1 puding od vanilije
2 žlice šećera
50 g margarina/maslaca
Glazura:
100 g čokolade
30 g margarina/maslaca
malo vode

Priprema
Pjenasto umutiti margarin/maslac sa šećerom. U to dodati keks, lješnjake, kakao i sok od naranče te lagano miješati. Kalup obložiti s papirom za pečenje te uliti pripremljenu keks smjesu. U malo mlijeka dodati jedan puding od vanilije, umutiti ga te skuhati u ostatku zagrijanog mlijeka sa šećerom. U ohlađen puding dodati margarin/maslac i dobro izraditi. Kremu istresti preko keks biskvita te preliti glazurom od čokolade.

ZA MENE JE OVA TORTA KOMBINACIJA NAJBOLJI TORTI...TORTA OD KOKOSA SA SEZONSKIM VOĆEM




Sastojci
biskvit(2 puta);
5 bjeljanjaka
5 v.ž šećera
3 v.ž brašna
2 v.ž škrobnog brašna
1 m.ž praška za pecivo
1 m.ž octa
7 v.ž ulja
fil od kupina;
25 dag kupina
+voda(da dobijemo 400 ml)
po 3 v.ž škrobnog brašna i šećera
žuta krema;
5 dcl mlijeka
10 žumanjaka
po 1 vanilin puding i vanilin šećer
1 v.ž škrobnog brašna
10 dag bijele čokolade
250 ml slatkoga vrhnja za šlag
1 svijetla želatina
bijela krema;
za 400 ml kokosovog mlijeka 800 ml vode+20 dag kokosa
7 v.ž škrobnog brašna
12,5 dag margarina
250 ml vrhnja za šlag
kokos za ukras

Priprema
1.
Od bjeljanjaka i malo soli napravi snijeg pa redom dodaj šećer,oba brašna,ulje i na kraju ocat.Sipaj u okrugli kalup za torte promjera 28 cm obloženog pek-papirom i ispeci biskvit na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
2.
Postupak ponovi 2 puta-da se dobiju 2 biskvita.Ohladiti.
3.
Za žutu kremu pomiješaj žutanjke s šećerom,vanilin šećerom,pudingom od vanilije i žlicom gustina-razrijedi s malo mlijeka pa ukuhaj u pola litre vreloga mlijeka.U još vruću kremu umiješaj bijelu čokoladu slomljenu na kockice pa promiješaj da se čokolada otopi.Ohladi.U ohlađenu umiješaj želatinu(pripremi prema uputi na omotu) i izrađeni šlag.
4.
Za kokosovu kremu mlijeko napravim sama;prokuham kokos u vodi,izmiksam ga u blenderu i dobro protisnem kroz cijedilo.U tom mlijeku ukuham škrobno brašno s 2-3 v.ž šećera.Ohladiti.Izmiksati pola margarina pa ga povezati s ohlađenom kremom.Na kraju umiješati izrađeno slatko vrhnje.
5.
Za nadjev od kupina prokuhati kupine s vodom(dodati toliko vode da bude sve skupa 400 ml tekućine)Kupine sam zgniječila vilicom i nisam ih pasirala.Škrobno brašno i šećer pomiješati s malo vode pa ukuhati u vrelu kremu i kuhati da se zgusne.Na poslužavnik staviti obruč od torte i unutra prvi biskvit,premazati ga s polovinom vrele kreme od kupina.
6.
Pričekati da se premaz od kupina malo ohladi,pa na njega ravnomjerno rasporediti žutu kremu od žutanjaka i bijele čokolade.
7.
Pokriti 2 biskvitom i premazati s drugom polovicom kreme od kupina.
8.
Na vrh staviti kremu od kokosa,zagladiti površinu.Staviti preko noći u frižider.
9.
Prije posluživanja maknuti obruč i obilno ju posipati kokosom i ukrasiti po želji.

DORUČAK ZA SAMO PAR MINUTA...BRZO PECIVO KOJE DJECA OBOŽAVAJU.....


Sastojci
Tijesto
300 g svijezeg sira (ja stavljam zrnati svijezi sir)
8 zlica mlijeka
2 jaja
10 zlica ulja
400 g brasna
100 g kukuruznog brasna
1 1/2 vrecica praska za pecivo
soli po ukusu (ja stavljam manje jer je sir koji stavljam vec slan )
Nadijev
200 g naribanog sira
150 g sunke narezane na kockice
Za premazivanje
malo punomasnog mlijeka

Priprema
1.
Od gore navedenih sastojaka umijesajte tijesto (mikserom za tijesto)
2.
Tijesto razvaljajte na pobrasnjenoj povrsini debljine 3-4 mm i izrezite kvadrate 9 cm velike.
3.Na izrezane kvadrate stavljajte sir i sunku te savijte u obliku valjka.
4.
Rubove malo pritisnite, polozite tako priredjeno tijesto na pek papir, premazite mlijekom i stavite da se pece.
5.
Pecite u predhodno zagrijanoj pecnoci na 200-220 stepeni oko 10-15 minuta.
Peceno pecivo
Posluživanje
Ribani sir i sunku mozete zamijeniti i listovima tanko narezane sunke i sira, tako da stavljate komadic sunke a na njega komadic sira i savijete u obliku valjka.

