Dobro Došli

..

subota, 28. svibnja 2016.

Ledeni brijeg


Jednostavan i brzinski kolač…ima par recepata za njega, ali ja radim malo
drugačije, pa evo još jedna verzija!

Sastojci
300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
400 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 kom burbon vanilin šećera
2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja
koristim dr Oetker)
4 kašike gustina
3 kom žumanca
7 kašika šećera
200 gr maslaca/margarina
1 banana (srednje veličine i ne
prezrela!)
oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1
kašika arome vanilije i 1 kesica
vanilije
200 ml šlaga za ukrašavanje
Priprema
1. KREMA: Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i
zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7
kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i
skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom
folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju
sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac
dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
2. Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4×4 keksa pa
krema, onda 3×4 + krema, 2×4 keksa + krema i 1×4 + krema i sve fino obraditi kremom.
3. Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.
Posluživanje
Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može
fino rezati. Napomena: Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto
je meni ovaj dostupan koristim ga jer pojača aromu banane :) Prijatno!
www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar