Dobro Došli

..

subota, 19. ožujka 2016.

KUGLOF SA ČOKOLADOM!!!



Prekrasan čokoladasto-orašasti kuglof iz odlične knjige dr. Oetkera “Čokoladni kolači”
SASTOJCI
Za tijesto:
100 g tamne čokolade
125 g makadamije (australski orah)
100 g mješavine orašastih plodova i grožđica
200 g maslaca ili margarina
75 g šećera


 

75 g smeđeg šećera
1 omot Burbon vanilin-šećera
4 jaja
200 g pšeničnog brašna
3 ravne žličice praška za pecivo
75 g praha za napitak od kakaa
200 g svježeg pudinga od čokolade (hladnog)


 

Za preljev i dekoraciju:
150 g čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
po želji orašastih plodova za ukras

PRIPREMA
1. Otopite čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi. Orašaste plodove nasjeckajte. Maslac ili margarin kremasto razradite i postupno umiješajte šećer, smeđi šećer i vanilin-šećer.

2. Postupno dodajte jedno po jedno jaje (u razmaku od 1/2 minute), pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i u umiješajte u tijesto. Na kraju umiješajte prah za kakao, puding i otopljenu čokoladu.

3. Ručno umiješajte nasjeckane orašaste plodove.

4. Tijesto ulijte u kalup za kuglof (namašten i pobrašnjen). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C cca. 60 minuta.

5. Pečen kuglof ostavite na rešetki da se ohladi.

6. Za preljev na pari otopite čokoladu i ulje. Prelite kuglof i ukrasite nasjeckanim orašastim plodovima.

Posluživanje
Dobro zamotan kuglof može se čuvati više dana na hladnom .

Izvor: coolinarika.com

DONOSIMO ODLIČAN RECEPT ZA JEDAN BRZINSKI KOLAČ KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠE NEPCE – POSNI TROSTRUKI UŽITAK!!!



SASTOJCI
BISKVIT
6 kasika kristal secera
50ml ulja
1dcl kisele vode
4 kasike przenih,mlevenih lesnika
150g brasna
1 prasak za pecivo


  

KREMA
6dcl mleka od soje ili pirinca
10 kasika kristal secera
2 pudinga od vanile
malo arome vanile
200g margarina
100g posne cokolade


  

JOS..
oko 200g posnog keksa
malo vode(za umakanje petit keksa)
malo arome ruma

GLAZURA:
100g posne cokolade
3 kasikice vode
3 kasikice secera
50g margarina

PRIPREMA
U posudu za mesanje prosejati brasno sa praskom za pecivo,dodati mlevene lesnike,secer,ulje i kiselu vodu.Sve promesati sa kasikom i staviti u pleh(28x33cm velicine) oblozen pek papirom i peci u vec zagrejanoj pecnici na 220 stepeni dok ne porumeni. Napraviti mleko po uputstvu sa kutije.5 dcl sojinog mleka staviti da provri sa secerom,a u ostatak razmutiti puding.

Kada je mleko provrilo,skloniti sa vatre,umesati puding i vratiti na vatru-kuvati jos 5 minuta dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela.U jedan deo dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se cokolada ne rastopi. U drugi deo dodati malo arome vanile i promesati. Ostaviti da se ohladi.

Margarin malo omeksati u mikrotalasnoj pa umutiti penasto.U svaku polovinu krema dodati pola margarina i umutiti. Peceno i ohladjeno testo premazati sa zutim filom,na nju redjati petit keks koji smo malo umocili u vodu sa rumom,na keks nanesemo cokoladni fil,a na njega glazura od cokolade.

Izvor: coolinarika.com

Često se ljutite i vrijeđate? Pročitajte ovu poučnu priču…



Pitao jednom učenik učitelja:“Tako si mudar, uvijek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš. Pomozi mi da i ja postanem takav.”

Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krumpir i jednu vreću.

“Kada se na nekoga naljutiš i uvrijediš se”, reče učitelj, “uzmi jedan krumpir pa na njemu napiši ime čovjeka s kojim si se posvađao, a onda stavi krumpir u vreću.”
“I to je sve?”, upita učenik iznenađeno.

“Ne”, odgovori učitelj, “potrebno je da uvijek sa sobom nosiš tu vreću i svaki put kada se osjetiš uvrijeđeno stavi u nju krumpir.”
Učenik je pristao. Prošlo je neko vrijeme. Vreća se punila krumpirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno ju nositi sa sobom. Uz to, krumpiri su se počeli kvariti. Neki su istrulili i širili neprijatan miris.
Učenik je došao kod učitelja i rekao:
“Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Vreća je preteška, a krumpir se pokvario.”



Učitelj je odgovorio:

“To isto se događa i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrijediš, u tvojoj duši se stvara težak teret iako ga odmah ne primjećuješ. Zatim teret postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, a navike u karakter koji rađa poroke koji zaudaraju. I lako bi zaboravili na taj teret da ne postane suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da sa strane promatraš cijeli taj proces. Svaki put kada se odlučiš posvađati, uvrijediti ili nekome nanijeti uvredu razmisli je li ti taj teret potreban.”

Ako zelite da porucite E kapi,kliknite na ovaj tekst.



http://atma.hr/

MENI JE OVAJ KOLAČ ZA ČISTU DESETKU: BAŠ JEDNOSTAVAN A JAKO UKUSAN



Sastojci
Biskvit:
3 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
prstohvat soli
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Krema:
7 jaja
5 vrećica želatine

 
4 žlice brašna
1 litra mlijeka
16 žlica šećera
2 žlice kakaa
1/2 l vrhnja za šlag
2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema
1.
Izmješajte pjenasto žumanjke sa šećerom, soli, vanilijom, te postepeno dodajte brašno.
2.
Dodajte snijeg i lagano izmješajte.
3.
Stavite smjesu u namazanu i brašnom posutu tepsiju veličine 20x30.
4.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15 min.
Krema:
1.

 
Izmješajte žumanjke sa 4 žlice šećera i 4 žlice brašna.
2.
Želatinu rastopite u 3 dcl mlijeka i ostavite da nabubri.
3.
Ostatak mlijeka dodajte u smjesu sa žumanjcima i kuhajte dok se ne zgusne cijelo vrijeme mješajući pazeći da vam ne zagori.
4.
Kremu prebacite u drugu posudu da vam se brže ohladi i u mlaku smjesu dodajte želatinu i mješajte dok se ne rastopi.
5.
Istucite bjelanjke u snijeg sa 8 žlica šećera.
6.
Istucite vrhnje za šlag sa 4 žlice šećera.
7.
Snijeg i tučeni šlag dodajte u smjesu sa žumanjcima i želatinom i lagano izmješajte.
8.
Podjelite kremu u dvije posude.
9.
U jedan dio dodajte kakao i lagano izmješajte.
10.
Stavite obje smjesu na 15 min. u frižider.
Kad izvadite iz frižidera  svaku smjesu malo samo promješajte da se izjednači.
11.
Stavljajte u tepsiju kombinirajući boje.
Ja sam stavila otprilike u tri sloja, s time da sam na bijeli dio stavljala crni i obrnuto.

KAKO OČISTITI KUVALO ZA VODU OD KAMENCA



Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće. Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac. Ono što je potrebno da uradite je sledeće:

 
1. U električno kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst.


Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.
2. Ostavite da tako odstoji bar 20-ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.

 
3. Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim.
4. Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10-ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.

Izvor: uspesnazena.com

HIT RECEPT: PALAČINKE IZ FLAŠE DA DOBRO STE PROČITALI



Za pripremu testa biće potrebno:
– 2 jajeta
– 10 punih supenih kašika brašna
– 3 supene kašike šećera
– 1/2 kašičice soli

 
– 3 supene kašike ulja
– 600 ml mlijeka
– flaša 1,5l od kisele vode

Priprema:
U flašu stavite ljevak i sipajte brašno, šećer, so. Zatim dodajte jaja, ulje i mlijeko. Znači, prvo idu suvi sastojci, poslije – tečni. Zatvorite flašu čepom i dobro protresite do ujednačene smjese. To je veoma zgodno raditi u flaši.

 
Ne bojte se, neće ostati grudvica, ako sve temeljno protresete.
Uzmite tiganj, sipajte malo ulja. Nalivate sadržaj iz flaše u tiganj, pečete palačinke
Ne morate svo tijesto odjednom potrošiti. Flašu sa smjesom možete ostaviti u frižider i pripremiti svježe palačinke za doručak. Samo dodajte malo vode ili mlijeka.

Pogledajte kakav uticaj đumbir ima na vaše zdravlje ako ga konzumirate svakodnevno.



Bilo da pijete čaj od đumbira ili ga koristite kao začin ili dodatak jelima, đumbir vašem organizmu pruža mnogo lekovitih materija.


Đumbir je začin koji se već vekovima koristi u lekovite svrhe i spada u najlekovitije namirnice na svetu.

Pogledajte kakav uticaj đumbir ima na vaše zdravlje ako ga konzumirate svakodnevno.

Đumbir deluje kao sagorevač masnoće i pomaže u gubitku kilograma. Ovaj začin stvara osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu za grickalicama između obroka.

Ova lekovita namirnica deluje preventivno na pojavu Alchajmerove bolesti.



Bez obzira na to koji je uzrok bola, đumbir će vas osloboditi neprijatnog osećaja jer ima antiupalna svojstva. Čaj od đumbira je odličan način da započnete dan zdravim toplim napitkom.

Ova biljka takođe ima neverovatan uticaja na zdravlje osoba koje pate od upale sinusa. I u tom slučaju će čaj zavodljive arome biti pravi izbor. Takođe ga mogu piti i osobe koje pate od astme jer ima povoljan uticaj na disajne puteve.

Đumbir se preporučuje i osobama koje imaju lošu cirkulaciju jer poboljšava protok krvi. Zbog toga povoljno utiče i na zdravlje i izgled kože jer otvara pore.

Ukoliko osećate mučninu ili imate gorušicu, skuvajte čaj ili dodajte đumbir svojim jelima.

Ovo su samo neka od mnogo blagotvornih svojstava đumbira i zato predlažemo da se ovaj aromatičan koren češće nađe na vašem jelovniku.

stvarukusa.com

ČAJ OD PŠENICE: Evo kako pripremiti lijek koji liječi teške bolesti!

caj-od-psenice

Pšenica je biljka koja se uzgaja širom svijeta. Globalno, ona je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku prehranu. Ali, nije pšenica samo prehrambena biljka, ona je i za zdravlje jako bitna.

Čaj od pšenice izrazito je učinkovit kod liječenja artritisa, reume, pa čak i nekih vrsta raka. Bogat je vitaminima B-kompleksa, liječi i viruse a i pržena zrna pšenice dobra su za čišćenje cijelog tijela.

Recept (količina za 4 osobe):



500 g pšenice
2 dl meda

Priprema:

Operite pšenicu u vodi i posušite je na papirnatoj salveti. Ispecite pšenicu, a prilikom pečenja koristite drvenu kuhaču i neprestano miješajte dok zrna ne počnu pucketati.

Stavite ih u čajnik i prelijte uzavrelom vodom. Kuhajte 25 minuta, na laganoj vatri, skinite sa štednjaka i pokrijte. Ostavite da odstoji 5 minuta i po želji dodajte med.

Izvor: dnevno.hr

BRZE KROFNE TOLIKO DOBRE DA SAM MORALA DVA PUTA DANAS DA IH PRAVIM



Jednostavne,brze,odlicne,i brzo nestanu ako ih manje pravite za svoje malene,sladje ih pojedu,a i mi odrasli

Sastojci
2 jaja
5 kasika secera
250 ml mljeka
1 prasak za pecivo
600 g brasna
6 velikih kasika jogurta

 
ulje za przenje
kristal secer za uvaljati

Priprema
1.
Mikserom izmiksati jaja sa secerom, pa im dodati mljeko sve miksajuci na srednjoj brzini, pa polako dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo,ali ne kikserom vise raditi,mjesati sa drvenom kuhacom i na samom kraju jogurt.
Izruciti tjesto na pobrasnjenu povrsinu,oko 50-100 g brasna te izradjivati toliko da s etjesto prestane ljepiti.
Neka vas ne brine sto je mekano,treba tako biti,jer da je tvrdje i krofne bi bile tvrde nakon pecenja.
2.
Sad tjesto razviti,posipati po potrebi sa brasnom, razviti 1-1, 5 cm i vaditi manjom modlom krofne koje cete stavljati na salvetu, dok se sve tjesto ne utrosi.
3.

 
Zagrijati u vecoj posudi ulje (moze i frituza).
4.
Prziti krofne dok ne porumene sa svih strana, ne dobiju finu braonkastu boju.
5.
Opet ih stavljati na kuhinjsku krpu, i pokriti dok se sve krofne ne isprze.
6.
Gotove uvaljivati u kristal secer, ili po zelji.

BANANA BAJKA - JAKO, JAKO UKUSNA, BAJKOVITA TORTA KOJU MORATE PROBATI



SASTOJCI
Za biskvit
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1/2 praška za pecivo


 
Fil 1
100 g mljevenih oraha
200 g šećera u prahu
150 ml mlijeka
150 g putera
4 banane

Fil 2
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 g šećera u prahu
150 g putera
4-5 banana


 
Dekoraciju
300 ml vrhnja za šlag
50 g čokolade za kuhanje

PRIPREMA
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!

Fil 1
150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!

Fil 2
Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.

Pečenu koru premazati polovinom I fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat. Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu. Filujemo polovinom II fila. Pa poredamo isječene banane.

Na banane nanesemo ostatak II fila. Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita. Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.

Izvor:namirnice.ba

Mlade ljuske oraha zasluženi za jačanje mozga, čišćenje krvi, jača mišiće i vid

orah

(Juglans regia) ili orah se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, tijestu, ali i za pripremu raznih melema.

Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdjelotvorniji su ako se beru početkom maja.

Karlo Veliki je izdao naređenje da se obavezno gaji ljekovito bilje, a orah je dobio posebno mjesto zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umjetničkom zanatstvu, za rezbarenje namještaja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, bjelančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.

Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.



List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrijebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži neraspadnute ljekovite sastojke. Sušenjem se ovi mijenjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.

Protiv bolova

Pomiješajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lijek jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti.

Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomiješa sa 500 g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lijek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.

izvor: zdravljeipriroda.com

Evo zašto bi svaki dan trebali pomiješati med i jabukovo sirće!

Evo zašto bi svaki dan trebali pomiješati med i jabukovo sirće

To su efekti kada se sirće i med konzumiraju odvojeno, a kada se ove dvije namirnice pomješaju, dobri efekti su dvostruko bolji. Dakle, pomješajte kašiku jabukovog sirćeta, kašičicu meda i šolju vode, i ovu mješavinu pijte svako jutro, praznog stomaka, 20 do 30 minuta prije doručka.

Stručnjaci kažu da ovaj napitak ublažava bolove u zglobovima, kod različitih upala, gorušice, problema s varenjem, kod infekcija… Takođe, redovna konzumacija ovog napitka povećava nivo energije, reguliše hipertenziju, dobra je prevencija kod kožnih bolesti, lošeg zadaha i gojaznosti.



Razlog zašto je ova mješavina ovako dobra je to što oba sastojka, med i sirće, postaju alkalni u tijelu, što znači da povećavaju hivo pH vrijednosti, povećavajući otpornost tijela na bakterije i bolesti.

Povećanje pH vrijednosti je naročito važno kada je imuni sistem lošiji ili kada se konzumira dosta obrađene hrane. Sa druge strane, meso, skrob i obrađena hrana snižavaju pH vrijednost organizma.

Imajte na umu da ne bi trebalo da pijete mnogo ovog napitka – ne više od šolje dnevno – jer može da utiče na gustinu kostiju, da smanji nivo kalijuma. Takođe, osobe koje imaju dijabetes ili piju neke lijekove za srčane bolesti, ne bi trebalo da ovaj napitak piju bez konsultacija sa ljekarom.

Autor: Mondo.rs/Ž.K.

Pripremite mast za hemoroide, i rješite ih se zauvjek

hemoroid

Hemoroidi su jedno od najrasprostranjenijih oboljenja. Prema statističkim podacima od hemoroida pati 12% stanovništva. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca.

hemoroid

Možete da postignete visoki efekat liječenja hemoroida (šuljeva) receptima tradicionalne medicine. Ako to radite u kućnim uslovima regularno, sa ciljem oslobađanja od bolesti, moguće je postići pozitivne rezultate.

Donosimo vam recept efikasne domaće masti za liječenje hemoroida, koja se brzo priprema, a pomogla je mnogim ljudima osloboditi se od ove neprijatne bolesti.

Recept domaće masti za liječenje hemoroida

Za pripremu ove masti potrebno je:

– 1 supena kašika meda
– 10 gr isitnjenog propolisa
– 50 ml bilo kojeg biljnog ulja
– 50 gr kvalitetnog pčelinjeg voska

Priprema masti:

1. Kašiku meda pomješajte sa 1o gr isitnjenog propolisa. Smjesu izgnječite drvenom kašikom ili manjom varjacom u staklenoj ili emajliranoj posudi, do nastanka homogene smjese. Prije upotrebe, propolis drzite nekoliko sati u frizideru, da se stvrdne. Na taj nacin lakse ga je usitniti.

2. U drugi emajlirani sud naspite 50 ml biljnog ulja i dodajte 50 gr pčelinjeg voska. Stavite na tihu vatru i dovedite do ključanja. Kad smjesa prokuha, sklonite sa
vatre i ostavite da se malo ohladi.



3. U prohladjeno (do 60-70 stepeni) ulje dodajte smjesu meda i propolisa i sve dobro promješajte.

4. Vaša domaća mast za lijecenje hemoroida je gotova! Mast čuvajte u staklenoj teglici u frizideru.

Kako upotrebljavati ovu mast

1. Komadić gaze umočen u ovu mast stavljajte u anus svako veče. Ostavite da djeluje cjelu noć. Ujutro izvadite.

2. Ili napravite male čepiće od ove masti. Pre upotrebe, stavite njih u zamrzivac na dvadesetak minuta, da se stegnu. Prije odlaska na spavanje, stavljajte čepiće u anus.

Proceduru raditi svako veče, do potpunog ozdravljenja.

Prije svakog postupka dobro se operite !

Prije nego što započnete samostalno liječenje hemoroida, treba da bolest dijagnostikuje gastroenterolog. Nakon potvrde dijagnoze hemoroida (važno je isključiti maligno oboljenje debelog crijeva), možete da liječite ovu bolest sa ovom mašću ili drugim prirodnim lekovima za liječenje hemoroida.

narodnilijek.com

ČAROBNI KOLAČ OD JABUKA - MOGU REĆI I NAJBOLJI KOLAČ OD JABUKA KOJI SAM PROBALA



Sastojci:
Gris 1 čaša
Brašno (oštro) 1 čaša
Šećer 1 čaša
Prašak za pecivo 1 paketić
Vanilin šećer 1 paketić

 
Jabuke po potrebi i želji
Cimet po želji
Margarin za kolače po potrebi
PRIPREMA:
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite biti će dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte. Dno protvana nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).

 
Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u protvan. Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

DOMAĆA NUTELLA BEZ ADITIVA KOJA JE ZDRAVIJA OD KUPOVNE A DOBIJETE 1.5 KG NUTELLE!!!



Sastojci:
1 litar mlijeka
200 g kvalitetnog putera (maslaca)
6 kašika brašna
6 kašika kakao u prahu

 
200 g sećera u prahu
1 jaje
200 g lješnjaka
Priprema:

Lješnjak sitno sameljite ili isjeckajte u blenderu (što sitnije — to bolje) Pomiješajte kakao, brašno i šećer u prahu. U to dodajte pola litre mlijeka i jaje, dobro promiješajte. Drugu polovinu mlijeka sipajte u šerpu i dovedite do ključanja. U ključalo mlijeko, stalno miješajući, dodajte prethodnu smjesu. Dodajte lješnjak, promiješajte.

 
Smanjite vatru i stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta, dodajte puter (maslac) i promiješajte. Kad se ohladi — promiješajte sa mikserom. Stavite u frižider da prenoći. Domaća Nutela čuva se u staklenoj tegli u frižideru 1 mjesec. Uživajte u svojoj poslastici… i ne zaboravite podijeliti s prijateljima.

petak, 18. ožujka 2016.

FARBANJE JAJA SVILOM



Ideja za Uskrs nikada dosta. Uskrs je jedan od najšarenijih i najlepših verskih praznika – pogotovo što nam stiže kada i proleće, i pravo je osveženje nakon duge i tmurne zime. Ono što ćemo vam danas predstaviti kao ideju za farbanje jaja jeste farbanje jaja sa svilom.
Ovo je super-laka ideja i veoma efektna i sve što će vam biti potrebno jeste komad svile u šarenolikom dezenu. Kako da pronađete ono što vam treba? Odete u prodavnicu, i kupite najkičastiju i najšareniju (koju nikada u životu ne biste obukli) kravatu, ešarpu, ili nešto treće. Jedino o čemu morate da vodite računa jeste da se radi o pravoj svili. Možda možete i da zavirite kod muža u orman i potražite nešto zanimljivo? Vodite računa da ne bude baš njegova omiljena kravata :)
Farbanje jaja sa svilom – potreban materijal
Za izradu ovih šik i zanimljivih uskršnjih jaja, biće vam potrebno sledeće:
sveža jaja
svilene kravate, marame, ešarpe ili druge vrste svile – obavezno u nekom šarenom i veselom dezenu (obratite pažnju na etiketu, mora biti 100% svila)
konac sa kojim ćete pričvrstiti svilu oko jajeta
isečeno belo platno (na veličinu da može da se umota jaje), može od stare plahte, jastučnice i sl.
šerpica, voda i sirće
Farbanje jaja sa svilom – izrada
Pripremite svilene “nepotrepštine” iz kuće ili ih nabavite u prodavnici:
farbanje jaja sa svilom1
Ukoliko su u pitanju kravate, tada je potrebno da ih rašijete, i da dođete do čistog svilenog materijala – bez postave i flizelina. Uklonite sav materijal koji nije svila:
Umotajte vaša uskršnja jaja u komade svile (prethodni materijal isecite na manje komade, dovoljne da se umota jedno jaje). Vodite računa, da jaja umotavate tako što se lice materijala (prava strana) prislanja uz površinu jajeta.
U zavisnosti od toga kako želite da vam šara na jajetu bude postavljanje, tako namestite i tkaninu. Možete je vezati “iza leđa”, ili “na vrhu” jajeta, na vama je izbor.



Ne brinite ukoliko je materijal malo nagužvan, to će dati posebnu čar šari na jajima:
farbanje jaja sa svilom5
Kada ste jaje umotali u svilu, potrebno je preko svega staviti neko obično belo platno, tkakninu. Zavežite to platno kao na slici ispod:
Umotana jaja, stavite u šerpicu sa vodom (da prekrije jaja) i dodajte 1/4 šolje sirćeta. Potom kuvajte jaja. Nakon 20 minuta, možete izvaditi jaja  i ostaviti ih u kartonu od jaja ili na nekom peškiriću da se ohlade. Kada se potpuno ohlade, odmotaje ih. Čeka vas divno iznenađenje:

ZABORAVITE ASPIRIN OVAJ ELIKSIR JE NAJBOLJI LIJEK PROTIV GLAVOBOLJE



Kad zaboli glava, obično posežemo za bilo kojim lijekom protiv bolova koji imamo pri ruci.

Ipak, ukoliko napravite ranije ovaj eliksir, biće vam od mnogo veće pomoći, a isto vrijeme će povoljno uticati na cijeli organizam.

Potrebni sastojci:



500 g meda
10 čenova bijelog luka
Nekoliko zrna bibera
Oljuštite bijeli luk i svaki čen isjecite na polovine. Stavite ga u čistu teglu, dodajte med i na kraju biber. Zatvorite teglu i ostavite je da odstoji pet dana prije konzumiranja.

Kada vas zaboli glava uzmite jednu kašiku ovog eliksira, ali se potrudite da uvijek pojedete i jedno zrno bibera i komadić bijelog luka.

Ovaj eliksir možete konzumirati iako nemate glavobolje. Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče na prazan stomak kako biste popravili imunitet, eliminisali bakterije, podstakli probavu, regulisali šećer i krvni pritisak, piše

mojezdravlje.ba

VAŠ VODIČ KROZ MED: Upoznajte 20 vrsta meda i njihovu ljekovitost!

vrste-medova

Jedna od najomiljenijih i najkorištenijih prirodnih lijekova koje ima gotovo svako kućanstvo jest dragocjeni nektar pčela – med.

Iako najčešće služi kao zaslađivač za čaj, on je iznimno vrijedan lijek u oralnoj i u lokalnoj upotrebi te djelotvorno kozmetičko sredstvo. Postoji mnogo vrsta meda, a svaka od njih je – ljekovita. Svaki med je biokatalizator i dobar je za probavu. Naravno, samo ako je riječ o pravom medu, a ne krivotvorini kojih je, nažalost, danas sve više na tržištu.

Pravi, prirodni med vam može biti od velike koristi kod bilo koje boljke. Upoznajte zato čak 20 vrsti meda i odaberite onu koja vam najviše odgovara.

1. Lipov med

Lipov med je bistre, gotovo prozirne boje i blaga okusa. Olakšava dišne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Potiče znojenje, povoljno djeluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima jer potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Lipov med ne smiju uzimati srčani bolesnici. Posebna preporuka: bolujete li od astme, pojedite punu žličicu naribanog hrena s lipovim medom.

2. Cvjetni med

Cvjetni ili livadni med dobiva se iz različitih vrsta cvijeća, ovisno o podneblju. Blagog je i aromatičnog okusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, te kod sezonskih alergija i alergijske astme. Kod alergijske astme preporučuje se uzimati cvjetni med iz vaše okoline jer on sadrži pelud svih vrsta cvijeća, koje uzrokuje potencijalne alergije.

Uzimajte jednu žlicu meda dnevno, tijekom cijele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.

3. Bagremov med

Bagremov med karakterizira izrazito svijetložuta boja te blag okus. Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktički ne osjeti u napitcima. Odličan je izbor za malu djecu (tek od 1. godine života) i za osobe koje se oporavljaju nakon bolesti.

Koristi se i kod problema krvožilnog sustava i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti. Za smirenje prije spavanja popijte šalicu čaja od matičnjaka s dodatkom male žličice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju pojesti žlicu meda od bagrema.

4. Heljdin med

Heljdin med ima najtamniju boju te snažan i opor okus. Bogat je mineralima i antioksidansima zbog čega spada u najzdravije vrste meda. Preporučuje se slabokrvnim osobama, te kao izuzetna pomoć kod kašlja. Za olakšanje kašlja kod djece dajte im jednu malu žličicu meda prije spavanja.

5. Kaduljin med

Kaduljin med najčešće je svijetložute do zelenkaste boje, prihvatljivog do blago gorkog okusa po kadulji. Djeluje opuštajuće i podiže raspoloženje. Odličan je dodatak pripravcima za giht. Hrvatski kaduljin med vodeći je u liječenju problema respiratornog sustava, posebice kašlja, te u jačanju imuniteta.

6. Kestenov med

Kestenov med specifične je crvenosmeđe boje. Teškog je okusa pa mnogima ne odgovara. Zbog svog snažnog antibiotičkog djelovanja jedan je od najljekovitijih vrsta meda. Koristi se kod gotovo svih bolesti i upala.

Djeluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sustavu, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića. Pomaže probavnom sustavu. Velika žlica kestenova meda tik prije spavanja pomaže protiv zatvora. Mnogi ga koriste i za oralnu higijenu – bolje čisti zube od zubne paste.

Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema s kašljem, preporučuje se pojesti ujutro natašte jednu veliku žlicu kestenova meda.

7. Dračin med

Dračin med je kvalitetan med žute boje koji je teško krivotvoriti. Brzo se kristalizira i nježnijeg je okusa. Bogat je acetil-holinom – tvari koja potiče cirkulaciju i rad krvožilnog sustava Pomaže u snižavanju štetnog kolesterola.

Jača imunitet, pomaže kod problema s disanjem, a koristi se i kao prevencija i u liječenju malignih bolesti. Dračin med možete iskoristiti i za liječenje impotencije – ujutro i navečer pojedite 30 grama dračina meda, a u toku dana još 40 grama.

8. Planinski med

Planinski med iznimno je cijenjena i ljekovita vrsta meda. Dobiva se iz nezagađenog planinskog bilja pa je zbog svog sastava ljekovitih biljaka vrlo tražen. Ima snažno antimikrobno djelovanje, čak i dok je razrijeđen u omjeru od 1:150.

Koristite ga za jačanje imuniteta, problema s disanjem – izliječite kašalj, upale grla i sinusa. U narodnoj medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana. Pomaže pri liječenju ginekoloških tegoba i upala izazvanih virusima i bakterijama.

Uzimajte žlicu ovog meda, jednom dnevno.Za jačanje organizma, najmanje pola sata prije doručka, popijte šalicu toplog mlijeka zaslađenog planinskim medom.

9. Lavandin med

Lavandin med intenzivnog je okusa i mirisa, a može biti i tamnije i svjetlije boje. Među najljekovitijim je vrstama sa snažnim djelovanjem – omogućuje iskorištavanje kalcija i željeza iz hrane. Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcija u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim tlakom, alergije na sunčevu svjetlost.

Ljekovito djeluje na probavu, čisti pluća i umiruje kašalj. Osobama sklonim peludnim alergijama savjet je svakodnevno uzimati med od lavande.

10. Glogov med

Glogov med smeđe je boje i oporog okusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer regulira tlak, pomaže kod ateroskleroze, angine pectoris, oštećenog srčanog mišića i upale srčanog mišića.



Koristi se i za smirenje. Za smanjivanje kolesterola napravite pastu od glogova meda i cejlonskog cimeta u prahu. Namažite je na kruh umjesto marmelade i jedite redovito za doručak.

11. Evodijin med

Evodijin med traženiji je na američkom nego na europskom tržištu. Po izgledu je najsličniji medu od bagrema, no specifičnog je voćnog okusa i ne kristalizira se. Iznimno je vrijednog sastava i posebno pogoduje osobama s poremećajem krvnog tlaka.

Kod problema s visokim krvnim tlakom preporučuje se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u periodu od 45 dana.

12. Vrijeskov med

Med od vrijeska tamnožute je boje. Ugodnog je okusa pa ga vole i djeca. Izuzetno je ljekovit kod reumatizma, bolesti mokraćnog sustava i bubrega. Pomaže i kod dišnih tegoba. Ako ste pušač, iskoristite blagodati vrijeskovog meda. U kombinaciji sa vrijeskovim čajem, pomoći će vam za iskašljavanje sluzi iz dišnih organa.

13. Amorfin med

Med od amorfe ili bagremca specifične je crvenkaste boje, blaga mirisa i okusa. Preporučuje se kod iscrpljenosti organizma i za podizanje energije na kraju naporna dana. Dobar je izvor proteina, vitamina i minerala. Nakon napornog dana, punog stresa, opustite se i vratite izgubljenu energiju sa žličicom amofrinog meda u šalici čaja ili mlijeka.

14. Suncokretov med

Suncokretov med je specifične žute boje, okusa i mirisa. Pripada u cjenjenije vrste meda, no brzo se kristalizira. Koristi se kod tegoba vezanih uz dišne puteve (upala grla i sinusa) i blagotvorno djeluje kod probavnih, plućnih i bubrežnih oboljenja.

Prirodno je sredstvo za liječenje svih vrsta upala. Ubrzava zarastanje rana. Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i djeci u razvoju.

15. Med od maslačka

Med od maslačka intenzivne je žute boje i okusa i brzo se kristalizira. Ublažava posljedice bolesti jetre (ciroza, kolecistitis, kolelitijaza) i želučanih bolesti. Pomaže kod gastritisa, kolitisa i zatvora. Za liječenje ovih tegoba, žlicu meda od maslačka razrijedite u čaši mineralne vode.

16. Ružmarinov med

Ružmarinov med je svijetložute boje i naglašenog okusa. Povoljno djeluje kod bolesti krvnih žila, jer pospješuje krvotok. Prirodno je sredstvo za poboljšanje funkcije jetre i bolje izlučivanje žuči. Saveznik je organizma pri slaboj probavi, reumi, gihtu i visokom tlaku.

17. Repičin med

Repičin med je svijetložute boje i sadrži veliki broj cvjetne peludi. Nakon vrcanja odmah se kristalizira, pa ga po tome možete prepoznati i razlikovati od lažnog meda. Čisti jetru i regulira razinu masnih kiselina u organizmu.

18. Zlatošipkin med

Zlatošipkin med je zlatnožute do tamnožute boje, prepoznatljivog okus i mirisa izuzetne kvalitete. Koristi se kao diuretik jer potiče izlučivanje tekućine i toksina iz tijela. Učinkovit je i kod živčanih oboljenja, stresa i tjeskobe.

19. Medljikovac (šumski med)

Medljikovac, medun jele ili šumski med je vrlo cijenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo se kristalizira. Poseban je po tome što se dobiva od medne rose koju proizvode zelene uši u određenim vremenskim uvjetima. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo.

Zbog visokog udjela željeza preporučuje se anemičnim osobama, te za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima i sportašima. Trudnice ga mogu uzimati tijekom cijele trudnoće.

Ova vrsta meda preporučuje se posebno za liječenje upale pluća: veliku žlicu medljikovca (jela ili bor) dodajte u 3 dl biljnog čaja i pijte tri puta dnevno prije jela.

20. Manuka med

Ova vrsta meda je na popisu i doslovno – šećer na kraju.

Manuka med dobiva se iz cvjetova zimzelenog drveta Manuka koje raste samo na području Novog Zelanda i smatra se najljekovitijim medom na svijetu. Ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti.

Pomaže i kod najotpornijih bakterija, poput MRSA-a, o čemu svjedoče brojni korisnici diljem svijeta, a koji su se zahvaljujući manuka medu spasili od amputacija udova. Ima izvanredno djelovanje na cijeli niz bolesti i posebice je koristan kod slabog imuniteta. Kod akutne upale preporučuje se uzimati po žlicu manuka meda svakog sata.

Primjena meda

-Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri djela (ujutro, tijekom dana i prije spavanja).

Preporučena dnevna količina meda za djecu mlađu od 10 godina je 30 grama, također raspoređena tri puta u toku dana.Med prije gutanja dobro otopite u ustima.

Kada ga dodajete u tople napitke, pazite da tekućina nije toplija od 40 stupnjeva Celzijusa, da bi se očuvala njegova svojstva.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Evo rješenja za kamen u bubregu



Pored toga što fantastično čisti bubrege, uklanja sitno kamenje iz bubrega i bešike, eliminiše pesak i sluz, ovaj lek pomaže i kod ženskih bolesti i leči cistitis.

Žitarica proso je jednostavno i zaista čudesno sredstvo za lečenje bolesti bubrega.

Mnogi tvrde da im je proso pomogao da zaborave na probleme s bubrezima. U narodnoj medicini se koristi kao prirodni lijek za liječenje urolitijaze (stvaranje kamena u mokraći i urinarnom traktu).

Inače, proso je jedna od najpoznatijih žitarica koja poseduje visoku hranljivu vrednost i lekovita svojstva.

Isprobajte ovaj prirodan recept ruske narodne medicine koji će vam pomoći u čišćenju kamena u bubregu, izlučivanju sluzi, peska i sitnog kamenja.

Recept za uklanjanje kamena iz bubrega:



Uveče jednu čašu (200 grama) prosa isperite u toploj vodi. Stavite proso u veću teglu (od 3 litra) i prelijte 2/3 tegle vrućom prokuvanom vodom. Poklopite, dobro promućkajte, umotajte u nešto toplo i ostavite da prenoći. Ujutru ponovo promućkajte. Primetićete belu mutnu tečnost u tegli. To je vaš lek.

Tečnost iz tegle prespite u drugi sud. Pijte u toku dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite.
Proso nemojte da bacite. Skuvajte zdravu kašu koju možete da pojedete za doručak (1 čaša prosa, 3 čaše vode, kuva se 15-ak minuta).

Uveče pripremite novu porciju za sutradan,po istom postupku. Ovo treba piti 10-15 dana.

Nakon toga kamen će da se rastopi i izaći će zajedno s urinom, a bubrezi su očišćeni od peska, sluzi i kamenja. Eliminisana je upala, obnovljeno je tkivo bubrega i organa urinarnog trakta.

Uvođenjem prosa u svoju ishranu doprinećete zdravlju svojih bubrega.

Izvor: kucnilekar.com

Ovim lijekom poboljšajte vid i riješite se očnog pritiska

aloinsok

Vladimir Petrovich Filatov, ruski liječnik, kirurg i oftalmolog, uz medicinsku terapiju i redovno liječenje, ovim receptom alternativne medicine on je uspio da ljudima uspješno liječi vid i očni pritisak pa ga je prepručio svima da sebi naprave u cilju izlječenja.
Ovaj lijek spriječava daljnje slabljenje vida i obnavlja vid.
Ljudi su počeli da ga koriste masovno s vrlo pozitivnim iskustvima.
Sastojci:
– Sok od limuna (od 3-4 limuna)
– 300g meda
– 500 g mljevenog oraha
– 100g sok od Aloe
Upute:
Smjesu izmiješati u blenderu, vodite računa da lijepo očistite Alo veru jer ima bodljike.
30 min prije jela, pojesti 1 žlicu ove smjese, 3 puta dnevno.. Ova vitaminska bomba će također potaknuti cijelo tijelo da se regeneriše.
Sok Alo vere može imati kontra učinak u kardiovaskularnim problemima, hemoroidima, tuberkulozi, upala u ženskih reproduktivnih organa, pitanja probavnog trakta, bolesti bubrega.
Aloa vera ne smije biti starija od 2-3 godine.
izvor: narodnamedicina.info

Sjemenke Crnog Kima – Nigella Sativa

Sjemenke crnog kima

Sjemenke crnog kima su takodje vrlo korisno za zdravlje
Sjemenke crnog kima
Sjemenke crnog kima poznate su i pid imenom curekot.
Biblija pominje sjemenke crnog kima, a vec smo spomenuli da je i prorok Muhamed svojevremeno rekao da sjeme crnog kima moze izlijeciti svaku bolest osim smrti.
Iako to moze da zvuci malo pretjerano, biljka crni kim (Nigella Sativa) uistinu ima izvanredne iscjeliteljske osobine koje je cine jednom od najmocnijih medicinskih biljaka poznatih danas.
Crni kim je jednogodisnja biljka ciji se sjemenke koriste u ljudskoj ishrani. Raste do 30 cm u visinu. Cvjetovi su bijele ili svijetlo plave boje i broje pet do deset latica. Plod je cahura sa velikim brojem sjajno-crnih sjemenki u obliku polumjeseca. Sjeme se koristi kao zacin – cijelo ili samljeveno ili za izradu ulja. Sjemenke crnog kima kod nas su poznate i pod imenom curakot ili curekot.
Sjemenke crnog kima se kroz stoljeca koriste najvise tamo gdje i rastu: na bliskom istoku, u sjevernoj Africi i Indiji.
Danas se sjeme crnog kima zbog svog specificnog ukusa koristi kao zacin u kuhinjama sirom svijeta.
Ali osim kao dodatak jelu, ovo sjeme posjeduje bogatstvo znacajnih zdravstvenih osobina zbog kojih se svrstava medju najdragocjenije plodove kroz vrijeme.
Sjeme crnog kima sadrzi preko 100 hemijskih jedinjenja, ukljucujuci neka koja tek treba da se identifikuju. Osim crystalline nigellone za koji se vjeruje da je osnovni aktivni sastojak, sjemenke crnog kima sadrzi: timokinon, beta sitosterol, miristinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitoleicku kiselinu, stearinsku, oleinsku i linoleinsku kiselinu, linolenicku i arahidonicku kiselinu, proteine, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folicnu kiselinu, kalcijum, zeljezo, bakar, cink, fosfor…
Crni kim je prirodni antibiotik koji nema stetnih posljedica. Redovno uzimanje ce doprinijeti jacanju i stabilizovanju imunog sistema i tako pomoci kod raznih infekcija i prehlada. Mozda je zato bocica sa uljem crnog kima spakovana u Tutankamonov grob, da mu se nadje u zagrobnom zivotu.
Crni kim odrzava zdravu mikrofloru zeluca i crijeva i stimulise rad jetre i bubrega. Stari Egipcani su i to znali pa su ga cesto uzimali da bi smirili preoptereceni stomak, pogotovo nakon ekstravagantnih gozbi. Osim toga, malo crno sjeme je koristeno za glavobolju, zubobolju, prehlade, infekcije. A zene kao zene: kraljica Nefertiti, nadaleko poznata po svojoj ljepoti, koristila je ulje crnog kima za sjajnu kosu i jake nokte.
Veliki broj istrazivanja sprovedenih na sjemenu crnog kima su pokazala da jedinjenja iz ovog sjemena pomazu borbi protiv bolesti tako sto stimulisu stvaranje kostane srzi, prirodnog interferona i imunih celija.
Istrazivanja takodje pokazuju da bi ulje crnog kima moglo pomoci osobama sa poremecajima autoimunog sistema i sa rakom. Naime, zahvaljujuci sterolu i beta-sitosterolu koji imaju antikancerogena svojstva, ulje crnog kima djeluje kao dobra prevencija. Ulje crnog kima ce stititi zdrave celije i podstaci stvaranje interferona.
Podijeli ovu izreku na drustvenoj mrezi: Twitter Facebook LinkedIn Google+
Jedna od najcescih i najefikasnijih upotreba ulja crnog kima je tretiranje problema respiratornog sistema kao sto je astma, bronhitis, prehlada. Osim toga, pomaze kod reumatizma, stimulise menstrualni ciklus i pojacava lucenje mlijeka kod dojilja.
Ulje crnog kima smiruje nervnu napetost, stisava grceve u stomaku, stimulise stvaranje urina, pomaze kod velikog kaslja, poboljsava probavu i regulise krvni pritisak.
Sjemenke crnog kima su vrlo efikasno u lijecenju apscesa i tumora na ocima, stomaku i jetri, ponovo zahvaljujuci antitumorskom jedinjenju beta-sitosterol.
Sjeme i ulje crnog kima takodje pomazu kod sljedecih stanja:
stimulisu energiju i pomazu u oporavku od hronicnog umora i bezvoljnosti,
njeguju i iscjeljuju probleme na kozi: ekcem, alergije, akne, psorijazu i cireve,
rjesavaju probleme sa parazitima,
kod naduvenosti u trbuhu, dijareje, hemoroida, konstipacije i dizenterije.
Vazno je napomenuti da ulje crnog kima nije lijek, nego namirnica i pomocno ljekovito sredstvo koje dodatno pomaze i dopunjava efikasnost konvencionalnih terapija.
Upotreba ulja ili sjemena crnog kima ne djeluje na pojedinacni organ ili poremecaj, nego na cjelokupan organizam i to tako sto jaca imuni sistem i pomaze detoksikaciji preko organa za varenje i debelog crijeva.
Ne smijemo zaboraviti da samo hladno cijedjeno ulje crnog kima zadrzava sve korisne osobine.
Ljekovita svojstva se gube na 60 stepeni Celzijusa i zbog toga se ne preporucuje zagrijavanje ni kuvanje sa uljem crnog kima.



Posjetite web stranicu sa koje je ovaj prilog kopiran: Ulje crnog kima . Pogledajte is ostale savjete u vezi ove ljekovite biljke.

MEKSIČKA ČOKOLADNA FANTAZIJA



Za sve čokoljubce

SASTOJCI
za biskvit
3 jaja
65g. smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 prstohvat soli
100g. pšeničnog brašna
20g. finog kakao praha/ ili čokolade u prahu/
3g. praška za pecivo
100g. omekšanog maslaca



Nadjev
500ml. vrhnja za šlag
2 žlice tekućeg meda
200g. kvalitetne tamne čokolade(min. 60% kakaa)
50g. mliječne čokolade
začini,cimet,mljeni klinčići po ukusu
veličina kalupa/26cm./



PRIPREMA
Pomješajte brašno s praškom za pecivo,kakaom i začinima. Žumanjke pjenasto miksajte sa smeđim šećerom i vanila šećerom i dodajte prstohvat soli. Bjelanjke umutite uz dodatak malo soli u čvrsti snijeg. Dodajte omekšani maslac pa sve lagano izmješajte dok se sastojci ne prožmu.

Dno kalupa obložite papirom za pecenje, popunite ga sa tijestom pa ostavite 15-tak min. na hladnom mjestu.

Izvadite i pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 190C 15-20min.

Nadjev
U posudi zakuhajte slatko vrhnje i  med. Sklonite s vatre, čokolade razlomite na kockice pa je mješajući otopite u slatkom vrhnju. Čokoladni šlag ostavite da se prohladi uz stalno mješanje, pa ga izlijte na biskvitno  tijesto i poravnajte.

Sve ostavite hladiti na sobnoj tempraturi, pa je stavite u frižider preko noći da se dobro ohladi i stisne.

Prije serviranja po želji ukrasite tortu s finim kakao prahom.

MOJ SAVJET
za mlade kuharice koje će prvi put raditi čokoladni šlag,mali savjet od mene,krema će biti potpuno tekuća dok je topla,postupnim hlađenjem kolača i krema će se učvrstiti i lijepo rezati.!!Najbolje je preliti srednje -toplu,ohladiti na sobnoj temperaturi,pa ostaviti preko noći u frižider,da se stisne,i učvrsti!!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

FLEKICA TORTA



Osim što je bilo ime jednog mačka, sad je i ime jednog fantastičnog kolača sa biskvitom od bjelanjaka i kuhanom kremom od žumanjaka. Jednostavno a jako fino i nadasve vizualno prekrasno.