SEZONA JE JAGODA NAPRAVITE JEDNU OD NAJLAGANI I NAJFINIJI TORTI SA JAGODAMA


Sastojci
5 bjelanjaka
200 g šećera
1 žličica gusnela
1 žličica octa
fila
250 ml vrhnja za šlag
70g šećera u prahu
2 Vanilin šećer Dolcela
250 g ABC sira
oko 400 g svježih jagoda
2 Vanilin šećera Dolcela

Priprema
1.
Stavite miksati 5 bjalanjaka i postepeno dodajte 200 g šećera.
Miksati oko 4 minuta, a zatim ručno umiješati gusnel i ocat
2.
Staviti peći na pleh od pećnice obložen masnim papirom.
3.
Peći oko 20 min na 160 stupnjeva
4.
Kad je kora pečena preokrenuti ju na pripremljeni pek papir koji smo posuli šećerom u prahu i ostaviti da se ohladi.
krema
1.
Staviti u zdjelu za miksanje slatko vrhnje, šećer u prahu, vanilin šećera ili po želji aromu vanilije i abc sir i izmiksati.
2.
Jagode nasjeckati i posuti po želji sa vanilin šećerom (ja sam stavila 2 komada) i pustiti da malo odstoje
3.
Kad se kora ohladila, maknuti pek papir, permazati kremom, posuti sjeckanim jagodama i zarolati!

OVU PITU ĆETE POJESTI U SLAST I SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT


Sastojci
Glavni sastojci
500 gr kora za pite( oko 10 listova)
Nadjev
500 gr mljevene junetine
2 kom luka
1 šaka peršinovog lista
nešto soli i papra
1 dl ulja
Preliv
2 dl jogurta
2 dl mineralne vode
4 kom jaja
malo soli

Priprema
1.
Pržiti sitno sjeckan luk na ulju. Dodati meso, posoliti i popapriti po ukusu.
2.
Pržiti na jačoj vatri 10-15 minuta i povremeno miješati.
3.
Obilato posuti sitno sjeckanim peršunom
4.
U nauljen pleh staviti 2 kore pa posuti nadjevom. Može odmah i vruć nadjev
5.
Potrošiti sav materijal i narezati na sitnije kocke
6.
Preliti umućkanim jajima, jogurtom i mineralnom vodom.
7.
Ostaviti oko 15 minuta da se preliv upije u proreze.
8.
Peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
9.
Reš pečeno ponovo narezati.
10.
odlično izgleda i na slici Anam964
11.
Godiva probala
Posluživanje
Najbolji dojam ostavlja uz salatu od proljetnog mladog luka, a ja sam poslužila uz luk sa uljem i vegetom kiselom salatom i jogurtom. Kako ko voli neka izvoli.

KASANDRA KOLAČ...VRIJEDAN JE SVEGA TRUDA!



Sastojci
1. BISKVIT
– 4 bjelanjka
– 100 g šećera
– 3 žlice brašna
– 1/2 praška za pecivo
2. BISKVIT
– 4 bjelanjka
– 100 g šećera
– 100 g naribane čokolade
– 2 žlice brašna
3. BISKVIT
– 4 bjelanjaka
– 100 g šećera
– 100 g preprženih mljevenih lješnjaka
– 2 žlice brašna
KREMA
– 12 žutanjaka
– 1 l mlijeka
– 300 g šećera
– 3 vanilin pudinga
– 250 g margarina
– 100 g otopljene čokolade
– 100 g preprženih mljevenih lješnjaka

Priprema
Biskvite peći na masnom papiru na limu veličine 25×35 na temperaturi od 190 C oko 10 minuta sve dok se rubovi malo ne zarumene.
Kremu kuhati kao puding. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i podijeliti na tri dijela( ostaviti malo više žute kreme ). U prvi dio kreme dodati 100 g mljevenih lješnjaka. U drugi dio kreme dodati 100 g otopljene čokolade. Treći dio kreme ostaje žut.
Redoslijed slaganja: bijeli biskvit-krema sa lješnjacima-čokoladni biskvit-čokoladna krema-biskvit sa lješnjacima-žuta krema. Gore se pospu mljeveni lješnjaci.