Dobro Došli

..

nedjelja, 8. svibnja 2016.

Smatramo je korovom a od ove biljke se prave dijetetski proizvodi za dijabetičare




Pirevina (Agropyron repens) uglavnom slovi za dosadan i žilav korov, koji se lako razmnožava i nanosi štetu poljoprivredi. Iz tog razloga zovu je i pasja pšenica i zubača, ne sluteći da posjeduje brojna ljekovita svojstva.

Sadrži velike količine karakterističnog polisaharida iz reda triticina, od kojeg se hidrolizom dobija fruktoza. Posjeduje i saponine, etarsko ulje, kalijum, kalcijum, ugljovodonike, soli jabučne kiseline. Karotin i askorbinska kiselina takođe su prisutni, ali ne i skrob.



Da je pirevina ljekovita, narodni ljekari su otkrili još u davnim vremenima posmatrajući životinje koje su je jele. U srednjem vijeku posebno je cijenjen čaj, spravljan za sve bolesti, kao i sok protiv bolova. Danas se koristi za liječenje reume i gihta, malokrvnosti, bolesti žuči i pluća, upale sluzokože želuca i crijeva.



 
Izuzetno je djelotvorna i kod menstrualnih tegoba, kožnih oboljenja, bolesti bubrega.

Preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jetre, slezine. U liječenju depresije zapaženo je da ima blago umirujuće dejsto, a pomaže i u otklanjanju stresa, nervoze, nesanice. Sok se cijedi iz svejžeg korijena, prave se čajevi i obloge, a od ekstrakta u biljci se prave i dijetetski proizvodi, koji pomažu kod lakših oblika dijabetesa.

NARODNI RECEPT

3 kašike sitno isjeckanog i u avanu dobro istucanog koreijna pirevine,

sipajte u litar vode. Poklopite i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se ne smanji tečnost za pola. Procijedite i pijte jedna šolju 3 puta dnevno mjesec i po dana do dva. Narodni ljekari tvrde da će krv nakon ovog perioda biti apsolutno pročišćena, ako se potpuno poštuju pravila pripreme i konzumiranja.

Nema komentara:

Objavi komentar