SASTOJCI
Biskvit
•  400 grama bjelanjaka (meni je to bilo 10 manjih jaja)
•   prstohvat soli
•  250 grama šećera
•  120 grama rastopljenog maslaca ili margarina



•  100 ml mlijeka
•  350 grama glatkog brašna
•  1 vrećica praška za pecivo
•  1 žlica kakaa
•  1 vrećica vanili šećera

Krema od vanilije
•  3 žumanjka
•  100 grama šećera
•  3 žlice brašna
•  300 ml mlijeka
•  1 vrećica želatine u prahu
•  150 ml vrhnja za šlag



PRIPREMA
Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte ostale sastojke po malo mješajući žlicom.
U veliki protvan od pećnice stavite pek papir. Od smjese ostavite 4 žlice sa strane za flekice.
Stavite bijelu smjesu na pek papir i poravnajte.
U četiri žlice bijele smjese dodajte žlicu kakaa i promješajte da se izjednači.
Žlicom pobacajte flekice po bijelom tijestu. Pecite na 170 stupnjeva oko 30-40 min. Probajte iglom da li je pečeno.
Za kremu jedan dio mlijeka stavite u posudu i dodajte šećer pa zagrijte dok ne zakuha a šećer se ne otopi. Žumanjke pomješajte sa brašnom i drugom polovicom mlijeka pa zakuhajte u mlijeku. U ohlađeno dodajte istučeni šlag. Želatinu namočite u 4 žlice vode pa kad nabubri zagrijte ali pazite da vam ne zakuha, dodajte ju u kremu mješajući. Tijesto podjelite na dva dijela.
Stavite prvi dio, pa razmažite kremu te ju poklopite drugim dijelom. Dobro ohladite.

Izvor:  www.coolinarika.com

RECEPT: RAFAELO SVE DETALJNO OBJAŠNJENO NE MOŽE A DA NE USPIJE



SASTOJCI
-2dc vode
-400gr šećera
-1/2kg mleka u prahu
-250gr maslaca ili margarina
-100gr kokosa


 
Još
-100grkokosa
-54 kom. lešnika
-oblatne za rafaelo kuglice
-200gr bele čokolade
-ulje za glazuru


 
PRIPREMA
Vodu sa šećerom staviti da zakuva. Dodati maslac ili margarin i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre, pa dodati mleko u prahu i kokos. Dobro sjediniti, i odmah namazati obe strane oblatne. Dobro izravnati jednu stranu, pa ubaciti po jedan komad lešnika. Poklopiti sa drugom stranom oblatne i ostaviti najbolje par sati da se stegne.

Oblatne prvo iseći da se dobiju komadi, pa zatim sa makazama iseći višak (koristim kuhinjske makaze za meso).
Istopiti belu čokoladu, dodati toliko ulja da se dobije ređa masa, (u mom slučaju bile su dovoljne dve velike kašike).
Kuglicu staviti na čačkalicu, umočiti je u čokoladu i zatim u kokos. Ređati na papir da se ohlade i dobro stegnu.

Izvor:http://www.biljnaapoteka.info/

JEDNOSTAVNA TORTA BEZ PEČENJA: TORTA SA TURSKI KEKSOM



Veoma jednostavna, a tako kremasta i fina.

SASTOJCI
•  4 Puding vanilin
•  10 žlica šećera
•  2 Limun šećera



•  1500 ml mlijeka
•  320 g margarina
•  100 g šećera u prahu
•  500 ml Šlaga 5+
•  600 g turskog keksa (ili Petit beurre keksa)



PRIPREMA
Pomiješajte prašak za puding sa 10 žlica šećera i Limun šećerima.
Od 1,5 l hladnog mlijeka oduzmite 15 žlica i dobro ih promiješajte s pudingom i šećerom tako da dobijete homogenu smjesu.
Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
Ostavite da se ohladi, povremeno miješajući da se ne bi stvorila korica.
Margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga umiješajte u ohlađeni puding.
Šlag 5+ izmiksajte dok ne postane čvrst.
U lim za pečenje veličine 35X25 cm složite red keksa, red kreme s pudingom, red šlaga. Postupak ponavljajte 6 puta i završite šlagom.

POSLUZIVANJE
Dobro ohladite, ukrasite po želji i poslužite.

SAVJET
Tortu napravite dan ranije kako bi prije posluživanja keks omekšao, a svi se okusi sjedinili.

Napomena
U dogovoru sa uredništvom, dopisujem ovde originalni recept ove torte.

SASTOJCI
600 g turskog keksa (2 pakovanja)
400 g belog šlag krema
200 g prah šećera
250 g margarina
1 l mleka
3 pudinga od karamele (ili vanile)
400 ml kisele vode
9 kaš. šećera

PRIPREMA
Na klasičan način skuvajte puding u mleku sa 9 kaš. šećera, ostavite da se ohladi povremeno mešajući kako se ne bi stvorila korica, pa u ohladjen puding umešajte prethodno umućen margarin sa prah šećerom.
Šlag kremu umutite sa kiselom vodom posebno.
Na poslužavnik naredjajte red keksa (4x5 kom), premažite pudingom pa šlagom i tako nastavite 6 puta. I zadnji sloj keksa se premazuje pudingom i šlagom. Tortu dodatno ukrasite šlagom po vašem ukusu.

I jedna važna napomena
KEKS NIJE POTREBNO KVASITI!

Tortu napravite dan ranije i ostavite da se keks navlaži od kreme pa je poslužite.
Iako je veoma kremasta, nevjerojatno je stabilna i izuzetno dobro se reže.
Jučer sam probala i drugu verziju ove torte gdje ide 4 pudinga na 1,5 l mleka, kad se ohladi doda se umućeni margarin sa šećerom u prahu i još 150 g krupno mlevenih lješnjaka. Sve ostalo je isto. Također je izvanredna, pa što više volite.

Izvor:  www.coolinarika.com

Cijeli svijet poludio za „Švedskom dijetom” ! U čemu je tajna?



Za ljubitelje mesa, mlečnih proizvoda i robe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti tjelesna težina.

Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenihhidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

DOZVOLJENE NAMIRNICE:

Sve vrste mesa ( pileće, juneće, ćureće, divljač)
Sve vrste ribe i rakova i
Jaja na sve načine
Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike,  paradajz i sl.
Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva
Orašati plodovi: Suncokretove semenke, orasi, bundevine semenke, bademi, orasi, lešnici, indijski orasi, brazilski orasi.

DOZVOLJENO PONEKAD:



Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer
Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera
Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno

NIJE DOZVOLJENO:

Šećer, sokovi, gazirana pića, tijesta, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i vještački zaslađivači
Žitarice i skrob: hljeb, pasta, pirinač, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše
Margarin, rafinisana ulja
Pivo

Prema njenim rečima, ovakav način ishrane pogodan je za osobe koje žive u hladnijim klimatskim uslovima ili kada su hladnija godišnja doba. Mladim, zdravim osobama koje se izrazito fiziki aktivne ovakav način ishrane veoma odgovara. Ishrana je jednostavna i ne opterećuje, a mogu se konzumirati jela u restoranima ili brzo i lako pripremiti kod kuće.

– Preporučujem da se povremeno primenjuje ovakav način ishrane, posebno kada želite da brzo skinete kilograme i izbacite višak masnoće iz tkiva – naglasila je Branka Mirković.

receptizavas.info

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… Evo kako ga pripremiti

c7d393cecb09ed5b3f270bac45b4e8d6

Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi

c7d393cecb09ed5b3f270bac45b4e8d6

Početak je travnja i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i uživajte u prirodi i branju.

Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.

Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak.

Priprema:

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.



Čaj od cvjetova

Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Korijen maslačka liječi rak

Da je ova biljka toliko ljekovita, ne tako davno su otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak. Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…

Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Recept za dekokciju je sljedeći: pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šalice “čaja” dnevno.

Čaj od korijena maslačka:

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.

Izvor http://lijekizprirode.com/

Mjesto bola otkriva tip glavobolje, uzrok i trajno rješenje!

jaka glavobolja

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, primjerice, pijanstvo ili neispavanost. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu. Ovisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknuće žile u mozgu što je opasno po život.

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba provjeriti kod liječnika jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom tlaku… Također, po savjet liječnika treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, piše Diply.

Glavobolje se razlikuju i po mjestu boli, ovo su najčešće

1. Javlja se u jednoj polovici glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznat ćete ju po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu netko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak – radio se oCluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja svaki čak i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, piše Vaše zdravlje.



4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kralježnici i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

6. Bol na sljepoočnicama – pojavljuje se ako netko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti liječnika.

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, primjerice, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je liječniku lakše dijagnosticirati o čemu se radi.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno vode.

Izvor: Bljesak,info / Diply.com

KAKO PREPOZNATI RAK DEBELOG CRIJEVA

rak_debelog_creva_simptomi

RAK DEBELOG CREVA KOD MLADIH LJUDI JE SVE ČEŠĆI

Debelo crevo deo je digestivnog trakta, dugo je između 150 i 220 cm. Njegova glavna funkcija jeste apsorbovanje vode iz fekalne mase koja dospeva u njega iz tankog creva, a potom se ostatak mase pokreće napred, radi izbacivanja kroz analni otvor. Rak debelog creva, stručno nazvan kolorektalni karcinom, jedno je od najučestalijih malignih oboljenja. Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji od ove opake bolesti svake godine oboli oko četiri hiljade, a umre oko 2.500 ljudi. U nastavku članka saznajte koji su najčešći uzročnici oboljenja, kako se manifestuju prvi simptomi tumora i postavlja dijagnoza, koje se sve savremene metode lečenja danas primenjuju, te koja se ishrana kod karcinoma debelog creva preporučuje.

Koji su uzroci raka debelog creva

Pod kolorektalnim karcinomom obično se podrazumevaju izrasline, odnosno tumori u unutrašnjosti ovog organa, koji u najvećem broju slučajeva nastaju iz polipa. Polipi na debelom crevu se obavezno trebaju ukloniti, da se ne bi kasnije razvili u rak debelog creva, kada ćelije počinju da se dele, stvarajući tumor. Okolno tkivo takođe može biti pogođeno, a maligne ćelije se mogu odvojiti od primarnog tumora i stvoriti metastaze u drugim delovima tela, dosta teška komplikacija je karcinom debelog creva sa metastazama na jetri. Mada medicina još nije utvrdila tačan uzrok nastanka ove vrste karcinoma, poznati su određeni faktori rizika. To su, pre svega, brojne genetske predispozicije , kao i pozitivna porodična anamneza. Isto važi i za osobe u čijoj se porodici neko lečio od Kronove bolesti ili zapaljenja debelog creva.

U faktore rizika spadaju i nezdrav način života, posebno nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerna telesna težina, pušenje i neumereno konzumiranje alkohola. Osobe koje boluju od dijabetesa imaju i do 40 odsto veće šanse za rak debelog creva od onih koje nemaju šećernu bolest. Žene koje su pobedile rak jajnika, materice ili karcinom dojke takode su izloženije ovoj vrsti karcinoma, kao i osobe koje su već imale kolorektalni karcinom(postoji mogućnost da se kancer vrati, naročito ako se prvi put pojavio pre 60. godine života).

Prvi simptomi raka debelog creva ponekad izostanu

Rani simptomi raka debelog creva obično nisu praćeni gotovo nikakvim simptomima (može proći i više godina pre nego što se oni na bilo koji način manifestuju i primete), zbog čega se osobama starijim od 50 godina preporučuje redovan skrining debelog creva. Tada se radi takozvani FOB test, kojim se otkriva golim okom nevidljiva krv u stolici (u Srbiji se na ovaj test redovno pozivaju osobe stare između 50 i 74 godine).

Do ispoljavanja konkretnih simptoma, koji se često ne povezuju sa rakom debelog creva, dolazi u kasnijim fazama bolesti i oni se razlikuju u zavisnosti od lokacije samog tumora. To mogu biti česta dijareja, hronična opstipacija praćena zatvorom, krv u stolici, malokrvnost, stolica debljine olovke, snažni bolovi ili grčevi u stomaku. Takođe, može doći do značajnog gubitka telesne težine, povraćanja, gubitka apetita ili osećaja stalnog zamora, iscrpljenosti i iznurenosti.

Naročit problem jeste i činjenica da se oboleli obično javljaju lekaru u naprednim fazama bolesti – kada je izlečenje daleko teže. Karcinom se može pojaviti u bilo kom delu debelog creva: najčešće se to dešava u rektumu (posebno kod muškaraca), a moguće je i da zloćudni tumor nastane na sredini debelog creva (najčešće kod žena), te na spoju sa tankim crevom. Osobe starije od 50 godina najizloženije su ovoj vrsti karcinoma, mada se, nažalost, sve češće javlja rak debelog creva kod mladih ljudi.

Kako se postavlja dijagnoza za karcinom debelog creva

Nakon što dobije uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju obolelog, lekar ga može uputiti na niz specijalističkih
pregleda. Obavezno se treba uraditi krvna slika, kako bi se utvrdilo postoji li bilo kakav upalni proces u organizmu( vredn.sedimentacije), te kakva je situacija sa leukocitima i gvožđem. Ukoliko je primetan značajniji pad vrednosti gvožđa, lekar može da posumnja na krvarenje u crevima.

Jedna od metoda za otkrivanje ovog oboljenja jeste kolonoskopija creva – to je pregled koji se sprovodi pomoću vrlo tanke cevi (kolonoskopa) kojom se, zahvaljujući maloj kamerici na vrhu, detaljno pregleda unutrašnjost debelog creva. Mnoge ovaj pregled plaši, ali uopšte nema razloga za to, on deluje i zvuči strašno, ali po pravilu nije bolan. Nelagodan svakako jeste, ali ako se dobro sarađuje sa lekarom specijalistom – najčešće gastroenterologom koji obavlja pregled, nema nikakvih problema niti bolova. Recimo i to da je pregled kolonoskopom osim za karcinom debelog creva, veoma pouzdan metod za otkrivanje polipa, unutrašnjih hemoroida, analnih fisura i sl..

Sigmoidoskopija, odnosno pregled rektuma druga je metoda kojom se može otkriti rak debelog creva. Prilikom kolonoskopije i sigmoidoskopije može se uzeti deo tkiva iz creva, koji se kasnije šalje na laboratorijsku analizu.

Snimanje barijumskim kontrastom takode je jedna od metoda kojim se dijagnostikuje rak debelog creva. To je u stvari rendgensko snimanje, tokom kojeg je u crevu prisutna mešavina barijuma i vazduha. Ova metoda može biti zamenjena savremenom CT kolonografijom, koja je slična kolonoskopiji. Ukoliko se ispostavi da je debelo crevo zahvaćeno rakom, radi se magnetna rezonanca, kojom se određuje stadijum bolesti.



Rak debelog creva prognoze i lečenje medikamentima

Rak debelog creva potpuno je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi i tada se tumor najčešće uklanja operacijom. Tada su prognoze za izlečenje veoma dobre. Međutim, ako se sa zidova creva karcinom proširi u regionalne limfne čvorove, hirurški zahvat nije sam po sebi dovoljan, već se kombinuje sa hemoterapijama, imunoterapijama ili radioterapijom. Naravno postoje i određeni neželjeni efekti ovakog vida lečenja.

Operacija debelog creva dovodi do kratkotrajnih bolova na operisanom mestu, iritacije kože oko operisanog područja, a mogu se javiti i privremeni zatvor ili proliv. Prilikom radioterapije može doći do nesvestice, promena na koži izloženog dela tela, gubitka apetita, proliva, mučnine i krvarenja iz rektuma. Sa druge strane, imunoterapija uzrokuje drhtavicu, slabost, mučninu i može povisiti telesnu temperaturu, dok hemoterapija za rak debelog creva ima najteže propratne efekte: pored mučnine, proliva i nesvestice, može doći i do pojave rana u ustima i opadanja kose, a ređe infekcija i krvarenja.

Lečenje raka debelog creva kako smo već i rekli ponajviše zavisi od faze bolesti – dok je u ranom stadijumu on je potpuno izlečiv, u kasnijim fazama rast tumora može se samo donekle olakšati. Lekovi iz prirode pomažu u svakom stadijumu za razliku od zvaničnih terapija, nemaju neželjena dejstva, više o njima u nastavku članka..

Koliko je važna ishrana kod raka debelog creva

Ishrana koja se temelji na namirnicama punim holesterola i masti povećava rizik od raka debelog creva. Treba zaboraviti na crveno meso, mesne prerađevine i hranu začinjenu velikim količinama soli ili industrijskom mešavinom. Belo brašno, hleb i šećer takode se ne preporučuju jer su okidači za rak debelog creva. U jelovnik bi svakako trebalo uključiti i blagotvorne pšenične mekinje, mahunarke, pečurke ribu (dokazano je da masna riba smanjuje polipe zahvaljujući omega-3 masnoćama) i piletinu.

Veoma je važno u organizam unositi hranu bogatu vlaknima i antioksidansima, što se posebno odnosi na sveže voće i sezonsko povrće. Naročito je blagotvorno povrće iz porodice krstašica, koje treba jesti bar tri puta nedeljno: kupus, brokoli, karfiol i prokelj. Istraživanja su pokazala i da ljudi sa povećanom koncentracijom vitamina D u organizmu imaju čak do sedamdeset odsto manje šanse da obole od karcinoma debelog creva (dovoljno je popiti šolju obranog mleka dnevno da biste stvorili odbrambeni štit). Ishrana posle operacije debelog creva mora biti strogo nadgledana od strane stručnog lica – gastroeterologa.

Jabuka je jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv kancera debelog creva. Kineski stručnjaci izdvojili su polisaharide iz ove voćke, a oni su potom razloženi na oligosaharide, kojima su tretirane ćelije kancera. Ispostavilo se da su ova jedinjenja nakon 36 sati delovanja gotovo dvostruko efikasnija od hemoterapije za rak debelog creva. Lekari i nutricionisti preporučuju da pojedete bar jednu jabuku dnevno kako biste sprečili pojavu kancera, a savetuje se da u ishranu uvrstite i jabukovo sirće.

Rak debelog creva lečenje biljem i travama

Blagotvorni luk protiv kancera

Beli, crveni i crni luk takode su efikasni u prevenciji raka debelog creva, zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu. Prilikom sečenja ili žvakanja luka oslobađaju se organo-sulfurske materije koje imaju antikancerogeno dejstvo. Glavica belog luka dnevno dovoljna je da se prevenira ova opaka bolest. Sa druge strane, crveni luk bogat je kvercetinom i antocijaninom, moćnim antioksidansom koji se obično nalazi u crvenom bobičastom voću, peršunu i origanu, a osim kancera prevenira i kardiovaskularne bolesti.
Moćno laneno seme kao prevencija
Žuto ili braon laneno seme bogato je proteinima, omega-3 masnim kiselinama, nezamenljivim biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima. Redovno konzumiranje ovog semena podstiče čišćenje debelog creva, eliminišući štetne materije koje su se nakupile u njemu. Prevenira nastanak polipa i održava dobro zdravlje debelog creva, a zahvaljujući antioksidansu ligninu prevenira rak debelog creva i ne samo njega već i drugih organa.
Za karcinom debelog creva pomaže i zeleni čaj

Ovaj čaj efikasan je u borbi protiv mnogih oblika karcinoma, uključujući i rak debelog creva. Istraživanja sprovedena na pacovima pokazala su da polifenol E koji sadrži ovaj napitak sprečava širenje raka i razmnožavanje malignih ćelija – grupi pacova koji su svakodnevno konzumirali zeleni čaj tumori su se smanjili i do 80 odsto. Preporučena doza za ljude je 4-6 šolja dnevno.
Kurkuma kao univerzalni lek

Ukoliko na kuhinjskoj polici još nemate kurkumu, trebalo bi da nabavite ovaj izuzetan začin, koji je poznat i kao univerzalni i prirodni lek za rak debelog creva. Efikasna u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, kurkuma je odličan borac i protiv kancera. Naime, kurkumin iz ove biljke deluje kao antioksidans i ima antiinflamatorno dejstvo – uništava ćelije raka, sprečava snabdevanje tumora krvlju koja im je potrebna za opstanak, a pritom ne oštećuje zdrave ćelije.
Za lečenje karcinoma pomažu i brojne lekovite trave

Sladić se koristi u prevenciji, ali i lečenju raka debelog creva. Usporava aktivnost enzima koji blokiraju delovanje jedinjenja značajnih ne samo za prevenciju tumora, već i sprečavanje njihovog rasta i razvoja. Istraživanja su pokazala da upotreba sladića ne izaziva neželjena dejstva. Na crtu raku staju i aloja vera i maslačak.

Naime, novija istraživanja pokazuju da se čajem od maslačka mogu uništiti ćelije zahvaćene karcinomom, a da se tokom uništavanja ne inficira nijedna zdrava ćelija. U prevenciji i lečenju kancera debelog creva pomažu crni kumin, hajdučka trava, matičnjak, dimnjača, žalfija, nana, raštavić, kantarion i beli slez, s tim što se za rak debelog creva obično koriste čajne mešavine koje sadrže i po nekoliko pomenutih biljaka. Sa druge strane, mlečika deluje kao laksativ, pa se preporučuje za prirodni klistir.
Nadamo se da ste saznali kako prepoznati rak debelog creva na vreme, jer to je od presudnog značaja za dalji tok bolesti i lečenje, što potvrđuju iz iskustva oboleli od ove opake bolesti, o kojoj god vrsti terapije da se radi..

www.onkologija.hr

ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

DVOBOJNI KEKSIĆI GOTOVI ZA 20 MINUTA



SASTOJCI
tijesto
250 g glatkog brašna
220 g maslaca
60 g šećera u prahu
pola žličice rum šećera + pola žličice limun šećera


 
za umakanje
100 g čokolade min 55% kakaa
đem okusa po želji


 
PRIPREMA
Prvo napravite tijesto.
Maslac sobne temperature miksajte 1 minutu da postane kremast.
Dodajte šećer u prahu,rum šećer i limun šećer.
Miksajte oko 2 minute da se sve poveže.
Dodajte brašno sve odjednom sa soli.
Miksajte sa spiralnim metlicama da se poveže smjesa.
Prebacite u plastificiranu foliju na 1-2 sata u hladnjak.

Na pobrašnjenu podlogu položite tijesto.
Pričekajte da malo maslac omekša da možete lakše razvaljati kompaktno tijesto.
Izrezujte oblike po želji.
Stavite ih peći na 180C- 10 min.

Pričekajte da se malo ohlade.
Rastopite čokoladu na pari.
Svaki keks do pola umočite u čokoladu i stavite na masni papir da se osuši na sobnoj temp.,pa preselite u hladnjak.
Kad se čokolada stvrdne lijepite polovice đemom.
Na jednu polovicu namažite đem okusa po želji i spajajte drugom polovicom.

Od ove količine tijesta dobijete oko 80 keksića,ako ih spajate 40 kom.

Poslužite na finom ovalu.
Možete ih upakirati u fini celofan ili kutijicu i darovati dragoj osobi za Božić.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

PROBALA SAM BEZBROJ RECEPATA ZA ČUPAVCE ALI EVO ZAŠTO SU OVI NAJSOČNIJI I NAJUKUSNIJI: MASTERINI ČUPAVCI



SASTOJCI
Tijesto
3 jaja
10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
13 jušnih žlica ulja (180 ml)
16 jušnih žlica brašna (300 g)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo


 
Krema
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
1 veću žlicu ruma
200 ml mlijeka
čašu od 200 ml kristal šećera

Ostalo
300 g krupnije mljevenog kokosa


 
PRIPREMA
Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).

Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.

Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.

Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Izvor:http://www.biljnaapoteka.info/

JAKIN KOLAČ



SASTOJCI
Za tamno tijesto:
450 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
malo Cimeta mljevenog Podravka
1 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
150 g šećera
5 žlica mlijeka
80 g maslaca
2 žlice meda


 

Za svijetlo tijesto:
5 jaja
120 g šećera
2 žlice mlake vode
naribana korica 1 limuna
100 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela


 

Za kremu:
140 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
1 l mlijeka
250 g maslaca
160 g šećera u prahu
sok od 1 limuna

PRIPREMA
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i vanilin šećerom.
2. Jaje i šećer izmiješajte, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i med te umiješajte smjesu s brašnom prvo električnom miješalicom, a zatim rukama da dobijete tijesto pogodno za valjan 3. Tijesto podijelite na 2 dijela (da dobijete dvije kore) i razvaljajte na veličinu kalupa (40×31 cm). Pecite na okrenutom kalupu obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
4. Za biskvitno svijetlo tijesto žumanjke i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
5. Dodajte vodu, koricu limuna pa naizmjence snijeg od bjelanjaka i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
6. Pecite u istom kalupu kao i tamne kore, obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
7. Kremu pripremite tako da brašno i vanilin šećer razmutite s dijelom mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte smjesu od brašna i kuhajte dok se ne zgusne.
8. Maslac sobne temperature miješajte sa šećerom u prahu, dodajte u ohlađenu kuhanu smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sok od limuna.
9. Kolač složite tako da preko tamne kore rasporedite pola kreme, na to stavite svijetli biskvit pa preostalu kremu i završite s tamnom korom.
10. Kolač neka odstoji u hladnjaku do sutra, da kore omekšaju i da se mogu rezati.

Posluživanje
Narezan kolač pospite šećerom u prahu.

Savjet
I ovaj je kolač odličan za zamrzavanje. Čak mi se čini da je bolji iz zamrzivača nego bez njega.

Izvor: coolinarika.com

nedjelja, 13. ožujka 2016.

RECEPT DOBIJEN TEŠKOM MUKOM IZ JEDNOG RESTORANA ZA TIRAMISU BEZ JAJA



Sastojci:
1 veće pakovanje piskota
2 d l jake nezaslađene kave
250 g Mascarponea

 
300 ml tučenog slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
1/2 žličice cimeta
75 g šećera u prahu
1 želatina goveđeg porijekla
kakao prah za posipanje
Priprema:

 
Piškote naslažite u posudu i poškropite kavom(manji protvan). Istucite slatko vrhnje, dodajte šećer, cimet i vanilin šećer. Izmješajte. Umješajte Mascarpone i instant želatinu.
S polovicom kreme premažite piškote. Na kremustavite jedan red piškota (poškropiti kavom) i staviti ostatak kreme. Posipati kakao prahom. Ostaviti u hladnjaku da se stvrdne.

ZVJEZDANI ČUPAVCI DA SAM SAMO RANIJE ZNALA OVAJ RECEPT



Potrebno:
5 jaja
25 dag šećera
40 dag brašna
2 dl ulja
1,5 dl mlijeka

 
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za čokokremu: 15 dag čokolade+15 dag margarina+2 dl mlijeka+4 žlice šećera
I još: 10 dag kokosovog brašna (za uvaljavanje čupavaca)

Priprema:

Odvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodavati postepeno ostale sastojke i tek na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Izliti masu u  lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, poravnati i peći cca 25 min na 180°C . Biskvit je pečen kada lijepo požuti i kada se odvoji od stjenki lima. O veličini lima u kojem se biskvit peče ovisi koja će mu biti debljina, stoga ako želite deblji biskvit pecite u manjem limu a ako želite tanji biskvit pecite u vešem limu.

 
Za čokoladni umak otopiti u manjem lončiću čokoladu, margarin, dodati mlijeko i šećer. Pečeni biskvit istresti iz lima pa kada se ohladi isjeći ga željene oblike i umakati prvo u čokoladu a odmah potom i u kokos. Ako vam pri kraju ponestane čokoladne mase za umakanje, razrijedite malo ono što je ostalo u lončiću sa još malo mlijeka. Ako izrezujete oblike modlicama ostat će vam usitnjenog biskvita pa ga tada sakupite, izmrvite dodatno rukama i pomiješajte s ostatkom čokoladnog umaka i malo kokosa. Ako je masa pregusta i prerahla dodajte mrvicu mlijeka, tek toliko da od mase možete zarolati kuglice koje tada uvaljate u kokos ili pak u šarene sitne kuglice za ukrašavanje.